Keresés

Részletes keresés

Katana750 Creative Commons License 2025.11.18 0 0 4177

Ez így nagyon rendben van eljutás szempontjából.

csaba08 Creative Commons License 2025.11.10 0 0 4176

Hasznos információk Észak-Ciprus: Vízum, úti okmányok, érvényesség, stb.. 

https://mfa.gov.ct.tr/consular-info/visa-regulations/

csaba08 Creative Commons License 2025.11.09 0 0 4175

Észak-Ciprusra az EU csatlakozás óta elég a személyi. Ők 2014-óta elfogadják a személyit a beléptetőpontokon, így az Ercani repülőtéren is. 

Törökországba pedig 2022 November 10-től utazhatunk személyivel, köszönhetően Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek.

https://telex.hu/kulfold/2022/11/10/szijjarto-peter-torokorszag-magyarorszag-szemelyi-igazolvany-utazas

Előzmény: Katana750 (4174)
Katana750 Creative Commons License 2025.11.09 0 0 4174

Mióta elég a személyi Törökország felől? Ez teljesen kimaradt nekem. 

Katana750 Creative Commons License 2025.11.09 0 0 4173

Most kerültem gép elé, már nézem is.

Előzmény: csaba08 (4168)
csaba08 Creative Commons License 2025.11.08 0 0 4172

Egy kis kedvcsináló Észak-Ciprus...

csaba08 Creative Commons License 2025.11.08 0 0 4171

Egy kis ajánló:

2025. december 1-jén Experience Balkan (Balkan Calling Egyesület) alapítói mesélnek és vetítenek Nektek az Észak-ciprusi Török Köztársaságról, pontosabban Ciprus északi területeiről, ahová > hamarosan, 2026. március 3-8. között egy különleges interkulturális és gasztronómiai kirándulást tervezünk.

Facebookon megtaláljátok mindkét eseményt, keressetek rá. 

csaba08 Creative Commons License 2025.11.08 0 0 4170

"Halkidikin, Olimposzi riviérán, Thaszoszon, Korfun eddig mindig megtaláltuk a finom homokos partokat. Észak Ciprus akkor fog szóba jönni, ha ilyeneket ott is találunk."

Finom homokos partokból van az északi részen is bőven! ;) 

Előzmény: Katana750 (4165)
csaba08 Creative Commons License 2025.11.08 0 0 4169

Szia,

Ercan-i repülőtérre Budapestről: Turkish Airlines , Pegasus Airlines és az Ajet Airlines (volt AnadoluJet Airlines) megy.
Rendszeresen figyeljük és össze is hasonlítjuk a WizzAir jegyekkel, járatokkal.
Van hogy olcsóbb a Turkish a WizzAirnél, ha mindent nézel csomagban.
Időben sokkal jobb időben repül a Turkish! Az átszállásra kell figyelni, de nem vészes. 
A transzfer is olcsóbb Ercanról, mint Larnacaról.
Személyi a Bp-Ist-ECN útvonalon is elég!

Komp Törökország és Észak-Ciprus között több is van.
Mersin - Kyrenia
Mersin - Famagusta
Tasucu - Kyrenia
Tasucu - Famagusta

A gyorshajójuk pedig 1,5-2 óra alatt átér.
Anamur - Kyrenia útvonalon közlekedik. 

Előzmény: Katana750 (4161)
csaba08 Creative Commons License 2025.11.08 0 0 4168

Szia,

Csabi olvas igen :)
Írtam Neked emailt, megkaptad? 

Előzmény: Katana750 (4167)
Katana750 Creative Commons License 2025.11.08 0 0 4167

Hátha a Csabi olvas minket és ajánl valami okosat!

Előzmény: cassano711 (4166)
cassano711 Creative Commons License 2025.11.08 0 0 4166

Paphoson avannak homokos strandok is bőven, ha más nem a Coral Bay ami azért elég jó. 

De erre, mármint strandolásra, tényleg Ayia Napa környéke a legjobb, Makronissos, Nissi, Protaras, ezekkel nem nagyon veszi fel a versenyt semmi sem Paphos környékén, sem Észak-Cipruson.

