Ahogy APT is írta, a Vityaz vekker elég igénytelen jószág. Ha unod a Szlávákat, szovjet vonalon akad még érdekesség, vadássz le egy 23 kövez Zárja ébresztőt.
Nagyon köszönöm! A Slava valóban sokkal-sokkal igénesebb! Csak valahogy kissé unalmas ugyanazt csinálni. Már jópárat szétszedtem, összeraktam, kisebb javítás(csere) volt. Valóban nagyon felhasználóbarát szerkezetek!
Egy Vityaz véletlenül került hozzám. A kövezése tetszett meg (főleg a Jantar, MOM stb-hez képest) A hajszálrugó anyagára nem is figyeltem fel annyira, de igazad van! Egyszóval -ránézésre- kicsit jobbnak tőnt mint a többi hasonló. Persze itt is beüthet még a kopott lemez (csapágy) dolog, amit még nemigen tudok kezelni (nincs eszterga, szegecselő stb..) De idővel valami lesz...
A Vityazok alapvetően 4 köves, eléggé bumfordi, robusztus olcsó pecekjáratok (a billegő kapott rendes kövezést, semmi más). A 11 köves svájci horgony Slava mechanikák azért nagyon drasztikusan igényesebbek, és ha csak egy minimális karbantartást kaptak (jellemzően sajnos nem kaptak semmit...), akkor tartósabbak is.
Pontosságban viszont nincs drámai különbség, mert a billegő rém egyszerű és kompenzálatlan mindkettőnél, és a Slava hajszálrugója is csak egy paraszthajszállal jobb minőségű kivitel. Bár Vityazból láttam már acél és réz/bronz szalag hajszálrugóst is, ez utóbbi még olcsóbb, viszont ennek már tényleg rémes hőfüggése van, ha most a hűs szobából kiteszed a napra, napi 10 percet is elmászik csak emiatt.
Ahogy APT írta. Folyamatosan nézem az online piacokat. Euen az áron kínálják őket. Szerintem a 10 alatti a reálisabb. Nemigen pörög mostanság... Amúgy semmi sem
Ez egy egyszerűcske kocka Rakéta a 70/80-as évekből, meglehetősen viseltes állapotban. És, ahogy írod, jelenleg nem is működik.
Ha működne rendesen, és kevésbé volna karcos - akkor sem érne pár ezernél többet. Így gyakorlatilag értéktelen, jó esélyed van arra, hogy ha ingyen felkínálod valakinek, de legalább a postaköltséget azért elkérnéd érte - arra nem lesz jelentkező (az ócskapiacokon még mindig szép számmal lehet ilyeneket ilyeneket tényleg gombokért turkálni). Nagy számban készült, így gyakori óra - sajnos.
Sajnálom, hogy nem tudtam jobb híreket írni, de nagyjából ez a realitás.
Az volna a kérdésem, hogy van egy ilyen órám, mint ez https://i.ebayimg.com/00/s/ODM5WDg0Mw==/z/zk0AAOSwxF5ih5-T/$_57.JPG?set_id=880000500F - annyi a különbség, hogy másmilyen "színű" a háttér a mutatók mögött. Az állapota "jelenleg nem működik", de mechanikus óra, így gyanítom, hogy annak aki ért hozzá, javítható (újra működési állapotba hozható)
Érdekel valakit innen egy ilyen óra? Vagy ennek nincs igazán értéke, inkább tartsam meg, mint retró érdekességet? Akkor viszont a halálom után a házamat feltúró betörőktől vagy urbexesektől lehet majd megvenni 30-40 év múlva (jó esetben). Akkor lehet már többet fog érni :D
Ha megmondjátok mit kell nézni rajta, tudok róla egyéb infókat is mondani, vagy küldök róla képeket, ha valakit érdekel (csak úgy adhoc nincs kedvem bajlódni ezzel, lusta vagyok)
Igen! Köszi! Új vezeték mindenképpen. Mosás szintén. Az üvegtartó rész kap új festést (Hammerite). De lehet az egészet festem... rozsdaoldás, kenés. A motorhoz még nem nyúlnék. Csendesen működött.