Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.05.31 0 0 186

Föld alatti lőtér?

Már kb 70 éve működik!

BP.Syma csarnok,BKV-lőtér

Előzmény: Sharp Shooter (157)
tuzer Creative Commons License 2009.04.07 0 0 185

Ha a torkolati sebesség változik, akkor változnia kellene a lövedék tengely körüli fordulatszámának is vele együtt, ha a fegyver huzagolt csövű. Ez nem okoz oldalirányú eltérést?

 

elvileg biztos igazad van, azonban nem mindegy, hogy mekkora a hatás. pl. a légnyomás és a levegőhőmérséklet külön-külön hat a röppályára, de van egy együttes hatás is, ezt már csak a rendkívűl nagy lőtávolság esetén veszik figyelembe (pl.: SCUD-B), normál tüzérségnél nem.

Így valószínűleg az általad említett hatás csak nagyon durva kezdősebesség-eltérés esetén fejt ki számba vehető (szignifikáns) hatást. Erre utal az a tény is, hogy pl. a csőkopás okozta kezdősebesség-eltérés igen nagy  (-12% fölötti; ez már akár 1-1,5 km eltérést is okozhat) értékénél selejtezik a lövegcsövet, addig elegendő pusztán a távolságjavítás (cső magasabbra emelése). feltehetően itt lép be az általad említett jelenség, de ekkor már a javítás a kohóban történik.

Előzmény: Törölt nick (184)
tuzer Creative Commons License 2009.04.06 0 0 183
Igazad van, fejet hajtok. örvendek, hogy végre találkoztam valakivel, aki ismeri ezt a jelenséget, pedig igen régről ismert.Van egy 1905-ös (fejtegetések és példák a lőutasítás elméleti részéhez) és egy 1908-as (Lövészettan) kiadású anyagom, mindkettő alapos lövészballisztika, szórástól a szakasztűzvezetés elméletéig). Én ezekben találkoztam ezzel a jelenséggel. A Zrínyin nem találkoztam egy lövésztanárral sem, aki hallott volna róla. Persze lehet, hogy nem mindegyiket kérdeztem meg.
Előzmény: belic (182)
belic Creative Commons License 2009.04.06 0 0 182
Hello!

kézi lőfegyverben nem vagyok otthon, de az időjárás alapvető jellemzője, hogy adott helyen és időben igen nagy körzetben stabil. A puska mellett mért adatok 100%-ban igaznak tekinthetők a teljes röppályán. Tüzérségnél az időjárásjelző állomás akár 50 km(!) -re lehet a lövegtől.

Az elso mondatodhoz: biztos vezettel mar szeles idoben autot, ilyenkor jol erzekelheto, hogy akar nehany m tavolsagkulonbseg eseten is drasztikusan valtozhatnak a szelviszonyok.

Lehet, hogy a tuzersegi lovedek olyan gyorsan felemelkedik a tereptargyak szintje fole, hogy elenyeszo ideig van kiteve az itteni szelnek, ezert ott ez kevesbe fontos, de a puskalovedek alapvetoen ezen a szinten repul, ezert ezeknel fontos. A nagytetenyi loter kulonosen "vicces" ilyen szempontbol, gyakran elofordul, hogy a (celoktol merve) 200 m-en ELLENTETES iranyu szel fuj, mint 400 m-en, igy a kezdok (akik elfelejtik figyelembe venni a szelet), jobbat lohetnek mint a loter ezen tulajdonsagat nem ismero profik.

A torkolati sebesség változása (összegezett kezdősebesség-eltérés) szigorúan távolságeltérést eredményez Oldalt nem. Viszont ha valamiért ez a távolságeltérés jelentős, nyilván változik az oldalgás értéke.

Kezifegyvereknel a cso haromdimenzios mozgast (rezonalast) vegez a loves hatasara, mas toltet (ami mas kezdosebesseget okoz) eseten ez okozhat kulonbseget oldaliranyban. Termeszetesen ez sokkal kisebb kulonbseg, mint magassagit.
Jobb hijjan egy tavcsorol keszult video: youtube, sajnos fegyvercsorol nem talaltam.