A people watching szerintem is jó foglalatosság :)

Előzmény: Katana750 (4165)
Katana750 Creative Commons License 2025.11.08 0 0 4165

Január, februárban az augusztusi árakat akarom látni! Mindig idényben szoktunk menni. Az idei év nem a szokványos volt ezért mentünk az őszi szünetben. Szerintem még egy ilyen nem lesz! Pafosz nálunk a sziklás partok miatt esett ki. Halkidikin, Olimposzi riviérán, Thaszoszon, Korfun eddig mindig megtaláltuk a finom homokos partokat. Észak Ciprus akkor fog szóba jönni, ha ilyeneket ott is találunk. A Ledra utca kávézói tényleg érdekesek. De, hogy nekem milyen pofám lehet!? Ülünk, iszogatunk, beszélgetünk és senki máshoz csak hozzám jön mindjárt 2 lejmista! De, itthon is így van ez. Az egyik isten tudja mit áruló bolt előtt elmélyülten sisázik az ember, a világ mit sem jelent számára, talán azt sem tudja mit árul a boltjában! Ez az ember nem fog sztrokot kapni az biztos! Úgy imádom ezeket nézni! De még csinálni de jó lenne! 

Előzmény: cassano711 (4164)
cassano711 Creative Commons License 2025.11.08 0 0 4164

Az a baj hogy az őszi szünet az ilyen, sajnos a légitársaságok és a szállodák is tudják, hogy sokan szeretnének akkor még egy kis nyárutó élményt a gyerekkel :-) Szóval az árak az egekben vannak.

Hát ha január, februárt akarod nézni ahogy írod, ott azért teljesen más árakkal fogsz találkozni, de általánosságban őszi szünet után már elég olcsók a jegyek mindenhova is.

Én most megyek jövő héten Máltára ami kicsit Ciprushoz hasonló célpont és 20e Ft a repjegy oda-vissza. Feladottam nem lesz, de az is 20e Ft lenne oda-vissza, a 20 kg-os.

Annyi, hogy Ayia Napa télen ha nem is néptelen, de majdnem, mivel az egy üdülőváros kb, szóval minden épület szálloda, bár, étterem vagy üzlet kis túlzással és télen 90%-ban zárva vannak.

Paphos viszont teljesen ok, minden nyitva, mert ott nagyon komoly helyi, állandó lakosság van.

Nicosia, már maga a város, nekem nagyon tetszett, a Ledra utcai kávézók megérnének egy külön fejezetet is. Az is tényleg látványos, hogy mennyi afrikai bevándorló van ott is és Larnakában is, gondolom Limassolban meg még több, de ott nem voltam.

Ez az Észak-Ciprus amúgy érdekes. Én látatlanban azt mondanám a repülésre, hogy Pegasus egy isztambuli átszállással jó megoldás lehet Ercanra. Más kérdés hogy 2x kell fizetni az amúgy is drága feladott poggyászt, bár a Wizzairnél tuti nem lesz drágább mert náluk a feladottért egy vagyont kérnek, főleg nyáron a nyaralójáratokon :D

Katana750 Creative Commons License 2025.11.08 0 0 4163

Közben eszembe jutott, hogy félre értettelek és te arra gondolsz, hogy az északi oldalon voltak e szláv migrik? Ha igen akkor teljesen nemleges a válaszom. Csak török szót és angolt hallottam. Koldus semmi. Teázóban mulatságos jelenet, a szomszédban valami építkezés és öreg mester tolná a talicskát és közben elhaló hangon hívta Ibrahimot segíteni! Mielőtt összerogyott volna felugrottam és kikaptam a talicska szarvát az öreg kezéből és felszaladtam a kis dombra vele ahová igyekezett a malterral. Egyből volt komsu meg arkadas hang a teázóban de a hangja is megjött az öregnek és jól leordította az álmatag szemmel előkerült Ibrahimot! Az élet néha olyan jó jeleneteket produkál. 

Előzmény: feketefelho (4162)
feketefelho Creative Commons License 2025.11.08 0 0 4162

Á, ez az őszi szünetes időszak eléggé megdobja az árakat, aki tud, nem is ilyenkor utazik (kevés ilyet ismerek ...).

Minden légitársaság megemeli az árakat, nem csak mi magyarok, hanem a kontinens fele is ebben az időszakban megy utó"nyaralni".

Németország sok tartományában, Ausztriában, Franciaországban is október második fele, vége az őszi szünet időszaka.

Szívás.

