Keresés

Részletes keresés

Léna007 Creative Commons License 2015.04.07 0 0 263

Ha elolvasod a blogomban az egész beszámolót, ott minden túrát leírtam, a legtöbb, amin voltunk csak 3-5 órás volt. Ha azt szeretnéd, hogy valamelyiket részletesen írjam le itt, válaszd ki légyszi, mert különben ez nagyon nagy munka és nem szeretném fölöslegesen csinálni. köszi

Előzmény: Léna007 (262)
Léna007 Creative Commons License 2015.04.07 0 0 262

Juj, Szofi ne haragudj, nem lättam, hogy írtál ide. Minden nap benézek, de a Reunion topik annyira az aljára került a bejárt topikok listámnak, hogy már nem tűnt fel, hogy van új bejegyzés.

Nem tudom, hogy most már nincs-e túl késő, ha csakmost válaszolok?

Rengeteg ilyen pár órás túra van. Fogalmam sincs, mi alapján ajánljak valamit?

Este írok neked bővebben, most sajnos nincs több időm.

Előzmény: Szofi84 (261)
Szofi84 Creative Commons License 2015.03.22 0 0 261

Szia Léna,

 

Szeretném a segítségedet kérni. Mivel te tapasztalt vagy Reunionnal kapcsolatban (is), meg szeretném

tőled kérdezni, hogy milyen rövidebb túrát tudnál ajánlani Reunionon?

Olyanra gondoltam (persze ha van ilyen) ami mondjuk 4-5 km hosszú, tehát nem egész napos kirándulás.

Azt is szívesen venném, ha leírnál 1-2 túra útvonalat ami esetleg hosszabb, de mindenképpen érdemes végigjárni.

Előre is köszönöm a segítségedet!

 

Üdv.

 

Zsófi

 

Előzmény: Léna007 (260)
Léna007 Creative Commons License 2014.12.17 0 0 260

Elkezdetem írni a részletes beszámolómat, ez egy hosszú sorozat lesz, az első két rész olvasható, sok kép is jön majd hozzá. ITT.

Léna007 Creative Commons License 2014.12.15 0 0 259

Ennyit sikerült ma összeírnom. Sajnos nincs időm, a szokásos utazás utáni stressz, ezer dolog elintézése és mindjárt munkába kell menni. De előzetesen egy gyorsösszefoglalaló és amint lesz több rásom és képek, azonnal jelentkezem.

 

Össezfoglaló

Fantasztikus volt minden. Hibátlanul zajlott az egész utazás, sem a szállásokkal, sem a repülőkkel, sem a bérautókkal nem volt probléámánk, sehol sem vágtak át és sehol sem ért rossz élmény.

A jó 10 órás odarepülés az új Condor géppel kényelmesebb volt a megszokottnál. Bár a „fapados” részlegben ültünk, volt elég helyünk és kényelmes volt. Minden ülés hátába szereltek tapogatós képernyős képernyőt, itt lehet zenéből és filmekből válogtani. Sajnos a filmekből csak azoknak, akik 8 Euróért vesznek egy médiahozzáfárás-kódot, amit mi nem tettünk meg.

Mauritiuson felhők között landoltunk, esős, borús, de fülledt, forró idő volt. Az átszállás kalandos volt, erről majd a beszámolóban részletesebben írok.

