Keresés

Részletes keresés

Stefano 969 Creative Commons License 2025.08.01 0 0 28929

Ciao a Tutti!

Most voltunk 10 napra Bellaria-Igea Marina-ban. Könnyen megközelíthető Imola, San Marino. Imola egy koncert miatt lett emlékezetes. A Forma 1 pálya felé haladva a táj gyönyörű. A koncert helyszínén a termelők ingyen barackot adtak. (!!!) San Marino szintén egyszerű. Ha a 11-es parkolás parkolás akkor felvonó, ha a 6-os vagy 7-es akkor közel a vár mellett a hegytetőn. Kb 6-7 euro volt egy napra. Érdemes egy napot rá szánni! Megéri. Utaztunk vonattal Bologna-ba is. Onnan 2 óra oda 2 óra vissza volt az út. Fárasztó volt. Bologna-ba nem akartam kocsival menni. Most totál káosz a város. A tornyok is le vannak zárva. Aki esetleg ezen a 498 lépcsőn gondolkozik, az most tegye félre egy kis időre ezt a kalandot. Megnéztük még a miniatűr Italia kiállítást, és visszafelé megálltunk Triesztbe.  

Velencébe nem mentem, pedig azt is beleterveztem a nyaralásba. Kellett volna még 2 nap. Így is erőltetett volt... :) Majd 1x valamikor az idén....

vélemény 1 Creative Commons License 2025.07.29 0 0 28928

Két olyan olasz város van, amelyikre, ha rágondolok, akkor vigyorgok: Verona és Bologna

onlyread Creative Commons License 2025.07.29 0 0 28927

Ti is Nabuccot néztek? Netrebko lesz akkor is? Kíváncsi vagyok, neked hogy fog tetszeni. Ha van kedved, írj róla majd egy kicsit. Érezzétek nagyon jól magatokat, Verona nagyon jó hely és még lehet lépni a turistáktól :)

Előzmény: iszisz (28925)
onlyread Creative Commons License 2025.07.29 0 0 28926

Szia, jaj de jó, hogy látlak :) Verona isteni, novemberben még kevesebb turista lesz, szerencsére.

Előzmény: vélemény 1 (28924)
iszisz Creative Commons License 2025.07.29 0 0 28925

WOW, nagyon köszi, máris olvasom.

Jövő szombaton ugyanez a program. :)

Előzmény: onlyread (28923)
vélemény 1 Creative Commons License 2025.07.29 0 0 28924

Szia!

Verona november elejére tervben van. Kirándulással Mantovába. Utóbbiban 2001-ben jártam. Veronában  2013-ban, de  azóta is vágyom visszamenni.

onlyread Creative Commons License 2025.07.29 0 1 28923

Tudom, hogy már nem divat, de mégis csak élményeink a topic címe, úgyhogy itt egy rövidke képes beszámoló Veronából. Meg az Arénából. Meg a Nabuccoról.

https://hosszanexponalunk.blog.hu/2025/07/28/opera_neonbol_csemegek_papirbol_egy_villanasnyi_verona

rage. Creative Commons License 2025.07.27 0 0 28922

Üdv. Szeretnék egy gyors olasz nyaralást szervezni. Idén néhány napra augusztus 22-től 4 napra. Mennyire zsúfolt ilyenkor? Grado-t néztem ki. Volt már ott valaki?

Köszönöm.

kirsan Creative Commons License 2025.07.06 0 0 28921

Utána olvastam, mert már nem emlékeztem, és jól mondtam, nincs határ. Különböző egyezségek alapján, igaz hogy nem EU tagállam, de minden státusza megvan. A legnagyobb probléma, más is azt írja a parkolás. Nagyon sokáig lehet parkolóhelyet keresni, mert hiába brutál drága, a helybéliek előnyt élveznek! A másik amit írnak, hogy mivel nem EU a roaming díjak nagyon magasak. Erre nem emlékszem, pedig turistához méltatlanul, nagyon sok telefont kellett intéznem munka ügyben, és nem emlékszem, hogy földhöz vágott. De az igaz, hogy nem érdemes csak 1 napra menni, mert sokkal több a látnivaló, mint gondolnánk. A szállás nem vágott földhöz. Volt hogy a főtérre, volt hogy a völgyre, az országra nyílt a kilátás a Titánról. Gyönyörű volt. Hotel Joli.

