igez, nem friss, 2014-ben voltunk Réunionon 16 napot, de nagyon tartalmas utazás volt. Sok indóval és képpel teli beszámolóm első részét itt találod meg a link alatt és ha kérdéseid vannak, nagyon szívesen segítek, ha tudok. (A tartalomjegyzéken keresztük tudsz a többi részben lépegetni.)
Sziasztok! Úgy látom, viszonylag leült az élet a topikban, de szívesen felpörgetném egy kicsit….;)
2023. jan-febr környékén szeretnénk La Réunion szigetét felfedezni, meghódítani. Szívesen veszek friss tapasztalatokat, úti beszámolókat, tippeket, szállás ajánlásokat! Előre is köszönöm !
Teljesen különböző. Nézzél körbe nagy összehasonlító közvevítő oldalakon, mint pl. az economy car rentals...nekünk rajtuk keresztül a Europcartól 16 napra 407 Euro volt egy Peugeot 108.
Ez attól függ mikor mész és neten vagy helyben foglalsz,fizetsz....Én helyben béreltem 20euro/nap helyi cégtől nem nagy ismert cégtől...reptértől kb 10perc séta a kölcsönző...de a lényeg hogy full bíztosítással bérelj,mert lehet hogy 30-40euro/nap lesz de ha belédjönnek,meghúzzák stb..nem kell fizetned és esélyes mert az ottaniak vezetési stilusa elég hogy is fogalmazzak...nem tudnak vezetni...ennyi....traktorral az autopályán vagy épp kókuszok vagy sziklák az úton...szóval jobb biztosra menni...Nekem konkrétan egy bringás csapat jött nekem álló helyzetben de így is betört a szélvédő...
Az után szeretnék érdeklődni,hogy autóbérlés mennyibe kerül a szigeten? Végigolvastam az összes hozzászólást,csak elég régiek a bejegyzések.Ettől függetlenül sok érdekes dolgot megtudtam,melyek hasznosak lesznek az utazásnál.
A blogom valamiért eltűnt,megszűnt,nem tudom mi történt...de az útleírás el van mentve...lehet bemásolom majd ide,de elég hosszú olvasmány :-)
Nos ha valaki tervezi az utazást idén tavasszal vagy az ősszel,akkor örömmel jelentem,hogy szervezek utat Reunionra!
Min6fő esetén.Intézem a szállást az ottani idegenvezetést,autó bérlést...és mindent ami szükséges.Repjegy vásárlásban is tudok segíteni...Már 2en jelezték hogy érdekli őket,szóval még min4 ember kell és indulhat a kaland! Persze ha több jelentkező lesz az sem gond...
Infókért itt vagy az e-mail címemem lehet érdeklődni: tibido@citromail.hu
Szia! Készül a blog,de nincs sok időm rá.A beszámoló sincs még teljesen kész,de azért alakul.Amikor azt írtam "mindenki" azt mondta csak gazdagék mennek Reunionra,arra utaltam,hogy az utazási irodákban dolgozók mondták ezt.Az ismerőseim 99%-ának fogalma sem volt róla miről is beszélek. Mauritius meg Madagaszkár még ismerősen cseng a legtöbb embernek,de Reunionról azt sem tudják hol keressék :-)
Én is csak most láttam, hogy írtál! Nemrég jöttünk haza Mauritiusról, fantasztikus 2 hetet töltöttünk ott! Réunionon csak 2 napunk volt, sajnos túrázni nem volt időnk, de azért így is jól éreztük magunkat. Köszönöm a válaszodat, olvasgattam a túraleírásaidat, gyönyörű helyeken voltatok. Ha valamikor visszamegyünk Réunionra, akkor biztos nem fogjuk kihagyni a túrázást sem!
Flögivel hasonlóak a tapasztalataim, nagyon kell magyarázni, hogy hol van Reunion. Bár amióta Hosszú Katinka idejár úszóversenyekre kicsivel javult a helyzet, és Michel Houellebecq francia író révén is, aki Reunionon született.
