Keresés

Részletes keresés

KALEVALEEEZ Creative Commons License 2011.05.04 0 0 119

azért elképesztő.

a fidesz egyszer kicsinálta a felsőoktatás minőségét, az orbán féle "minden második magyarnak legyen diplomája" elhatározásával 1998-2002 között (ekkor jöttek létre a remek büfé-ruhatáros fősulik), aztán most átesik a ló túloldalára és újra kicsinálja ezzel az átszervezéssel, megszüntetéssel. kiváncsi volnék, regglente leköpi-e magát.

amúgy meg nekem 4 gyermekem van (remélem lesz ötötdik is még) és akár lesz tandíj, akár nem (kettő más egyetemista) - ha a képességeik engedik - egyetemre fognak járni bármekkora is lesz a tandíj. de mi lesz aki nem tud kifizetni szemeszterenként 1-1.5 misit? az annyit is ér mint amennyije van (by lázár)?

ammondó vónék, szervezzenek tüntetést és elballagok én is.

ez a kormány szar, tenni kell ellene.

==T== Creative Commons License 2011.05.04 0 0 118

http://www.origo.hu/itthon/20110504-a-felsooktatas-atalakitasarol-szolo-kormanyzati-terv.html

A cikk szerint amellett, hogy 30 000-re csökkenen az államilag finanszírozott hallgatók száma - a többinek pedig a jelenleginél sokkal magasabb költségtérítéseket kéne fizetnie - megszűnne többek közt:

- Corvinus

- Széchenyi István Egyetem (Győr)

Viszont megmaradna a méltán elismert Pannon Egyetem, NYME és nyíregyi főiskola és persze a még nem is működő Közszolgálati Egyetem.

rumcake Creative Commons License 2011.05.03 0 0 114

"Ugyanakkor a leszakadóknak VALAMEKKORA esélyt célszerű adni, hogy ne csak a láncaikat veszíthessék alkalomadtán."

Ugyan már! Ez gyávaság... :-DDD

Előzmény: Törölt nick (111)
==T== Creative Commons License 2011.05.03 0 0 113

bs

A modern világban a versenyképesség alapja a tudás. Nem csak az egyéni versenyképességé, hanem egy nemzetgazdaság versenyképességéé is. alapvető gazdasági érdek, hogy akiben megvan a tehetség, azt képezze ki állam bácsi, mert rá lehet majd építeni a gazdasági növekedést, de egy rakás betanított munkásra, bolti eladóra, pincérre , stb. nem.

Előzmény: Törölt nick (111)
rumcake Creative Commons License 2011.05.03 0 0 112

"Az egyetlen magyarázat, hogy átok ül rajtunk."

A legmesszebbmenőkig egyetértek.

Előzmény: tbando (107)
==T== Creative Commons License 2011.05.03 0 0 110
==T== Creative Commons License 2008.03.09 0 0 109
Ahogy az index címlapját elnézem 52,58%-os feldolgozottságnál a tandíj elutasítottsága árnyalatnyival nagyobb a vizitdíj ill. a kórházi napidíj elutasítottságánál. Ez pozitív meglepetés, bár csak részadat.
tbando Creative Commons License 2008.03.05 0 0 108

A kormány 130-140 milliárd forintot szán a következő években az oktatás fejlesztésére.

Én meg 1000 mrd-ot szánok rá. És fillérre annyit fordítok majd rá, mint a kormány. Illetőleg egy fenét. 2 tandíjnyit én be is fizetek. 

Előzmény: Törölt nick (95)
tbando Creative Commons License 2008.03.05 0 0 107
Akármit csinálnak, a visszájára sül el.

A fene se érti, hogy miért! Itt vannak pl. az egyetemek. Ma már a tanári karnál minimum 2x nagyobb stáb monitoroz, kontrollingoz, szervez, elemez, igazgat tudományt, oktatást, innovációt, költséghatékonyságot stb. A megmaradt tanárok se lopják a napot, hanem éjjel-nappal gyártják a kimutatásokat az elemzőknek, akik aztán ezeket összesítik, hogy körültekintően megalapozhassák az újabb reformkoncepciókat.  Amik valahogy mégsem müködnek. Érthetetlen.  Az egyetlen magyarázat, hogy átok ül rajtunk.

Igen, átok. Így is lehet mondani.