Előzmény: Atyxx (28919)
kirsan Creative Commons License 2025.07.06 0 0 28920

Érdekes, mert többször voltunk, de úgy emlékszem, nincs is határ. Riminiből mentünk busszal mindig, mert a parkolás a szokásosnál is nagyobb probléma. Sosem állt meg a busz a határon. És lehet menni felvonóval is a Titán hegyre.

Előzmény: Atyxx (28919)
Atyxx Creative Commons License 2025.07.05 0 0 28919

Jó tudni, köszi. Csak azért gondoltam, mivel nem EU-s tagállam.

Előzmény: kirsan (28918)
kirsan Creative Commons License 2025.07.05 0 0 28918

San Marinoba nem kell útlevél. Csak jó idő:))

Előzmény: Atyxx (28917)
Atyxx Creative Commons License 2025.07.05 0 0 28917

Szia, útlevéllel mentetek San Marinoba, vagy elég oda is a személyi igazolvány?

Előzmény: csipicsipsz (28915)
onlyread Creative Commons License 2025.07.04 0 0 28916

Köszi, nagyszerű összefoglaló. Teljesen egyetértek veled, Umbria remek hely, megkockáztatom, hogy bizonyos szempontból még Toszkánát is veri. Csak remélni tudom, hogy továbbra is elkerülik a turisták. https://hosszanexponalunk.blog.hu/2018/10/17/napsutotte_umbria

Előzmény: csipicsipsz (28915)
csipicsipsz Creative Commons License 2025.07.04 0 0 28915

Sziasztok! Régi olvasója vagyok a fórumnak, korábban írtam is már élménybeszámolót, illetve kaptam is itt jó tanácsokat út előtt. 

Egy hetet töltöttünk Umbriában június végén. 2013-ban jártam Toszkánában és már akkor megfogalmazódott bennem, hogy milyen jó lenne Umbriát is bebarangolni. Idén került rá sor.

út: Budapestről indulva, két 20 perces megállót beiktatva mintegy 12 óra volt az út. Mivel hajnalban indultunk elkerültük a balatoni forgalmat, egyedül Bologna környékén álltunk dugóban olyan 40 percet veszítve. (visszafelé szintén itt, szintén kb ennyit álltunk dugóban)

időjárás: azt hittem júniussal még elkerülöm a nagy hőséget, de sajnos ugyanúgy felkúszott a hőmérő 40 fokig mint itthon

szállás: az agriturismo.it oldalon foglaltam szállást, ami egy falu fölött egy dombtetőn áll, konkrétan vagy 700 métert kellett még a betonútról letérve egy földúton megtenni, hogy elérjük. Az épületben 3 vagy 4 apartman volt kialakítva. Ottlétünkről mi voltunk az egyetlen vendégek. A hatalmas teraszról gyönyörű látvány a dimbes-dombos vidék felé, esténként őzikéket és a bokrok alatt a szentjánosbogarak táncát láttuk. A szálláshoz tartozott egy hatalmas medence is, ami nagyon jól jött a hőségben. Ez a szállás is fent van a bookingon is, de ugyanerre az időre szinte kétszer annyiért kínálta az apartmant, mint az agriturismo.it oldal, szóval érdemes közvetlenül a szállásnál érdeklődni az árak iránt. Maga a szállás Perugia közelében volt, ha Umbria bebarangolása a cél, akkor inkább Assisi környéke tűnik megfelelő lokációnak, onnan gyorsabban elérhetőek a látnivalók.

Látnivalók: rengeteg tüneményes, középkori kis falu, kisváros, számos építészeti remek található. De mi elsősorban a természetei szépségekért mentünk, ami szintén bőven akad. Kedvencem a hegyeket átszelő kis autóutak voltak, ahol nem tudtál nem tátott szájjal bámulni a tájra, és időnként megállni egy-egy borászatnál vagy kis poros falunál.