Réunionra rettentő hosszú volt az út, a 10 órás éjszakai repülés után, 3 óra késéssel indult a propelleres gép Mauritiusról Réunionra, ez kicsit gyötrelmes volt, hulla fáradtan ott várakozni. Réunionon 36 fok fogadott és pillanatok alatt máris a bérautónkban ültünk és autóztunk még egy órát a célunk felé. A szállás remek választás volt. egy villa volt, alul lakott a család, felül egy egészen berendezett lakás várt ránk. Mivel vasárnap érkeztünk és nincsenek üzletek nyitva, minden oda volt nekünk készítve, víz, üdítők, vaj, sajt, tojás és sör a hűtőben és egy tálcán pedig csomó rágcsálnivaló, kenyér, lekvár, paradicsomszósz üvegben, trópusi gyümölcsök, kávépads az automatához, tea és a mosógatószer, sőt még mosószer és öblítő is a mosógéphez. Minden makulálanul tiszta volt és ízléssel elrendezett, hogy az ember azonnal otthon érezte magát. Hatalmas nagy erkélyünk volt, csodálatos kilátással a hegyoldalból a tengerre. Nagyon szerettünk itt lakni és a tulajdonosok nagyon kedvesek, aranyosak voltak, az utolsó előtti napon este meghívtak magukhoz vacsorára és esti medencés-koktélos partira. Ilyen szálláshelyünk talán még az életben eddig nem volt, ahol ennyire elégedettek lettünk volna.
Az élelémiszerárak borzalmasan drágák, ami érthető, hiszen mindent Európából kell beszállítani. Pl. hat kis sör 4,60 Euro vagy egy kiló kaliforniai paprika 13 Euro. Megőriztem a bevásároló számláinkat, így később majd még sorolok ezekről részletes listát. Önellátósok lévén, a reggelire és vacsorára valót boltban vettük meg, minden termékből a legolcsóbbat választottuk, így sokat spóroltunk, de így is határeset volt, a német árak 3-4; de akár 10-szeres is előfordult.  
A természet leírhatatlan. Sok trópusi helyen jártunk már, és amit máshol egyesével láttunk vegetációt, az itt egyben volt ott. Minden buja zöld, dzsungelszerű és hihetetlen mennyiségű és színpompában játszó virágok. Az erdőkben a gigászok idejéből itt maradt páfránypálmák, vadon növő és halmokban virágzó broméliák és kálák. Leírhatatlan növények. A szigeten rengeteg vízesés van, amik szintén nagyon mesebeli kinézetűek és bár hideg a vizük. Voltunk többször hegyi túrán is, ami a párás, forró időben nagyon megerőltető, de megérte, mert csodás tájakat láttunk. A kevés part, amit korallzátony véd, a várthoz képest, sokkal szebbnek bizonyult, és ami meglepett, a kristálytiszta vízben rengeteg a korall és a halacska, kis helyen tömörülve a legkülönbözőbb és legszebb halakat láttuk és még csak beúszni sem kellett értük, a parttól pár méterre már ott voltak.
Az utak nagyon jók, de a kitáblázás majdhogynem nulla, illetve nagyon rossz. Városok vannak csak jelenve, de vízesések, egyéb turistalátványosságok egyáltalán nem. Viszont rengeteg autó van a szigeten, az autópálya túl van terhelve, a nagy városok körül, ahova beáramlanak az emberek dolgozni, hatalmas dugók vannak és ez nagyon bosszantott, hogy sokszor 2-3 órákat álltunk dugókban, ami egy két hetes utazásból igen nagy időrablás.
A helybéli emberek nagyon vegyes származásúak, mégis békében élnek egymással és kedvesek, barátságosak.

Korán keltünk, délig, 14 óráig általában már letudtuk az aznapi főprogramunkat és utána mehettünk még strandolni.

Éppen érett litchi a szigeten, amit előtte még sosem ettünk, de itt kilószámra ettük minden nap, és nagyon beleszerettünk. Viszont a gyümölcsnek is horribilis ára volt.

Utána Mauritius egy kicsit csalódás volt, mert nem közelítette meg ezt a hatalmas élményt, amit előtte Réunion adott és mivel egyszer már voltunk ott végig rossz időben, most valami szebbet, tökéletesebbet vártunk el és ez nem jött, most is félig rossz idő volt és a strandok fele olyan szépek nem voltak, mint Réunionon. De minderről majd bővebben fogok írni és rengeteg fotó is van hozzá.

A hazautazás is teljesen problémamentesen zajlott.

hágica Creative Commons License 2014.12.15 0 0 258

Akkor nagyon várjuk a beszámolót!!!! :-D

Előzmény: Léna007 (257)
Léna007 Creative Commons License 2014.12.14 0 0 257

Most jöttünk meg, Réunion fantasztikus volt, a napokban írok részletesebben.

Léna007 Creative Commons License 2014.11.16 0 0 256

Isatys még júliusban üzente nekem, hogy valamiért nem tud ide már belépni és írni.

