Keresés

Részletes keresés

misikt Creative Commons License 2016.01.07 0 0 94

Különben igen.

Nekem is volt egy receptúrám, azt szerettem volna megcsinálni, de elég drágán vettem a szódabikarbónát - amitől kicsit elment a kedvem a kedvem - aztán elveszett a recept. Így egyelőre nem készült el. Abban volt só is.

Előzmény: abes (93)
abes Creative Commons License 2016.01.06 0 0 93

Mosogatógépbe: 2 teáskanál citromsav és 1 teáskanál szódabikarbóna.

Mosógépben: Caola mosószappan-t lereszelni kb 6 liter vízben feloldani. Megvárod míg visszahűl, szépen összeáll egy kocsonyás masszává. Ezt botmixerrel átmixeled és már is üvegbe töltheted a gélt. ;-)

Előzmény: misikt (92)
misikt Creative Commons License 2016.01.05 0 0 92

Hát ha nem szeretnétek telexarni a kertet, használjatok komposzt toalettet. Nem olyan ijesztő az. Na jó, lányoknak mégis.

Érdemes továbbá figyelni a kiengedett kemikáliákra is, lehet rosszabb, mint a kaki. (én pl. a mosogatógépbe az iszonyú öko-nak mondott tablettának csak az 1/3 -adát teszem. Zasszony ecettel pucol kádat ilyesmit, közben kicsit zsörtölődik, hogy nem úgy viszi :-))

 

Akna mélyítés necces lehet az első téglasor alá való beásás miatt, de lehet, hogy van erre műszaki megoldás. Különben lehet jobb egy másik akna, így lesz egy zsírfogó meg egy szikkasztó. Feljövő talajvíz se gond így, persze ez helyfüggő.

 

Előzmény: Kisfiatal (89)
misikt Creative Commons License 2016.01.05 0 0 91

Sajnos rég jártam erre, lehet azóta már Te sem.

A komposztálódáshoz szükség van oxigénre is, ez lehet a gyenge pont. Meg igazából az a jó, ha a széklet magas hőmérsékleten komposztálódik, ez segíti a gyógyszerek, mikroorganizmusok stb. bomlását.

Van aknás megoldás, ami ki van betonozva, jó nagy és mikor megtelik (mondjuk egy év), komposzthalmot építenek belőle. Így évi egyszeri s.arakodással el van intézve.

 

A málna bokor viszont mindenképp jó ötlet, saját ürüléken nőtt gyümölcs kedvező élettani hatású. Gyümölcsfák gyökérzónájába pisilgetni szabad :-))

Előzmény: CattMutts (88)
moonshadow Creative Commons License 2015.11.03 0 1 90

Állandó lakhatáshoz kicsi, kb. 3 hónap és tele lesz. Kicsi a felülete is az elszivárgáshoz, kb. 2 m mélynek kéne lennie, hogy működjön. Nem kell alá semmi amúgy, biológiai lebontó bacikat kell beletenni, pl. septifos-t, azok elbontják a szilárd cuccot és jóformán csak szennyvíz marad utánuk. 

Részben ezért is kellene kb. 2 m mélynek lennie, hogy ne álljon le a komposztáló fermentáció télen a hideg miatt. 

Előzmény: Kisfiatal (89)
Kisfiatal Creative Commons License 2015.11.03 0 0 89

Üdv !

 

Először is elnézést, ha rossz helyre írok, de egész egyszerűen nem találtam ezzel kapcsolatos topikot(ami fura..), ez meg hasonló téma, és úgy látom van is forgalom :)

Szóval, vettünk egy házat, ami nem csatornázott környéken van. Lényegében nyaralóövezet, az épület 7végi házként funkcionált, mi viszont állandó lakhatást tervezünk. Megnéztem az emésztőgödrét, nem tűnt nagynak, oldalt téglából van kirakva, az alja föld. Víz nem volt benne, de a beömlőcső alatt volt némi kupac. Mármint nem tudom mi :) A mérete 1.5-2 m3 saccra, a tulaj is ennyit mondott. MEgmértem 1 méter mély, 120-130 centi széles, kör v ovál alakú, teteje beton. 