Marmora vízesés: 12 EUR/fő a belépő, amivel fentről és lentről is be lehet menni. A honlapon fent van, hogy mikor engedik a vizet, akkor érdemes meglátogatni. Egészen fantasztikus élmény, érdemes végig menni a túraútvonalakon, több helyen vízpárában sétálsz, ami a hőségben nagyon is jól esik.

Monti Sibillini: eszmletlen szépségű táj, mi csak az „elejét” néztük meg, ahol Castellucio található. Gyönyörű nagy völgyben fekszik egy kis dombocska tetején. A (talán) 2016-os földrengés mintegy 60 százalékát elpusztította, most javában zajlanak a felújítások, így a „belvárosi” részébe be sem lehet menni. De a táj körülötte gyönyörű. Május az ideális hónap megtekintésre, akkor a leglátványosabb a virágszínpompa. Számos túraútvonal található a környéken.

Valnerina-völgy: eszméletlen szépségű vidék, már az átautókázás is egy élmény. Számos települést érdemes itt felkeresni, mi Splotetot, Vallo di Nerát, Casciát és Norciát néztük meg.

Cascia: kisváros, leghíresebb látnivaló a Szent Rita bazilika.

Norcia: kedves kis város, szép belső piazzaval, amiből mi sajnos nem sokat láttunk, itt is zajlanak a földrengést követő felújítások, gyakorlatilag a „belváros” teljesen fel van állványozva.

Valle di Nera: tüneményes kis tip-top középkori falu fent egy hegy tetején. Autóval a falu „bejáratáig” lehet menni, ott ingyenes parkolási lehetőség van. Majd gyalog bebarangolni a kis utcácskákat. Nekem személy szerint egyik kedvencem volt. A parkoló mellett, kilátással a völgyre van az egyetlen beülős hely (legalábbis mi máshol nem láttunk), ahol finomságok mellett lehet még pislogni a látványra

Spoleto: ez az egyik legismertebb látnivaló, a vár maga impozáns (7,5 EUR/fő), de bent kiállítás látogatható, kevésbé vár jellegű. A Tornyos-hidat még érdemes megnézni, átsétálni rajta, egyedi látnivaló. Nekem ezek tetszettek itt a legjoban, de számos további látnivaló (dóm, bazilika, anfiteátrum) van még a városban.

Rasiglia: kedves kis falu, tele tavacskákkal, mini vízerőművekkel. Tényleg pici, de kellemes hangulata van

Spello: tüneményes kisváros, hangulatos utcácskákkal és nagyon sok virággal, még most is, amikor a „virágfesztiválnak” vége

Assisi: erről nem is írok, mindenki ismeri. Csodaszép és egyben érdekes.

Civita di Bagnoregio: tüneményes kis falu a szikla tetején, ahova egy gyaloghídon át lehet besétálni. (elég turistás sajnos). 5 EUR/fő a belépő a faluba, már-már skanzen jellege van. Itt volt talán a legtöbb turista, de érthető, egészen varázslatos a falu, a kilátás…

Orvieto: erről sem írnék sokat, ez is mindenki számára ismert, a bazilika elképesztő szépségű (8 EUR/fő a belépő), és a kút (6 EUR/fő) is egyedi látvány.

Gubbio: szintén magáért beszél, gyönyörű hely, a funivia (4 EUR egy út, ha oda-vissza veszed talán 6 EUR?) egyedi, érdemes kipróbálni. Fent lehet még kirándulgatni, és cc 20 perc alatt vissza is lehet sétálni a kisvárosba. Nagyon szerettük egész Gubbiót.

Montefalco: kedves kisváros (vagy inkább falu), a borászat „központja”.

Bavagna: igazi középkori kisváros. Hangulatában is. Mikor ott jártunk éppen középkori fesztivál volt (10 napos), teljesen berendezték a városkát középkorinak, szalmát szórtak az utcákra, voltak birkák, szamarak, egy-egy utcában a középkori mesterségeket mutatták be, amiket ki is lehetett próbálni. A helyiek középkori öltözékben mászkáltak.