 

Akkor ezeket az infókat osztotta meg velem:

 

"Láttam hogy tettél fel kérdéseket az index fórumban amire válaszolok szívesen, és ha gondolod megoszthatod amit írok hiszen publikus csak valamiért a rendszer nem enged belépni az indapassommal az új telefonomról... így itt válaszolok...

Cápatámadás : lagúnában nem kell félni!!! én például beviszem a gyereket is tök nyugodtan. Hermitage, Grand Fond teljesen biztonságos és nyugodtan lehet sznorizni, tényleg szép a víz alatti élővilág. Simán beúszom minden héten messzire és még élek :)
Saint Leuben viszont nyitottabb a lagúna ott már nem mernék úszni. La Saline meg szerintem koszos :(((

Auchan : nyílt valóban 6 üzlet a szigeten, 1 Auchan, a többi Simply Market néven fut. Hát kellemetlen meglepi volt főleg a Saint Gilles-i. Nekem a franciaországi tapasztalatok szerint ez olcsóbb üzletet jelent. Namost a heti vásárlás ami a Score Jumboban (régen Cora) 150 euro körülre jött ki, na az náluk 280 volt. Majd szívbajt kaptam a pénztárnál.

Ha nem akartok sokat sorbaállni akkor ajánlom a www.jumbodrive.re oldalt ahol be tudtok online vásárolni, kifizetitek, megadjátok hogy mikor mentek érte és 5 perc alatt bepakolják a cuccot a kocsiba a Le Port-i üzletben. Különben egy bevásárlás sajnos 3-4 órát is igénybe vehet olyan sokan vannak az üzletekben.

Hal : ha igazán jó és friss helyi halra vágytok akkor azt ne üzletben vegyétek. Szinte minden nagyobb kikötőben (St Gillesben és St Pierreben tutira) van egy ún halbolt, a DCP (fehér-kék tábla) ahol az aznapi friss fogást adják el elfogadható áron. Ez a halászszövetkezetek boltja. Étteremként is működik de lehet nyers halat is venni. Különben nagyon drága a hal. Illetve piacon lehet még olcsón jót és frisset venni. A szupermarketekben kapható hal sokszor nem is Réunionról van hanem pl. Madagaszkárról...

A benzin olcsóbb mint Metropoleban. A dizel 1.20 most. A másikat nem tudom biztosra mert nem szoktam venni de olyan 1.30-1.40 között.

Fontos hogy a bérelt kocsi klímás legyen főleg novemberben különben meg fogtok főni benne :)

Novemberben kicsit hosszabbak a nappalok, olyan fél nyolc körül sötétedik (onnan tudom hogy akkor szoktam futni)

Ha még van kérdésed tedd fel nyugodtan és meg is oszthatod amit írtam hogy más is megkapja az infot csak épp vakációzunk és a telefonomról nem enged csatlakozni a fórumra az indapassal. Így csak olvasni tudok írni nem :) "

 

Mi egy hét múlva már a szigeten leszünk, decemberben hazatérve infóhalmokat zúdítok majd rátok :-)

 

üdv

 

Előzmény: bucsi86 (255)
bucsi86 Creative Commons License 2014.07.03 0 0 255

Szia Isatys!

 

Mi január elején tervezünk Reunionba utazni! Milyen akkor az időjárás? Nagyon sok az eső?

Köszönöm előre is a válaszod! Kitti :)

 

Előzmény: Isatys (226)
Léna007 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 254

Maun itt voltunk annó, önellátós volt, nagyon hangulatos volt, szerettük, közel volt nagy áruház és take away is, de most filózunk egy szállodán...anno Flic en Flac-on foglaltunk egy félpanziós szállodát, aztán felhívott az utazási iroda, hogy törlik a foglalást, mert renoválás miatt bezárták a szállodát (Gold Beach). Helyette kerültünk a szomszéd településen a fent említett apartmanba sokkal olcsóbban és a különbözetből árából kaptunk 8 napra egy bératutót. Most ez a Gold Beach jobban vonz, mert 16 nap önellátás és hegymászás után Reunionon, talán jól esne egy kis félpanziós pihi, meg mert a Mariposának szép volt a strandja, de jobbra és balra is le volt zárva privát villák miatt, és flic en flac-on meg lehetne jó hosszúakat sétálni a parton. De még nem tudunk dönteni, de csak ez a kettő játszik. Más településre nem akarunk menni, minden, ami még vonz a szigeten ezen a környéken van, így nem lenne értelme, túl messze lakni innen.