A magyar utazási irodák a legdrágább hoteleket ajánlják, úgy valóban luxusnyaralás. A világkörüli luxushajók is kikötnek pár napra ! itt. Gondolom elviszik őket a vulkánhoz, meg a Maidohoz.
Elkezdtem a topik kedvéért pár túraleírást, ahol mi is jártunk részletesen leírni. Ha elkészülök vele, felteszem a blogomba, de gyorsaságot nem ígérek.
Azon mosolyogtam, hogy írtad, mindeki azt mondta, oda csak a milliomosok járnak, mert ez arra utal, hogy mindeki ismerte is. :-) A mi környezetünkben 100 emberből átlagban 5 hallott már Reunionról, a többi mind azt hitte, a Holdra megyünk :-)
Ma este jöttem haza Reunion-ról.2hetet voltam és ha bárkinek infóra lenne szüksége írjon itt vagy privátban a: tibido@citromail.hu e-mail címre!
Persze minden zugát nem jártam be.Képtelenség 2hét alatt mindent megnézni,de vannak hasznos infóim(szállás,étkezés,közlekedés,stb...) amik Nekem jól jöttek volna,ha előre tudom.Elég felkészülten indultam el,mégis volt pár meglepő dolog.Készül a blogom is,amiben más utazásokról is leírom a tapasztalataim.
A lényeg,hogy a Reunion szigetén tett 2hét blogos címe valami ilyesmi lesz:Reunion máshogy mint mások.
Elöljáróban csak annyit,hogy ez egy igazi hátizsákos út volt,amiről mindenki akinek beszéltem róla indulás előtt,azt mondta nem lehet így elmenni,csak gazdagék járnak oda,stb...Ezt már most megcáfolom!Igenis egy hátizsákkal is be lehet járni és nem kell ehhez milliomosnak lenni.
Amint a blog kész,bemásolom a linket,mert itt hosszú lenne leírni mindent.
Szóval akit érdekel,pár nap és olvashatja,de ha valakinek "sürgős infó kell",írjon e-mailt és amiben tudok,segítek.
Nekem is jól jött pár útleírás(ezúton is köszönet flöginek és gallokovacsnak)...
Ha elolvasod a blogomban az egész beszámolót, ott minden túrát leírtam, a legtöbb, amin voltunk csak 3-5 órás volt. Ha azt szeretnéd, hogy valamelyiket részletesen írjam le itt, válaszd ki légyszi, mert különben ez nagyon nagy munka és nem szeretném fölöslegesen csinálni. köszi
Juj, Szofi ne haragudj, nem lättam, hogy írtál ide. Minden nap benézek, de a Reunion topik annyira az aljára került a bejárt topikok listámnak, hogy már nem tűnt fel, hogy van új bejegyzés.
Nem tudom, hogy most már nincs-e túl késő, ha csakmost válaszolok?
Rengeteg ilyen pár órás túra van. Fogalmam sincs, mi alapján ajánljak valamit?
Este írok neked bővebben, most sajnos nincs több időm.
Ennyit sikerült ma összeírnom. Sajnos nincs időm, a szokásos utazás utáni stressz, ezer dolog elintézése és mindjárt munkába kell menni. De előzetesen egy gyorsösszefoglalaló és amint lesz több rásom és képek, azonnal jelentkezem.
Össezfoglaló
Fantasztikus volt minden. Hibátlanul zajlott az egész utazás, sem a szállásokkal, sem a repülőkkel, sem a bérautókkal nem volt probléámánk, sehol sem vágtak át és sehol sem ért rossz élmény.
A jó 10 órás odarepülés az új Condor géppel kényelmesebb volt a megszokottnál. Bár a „fapados” részlegben ültünk, volt elég helyünk és kényelmes volt. Minden ülés hátába szereltek tapogatós képernyős képernyőt, itt lehet zenéből és filmekből válogtani. Sajnos a filmekből csak azoknak, akik 8 Euróért vesznek egy médiahozzáfárás-kódot, amit mi nem tettünk meg.