Szóval, a szennyvízkezelésünkön agyalok, mi ketten laknánk ott, és egyelőre csak a fekális szenyvizet vezetném bele. Most panelban lakunk, mérem hogy ez kb napi 40 liter víz. Egyelőre nem tudom, milyen rendszert építsek ki a későbbiekben, de egyelőre nincs pénzem-időm komolyabban beruházni, viszont lehet hogy nemsoká költözünk, és zavarna a tudat hogy telex.rjuk a saját kertünket :) Szóval vmi minimál dolog kellene, vmi szűrés a talaj felé. Arra gondoltam, hogy kicsit kikotornám az alját, és leterítenék sódert/geotextíliát, ez sztetek jó ötlet ? Vagy felesleges ?

CattMutts Creative Commons License 2015.10.30 0 0 88

Gondolkozom egy saját variáción, érdekelne mit gondoltok róla.

 

Az lenne a megoldásom, hogy ások egy lyukat, fölé építek egy régi kerti budihoz hasonlót, ugyanúgy használom, azzal a kitétellel, hogy a szükséges faforgácsot, szalmát is alkalmazom, illetve teszek bele egy szellőző csövet a fölös víz eltávozásához, mint a tervrajzokon. Elvileg a komposztálónak is nyitott az alja, hogy a földdel érintkezhessen, meg belemenjenek a giliszták, egyebek.

 

Mondjuk egy év használat után fogom a faszerkezetet, odébb teszem egy pár méterrel, a lyuk tetejére húzok a korábban kiemeltből 10 cm földet és ültetek fölé három bokor málnát.

 

Nekem ez bevallom azért tetszene, mert nem kell a s.art hurcolgatni, burogatni, rakosgatni, ott hagynám úgy ahogy van.

misikt Creative Commons License 2015.04.20 0 0 87

Szia!

Én alulra forgácsot szoktam tenni (nem fűrészport), aztán az anyagra pedig egy WC papír fedésnek, majd erre növényi anyag költemény. Ez lehet kaszált fű, falevél, esetleg szalma. Illatos gyógynövény külön jó, pl. árokpartokon gyakran található sűrűn menta, útszélén zsálya, mezőn kamilla. Különben nagy jelentősége nincs. Legjobb, ha vegyes, mint ahogy a komposzt is úgy jó.

Macska alom tuti nem jó, mert nem komposztálódik. Igaz a környezetben nagy kárt talán nem tesz, de nem látja el azt a feladatot, amit el kell látnia. (Nincs magas széntartalma, nem bomlik.) Esetleg a szagokat megköti, de erre nincs szükség.

Fontos még, hogy a végén kerüljön a WC papírra és az alomra némi nedvesség. Ez zárja le. Lehet vizelet is, de rápermetezett víz is.

 

Bővebben és szakszerűbben:

http://www.eautarcie.org/hu/05d.html

 

Előzmény: Sly& (86)
Sly& Creative Commons License 2015.04.19 0 0 86

Üdv!

 

Mit szórtok rá alomként? És mit a vödör legaljára? Nem írja senki le pontosan!

kösz

 

Előzmény: misikt (70)
Sly& Creative Commons License 2015.04.19 0 0 85

Üdv!

 

Az a kérdésem, hogy milyen almot kell/ lehet ráteríteni az aktuális produktumra? Faforgács , falevél, macskaalom, vagy ezek keveréke? Mi a tapasztalat?

by

misikt Creative Commons License 2015.03.25 0 0 84

Ezt a szarásra invitálást még nem hallottam, de tetszik. Legalábbis azokban a korokban, mikor némiképpen egészségesebben táplálkozott a nép.

Itt meg egy gyönyörű ábra a gazdaság alakulásáról a történelem folyamán. Sajnos pár ezer évvel régebbről indulót nem találtam. Jól látszik, hogy tudnak valamit a ferde szeműek. Kína (és India) részesedése az USA térhódításával csökkent, az 1970 -es évek tájékán volt a mélypont, aztán megrázta magát, és újra talpra állt. A szépséghiba csak annyi, hogy a korábban előállított érték még érték volt, ma inkább gagyi, de hát ha ezt akarta a nép, akkor ezt termelik nekünk.

(Nem lepődnék meg, ha az indiai paraszt is komposztálná az ürüléket.)

