Egy könyvhöz gyűjtök anyagot, ami a tanulás szabadságát mutatná be Magyarországon. Olyan alternatív sulikat, oktatási módszereket,és ezeket alkalmazó pedagógusokat tervezek bemutatni, akik a gyerekek személyiségét, fejlődési különbségeit, a lelkét is figyelembe veszik. A montessori sulik közül tud nekem mondani valaki olyat, akivel fel tudom venni a kapcsolatot?
De szívesen veszek bármilyen infót tanítókról, iskolákról, ahol figyelembe veszik a személyiségközpontúságot. Ebbe a definícióba sokminden belefér. Ismertek "híresen Jó" tanárokat? Az egyik legjob forrás a gyakorló szülő.:-) Köszi!
A mi iskolánk azért nem fizetős mert kerület fenntartású/vagyis nem magán / és a pedagógiai programját elfogadta a képviselő testület.
Az iskolánkban a második évfolyam indul Montessori módszer miatt. Az iskolában biztosított minden eszköz ami kell a megfelelő oktatáshoz, a tanító nénik egyetemi képzésen szerezték és szerzik meg a képesítésüket. A Montessorival párhuzamosan indul egy ún. normál normál osztály is. Bár ebben az iskolában nyoma sincs a régi poroszos szemléletű oktatásnak. A párhuzamos normál osztályban a sport ami előtérbe került, mivel az iskola ritmikus gimnasztika csapata és a fiú torna csapata igen jó helyezéseket ér el a versenyeken. A torna mellet az úszás lesz kiemelve.
Az osztályok napköziotthonosak és házi házi feladat nincsen. Felvételi nincs a gyerekeknek és válogatás senm. A körzetileg ide tartozó gyerekeket kell először felvenni, utána a kerület gyerekeket. Ha marad hely akkor a többi jelentkezőt.
A délutáni elfoglaltságok /külön torna, foci, angol, orosz, tánc, stb. / itt is fizetősek. Nézzétek meg az iskola homlapját: kevehaza.ujbuda.hu
Sziasztok! Regisztráltam, aztán várnom kellett 1 órát, mire hozzászólhatok. Addigra pont felébredtek a lányaim, így sietve kell írnom. Elsősorban Lizihez szólnék, mert az Ő gyereke pont abba a suliba jár, ami engem érdekel. De mindenki tapasztalatát szívesen olvasom. Én általában azt olvastam, hogy a Montessori iskolák fizetősek. De nem mind. Most akkor ez hogy van és mitől függ??? Kb mettől meddig tart egy nap az iskolában??? A délutáni foglalkozások külön fizetősek, vagy ez hogy van? Van valami "felvételi", vagy bármi, ami feltétele annak, hogy kit vesznek fel vagy kit nem? Köszi az infokat előre is és annyira örülök, hogy végre találtam ilyen fórumot! Chilibors
A veresegyházi Montessori iskola más, mint a többiek. A gyermekközpontúság, személyre szabott nevelés, differenciál oktatás a jellemző. A kicsi osztálylétszám tezsi mindezt lehetővé ( max 12/osztály) . Láttam elsős matekot, ahol az egyik gyerek példája az 5501-ből elveszünk 3321-et, mennyi marad volt, amíg a másik végpont a négyhez kettőt adunk, mennyi lesz.....Az olvasásnál kevésbé vannak eltérések, de akadt másodikos, aki visszajárt az elsősök matek órájára, tudásának megfelelő feladatot kapott. Addig, amíg nem tiszta , nem érthető a gyerek fejében az adott dolog, nem haladnak tovább.
Sok eszközt használnak, a szemléltetés maximális módon van jelen az órákon. ( a már említett harmadikos normál suliba járó gyerek a "próbanapon" itt értette meg a törtek lényegét )
Nyíltak és barátságosak, elfogadják egymás esetleges hendikepjeit, nincs csúfolkodás, tisztelik a másik a tudását, meghallgatják egymást, bezsélhetnek, s a normál iskolákhoz viszonyítva szinte minden alkalommal meg is hallgatják őket.
A normál NAT szerint haladnak, de máshogyan. Az alacsony létszám miatt van lehetőség az odafigyelésre, a segíts, hogy magam csinálhassam megvalósulására.
A nap itt is ráhangolódással kezdődik. Érdekes, a beiratkozás napján fél órával hamarabb érkeztem a kelleténél, minden érkező gyerek köszönt, jó kedvvel jött, üdvözölték egymást, még a tannéni is, mindenkihez volt egy-két jó szava, kicsit úgy, minz az oviban.
Tanítási blokkok vannak, 2x másfél óra,közte fél órás kinti szünettel. De , ha zizisebb a társulat, akkor szüneten kívűl is kiviszik őket a parkba.A táskát nem muszáj hazavinni, mert a leckét megcsinálják a suliban.