Mauritiuson felhők között landoltunk, esős, borús, de fülledt, forró idő volt. Az átszállás kalandos volt, erről majd a beszámolóban részletesebben írok.
Réunionra rettentő hosszú volt az út, a 10 órás éjszakai repülés után, 3 óra késéssel indult a propelleres gép Mauritiusról Réunionra, ez kicsit gyötrelmes volt, hulla fáradtan ott várakozni. Réunionon 36 fok fogadott és pillanatok alatt máris a bérautónkban ültünk és autóztunk még egy órát a célunk felé. A szállás remek választás volt. egy villa volt, alul lakott a család, felül egy egészen berendezett lakás várt ránk. Mivel vasárnap érkeztünk és nincsenek üzletek nyitva, minden oda volt nekünk készítve, víz, üdítők, vaj, sajt, tojás és sör a hűtőben és egy tálcán pedig csomó rágcsálnivaló, kenyér, lekvár, paradicsomszósz üvegben, trópusi gyümölcsök, kávépads az automatához, tea és a mosógatószer, sőt még mosószer és öblítő is a mosógéphez. Minden makulálanul tiszta volt és ízléssel elrendezett, hogy az ember azonnal otthon érezte magát. Hatalmas nagy erkélyünk volt, csodálatos kilátással a hegyoldalból a tengerre. Nagyon szerettünk itt lakni és a tulajdonosok nagyon kedvesek, aranyosak voltak, az utolsó előtti napon este meghívtak magukhoz vacsorára és esti medencés-koktélos partira. Ilyen szálláshelyünk talán még az életben eddig nem volt, ahol ennyire elégedettek lettünk volna. Az élelémiszerárak borzalmasan drágák, ami érthető, hiszen mindent Európából kell beszállítani. Pl. hat kis sör 4,60 Euro vagy egy kiló kaliforniai paprika 13 Euro. Megőriztem a bevásároló számláinkat, így később majd még sorolok ezekről részletes listát. Önellátósok lévén, a reggelire és vacsorára valót boltban vettük meg, minden termékből a legolcsóbbat választottuk, így sokat spóroltunk, de így is határeset volt, a német árak 3-4; de akár 10-szeres is előfordult. A természet leírhatatlan. Sok trópusi helyen jártunk már, és amit máshol egyesével láttunk vegetációt, az itt egyben volt ott. Minden buja zöld, dzsungelszerű és hihetetlen mennyiségű és színpompában játszó virágok. Az erdőkben a gigászok idejéből itt maradt páfránypálmák, vadon növő és halmokban virágzó broméliák és kálák. Leírhatatlan növények. A szigeten rengeteg vízesés van, amik szintén nagyon mesebeli kinézetűek és bár hideg a vizük. Voltunk többször hegyi túrán is, ami a párás, forró időben nagyon megerőltető, de megérte, mert csodás tájakat láttunk. A kevés part, amit korallzátony véd, a várthoz képest, sokkal szebbnek bizonyult, és ami meglepett, a kristálytiszta vízben rengeteg a korall és a halacska, kis helyen tömörülve a legkülönbözőbb és legszebb halakat láttuk és még csak beúszni sem kellett értük, a parttól pár méterre már ott voltak. Az utak nagyon jók, de a kitáblázás majdhogynem nulla, illetve nagyon rossz. Városok vannak csak jelenve, de vízesések, egyéb turistalátványosságok egyáltalán nem. Viszont rengeteg autó van a szigeten, az autópálya túl van terhelve, a nagy városok körül, ahova beáramlanak az emberek dolgozni, hatalmas dugók vannak és ez nagyon bosszantott, hogy sokszor 2-3 órákat álltunk dugókban, ami egy két hetes utazásból igen nagy időrablás. A helybéli emberek nagyon vegyes származásúak, mégis békében élnek egymással és kedvesek, barátságosak.