Bel
Előzmény: tuzer (181)
tuzer Creative Commons License 2009.04.06 0 0 181

most találtam meg a tisztelt társaságot, átnéztem a topikot és egy két dologra reagálnék:

4., 20., 21.:

"122 mm-es ágyúlőszer alacsony irányzékkal a "0"-ponttól 3 km-re belefúródott a homokos talajba, majd a becsapódási helytől több tíz méterre kijött a földből (!) és balisztikus pályán továbbhaladva több kilométerre esett le."

 

Ez 122 mm-es tarack lövedéke vagy 125 mm-es hk ágyúé lehet, a felpattanás távolságából következtetve ez utóbbi. Annál is inkább, mert a felpattanó lövészet a tüzérek üzemszerű tevékenysége a lefeküdt vagy nyitott fedezékben lévő előerő irtására. 200 m/mp végsebesség ÉS 20 fok alatti becsapódószög ÉS késleltető gyújtó esetén a lövedékek min. 50%-a felpattan és a levegőben 10-20 m magasan robban. Vízre történő lövészet esetén ugyanezen feltételek, de 10 fokig terjedő becsapódószög.

A jelenség oka nem a talajszerkezet - bár befolyásoló tényező - hanem a lövedék forgó mozgása.

 

114.

5.5. ......... Az MFS lőszer 1000 m-en 14 (!) m-t esik. 14 méter magasan lehet akár teljesen eltérő irányú szél, mint a "földszinten". ......

kézi lőfegyverben nem vagyok otthon, de az időjárás alapvető jellemzője, hogy adott helyen és időben igen nagy körzetben stabil. A puska mellett mért adatok 100%-ban igaznak tekinthetők a teljes röppályán. Tüzérségnél az időjárásjelző állomás akár 50 km(!) -re lehet a lövegtől.

 

135.

Pl légmozgás + Coriolis + perdületböl fakadó korrekció
Hogyan számolok eredőt ?
Minden összetevőt lőirányú és oldalirányú hatása szerint vizsgálunk. A szél és a lőirány különbsége, valamint sebessége alapján vektoralgebra segítségével határozható meg. A Coriolis erő nem hiszem, hogy a milliméter tört részénél jobban befolyásolna bármely irányban. A tízméteres nagyságrendet a SCUD-B -nél 50km felett érte el. Ha a perdület alatt a huzagolásból adódó oldaleltérést - oldalgást - érted, ez minden fegyver lőtáblázatában megvan, általában 100-200 méteres lőtávolságugrásonként a max lőtávolságig. Számítani csak a lövedék repülését szimuláló meglehetősen bonyolult képletekkel lehet, ez fegyver és lövedékfüggő minden esetben.

 

Végül mindenféle oldaleltérést és távolságeltérést összeadsz, és ellenkező előjellel helyesbítesz.

 

136.

Ugyanis a tévhittel ellentétben a torkolati sebesség változásával oldalirányú hibák is előjönnek, nem csak függőleges hez képesti.

A torkolati sebesség változása (összegezett kezdősebesség-eltérés) szigorúan távolságeltérést eredményez Oldalt nem. Viszont ha valamiért ez a távolságeltérés jelentős, nyilván változik az oldalgás értéke.

 

155.

A fegyverekre elől-hátul-középen giroszkópot kell szerelni, a céltávcsövekbe beépíteni azt a rendszert, amivel a profibb fényképezőgépek ma már szemmozgás alapján azonosítják a fókuszálási pontot, így a lövésznek csak a durva célzást kellene kézzel végeznie, a girók tudják a finom célra vitelt, stabilizálást, kézremegés kiküszöbölését csinálni. Egy autóakku súlya ennyit megér.

 

Giró nem visz semmit a célra, viszont ott tart. Ezen kívül tedd hozzá mindazt a precíziós szervomotorrendszert, ami finoman "céloz", állítja a csövet, és kiküszöböli a kézremegést. Már ott is vagy egy korszerű fedélzeti géppuskánál.


 

 

ho_pe Creative Commons License 2009.04.06 0 0 180
Sziasztok!

Fent van a tervezett 2009-es versenynaptár a http://www.precizios-loveszet.hu/versenyek.html címen, az említett precíziós, vadász és minősítő versenyekkel.

Üdv, ho_pe
Előzmény: Sharp Shooter (179)
Sharp Shooter Creative Commons License 2009.03.24 0 0 179

Üdv mindenkinek

 

Szeretném jelezni, hogy a 2009 es szezon precíziós versenyeit értve elkezdődik!