Cantina Tini Vini: Assisi közelében található bioborászat, van külön borkóstoló terme, aminek a teraszáról nagyon szép a kilátás. A borok viszont nem voltak fergetegesek.

Cantina Madonna del Latte: Orvieto közelében borászat. Multinacionális (férj félig német, feleség litván) család első generációs borászata. Egy gyönyörű környezetben fekvő villát újítottak fel, ott lakik a család és ott van a borászat is. Kicsit „NER” hangulata volt, a borok finomak, de túlárazottak. (szerintem).

Cantina Scacciadiavoli: Montefalco közelében egy viszonylag nagy borászat. Ingyenesen körbevezetnek a pincében, egy 7-es kostóló 15 EUR-ba kerül.

Elég profi a szervezés, látszik, hogy nem most kezdték. Úgy fél órával korábban érkeztünk, vendégül láttak 1-1 pohár borral ingyen. A borok jók voltak és megfizethetőek.

Mi ezeket jártuk be, ezen túl még számtalan ismertebb, kevésbé ismert hely érdemes látogatásra a környéken. Számomra meglepően kevés turista volt Umbriában, remélem ez így is marad a jövőben is.

Hazafelé megálltunk megnézni San Marinot, na ott mér tobzódtak a turisták, de érdemes pár órát rászáni, ha valaki arra jár, az óváros a várakkal (amikben a kiállítások már tényleg várhangulatot idéznek) tüneményes és maga a parlament is érdekes, egy ilyen miniállam működése érdekes.

kirsan Creative Commons License 2025.06.05 0 0 28914

Bocsánat Panorama Marghera.

Előzmény: kirsan (28913)
kirsan Creative Commons License 2025.06.05 0 1 28913

Vagy leparkolsz ingyen Mestreben pl. a Panorama bevásárló központnál, és onnan mész busszal be 1.5-ért Velenvébe.

kirsan Creative Commons License 2025.06.05 0 1 28912

A szlovén autópálya 16 euro, az olasz Velencéig 14.5 euro. Másfél óra az út, országúton napszaktól függően 2-3 óra. Parkolás a Piazzale Román 5 órára 20, 10 órára 32 euro. Vagy kirakod a családod a Piazzale Román, visszamész a hídon, és 5-7 euróért leparkolsz a híd előtt, és busszal be a városba 1 megálló. A parkolókban árulnak buszjegyet, 1,5 euro.

Előzmény: Ermi173 (28911)
Ermi173 Creative Commons License 2025.06.04 0 0 28911

Egyébként nem Velencén, és nem a mit nézzeken volt a hangsúly, hanem a praktikus dolgokon (parkolás, autópálya, stb.).

Előzmény: Durian Mochi (28908)
Ermi173 Creative Commons License 2025.06.04 0 0 28910

onlyread-nek és kirsan-nak ismételten köszönöm, hogy a fórum céljait semmibe véve segítő válaszokat kaptam a kérdésemre.

Durian Mochi, igazad van, nem olvastam el a topic leírását, így annak ellent mondva tettem fel a kérdésem, de halkan jegyzem meg, hogy a "bárhol"-ba ez a fórum is belefér. Magamból indultam ki, mert hasonló kérdésre én segítő választ szoktam adni, főleg úgy, hogy az az első posztom a csoportban. Na mindegy, sajnos ez jellemzi a közállapotokat, és én már nem fogom megérni, hogy mindez megjavuljon...

kabret Creative Commons License 2025.06.04 0 0 28909

Én egy másik utazós offtopikban fejeztem be az írkálást. Sok embernek még egy köszönöm is nehezére esik.

Durian Mochi Creative Commons License 2025.06.04 0 1 28908

Szerintem egy ilyen fórumnak akkor van/lenne valami hozzáadott értéke, ha a bárhol megszerezhető információk mellett valami sajátosságokról, speciális dolgokról szólna. Az ilyen - Velencébe akarok menni, hogyan menjek és mit nézzek meg - jellegű kérdések azt az érzetet keltik, hogy a kérdezőt azért annyira nem érdekli az utazás, hogy valamit készüljön is rá.