Amit még tavaly láttam és tetszett, magyar órán, kötelező olvasmány pár gyerek, a Harisnyás Pipit olvasta, többiek a Házteteji Kázmért ( ez sem jellemző, hogy ilyen könyvek a kötelezőek ), s a másik csapatot meg kellett győzni arról, hogy miért olvassa el a másik könyvet. Szóval, nem csak, hogy elmondhatják a véleményüket, hanem még ösztönzik, némileg tanítják is az önálló véleméynformálásra.
Remélem, hogy nem csalt a szemem, a gyereké sem, s jó lesz , érzem.:)
zso, ha van kedved/időd, írnál erről részletesen? Hogy miket láttál-tapasztaltál, ami ennyire meggyőzött? Komolyan, bármennyire nagyon mély részletességgel érdekelnének a tapasztalatok. Nem csak a nyílt napokra gondolok, hanem, hogy milyen a tanítási napok dinamikája, az értékelés módszertana, az osztályétszám, az idegennyelv-tanításhoz mi a viszonyulás, satöbbisatöbbisatöbbi:) Amit eddig láttam-hallottam M. sulikról, az nekem nagyon tetszett, és bár ez a ti sulitok nekünk abszolút nem játszik, de nagyon hasznos lenne minél több, első kézből származó infó, akár most, előzetesen, akár persze szeptembertől, élesben.
igen, azóta többször voltam ott, sőt a barátnőm már iskolás gyereke úgy nevezett próbanapon ( átviszik oda a normál suliból ), s az Ő benyomásai is megerősítettek, Ő már látja a különbséget. Nem tudtam, hogy tavaly óta más az ig.nő, sőt Meixner, Játékház könyvet használnak. Ez még inkább nyomott a latban.
sokak megdöbbenésére mégis a Montessori iskolába irattam a LÁnyomat, a nyílt nap és a játszó délelőtt mindhármónkat meggyőzött. Nagyon tetszett neki is.
A mi osztályunkban a nap csend gyakorlattal kezdődik. Ez a a napra való ráhangolódáshoz segíti őket. Ez egy picit hasonlít a meditációhoz, de nem az egy helyben ülős típushoz, hanem a csendben halk zene mellett végzett valamilyen tevékenységhez, pl. rajzolás vagy homokkal történő formázás. Olyan órarenddel dolgoznak ami előre mutatja, hogy mivel szeretnének aznap foglalkozni. Nics ki és becsengetés, hanem addig foglalkoznak egy témával amíg látszik a gyerekeken az érdeklődés. Délelőtt vannak az hivatalos órák és délután a készség tárgyak, pl. rajz, technika.
Hivatalosan a Nemzeti Alaptantervben foglaltakat tanulják meg ők is, de más ütemben. HA tudsz gyere el március 18.-án és nézd meg a bemutató órát.
Írnál kicsit bővebben az iskoláról, az első osztályról? Hogy hogyan, milyen órarenddel, tantervvel tanulnak, tantárgyak mik, egyáltalán, bármi érdeklne engem, mert nálunk (jövőre) listás ez a konkrét suli...
A mi iskolánkban második éve indul Montessori osztály igazi lelkes, szimpatikus tanító nénikkel. Az én gyerekeim minden reggel örömmel mennek iskolába, délután még várnom kell rájuk, mert nem akarnak elindulni haza felé.
Mi a XI. kerületben a Keveháza utcai iskolába járunk. Március 18.-án lesz nyílt nap nállunk. Nézzétek meg ezt az iskolát is.
Egyelőre nem voltam, csak tájékozódtam, holnap megyek a Mézesvölgyibe és utána a reformátusba. Nem egyszerű ezeket a látogatásokat Pestről, fulltime munka mellett, gyakorlatilag egyedül leszervezni :-(
ne add fel, van még a református egyház által múködtetett meixner, szemben a mézesvölgyivel,a fehér templom mögött, 22-én este lesz szükói beszélgetés. A mézesvölgyiben szigoruan szerintem elvész a gyerek , a 6-7 első ösztály között.
Sziasztok! Mi a Batthányi utcai suliba készülünk. Érdeklődnék, hogy a szeptembertől induló tanítónéni párosról van-e valakinek tapasztalata? (Erzsó-Ibolya)
Semmi baj, bár nem értem, miért kérsz bocsánatot, egyáltalán nem válaszoltam támadólag, viszont a Te dupla kérdőjeledből - tévesen - arra következtettem, hogy tudsz valamit amit én nem.
Nem, eddig még csak kívülről láttuk, 14-én lesz az első nyílt nap, akkor fogjuk belülről megnézni. Veresegyházi szülőktől viszont elég jó véleményeket hallottunk.
Ja, ja, mázlitok van. Pont azok lógnak ki a sorból, akik most elsősök :-(((. Ha jó a tanító, szerintem érdemes belevágni. Ha nagyon nem jön be, alsóban még nem olyan tragikus váltani, de nemigen hallottam olyat, aki ne szeretné.
Zz, legalább 5 gyereket ismerek aki a montessoriba meyg a battyanyba, mind nagyon helyes kölök, az ide osztályindító mindkét - sport és mont. - tanítőnéniről ódákat zengenek a kerületbe, úgyhogy ha az utazás nem atr vissza, akkor hajrá, jó suli!