Előzmény: Lá Kreacione (83)
Lá Kreacione Creative Commons License 2015.03.24 0 0 83

 Egy kicsit megelőztél. De    !  de én még emlékszem azokra az időkre amikor a kínaiakat kicsit lesajnálva azon rúgóztak egyesek, hogy milyen balgák szegények, hogy az emberi ürüléket is felhasználják trágyázásra, sőt néha meginvitálják az idegent hogy nála szarjon. Mi európaiak akkor még rendületlenül hittünk a magunk felsőbbrendűségében. Somolyogtunk az balga kínaiakon.

 

Na de ez inkább tudatlanság volt.

 Hittünk (már aki, én pl. egy percre sem) a fényes jövőben,   a kommunizmus eljövetelében.

Előzmény: misikt (82)
misikt Creative Commons License 2015.03.23 0 0 82

"A kínai paraszt módszerei

...

A gondosan kezelt, emberi és állati ürülékkel trágyázott apró földparcellákat

a mi kerti ágyásainkhoz hasonlóan művelik, ültetik be és

ápolják. Itt állandó a humifikálódás. Ennek eredményeként a kötöttség is

fokozódik, s nagyon laza lösztalajok legalább viszonylag tömörödnek.

Ilyenképpen - az adott körülmények közölt - elérnek bizonyos egyensúlyt,

ami mindenesetre elég ahhoz, hogy 5000-7000 év óta bő terméseket

érjenek el. Ennek a "szerves talajápolásnak" a jelentőségét egy összehasonlítás

szemlélteti nagyon egyértelmt1en. Gondolkozzunk el azon, hogy mivé lettek

az európai talajok jóval rövidebb időszak alatt, vagy azon,

hogy milyen rövid idő alatt mennek tönkre az amerikai búzaföldek.

A kínai paraszt jóval többet tett a talajáért, mint amennyi abban

az időben elvárható lett volna. 1000 évvel Trója pusztulása előtt, vagyis i.e.

4000 évvel, a Ming-dinasztia idején már befejezték Kínában a pontos földkatasztert,

amely a talajokat szín, szerkezet és egyéb tulajdonságok alapján osztályozta,

és egyben útbaigazítást adott a mindenkor legcélszerűbb művelésükhöz.

És hol tartott abban az időben Európa? Ez a fejlődésmenet érthetővé teszi,

hogy miért maradt meg oly sokáig Kína a kistáblás földművelésnél.

Bárhogyan is alakultak az események Kínában a talajművelés maradt a régiben.

Császárok, egész dinasztiák változtak de a búza, a köles, az árpa, a bab és a szója

változatlanul megmaradt a növénytermesztés ötösfogatának. És nem változott

az a fantasztikus szorgalom sem, amivel a földeket öntözték, trágyázták és beültették."

 

Biogazda, biokertész

Biofüzetek

Sorozatszerkesztő Lelkes Lajos

Összeállította Seléndy Szabolcs

1983

 

calishu Creative Commons License 2014.08.27 0 0 81
Köszönöm a választ!
A KEGYEDI víztisztító rendszer kiépítésére nem tudtok szakembert, aki csinált már ilyet a gyakorlatban?
Előzmény: misikt (80)
misikt Creative Commons License 2014.07.01 0 0 80

Szia!

Kicsit nem figyeltünk.

Mehet bele minden pisi természetesen, előtte érdemes rá dobni almot. Egyébként meg a pisi fiúk esetén jó helyen van a komposzton is közvetlen. Egyesek szerint gyümölcsfák tövébe is kitűnő. (Ezt gyakorlom is :-)

Előzmény: calishu (79)
calishu Creative Commons License 2014.04.16 0 0 79

Sziasztok!

 

Elég sokat olvasgattam mostanában a témában, de egy kérdésre nem találtam választ. Addig rendben van, hogy a nagy dolog után az ember lepisili a vödörben a cuccot (hiszen a nedvesítés amúgy is szükséges), de pisi nem csak olyankor van. Vagyis a kérdés az, hogy minden pisi rámehet?

Amúgy azért merült fel ez a kérdés, mert az egész KEGYEDI rendszer kiépítésén gondolkozom, és annál a szürkevízbe pisi sem mehet.

Tan-csi Creative Commons License 2014.04.03 0 0 78

Üdv komposztosok!