Katana750 Creative Commons License 2025.11.08 0 0 4161

Még nem néztem rá az Ercanos érkezés költségeire, nekünk 3 főre 210000ft- volt a repjegy Larnakába + 60000 a feladott 26kg.-os bőrönd ami csak 19 volt kifelé de 28 hazafelé.(nem kértek + pénzt miatta) De így az őszi szünetben nem volt kedvezőbb jegy. A W6 repülés nagyon kényelmetlen de más panasz nem lehet rá. Nagyon nehezen szántam rá magam MALÉV repüléseken szocializálódtam. Próbáltunk nem W6 lehetőséget de a Ry nem játszott mert Pafoszba repülnek nekünk meg Larnaka kellett. Az Aegean athéni átszállással 540000 lett volna. Ezt sokaltam mert a hotelt kicsit túltolta az asszony. Nagyon fasza, nagyon luxus, nagyon drága volt. Na, mindegy. Szóval majd megnézem a lehetőségeket január, februárban július augusztusra. Ez a szláv dolog, ha nem kérdezed eszembe sem jut annyira meglepő(volt).  

Az, hogy a takszi nénik a hotelben mind oroszok(vagy szovjet utódállamok polgárai) nem nagy dolog, máshol is vannak, dolgoznak, nem lógnak a helyiek nyakán. Az éttermi személyzet(a hotelben) felesben orosz-délkelet ázsiai. Larnakában rengeteg fekete afrikai és paki, bangladeshi, stb. 2 kolduló talált meg a Ledra utca elején amikor már visszafelé jöttünk északról, az első egy férfi szendvicsre ennivalóra kért 50 centet, adtam. Én lengyel akcentusúnak gondoltam az angolját. A másik egy nő, szemtelenül rögtön 2€-t szeretett volna! Na azt elhajtottam. Az már kimondottan oroszos hangzással beszélt. Amivel nem dicsekedtem: A nicosiai buszpályaudvar mellet van a nagy parkoló ahol a kocsit érdemes otthagyni amíg az ember átmegy a török oldalra. Na, ott derült ki, hogy a gyerek személyi igazolványa a hotelben maradt. A hangulatot nem részletezem, a gyerek hősiesen vállalta a maradást amíg mi átmegyünk. A határátkelő előtt egy fagyizó, eszpresszó, minek nevezzem? Ott maradt a gyerek a tulaj fia ott volt, érdekes módon azonnal tudtak angolul kommunikálni, a tulaj pedig örömmel vette, hogy ott marad. Nagyon kedvesek a helyiek az biztos. Török oldalon ugyanez a boltokban, utcán, mindenhol. Ha a topiknyitó Csabi olvas minket, esetleg van ötlete(kapcsolata), hogy ne a valóságtól elrugaszkodott árakon mehessünk vissza északra egy nyaralásra! 

Előzmény: feketefelho (4158)
feketefelho Creative Commons License 2025.11.08 0 0 4160

Taşucu-ból megy a komp.

Előzmény: Katana750 (4159)
Katana750 Creative Commons License 2025.11.08 0 0 4159

Én kicsit utánamentem a dolgoknak mert szerettem volna több időre, autóval átmenni, de az Alamo-Enterprises(ahol béreltem a kocsit) olyan cég amely nem engedi át az autóit északra egyáltalán. Tehát úgy néz ki a dolog, hogy ha engedi a déli bérbeadó az átmenetet akkor átlépéskor a török oldalon biztosítást kell kötni mert a nemzetközi(régen zöldkártya) nem érvényes északon. Ez 3 napra 20€ és csak bérautóra(piros rendszámos) lehet kötni. 1 hónapra 35, 3 hónapra 70, 6 hónapra 120 és 1 évre 225€. Nem piros rendszámosra 1 hónap 25€, majd 60, 110, 200€ a többi időpontra. Amit említettem az az északiak déli közlekedése a saját autóikkal. Úgy tudtam nem engedik át őket délre a saját regisztrációjú(északi rendszámos) autókkal. Nos nem tudom mi a szabály de több északi rendszámú autót is láttam délen. Le is fényképeztem. A szállodánkba(golden bay beach) is rendszeresen járt északi taxi, de magánautót is láttam Pylában, Larnakában. A vásárlás: Én bizony vettem "márkás" cuccokat gazdagon. Nem érdekel, hogy kamu vagy nem mert a 2012-ben az alanyai bazárban vásárolt hasonló márkás cuccaim bőven 10 év után mentek veszendőbe, így azt gondolom jó a minőségük! Amúgy meglepően nagy volt a forgalom a Ledra határon de úgy gondolom 4-1 arány volt a ciprióták-turisták arány! Az ID. kártyákat látva úgy gondolom a török ciprióták járnak át többen a görög oldalra mint fordítva. A párom kérdezte a saját autós menet lehetőségét is(északra) hiszen az első autó amit meglátott északon egy "dácsia" volt akkor pedig biztos románok kocsival jöttek! Persze török gyártmányú R12-es volt(33-as Mersin rendszámmal) de ez megbocsátható. Szóval lesz még fejtörés egy Törökországon keresztüli autós vagy ugyanilyen repülős útra. 