Előzmény: twist (66)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.05 0 0 106
Amit en tudok, az a Pazmany jog, 161e Ft most a feleves koltsegterites es 52.500 a FER tervezett osszege. Mivel csak masodevtol es csak 85% fizet, legeslegnagyobb joindulattal egy 1/2-es szorzoval szamolhatunk egy hallgatora atlagosan, azaz kb. 25e a FER -- ez alapjan 2,5 millio Ft-nak kene lenni az egy hallgatora juto koltsegnek, ehhez kepest 161e a koltsegterites. Kizart dolog.
Előzmény: nekemj (105)
nekemj Creative Commons License 2008.03.05 0 0 105
NA ezt a rektorok jelentették ki, nem én, a tandíj az egyetem költségvetésének nem éri el az egy százalékát sem.
MIvel a legnagyobb létszám pont az elsősök között van, akik nem fizetnek, hanem majd másodéven és fölötte, ahol egyre kevesebb a diák, így levonható az általam írt következtetés.
Előzmény: Törölt nick (104)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.05 0 0 104
Egy évfolyamnál a teljes költség egy százalékát sem hozza a tandíj

Marhasag.
Előzmény: nekemj (103)
nekemj Creative Commons License 2008.03.05 0 0 103
Egy évfolyamnál a teljes költség egy százalékát sem hozza a tandíj, tehát, ha csak egy százalékkal csökken a jelentkezők, illetve a felvettek száma, akkor már nem érte meg a tandíj, furcsa módon erről sem lehet tudni, hogy mennyivel csökkent a hallgatók száma.
Előzmény: Törölt nick (96)
nekemj Creative Commons License 2008.03.05 0 0 102
Azért érdekes, hogy ennyi pénzt fordít és mégis szükség van a tandíjra, mi ez népnevelés?
Bár felteszem semmi köze ennek a közelgeő választáshoz, de egy icikepicikét egybeesik vele.
Előzmény: Törölt nick (95)
==T== Creative Commons License 2008.03.05 0 0 100
Persze. A választások előtt meg ÁFA-t csökkentett...
Előzmény: Törölt nick (92)
macmester Creative Commons License 2008.03.05 0 0 99

nem akarok kekec lenni, de a közepes gyerekeknek nem biztos, hogy egyetemen lenne a helye, egy jobb, de tudást ígénylő szakma valószínűleg jobb lenne nekik, valszeg többet is kereshetnének...

a jó/jeles emberkéknek lehet egyetemre menni... és az szülöknek, ha az anyagi helyzete kb. azonos... akkor tényleg csak az számít, hogy, hogy felvételizik és tanul...

árnyalja a képet, hogy ha valaki bio-kémia tárgyakból erős akkor annak célszerű olyan területre menni... aki meg matek annak műszaki... persze, velószínűleg a végyaik 50% egyeznek az erősségeikkel és inkább média, jog, közgáz, szabad bölcsészet felé vonzodnak...

egyébként, minnél jobban lemész az egyén sztintjére, annál komplexebb lesz a rendszer, és a nagy általánoságok elvesznek, mertha egy szülő nem akarja támogatni a gyerekét akkor annak annyi, ált. ha igen akkor könnyebb...

de a döntést a szülő ls gyerek számára is átgondolandóbbá teszi, hogy ha van önrész...

Előzmény: jakobi (94)
jakobi Creative Commons License 2008.03.05 0 0 94

A tök átlagoson magunkat értem: a 30 fős osztály 27-29 tanulóját (mert max. 1-2 kiemelkedő tehetség van és ugyanannyi alulteljesítő). Ha levágjuk az alsó-felső végletet, akkor marad az átlag, amelyben persze vannak négyes és közepes tanulók, vannak olyanok, akik biz. tárgyakból elég jók, másokban gyengébbek, de az itt a kérdés, hogy min múlik a további pályájuk.

Ha elsősorban a szüleik státuszán, anyagi helyzetén - márpedig így állunk -, az nem jó. Nyugodtan elfelejthetjük a kiugró képességűeket: az ingyenes és költségtérítéses helyek az átlagos képességú tanulók közt oszlanak meg fele-fele arányban, és az a kérdés, kinek van nagyobb esélye bejutni az ingyenes helyre. Vitán felül a nagyjából azonos képességű, de jobban eleresztett gyereknek.    