Előzmény: egerszegi (253)
egerszegi Creative Commons License 2014.03.12 0 0 253

Hat mi ugy jartunk, hogy elmentunk 4-kor, 11-kor lejottunk a hegyrol, delutan 4kor mar nagyon eleg volt mindenbol, eszembe se jutott tovabbmenni...

 

 

Mau szalloda vagy apartman? Nekem ott nagyn bejott az onellatos apartman, megfeleztuk Flic En Flac es az eszaki resz kozott, mindketto jo volt..

Előzmény: Léna007 (252)
Léna007 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 252

De, de értettem én, amit  gondoltatok. De ha este 8 körül esek haza, és 10-ig főzőcskézek, eszem, utána kell még két óra ejtőzés, így akárhogy is, késő lesz. ;-) Hiába mennénk el reggel 4-kor kirándulni, attól még nem jönnénk haza délután 5-kor, hanem annál hosszabbra nyúlna a nap. Sötetedésig menetelnénk és minden nap már a sötétben érnénk haza.

De már haladok a feltérképezéssel, szisztematikusan jegyzetelek ki mindent, felosztava a szigetet szeletekre, mi fér bele kb. egy napba és eszerint fogok osztani- szorozni. Valamint egy napon brutál kelés, brutál túra, másik napon későbbi kelés, inkább part menti látványosságok. Kb. így osztom majd be.

 

Meg van Reunionon és Mauritiuson is a bérautónk már, a szállásról is küldtek korrekt bérleti szerződést, minden el van már intézve, egyedül Maun nem tudunk még szállásügyben dönteni, mert ahol annó voltunk, az nagyon tetszik, de sok másik is tetszik, ami félpanziós, de azoknak meg a fekvése nem olyan kedvező....

Előzmény: egerszegi (251)
egerszegi Creative Commons License 2014.03.10 0 0 251

Lena,

 

 

szerintem, nem ment at mit javasolunk mi Hagicaval..

 

 

siman lehet ejfelig az erkelyen sorozni...csak az a sajat idod szerint legyen ejfel. Magyarul felejtsd el hogy ott hany ora van, es allitsd at a te oradat hogy hely ido szerint este 9-kor legyen ejfel. Igy is koran, reggel 7-kor erdemes kelni, de ez ott reggel 4 lesz, es igy sokat fogtok latni a hegyekbol is.

 

Igazabol mindegy hogy a 4 esti ora az 20-24 vagy 17-21, foleg ha 6-kor tok sotet van, nem?

 

Egyetlen baj lesz, reggel nem lesz nyitva a pekseg amikor felkeltek, ezt a kompromisszumot kell meghozni...

 

 

Léna007 Creative Commons License 2014.03.01 0 0 250

Szia Ági!

 

Köszönöm, hogy írtál.

Előbbiekben is írtam már, hogy mi éjfélig szoktunk az erkélyen ücsörögni és beszélgetni, ezeknek felejthetetlen hangulata van, főleg mert otthon csak rohanás az élet, munka, későn hazaérés, lefekvés, a nyaraláson jut az embernek ideje az életnagy dolgait kibeszélni. Ezek az esték nekünk mindennél többet érnek a hangulatukkal és képtelenek lennénk 11 óra előtt lefeküdni.

Egyre többet hallok és olvastam a (korallzátonyon belüli is!!!) régebbi (2003-2004-es) cápatámadásokról Reunionnál. Nem tudom, hogy pár méternél beljebb merünk-e ott merszkedni, vagy ezt inkább meghagyjuk Mauritiusra.

üdv

Előzmény: hágica (249)
hágica Creative Commons License 2014.02.28 0 0 249

 

Szia Léna007!

 

Szerintem az időzóna átállás nem hülyeség, ugyanis ezen az égövön korábban sötétedik, mint nálunk Európában. Tehát, ha tudomásul veszitek, hogy ez itt más időzóna (korábban kell kelni és ugyanakkor korábban feküdni), akkor nem lesz megerőltető a hajnali kelés. És egyébként sem tudsz semmit csinálni este 6 után, mert vágni lehet a sötétséget. Max. egy kellemes vacsi 6-kor, csillag nézés és alvás.

