Köszönöm! Ez innen a Balaton környékéről volt ennyire kontrasztos, keletebbre kevéssé. A felhők, amelyek az árnyékot vetették, az osztrák-bajor határnál voltak, ez eléggé behatárolja a régiót, ahonnan látni. Pár nappal korábban Somogyan volt gyönyörű, azt meg dél-tiroli felhők csinálták.
Átnéztem a vasárnapi képeket. Az And és Per között látszott először, majd folyamatosan sodródva, a végén már a Per és az Aur között volt. 3.5 fokon volt a teteje, úgyhogy beleillik az általad vázolt képbe. :)
Közben körbekérdeztem az észlelőtársakat meg bedaráltam pár webcam felvételt, sehol semmi. Nálam nem látszott, melóhelyen voltam, jó kilátással, de nincs semmi a képeimen. Igaz, városból néztem, de a Capella szépen látszott, mellette egy jó darabon felhőmentes rész volt. A Bakony max. 1 fokot takar ki, mögötte nem lehetett. Szóval fura. Mondjuk Szatmár innen vagy 300 km, ekkora távolság pont elég ahhoz, hogy egy 2-3 fokon látszó NLC nálam már ne jelenjen meg a Föld görbülete miatt. Elvileg max. 1000 km-re lévő NLC érzékelhető épp a horizont felett, így ha Te mondjuk 750 km-re voltál tőle, nálam ez már túl nagy távolság lehetett. A lengyel, belorusz, litván megfigyelések arra engednek következtetni, hogy ez utóbbi helyzet állhatott fenn.
Még tovább érdeklődöm, mert vasárnap este csak volt még valaki, aki kinn lebzselt.