Előzmény: macmester (87)
==T== Creative Commons License 2008.03.05 0 0 91
Nem azonnal? Akkor mikor? Költéstérítéses képzések már vagy 10 éve vannak, de semmi jel a minőség növekedésére.
Előzmény: macmester (89)
==T== Creative Commons License 2008.03.05 0 0 90
Ez sem igaz, mert a tapasztalatok szerint amennyi tandíj befolyi ka rendszerbe, annyival csökken az állami hozzájárulás. És ez a hozzájárulás nem K+F tevékenységekre megy el...
Előzmény: Törölt nick (88)
macmester Creative Commons License 2008.03.05 0 0 89

kicsit árnyaltabb...

a mínőség nem azonnal nő...

lesz követelés mindkét oldalon, kínálat kereslet... főleg ott fog látszani, idővel ahol diplomagyártás folyik...

mert lassan kialakul, ide felvételizzek (felvennének) és  fizessek egy valag pénzt? ahol 10% az elhelyezkedés esélye? kiröhögik a diplomám?...

Vannak olyan egyetemek ahol ez 90%, na oda megéri, ja hogy kemény lesz istenem...

szóval a piac is kezd beleszólni már, lassan megnézik honnan jöttél, kitünő! jó! honnan? XY egyeterm... Ja... köszönjük nem...

jó? csak? honnan? Z egyetem Rendben, örömmel látjuk... ez van most is sok helyen...

a kettő együtt lassan csiszolná a rendszert...

Előzmény: ==T== (86)
macmester Creative Commons License 2008.03.05 0 0 87

Nem vagyok, tudom, hogy a tököt begurítják, oszt lesz valami papírja amire semmi szüksége, a család helyzete miatt...

A pozitív diszkrimináció, korai fejlesztés, stb. ezért lenne fontos ill. fontos...

oktatáshoz kötni családi juttatást, segélyt stb..., kistérség hátrányos helyzetüek képzéséért + forrás (meglepődve láttam, hogy erre akarnak pénz költeni, ami nem hülyeség, jól hangzik, de egyenlőre szkeptikus vagyok...)

(diszesnek támogató, átlagos anyagi helyzetbe levő családba is nehéz, jó aggyal, látom a  saját kisfiamon, mit küzd, és mi is küzdünk vele, egy dögerős suliba... iszonyat meló, de baromira jól alakul...)

mit értesz tök átlagoson? ez itt a bibi...

aki egyetemre kéne, hogy járjon az jobb mint az átlag, annak kéne lenni ez a népesség 25-30% kéne, hogy legyen... elvileg, neki mivel vannak szociális és tanulmányi ösztöndíj stb lehetőségeik, + energiával, munkával elvileg simán elvégezhetik...

a népesség zöme 40-60% az kéne, hogy szakmát, képzetségget, max. BA jellegú emelt képzést kapjon... na ezek egyetemi képzése ami érdekes...

Előzmény: jakobi (84)
==T== Creative Commons License 2008.03.05 0 0 86
Nálunk is a csoport durván fele kibukott, vagy annyi tárgyat görget maga előtt, hogy nem nagyon fognak bírni vele. És valóban nem szeretik a húzós tárgyakat. Pedigegy részük költségtérítéses. És így sem a kemény vizsgákat kedvelik, hanem a minél egyszerűbb diplomaszerzést. Szóval nem igaz az az állítás, miszerint a tandíjtól nőni fog a felsőoktatásban a minőség.
Előzmény: macmester (85)
macmester Creative Commons License 2008.03.05 0 0 85

:DDD

jártam, és ha tud... akkor meg lehetett... 1x velem is előfordult, de túléltem, 2x átmentem... (igaz ez a tanár hirhedten hülye volt... félévente jelentették fel, 2x megverték, autója is rendszeres időközökben összetört... aztán volt, hogy évekig eltiltották a vizsgáztatástól...)

és mivel egyetemen oktatok is (felkérnek időnként még volt munkahelyemen :)

látom ez változott, ha egy tanár követelni mer akkor már feljelentik lazán... egy korrekt, de szigorú számonkérésnél is... szóval árnyaltabb lett a kép... kicsit...

ps. a szar és bunkó oktatók kiszelektálására kitalált módszer nem hatékony és gyakran inkább a tanárok besztatására szolgál...

egy-eyg ilyen azért belefér... szándokasn addig nyomni valakit, hogy évismétlő legyen, az nem szokás, és balhé van belőle, nem vállalják fel...

meg minek, jobb helyeken 3 évre az évfolyam 30-60% lemorzsolódik...

emlékszem mi 65-en kezdtünk (évismétlőkkel együtt...) 30 diplomáztunk, késöbb még 3-an (-1-2 év) és ez nem a genyóság miatt volt...