 

Varga Karcsi rendezésében több alkalom is lesz, ahol lehet bizonyosságot adni a mesteri képességekről jópár távon egészen 35 métertől 425 méterig.Az előző évekre visszemlékezve szinte minden alkalommal szombatok az időpontok, és kb 4-5 órás az elfoglaltság.

 

A nagytétényi lőtéren 2009.04.18 -án  150 méter optikai irányzék 10 lövéses versenyszámmal indíthatjuk az idényt.

 

 

Jópár alkalommal vadászversenyek is lesznek állat-alak célokkal!

 

üdv: Sharp

Kavics78 Creative Commons License 2009.01.30 0 0 178

"és ha valamilyen nagyobb vad, pl. szarvas bemegy a nádasba, vagy megpróbál úszva menekülni, mert csak kisebb sebesülése van, akkor elengedik?" - Semmikeppen nem szerencses a nadasba utannamenni vizben uszo vadra meg azert sem celszeru loni (bar az olvtars megmondta a tutit) mert csak a feje van kint a vizbol.

Szoval ilyen esetekben inkabb verebmunkara van szukseg mint csonakos hajszara!

Talan van itt egy kis kepzavar.

A jelenleg hatalyos torvenyek (legalabbis tudomasom szerint de majd egy okosabb kijavit) szerint szarnyas vadra csak ropteben, 45 fokos szog felett szabad lovest leadni. Nagyvadra lovest leadni csak akkor lehet ha megbizonyosodtunk felole, hogy a lovedek lakott telepulest, jarmuvet, emberi eletet nem veszelyeztet.

Tehet nem szabad loni vadra ha az dombelen all, a hatterben telepules vagy valamilyen folyamatosan hasznalt objektum van, stb.!

Tovabba minden mas olyan esetben kerulendo a loves leadasa amennyiben a vadat nem ismertuk fel egyertelmuen, biralata nem tortent meg!

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (173)
Sharp Shooter Creative Commons License 2009.01.30 0 0 177

jbm, quicktarget vegyesen.nincs nyerő, mindegyik egész használható

 

és mindegyikkel meg fog történni, h hiába a pontos sebességmérés, qrvára nem jönnek  a klikkek, és a táblázat.

 

lőni kell, és kész.Meg távotmérni, és saját táblát csinálni.ez az idei tervem.Nem hiszek semmiben,csak az empirikus tesztekben.nincs mende monda, meg így akkor annyi,fenét.Amit meglősz magadnak, az a tuti!

Előzmény: Zaku (176)
Zaku Creative Commons License 2009.01.30 0 0 176
Most jutott eszembe. Ti melyik ballisztikai programot használjátok ?
Zaku Creative Commons License 2009.01.29 0 0 175
A vadásznak, mielőtt leadja a lövést, több dologról meg kell győződnie, többek között arről, hogy mi van a vad mögött. (Fagyott talaj, stb.) Szigorúan tilos vízbe/vízre lőni, a gurulat bármerre mehet !
Előzmény: Törölt nick (173)
Zaku Creative Commons License 2009.01.29 0 0 174
Sajnálom, de természetesen megértem.
Előzmény: T.A.L. (172)
T.A.L. Creative Commons License 2009.01.29 0 0 172
Nem hiszem, hogy járható, mert elég zárt környezet a cég, nem hoznak nyilvánosságra semmit.
( érthető okok miatt számomra)
Mások számára nem érethető, de ez a lényeg benne.
Erre egy pld.
Családomat a hét év alatt 2x tudtam kivinni, mert nem engedélyezik.
2-ig a búcsúztatom volt a versenytől.
Állófogadás, kaja,stb. na oda lehetett, de maga a végrehajtásra, stb. soha.
Előzmény: Zaku (171)
Zaku Creative Commons License 2009.01.29 0 0 171
" Két dolog miatt nem megy ez nálam.
Ahol versenyeztem, ott a mai napig szerződésben vagyok, amely kötöttségekkel jár.
Maradtam, mert minden amit akartam, elérhettem náluk.
Mindent biztosítanak a mai napig, megbecsülnek, elismernek, de le is tettem az asztalra a tudásomat, ezért maradtam, mint már oktató, lőkiképző. ...."