Előzmény: cassano711 (4157)
feketefelho Creative Commons License 2025.11.08 0 0 4158

"De akkor Ercan érkezéssel csakis."

Nem olcsó és nincs Bp-ről közvetlen járat, így az átszállás miatt több órával hosszabb az út.

Tavaly én is elkezdtem tervezni egy ciprusi utat (főként északra). Az ötlet az "1000út" irodától jött, aránylag olcsón szerveztek (akkor) Ciprus északi felére utazást.

Aztán ez elmaradt ... máshova mentünk. Most is ránéztem az iroda ajánlatára ... hát elmentek otthonról rendesen náluk. Sajnos ugyanezt látom más irodáknál is, így tényleg csak a saját szervezés marad.

A leggyorsabb, ha valamelyik fapadossal elrepültök délre és onnan átautóztok északra (meg persze vannak fuvarozók, akik jó pénzért átvisznek a reptérről az északi szállodába, meg vissza).

A tervezéskor én azt találtam ki, hogy Paphosból, vagy Larnacából helyi busszal irány Nicosia, ott (ahogy most ti is) átsétálás a határon, a török oldalon autóbérlés, kirándulás, szállás hol itt, hol ott, majd irány Nicosia és ... haza.

Mondjuk így a déli részből nem látsz szinte semmit, de azt egy út alatt nem is nagyon lehet összehozni (hacsak nem több hetet, hónapot tölt ott az ember).

Mennyi szláv nyelvű menekülttel találkoztatok?

Állítólag komoly lakás felvásárlásokat hajtottak végre ott.

Törökországból viszont kilapátolták őket. Ott most nem egyszerű hosszabb időt eltölteni ... max. 90 nap turistaként. Lehet persze két évet maradni, de ahhoz letelepedési engedély meg egy nagyobb ingatlanberuházás kell ... akkor már inkább (dél)Ciprus.  

Előzmény: Katana750 (4155)
cassano711 Creative Commons License 2025.11.07 0 0 4157

Én két éve voltam, kb. ugyanezt csináltuk mint ti. Azért az, hogy egy utca közepén egyszer csak ott egy határátkelő nem megszokott :)

Kleftikóval én nem találkoztam a török oldalon, ha mégis akkor az más néven futott.

Amúgy teljesen olyan élmény volt mint mondjuk Isztambul, egy falatnyi Törökországba csöppensz, arany, döner, kebab, baklava, hamisítvány cuccok. 

A focimezek meglepően olcsók és jók ahhoz képest, hogy "gagyi" kategória, a gyereknek azt vettünk, hogy egyik nap Neymar másik nap Mbappé lehessen a játszin ha lemegy focizni :D

Van pár nagyon szép épület is, pl. a Büyük Han szeráj. 

Amit utólag lehetett volna, a helyett hogy órákig bolyogunk ott, bár élveztük, elugrani Girnébe ( Kyrenia ), csak 20-25 km onnan. 

Az autókról én úgy tudtam, hogy kölcsönzős autót nem nagyon szeretik ha átviszel, a saját autóval átmenő görög ciprusiakról nem tudom, hogy mi kell hozzá hogy átmehessenek autóval.

Katana750 Creative Commons License 2025.11.07 0 0 4156

Visszaolvasva egy lényeges pontot kihagytam. A Ledra checkpoint határátkelőre vonatkozik amit az elején írtam. 