És a napot úgy érdemes tervezni, hogy délelőtt túrázás a hegyekben, délután túrázás a part mentén. Partközelben is sok-sok látnivaló van, csak tervezés kérdése. Ja és ne felejtsétek, hogy - ugyan nem a strandjairól híres a sziget - de a korallgyűrű belső oldalán érdemes sznorizni, a színes korallok és a kezeitek között elúszó színes halacskák látványa felejthetetlen. Mi eldobható víz alatti kamerával fotóztuk a vízi világot. Nem is kell nagyon beúszni, csak leguggolni a víz alá.

 

Üdv.:hagica

Előzmény: Léna007 (247)
Léna007 Creative Commons License 2014.02.26 0 0 248

Ez a szállásunk.

Előzmény: Léna007 (247)
Léna007 Creative Commons License 2014.02.26 0 0 247

Szia Egerszegi,

 

köszi. :-)

 

Az Auchant csak azért kérdetem, mert eljutottam a vásárlással kapcsolatban egy oldalra és azt írta, hogy 6 üzlet van a szigeten és az elmúlt nyáron Szardínián is mindig ott tudtunk megvenni mindent a saját főzőcskézéshez, meg volt friss halas pultja, ami nekünk fontos. De mindegy, hogy minek hívják, csak nagy legyen és legyen benne friss hal. :-) Emiatt kerestünk olyan lakást, amiben nem csak két főzőlap, hanem sütő is van.

Tegnap este mondtam páromnak a hajnali 4-es kelést, mondta, hogy ő nem katonai kiképzésre utazik, hanem nyaralni. :-) De tudom, hogy igazad van, majd valahogy megtaláljuk az arany középutat, egy-egy napon korán kelés és menetelés, másik napon a lentebbi régiókban bóklászás.

Már nagyon sokat tudok a szigetről, kiolvastam már a 300 oldalas Dumont útikönyvet és most olvasom a túrakönyvet is.

Már alkulnak ki bennem a célok, e a neveket képtelen vagyok megjegyezni, hát még kimondani. :-)

 

Licsit még sosem ettem, bár minden utazáson láttam, de valahogy nem vonzott a kinézete arra, hogy megkóstojam. :-)

Visszatérve az időre, nekünk fontos az utazás során a hosszú este, mikor hazaérünk az egésznapos programról, vacsora, sörözés az erkélyen, a látottak megbeszélése, valahogy lejönni nullára, bámulni a csillagos eget és elmélkedni, ez egy nagyon fontos része az utazásnak, ilyenkor szakadunk el száz százalékosan az itthoni stressztől.

Előzmény: egerszegi (246)
egerszegi Creative Commons License 2014.02.26 0 0 246

Szia,

 

amikor Maun voltunk akkor mentunk at Reunionra 5 napra.Eleg regen tobb mint 5 eve...

 

Az autot en ketfelekeppen szoktam megoldani: vagy ceges aron kapok a Hertz-tol, ami jo, (tudom, ez nem megoldas neked) vagy keresek egy egyszeru helyi megoldast. Ez utobbi bejott Guadeloupe-n, ahol egy peksegtol(!!!) sikerult neten emailben lefoglalni, kicsit rozsdas volt, de napi 30 euroert azt hiszem megerte. Egyszeruen csak franciaul kerestem ra a +Guadeloupe +berauto-ra, aztan irtam nekik angol emailt. Csak az elso 100 talalatot kellett vegignezni:)

 

 

Szallasnak en is lakast ertettem, altalaban a tulaj tobb helyen hirdet ilyesmit, legalabbis Mau-nal ez volt a tapasztalat. Probaltam megkeresni, de nincs mar meg hogy Reu-n hol laktunk a leveleim kozott...

 

Tenyleg fontos a koran keles, az a modja, hogy at tudtok allni ha mondjuk azsiaba vagy amerikaba utaztok, akkor at lehet allni itt is, csak meg kell gyozni magatokat, hogy amit az ora mutat az nem igaz. Vagy csak siman at kell allitani es csinalni egy szubjektiv idot magatoknak. Alapjaraton en is ejfel utan fekszem, es hetvegen delig alszom ha tehetem...