Előzmény: Ermi173 (28905)
Ermi173 Creative Commons License 2025.06.04 0 0 28907

Szia! Köszönöm szépen még egyszer, és ne haragudj!

Előzmény: kirsan (28906)
kirsan Creative Commons License 2025.06.04 0 0 28906

Szia, igen úgy gondolom, hogy én átgondoltam, és megpróbáltam korrekten megírni a véleményem. Megpróbáltam ötlettel segíteni, és azóta eltelt pár nap. Igen ilyenkor jól esik, ha látja az ember, hogy elolvasod, és csak annyit írsz, hogy köszönöm, mert ez már a sokadik eset (persze nem veled) és ilyenkor úgy érezzük, hogy minek csinálja az ember. Emiatt kb. 10 évre abbahagytam a fórumozást, és szerintem mások is. 

Előzmény: Ermi173 (28904)
Ermi173 Creative Commons License 2025.06.03 0 0 28905

Köszönöm a hozzászólásodat, ne haragudj, ha bosszúságot okoztam a kérdésemmel! Kérlek azért tedd mérlegre, hogy a Te, vagy az én posztom süllyeszti-e mélyebbre a fórumot.

Előzmény: Durian Mochi (28901)
Ermi173 Creative Commons License 2025.06.03 0 0 28904

onlyread, kirsan!

Köszönöm szépen a segítő tanácsaitokat, ha megérem az utazást - mivel végstádiumú daganatos betegségben szenvedek - igyekszem megfogadni, őket.

Minden jót Nektek, vigyázzatok magatokra!

kirsan Creative Commons License 2025.06.03 0 0 28903

Köszönöm szépen a kérdező nevében is a segítséget. Neki már nincs ideje rá.

Előzmény: onlyread (28900)
kirsan Creative Commons License 2025.06.01 0 1 28902

Én sem ajánlanám a legnagyobb melegben egy napra Velencét, de ha mégsem lehet lebeszélni, akkor szerintem menjetek el a Punta Sabbioni- ba és onnan Vaporettóval. (hiszen Caorle arra van) A családnak kicsit drágább, de Velencében a parkolás úgysem olcsó, ha pedig a híd előtt parkolnátok, akkor busszal be kell utazni, ami megint időt vesz el. De ha hiszel nekünk, hogy ne Velence, akkor Sabbioni-ból közvetlen komp megy Murano és Burano szigetére, amelyek talán ilyenkor hangulatosabbak. Egyébként pedig hajóval megközelíteni a Szent Márk teret felemelőbb, mint a Róma térről besétálni. Nekünk még nem volt, de a "belépő jegyet" előre meg kell venni, úgy olvastam! Szerintem ha szállás nélkül mész a legnagyobb probléma a wc. Kevés van hosszú sorokkal néha, ezért talán érdemes kávézókban inni egy kávét, vagy pl. nem szeretem a mekit, de a legegyszerűbb egy hamburger vásárlással kódot kapsz, és az utcai wc is önmagában annyiba kerül.

Előzmény: Ermi173 (28899)
Durian Mochi Creative Commons License 2025.05.30 -3 0 28901

Elképesztő mélységekbe tud süllyedni néha a fórum.

onlyread Creative Commons License 2025.05.30 0 1 28900

Nyilván nem erre gondoltál, de én csak lebeszélnélek az egészről. Gondolom egy napra akartok menni... Sajnos az pont arra elég, hogy a nyári hőségben sodródj az elviselhetetlen tömeggel a turistacsapásokon és a végén eleged legyen a melegből, az emberekből, a drágaságból stb. Ha tényleg érdekel Velence, akkor talán megéri rászánni 3 napot. Egy dolgot tudok elképzelni, hogy tudatosan kerülve a legfontosabb látnivalók környékét kicsit el lehet veszni a városban, felfedezni helyeket, amelyek kevéssé ismertek. Mondjuk ez szerintem akkor játszik, ha már többedszerre mentek. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!