A Fukarban jártam, hátha találok valami olcsó ajándékot, óriási tömeg taposta egymást, és amíg én egy üres kosárral pironkodva kioldalogtam, láttam egy 50 fölötti Embert, aki olyan átszellemült arccal tolta ki a félkilóméter képátlójú lapos TV-jét, mintha Jézus beválasztotta volna az apostolok közé. Nekem semmi, ő meg lebeg a föld felett. Én rohadjak meg, miért nem PÉNZT keresek - hivatás helyett. Nem irígykedem, mert láttam, ahogy az utcán -2 °C-ban a padon fagyoskodott egy hajléktalan. Aha. Akkor "én" vagyok az új középosztály? De jó, ezért érdemes volt EU-tagnak lenni, ha van határ, ha nincs.
Ha már gazdagság. A gazdagság szvsz abban gyökeredzik, hogy a létszükséglet fölött van-e ún. diszkrecionális jövedelmed. Ez az a pénztartomány, ami úgymond a "felesleg".
Persze pénzügyi kultúra kérdése, hogy mindenféle konzumer-kacatra elköltjük, vagy urambocsá' a nehezebb napokra tartalékolunk belőle.
Én úgy definiálnám a gazdagságot, hogy amikor többed van, mint az alapszükséglet.
Bár hozzáteszem, hogy az én szememben az az igazi "gazdag", akinek nem kell hitelt törlesztenie. Lehet, hogy az ominózus tv-s ember jól eladósodva úszott a mámorban a félkilométeres plazmatévéjével :-)
Meg különben is, mennyire gazdag az, aki a fukar mindenitben vásárol és mondjuk nem a SONY márkaboltban, nem is beszélve a Bang and Olufsenről :-)))
Nem érted bakker, nem úgy kevés ahgoy te gondolod. A gazdaság nem pörög, ha nincs ilyenkor se költekezés, akkor szarban a növekedésre épülő gazdaság. :)
Akkor nem jól használtam a státuszszimbólum szót. Régen a szines tévét csak az vette meg, aki megengedhette magának. Ma meg a plazmát főleg azok veszik meg, akik nem engedhetik meg maguknak, és csak hitelből tudják megvenni, de mg a hitelt sem tudják fizetni. Mégis fontosnak érzik, hogy legyen nekik is egy plazma, mert egyfajta értékmérő lett, de mégsem státusszimbólum.
"Még jó,hogy a magyarságot az Isten a törvények kijátszására hozta létre!Én vmelyik napkeltében hallottam hogy ilyenkor meg lehet osztani az ajándékot pl: távirányitó 30 000,doboz 5000,stb. és akkor már igy megbontva nem kell adózni."
Minek ennyit agyalni, mikor van egyszerűbb megoldás is? Nem ajándékba adtad, hanem kölcsön. Szóban, és határozatlan időre, ingyen. Kész.
Érthetlen a frusztrált topicnyitás. Ugyanis a karácsony szeretetteljessége nem a rákölthető pénz nagyságától függ. Tehát ha valakinek nem telik plazmatévére, attól még szerény anyagiak között is lehet szép karácsonya.
Nem beszélve arról, hogy nem is biztos, hogy annyira kell az a plazmatévé az embernek. Nem beszélve arról, hogy ezek a mai fogyasztói (inkább pazarlói) cikkek nem tartósak, hanem örökké cserélgetni kell őket. Na ahhoz viszont elég drágák.
Nekem tuti, hogy addig nem lesz ilyen flancos tévém, amíg nem lesz az élettartamuk a régi (fikázandószocikori) Orionokhoz hasonlóan legalább 10-12 év.
Még annyit ehhez a státusszimbólum és fogyasztás témához, hogy nálam sok minden más lényegesen előbbrevaló az ilyesminél. Világéletemben leszartam a trendiséget.
Az APEH 2007. január 1-jétől vette át az illetékhivatalokat, és ekkor észleltük, hogy ez a törvény nem életszerű. Szóban már jeleztük a törvényalkotónak, hogy javasoljuk az eltörlését – nyilatkozta Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője. Aki egyébként nem tud arról, hogy akár egyetlen ember is fizetett volna karácsonyi ajándéka után a törvény megszületése óta.
A plazma nálunk többet jelent, mert egyfajta státuszszimbólum lett bizonyos körökben. És nem összespórolják, hanem hitelből veszik meg, ami szintén egy jellegzetes magyar jelenséggé lett. Pontosabban a hitelt felvevők aztán visszafizetni nem tudók, ezért újabb hitelt felvevők országa lettünk.
Még jó,hogy a magyarságot az Isten a törvények kijátszására hozta létre!Én vmelyik napkeltében hallottam hogy ilyenkor meg lehet osztani az ajándékot pl: távirányitó 30 000,doboz 5000,stb. és akkor már igy megbontva nem kell adózni.
Pontosan! Néhány gesztenyéből meg pár szál gyufából nagyon kedves kis figurákat lehet készíteni. És a gyerek biztos jobban örül majd neki mint egy hülye playstationnak, vagy digitális kamerának, vagy motoros gokartnak. Látszik hogy jól ismered a gyerekeket.