 

Itthon mi is teszteltük az alomszéket, összedobtam egy "deszka modellt" 16 literes festékes vödörrel. kb. 5 alkalommal használtuk, nyári konyhában volt kint beüzemelve. semmi külön szellőztetés, normál, használat utáni szagok elillanása után teljesen szagtalan. Utána két hétig úgy hagyva, semmi szag. Két hét után vittem le a komposztra, közben semmi szag.

Kiöntés után a vödörbe szagolva enyhe pisiszag érződött, egy kis öblítés után teljesen eltűnt.

Tehát e teszt alapján működik a módszer.

 

Tancsi

misikt Creative Commons License 2014.02.01 0 0 77

No, a család bilizős tagjával lenormáztuk a vödröt. 6 action. Biliből rámenne még egy, de normál használattal necces. Háromnál úgy éreztem már tele van, de kicsit lelappadt. (Nyomtam is.)

 

Akinél sikerül az egész családot rávenni, vagy nagy a jövés menés, mindenképp nagyobb edényben, vagy más szisztémában gondolkozzon.

Előzmény: abes (73)
misikt Creative Commons License 2014.01.30 0 0 76

Logikus. Kisvárosnyi emberből 1-2 -nek.

 

Egyébként jó érzés komposzt toalettbe végezni az elvégzendőt. Kicsit ünnepélyes, felemelő. Kilép a tevékenység a napi szükséges dolgok közül, előtérbe kerül önmagunk belső ritmusa.

Előzmény: abes (75)
abes Creative Commons License 2014.01.30 0 0 75

Csatorna nincs, szippantani, vízzel öblíteni drága, komposztálható, innét már logikus a döntés.

Előzmény: misikt (74)
misikt Creative Commons License 2014.01.30 0 0 74

Azért kérdem, mert egyelőre úgy látom, hogy még kevesebb. Mondjuk nem forgácsot használtam, hanem vastag szárú menta kaszálékot, meg falevelet. (Forgács az aljába került kicsi). Ezek elég lazán tartják, igaz tömörül a nedvességtől.

 

Gallérja festés után lehet, hogy lesz, de egyelőre csak én használom és komáknál szerintem jó koordinálható a dolog :-)) Sőt kell is koordinálni, hogy egyenletes legyen a nedvesítés.

 

Látom, Te ilyen motoros autós ember vagy, semmi "organikus" téma. Honnan az érdeklődés a topik témája iránt? Használod?

Előzmény: abes (73)
abes Creative Commons License 2014.01.30 0 0 73

5-7? Ugye számolni kell a forgáccsal is.

Folyadékfogó gallér előre kerül?

Előzmény: misikt (72)
misikt Creative Commons License 2014.01.29 0 0 72

Igen, mindenféle maradékból készült. Csak az ülőkét vettem. Olyan igazi szoc rétegelt lemezt ülőkét szerettem volna, de nem kaptam. A tiszta fa meg elég drága volt. Majd még felületkezelést kap, ha kitavaszodik.

 

Szerintetek hány "akció" fér egy ilyen vödörbe? (15L?)

Előzmény: abes (71)
abes Creative Commons License 2014.01.29 0 0 71

Saját gyártás?

Előzmény: misikt (70)
misikt Creative Commons License 2014.01.28 0 1 70

 

Komposzt-klotyó

 

 

 

 

misikt Creative Commons License 2013.02.13 0 0 69

Azt hittem a modik sz*nak idejönni :-))

Előzmény: abes (68)
abes Creative Commons License 2013.02.11 0 0 68

A 64. törölt hozzászóláshoz.

Előzmény: misikt (67)
misikt Creative Commons License 2013.02.10 0 0 67

Ezt most mire is...?

Előzmény: abes (65)
abes Creative Commons License 2013.02.09 0 0 65

Óvatossan a kattintással. Altáji szösszenetek alpári stílusban. A témához lazán SE kapcsolódik.

Előzmény: Törölt nick (64)
misikt Creative Commons License 2013.01.28 0 0 63

Üdv!

A harmadik link nálam nem működik, de a nevezett oldalon valóban sok hasznos infó van.

http://www.eautarcie.com

 

 

Előzmény: abes (62)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!