Korán keltünk, délig, 14 óráig általában már letudtuk az aznapi főprogramunkat és utána mehettünk még strandolni.
Éppen érett litchi a szigeten, amit előtte még sosem ettünk, de itt kilószámra ettük minden nap, és nagyon beleszerettünk. Viszont a gyümölcsnek is horribilis ára volt.
Utána Mauritius egy kicsit csalódás volt, mert nem közelítette meg ezt a hatalmas élményt, amit előtte Réunion adott és mivel egyszer már voltunk ott végig rossz időben, most valami szebbet, tökéletesebbet vártunk el és ez nem jött, most is félig rossz idő volt és a strandok fele olyan szépek nem voltak, mint Réunionon. De minderről majd bővebben fogok írni és rengeteg fotó is van hozzá.
A hazautazás is teljesen problémamentesen zajlott.
Isatys még júliusban üzente nekem, hogy valamiért nem tud ide már belépni és írni.
Akkor ezeket az infókat osztotta meg velem:
"Láttam hogy tettél fel kérdéseket az index fórumban amire válaszolok szívesen, és ha gondolod megoszthatod amit írok hiszen publikus csak valamiért a rendszer nem enged belépni az indapassommal az új telefonomról... így itt válaszolok...
Cápatámadás : lagúnában nem kell félni!!! én például beviszem a gyereket is tök nyugodtan. Hermitage, Grand Fond teljesen biztonságos és nyugodtan lehet sznorizni, tényleg szép a víz alatti élővilág. Simán beúszom minden héten messzire és még élek :) Saint Leuben viszont nyitottabb a lagúna ott már nem mernék úszni. La Saline meg szerintem koszos :(((
Auchan : nyílt valóban 6 üzlet a szigeten, 1 Auchan, a többi Simply Market néven fut. Hát kellemetlen meglepi volt főleg a Saint Gilles-i. Nekem a franciaországi tapasztalatok szerint ez olcsóbb üzletet jelent. Namost a heti vásárlás ami a Score Jumboban (régen Cora) 150 euro körülre jött ki, na az náluk 280 volt. Majd szívbajt kaptam a pénztárnál.
Ha nem akartok sokat sorbaállni akkor ajánlom a www.jumbodrive.re oldalt ahol be tudtok online vásárolni, kifizetitek, megadjátok hogy mikor mentek érte és 5 perc alatt bepakolják a cuccot a kocsiba a Le Port-i üzletben. Különben egy bevásárlás sajnos 3-4 órát is igénybe vehet olyan sokan vannak az üzletekben.
Hal : ha igazán jó és friss helyi halra vágytok akkor azt ne üzletben vegyétek. Szinte minden nagyobb kikötőben (St Gillesben és St Pierreben tutira) van egy ún halbolt, a DCP (fehér-kék tábla) ahol az aznapi friss fogást adják el elfogadható áron. Ez a halászszövetkezetek boltja. Étteremként is működik de lehet nyers halat is venni. Különben nagyon drága a hal. Illetve piacon lehet még olcsón jót és frisset venni. A szupermarketekben kapható hal sokszor nem is Réunionról van hanem pl. Madagaszkárról...
A benzin olcsóbb mint Metropoleban. A dizel 1.20 most. A másikat nem tudom biztosra mert nem szoktam venni de olyan 1.30-1.40 között.
Fontos hogy a bérelt kocsi klímás legyen főleg novemberben különben meg fogtok főni benne :)
Novemberben kicsit hosszabbak a nappalok, olyan fél nyolc körül sötétedik (onnan tudom hogy akkor szoktam futni)
Ha még van kérdésed tedd fel nyugodtan és meg is oszthatod amit írtam hogy más is megkapja az infot csak épp vakációzunk és a telefonomról nem enged csatlakozni a fórumra az indapassal. Így csak olvasni tudok írni nem :) "
Mi egy hét múlva már a szigeten leszünk, decemberben hazatérve infóhalmokat zúdítok majd rátok :-)