Katana750 Creative Commons License 2025.11.07 0 0 4155

Egy 3,5 órás kiruccanásról sok okosságot nem tudok elmondani annak aki szintén szeretne átmenni. Csak gyakorlati dolgok! Ha hosszú a sor a kiléptetésnél(déli oldalon) menjünk előre és nézzük meg mi a helyzet mert 3 ablak van. Az elsőn csak a ciprusi török köztársaság állampolgárait léptetik ki. A második az "all pasports" a harmadik az "EU". A török oldalon is 3 ablakos a belépés de simán ahogy odaérsz úgy kerülsz sorra. Visszafelé szintén, első ablak a görög oldalon a török cipriótáké utána kettő a turistáké. A déli visszalépéskor van "tax&customs" vámtiszt is de nem nézett a táskákba.(szerencsére) Szóval átmegy a polgár és rögtön bazár ,minden érdekes dolog drágábban mint beljebb. Cigi esetében 20TL. különbség a "belvárosi" közért javára. Gondoltam váltok lírát de először próbálunk kártyával, hogy mi a helyzet egy a világ szerint nem létező országban! Hát semmi különös. Revolut kártyával fizetve sima ügy volt amit vettünk, jött egyből az üzenet, hogy 7,98ft/1TL árfolyamon volt a tranzakció, tehát ez mondhatni tökéletes. Nagyobb ruhanemű vásárlásomat US$-ben intéztem 42TL/1$ árfolyamon és a visszajárót is $-ban kaptam. A török ciprióták ugyanolyan kedvesek mint a görög ciprióták. Érdekesség, hogy úgy tudtam az északi autókat nem engedik délre. Nos többet is láttam Larnakában. Szóval változnak lassan a dolgok errefelé is. Lehet, hogy jövőre kipróbálok egy teljesen északi nyaralást a családdal! De akkor Ercan érkezéssel csakis. 

Előzmény: csaba08 (4154)
csaba08 Creative Commons License 2025.10.31 0 0 4154

Szia, 

Kicsit hanyagoltam az Index fórumot. 
Néha fel-felnézek ide. Sajna csak ma láttam, hogy írtál. 
Kíváncsian várom az északi beszámolódat. 

Üdv: Csaba

Előzmény: Katana750 (4143)
Katana750 Creative Commons License 2025.10.28 0 0 4153

Ma átugrunk északra, majd beszámolok a fejleményekről. 

Nostredamus 2022.02.22 Creative Commons License 2025.10.04 0 0 4152
Előzmény: Nostredamus 2022.02.22 (4142)
Nostredamus 2022.02.22 Creative Commons License 2025.10.03 0 0 4151

Van alkoholmentes csapolt sör is ott. Én azt iszom...  

https://tr.wikipedia.org/wiki/Kleftiko  

Előzmény: Katana750 (4150)
Katana750 Creative Commons License 2025.10.03 0 0 4150

Köszönöm de sört egyáltalán nem iszom meg amúgy az alkohol nálam kiesik teljesen. Csak azért szeretnék körbenézni bazárban mert az idén vált használhatatlanná a 2011-ben az alanyai bazárban vett "Armani" farmercuccom és hátha a török oldalon hasonló a felhozatal mint Törökországban! "Breitling Le Mans" órát is vettem akkor ami persze ugyanúgy hamisítvány mint a ruha de tökéletesen működik lassan 15 éve és 3999€ helyett(Duty Free Shop) 120 volt, ha jól rémlik!(150-ről lealkudva). A kleftiko a török oldalon is az? Mármint a neve! Az €-val fizetést azért hanyagolnám mert egy barátom aki Törökországban nyaralt kicsit túlváltotta magát és szabadulna a lírától olcsón. Nekem is maradt egy 10 lírásom 2011-ből, amit akkor 1250 forinttért vettem ma ér kemény 80-at! Szóval ezért lettem volna kíváncsi a kinti váltás árfolyamára!   

Előzmény: Nostredamus 2022.02.22 (4149)
Nostredamus 2022.02.22 Creative Commons License 2025.10.03 0 0 4149

Van még egy karavánszeráj is pilseni (recept) csapolt sörrel és kleftikóval. (+WC 50 cent) Tudom ajánlani. 

Előzmény: Katana750 (4148)
Katana750 Creative Commons License 2025.10.02 0 0 4148

Akkor fasza.

Előzmény: Nostredamus 2022.02.22 (4147)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!