 

Benzin nem volt draga, ez egy kis Franciaorszag. parizsi arakkal:) Auchant nem lattam, de Cora az volt akkor, ugyhogy gondolom mar Auchan van ott is. Teljesen normalis europai arakkal. Tenyleg az egesz sziget teljesen jol ki van epitve a part mellett korbe, teljesen civilizalt, pekseg is van baguette-el, stb. A hegyek gyurujeben viszont alig vannak utak, vekonyak, en tobb helyen feltem rendesen a Corsa-ban...de megerte! Kirandulni iszonyat nagy elmeny, delig.Onnantol ertelmetlen sajnos. De ha beosztod ugy, hogy deltol 4ig a parton vagytok (van ott is sok erdekes dolog, erdemes korbeautozni a szigetet, pl vizeses is van a hegyek kulso oldalan is), es 6kor mar alszatok, akkor jo igy is.

 

Licsit KELL venni az ut menti arusoktol, bar nem vagyok benne biztos hogy novemberben mar van.

 

 

Az a baj, hogy minden utunkrol csinalok egy emlekes dobozt, de nem hoztuk magunkal az USA-ba ezeket, mert itt ugyse kell...szoval nem tudom megnezni a szamlakat es a reszleteket...otthon porosodnak bedobozolva...A netre en nem teszek fel semmi ilyesmit sose..annyi idom nincs hogy megvalogassam, anelkul meg semmikepp.

Előzmény: Léna007 (245)
Léna007 Creative Commons License 2014.02.25 0 0 245

bocs, még akartam írni, csak gondoltam, kimásolom és nyomok egy entert, mert ilyen hosszú írás után már el szokott veszni a szöveg, de aztán mégis megjelent. :-)

Egyéb ötletek? Esetleg megnézhető fotóalbum valahol?

Mikor voltatok a szigeten, mennyi ideig, mik voltak az általános tapasztalataitok.

Árak? Benzin? Auchan?

köszi, örülök, hogy pont te akadtál rám, hogy már más fórumból ismerjük egymást (olvastam másik topikba, hogy továbbálltatok innen)

üdv

Előzmény: egerszegi (243)
Léna007 Creative Commons License 2014.02.25 0 0 244

Szia, köszi a hozzászólásod.

Először is, ánulok és bámulok, hogy te itt is jártál és ez eddig még nem derült ki. :-)

 

Autó: direkt bérbeadóknál túl drága

Ahol bérelni szoktunk utóbbi években: billigermietwagen.de ott nem akrok most, mert előre ki kell fizetni az egész összeget és még nincs meg az egész pénz az utazásra, be akarjuk osztani, hogy darabonként fizessünk ezt azt

a másik favoritom az economy car rentals, ott csak kis részt kell befizetni előre, ott találtam a legolcsóbb kocsikat, de ott meg kell adni a járatszámot és nem tudsz más opciókat kitölteni az űrlapon, azt sem tudod a meg a foglalás során, melyik bérbeadóhoz közvetítenek ki, azt csak akkor tudod meg, amikor már lezárult a foglalá. Persze, pici autó teljesen elég, csak férjen bele a reptérről menet a két bazi nagy koffer.

Esetleg tudsu jobb, olcsó és megbízható bérbeadót? 

 

Mi sem bírjuk a koránkelést, de ahogy most olvasom és tanulmányozom a Rother Wanderführer-t, felhívja a figylemem, hogy reggel 10 előtt zavarjuk le a 6 órás!!!! túrát, mert addigra ellepnek mindent a ködfelhők.