Előzmény: ==T== (78)
jakobi Creative Commons License 2008.03.05 0 0 84

Ne legyünk képmutatók: ha az elitbe születtél, akkor lehetsz diszlexiás, szellemi fogyatékos, bármi, akkor is lesz diplomád (sőt simán lehetsz az USA elnöke) - ugyanezen adottságokkal mars a kisegítőbe, ha rossz helyre születtél. Ha szegény a család, de te kiugróan tehetséges vagy, akkor van esélyed ösztöndíjakkal és rohadt sok munkával feltörni.

Egyik szélsőség sem baszik egy öltést sem a társadalmi mobilitás vagy igazságosság szempontjából. Azt kell megnézni, hogy a tök átlagos képességű gyerekekkel (az abszolút többséggel) mi történik. szvsz itt válik el a szar a májtól.  

Előzmény: macmester (83)
macmester Creative Commons License 2008.03.05 0 0 83

A. cociálisan hátrányos a gyerek akkor jár szociális ösztöndíj, ha ven esze akkor vannak mindenféle támogatások, a tanulmányi mellet...

B. megpróbálod kigazdálkodni, az a mi a tanulmányija mellet kell... pl. előre takarékoskodni, segítad ahogy tudod (ha annyir szarul állsz akkor A.)

lehet kollégiumba is lakni...

vagy vehetsz neki lakást, a albidíj =/> a hitel havi részleténél...

C. ha a gyerek annyira hülye/lusta, hogy tanulmányit sem kap, akkor vagy állod a cehet, vagy nem, te döntöd el, mi a fontos neked, meg ő hogy neki megéri-e

kicsit bonyolult...

sokan meg tudják oldani...

Előzmény: twist (65)
==T== Creative Commons License 2008.03.05 0 0 82
Talán kicsit alaposabban el kéne gondolkodnod az elméleten.
Előzmény: Törölt nick (81)
jakobi Creative Commons License 2008.03.05 0 0 80

ne már... komolyan azt gondolod, hogy a szoclib kormány alatt a ballib elit gyerekei tanulnak ingyér, kormányváltás után meg a jobbos elit - eddig segédmunkára szorított - gyerekei váltják őket?

Ez szerencsére nem igaz, de ettől a valóság semmivel sem rózsásabb: tök mindegy, ki van kormányon, az elitből (édesmindegy a jelző) nemcsak a felsőoktatásba könnyebb bejutni, hanem az állami (értsd társadalmi) finanszírozású helyekre is. Ez ügyben csúnyán félrevisz ez a jobbra-balra vagdalkozás. (Ami még nagyobb baj, hogy nem csak ez ügyben.) 

Előzmény: Törölt nick (73)
==T== Creative Commons License 2008.03.05 0 0 79
Igen, ez is egy probléma, ezért nem (ezért sem) tudok 100%-ig azonosulni az ún. polgári ellenzékkel. Persze azért azt látni kell, hogy az ő ilyen jellegű klientúrájuk jóval kisebb létszámú...
Előzmény: Törölt nick (73)
==T== Creative Commons License 2008.03.05 0 0 78
Azért ha jártál egyetemre/főiskolára, tudnod kéne, hogy egy hallgatót úgy is meg lehet buktatni - ha a tanár úgyakarja - , hogy simán teljesítené a követelményeket...
Előzmény: macmester (76)
==T== Creative Commons License 2008.03.05 0 0 77

Nem az a kiváltság, ha valaki eléri a ponthatárt. Hanem az, hogy a hallgatók fele - további teljesítménytől függetlenül - tandíjmentes, míg a másik fele (szintúgy teljesítménytől függetlenül) fizet, mint a katonatiszt.

Az átjárhatóság hiánya valóban nem jó, de ha pl. az államilag támogatott elhasal egy félévben, akkor fizeti a TUF-díjat ill. az új félévre a tandíjat.

De valóban ez a megoldandó kérdés, vagyis hogy aki bent teljesít, az ne fizessen, de a 15%-os limit nevetséges. Meg úgy általában az egységes limit is, mert pl. a BME-n vagy a Corvinuson még egy 2-es/3-as átlag is telejsítmény lehet, míg valami gagyi suli gagyi szakán talán a 4-es sem az...

Előzmény: jakobi (72)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!