Mi mindig baromi későn fekszünk le, páromat meg lehetetlen kiszedni az ágyból túl korán, én még csak valahogy kikecmergek. Ez még nagyon nagy probléma lesz. Ja, új fényképezőt nem veszek az utazás miatt. :-)

 

Hotel nem érdekel, csak kizárólag privát kiadók lakások (FeWo), ezeknek nincs nevük, sem saját honlapjuk, nem lehet máshol megtalálni, de amúgy már megvan minden, ma átutaltam a foglalást is. Remélem, nem lesz benne semmi baki.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: egerszegi (243)
egerszegi Creative Commons License 2014.02.25 0 0 243

Eolvasgatva az elokeszuletekrol egy-ket tanacs, hatha segit:

 

-autoberles -foglald le most, de kerd hogy modosithato legyen. Ennyi idovel elotte siman bele fognak menni +- par napos modositasokba. Jaratszam se kell...en legtobbszor meg se adom, csak azt hogy kb hanykor erkezunk

-ne felj attol hogy nem tudsz fotozni. Egyreszt most mar zsenialis minosegu vizallo gepek vannak (Olympus tg2 peldaul), masreszt azt kell csinalni, hogy atallsz egy teljesen mas napi ritmusra. En pl nem szeretek koran kelni(oke, inkabb gyulolok...), de ott eljatszottuk azt, mintha csak at kellene allni mas idozonara, es a nap reggel 4korul kezdodott. Meg sotetben autoztunk fel a hegyre, az elso fenynel mar turazni kezdtunk.

-Minel kisebb autot berelj, NAGYON DURVAN szukek az utak. Mau tele van sztradakkal Reunionhoz kepest.A sotetben autozas itt is jo, sok olyan hely van ahol nem fer el a szembe jovo melletted, es meszsirol latni a fenyszorojat segit a kanyarokban...

-szallaskeresesnel en azt csinaltam, hogy a kozvetito oldalakon kineztem melyik tetszik, es addig gugliztam, mig a legjobb par kozul meg nem talaltam azt, aminek van kozvetlen emailcime...azt kell csinalni, hogy kepkeresessel keresel, es ha felismered a hazat ott nezel elerhetoseget. Es igen, neha eltunnek 4-5 napra...

 

Előzmény: Léna007 (241)
suirebit Creative Commons License 2014.02.25 0 0 242

hmmm... :)

Előzmény: Léna007 (241)
Léna007 Creative Commons License 2014.02.25 0 0 241

Bejegyzések már az előkészületekről itt olvashatók a blogomban.

Léna007 Creative Commons License 2014.02.25 0 0 240

Bocs, évet, csak németen maradt a billentyűzet.

Előzmény: Léna007 (239)
Léna007 Creative Commons License 2014.02.25 0 0 239

A most itt, jelen esetben idei övet jenelt. :-)

Előzmény: Laci v (238)
Laci v Creative Commons License 2014.02.24 0 0 238

Az igaz, hogy pozitívan kell hozzáállni  dolgokhoz, de azért a "most novemberben "egy kicsit erős. Addig még sok halat kifognak a Balatonból:)

Az a biztos, ami elmúlt.

Előzmény: Léna007 (237)
Léna007 Creative Commons License 2014.02.23 0 0 237

A szigetre utazunk idén novemberben, hatalmas nagy köszönetem kell itt nyilvánítanom Hévizi Ágnesnek, aki ebbe a fórumba az első élettel telli beszámolókat hozta és Galló Kovács Zsuzsának a sok segítséükért. Abban a reményben nyitottam eme topikot, ha jól emlékszem, 2007-ben, hogy eljutunk a szigetre és most ez megvalósul. Mindenről be fogok számolni.

gallokovács Creative Commons License 2013.11.11 0 0 236

Üdvözlöm a leendő Reunionra utazókat.

Jó sorsom révén már négyszer nyaraltam ezen a csodálatos szigeten, az élményeimet megörökítettem,s most minden kedves érdeklődő figyelmébe ajánlom a blogomban, Reunion kategória évekre lebontva. A kronológia nem igazán lényeges, témák, helyszínek szerint írtam, illetve családi események is szerepelnek benne.

Jó szórakozást kívánok, és várom az észrevételeket, kérdéseket.

Üdvözlettel: gallokovács

 

http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&kat=2846&n=gallokovacs&blog_kategoria=Reunion%202009%20A%20meg%E9rkez%E9s

 

http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&kat=2899&n=gallokovacs&blog_kategoria=Reunion%202010%20Sud%20Sauvage

 

http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&kat=2895&n=gallokovacs&blog_kategoria=Reunion%202010%20Kreol%20t%F6rt%E9nelem

 

Isatys Creative Commons License 2013.10.10 0 0 235

Sziasztok,

 

Probaltam ket valaszt is irni de valamiert a hozzaszolasaim nem jelennek meg. Igy inkabb rovid leszek...

Megadom a mailcimemet amin bovebben kerdezhettek a helyi viszonyokrol, ha tudok, segitek : szegvari.anna@gmail.com

 

Udv

 

Anna (Isatys)

Isatys Creative Commons License 2013.10.10 0 0 234

Sziasztok!

 

Sziasztok!

 

Affene a blogmotorba, irtam egy jo hosszu valaszt erre elszallt az egesz...

Barkinek szivesen valaszolok, az utobbi idoben nem nagyon jartam a forumon ezert inkabb megadnam a mailcimemet : szegvari.anna@gmail.com, itt tehettek fel bovebb kerdeseket.

 

Allaskeresesben most nagyon otthon vagyok mert aprilisban nalam is esedekes lesz mikor lejar a GYES, felek is tole elegge. Eloljaroban annyit, hogy a valsag sajnos itt is nagyon erezheto, jelenleg 35%-os a munkanelkuliseg, de szerintem ha igy folytatodik, nem leszunk messze az 50-tol sem :(( Francia nyelvtudas nelkul viszont szinte nulla az esely, ami viszont meg tud kulonboztetni a helyiektol, az a jo diploma illetve az angol nyelvtudas jo szinten (ez a helyieknek nem igazan erossege). A cegek 95%-a mikrovallalkozas (vagyis 1-5 fo), a tobbi nagyobb ceg, de ezek kozott sok az olyan iparag ami ki tudja meddig tart ki (pl a cukoripar ami mar most is szinte csak az EU tamogatasokbol el). Ami kezd felerosodni, azok a TIC cegek (uj technologia) ezen belul lehet allasokat talalni, illetve az epitoipar, de annak is inkabb a mernoki resze, mert a ketkezi melora rengetegen vannak a helyiek is. A turizmus mehetne jobban is, ezek altalaban vegzettseghez kotottek, es eleg keves hely van, nem is tul jol fizetik sajnos. Illetve ami hely van az felszivja a helyi turisztikai iskolaban vegzett munkaerot akik kozul sokan kenytelenek atmenni Mauritiusra mert itt nem nagyon talalnak allast. A fizetesek eleg alacsonyak a francia atlaghoz kepest; az elet viszont dragabb mint Metropole-ban, kb 30%-al. Igaz egy csomo mindenen viszont lehet sporolni (futes, meleg ruhak). Ami viszont muszaj, az az auto mert tomegkozlekedes szinte alig van (bar viszonylag olcson lehet hasznalt kocsikhoz jutni itt).

 

Az elet olyan szigeties... nekem parizs utan kicsit nehez megszokni... De ha valaki szereti a termeszetet, szereti hogy szinte mindig jo az ido, hogy hetvegen 20 perc alatt a tengerparton lehet ahol buvarkodhat a lagunaban, hogy akar minden hetvegen mas es mas erdei uton kirandulhat, annak jo hely lesz a sziget. Az emberek kedvesek es szerintem elegge nyitottak is, de mindez fugg attol hogy mi hogy allunk hozzajuk. Azert kulturalis programok is akadnak, mar nem olyan mertekben mint nagyobb varosokban mashol, inkabb helyi muveszek, zeneszek eloadasai, de a lehetosegekhez kepest azert vannak dolgok boven. A bunozest joval kisebbnek tartom mint Parizsban, ahol azert volt szerencsem a kulvarosokhoz, persze betoresek, lopasok itt is elofordulnak, nomeg az ember nem megy este a kikotovarosba (Le Port) vagy a Chaudron negyedbe setalgatni csak ugy... de alapvetoen sokkal kevesbe "para" az egesz. Altalaban az egesz mentalitas lazabb, minden lassabban megy. Ha viszont valaki szereti es megszokta maga korul a nyuzsgest az viszont konnyen unatkozhat egy ido utan. 

 

Most inkabb gyorsan elkuldom a valaszt nehogy megint elszalljon, de ha gondolod irj nyugodtan az e-mail cimemre es amint tudok, valaszolok, ha van meg egyeb kerdesed...

 

Szep napot, es udv,

 

Anna

Előzmény: megyec (233)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!