Csak egy kérdés: rajtuk keresztül könyvkiadás ? Így nem sérülnének az érdekek. Lehetne két nyelven. Rendkívül ritka az olyan szakirodalom, ahol nagy tapasztalatú szakember gyakorlat szempontok alapján ír meg egy anyagot. Mivel vannak közös pontjai a vadász ill. nagytávolságú sportlövészetnek, szerintem lenne rá kereslet.
Természetesen ez csak felvetés, nem az életedet próbálom szervezni :)
Előzmény: T.A.L. (167)
Kavics78 Creative Commons License 2009.01.28 0 0 170

" A vízen gellert kap a lövedék problémát nem értem - ha egy vadász megy ki csónakon lőni, az nem kaphat gellert? Biztos vannak olyan lőszerek, amiket felpattanás ellen speciális formájúra alakítottak ki."

 

HAli!

A vadasz a vizen altalaban kacsazik (nem is tudom mit lehetne loni meg halastavakon, talan kormorant lassan minden mas tiltott)! Azt pedig csak soretessel teheti!

A soretek egeszen maskepp viselkednek mint a huzagolt csobol kilott torpedo, csonak,stb. alaku lovedekek! (meg ugye energiaban is van egy csopp kulonbseg!!)

 

"Ha viszont elérhető helyen van a lőtér, akkor ott mások is laknak és bajok lesznek a zajjal, háziállatok megijednek, civilek félnek a kilövéstől, stb."  - Egy csomo helyen ezert szinte lehetetlen vadaszni! Rafogom az ozre a puskat erre latom, hogy mogotte a volgyhajlatban ott a falu (az ellenkezo iranyba meg a masik!)! Ennyi volt a vadaszat!

Előzmény: Törölt nick (160)
T.A.L. Creative Commons License 2009.01.28 0 0 169
Na, ebből látható, hogy megy a dolog.
Szép a honlap is.
Támogató is van, tehát semmi gond.
( gondolom én)
Előzmény: belic (166)
T.A.L. Creative Commons License 2009.01.28 0 0 168
167-ben erre is válaszoltam egyben.
Előzmény: Sharp Shooter (165)
T.A.L. Creative Commons License 2009.01.28 0 0 167

Két dolog miatt nem megy ez nálam.
Ahol versenyeztem, ott a mai napig szerződésben vagyok, amely kötöttségekkel jár.
Maradtam, mert minden amit akartam, elérhettem náluk.
Mindent biztosítanak a mai napig, megbecsülnek, elismernek, de le is tettem az asztalra a tudásomat, ezért maradtam, mint már oktató, lőkiképző.
Ezt Mo-on nem kaptam volna meg, gondolom ez érthető.
( főleg mint civil, már)
Mo-on csak vadászokat oktathatok, fegyvert, lőszert, optikát tesztelhetek, ennyi engedmény van.
Nekem ez elég.
Nevem van Mo-on a szakmában, mint fegyveres, mint optikus, mint lőszeres,mint vizsgáztató és sorolhatnám.
Imádom a szakmám, nem érdekel a pénz, ez a hobbim is egyben, mi kell több !?

""Az általad minden szinten emlegetett vadásztársadalom is ízelítőt kaphatna, és felfoghatnák, a valódi lőkézséget általad.""

Ez megy elég rég, ha olvasod pld. a fegyver, vadász fórumokat, régen az újságokat, stb. a TAL megtalálható, ismert név.
Vadászokkal napi ismertségben vagyok, lőtéren oktatom Őket Mo-on és Ausztriában is egyaránt.

""Ottó, Laci, Karcsi,Gyula,""

A felsorolt nevek természetesen ismertek számomra, elismertek.
Többet kifelejtettél, de nem gond, mert volt akit pld. én irányítottam a pályára.

Hogy van-e értelme ennek Mo-on, ill. hogy érdemes -e ezt megörökíteni akár könyvben is ?
Szerintem igen, ha másként nem, memoárban, múltban a jövő nemzedékének.
Én már elég sok cikket írtam Mo-on, nem tudok többet átadni a vadásztársadalomnak, a többi tudásomat a lövészet terén, meg jelenleg is adom át, csak nem nálunk.
Mint köztudott (remélem) , a tudás egy részét át lehet adni, de nem mindent, mert különben vége az embernek.
Ha van olyan személy, akinek van született adottsága hozzá, azt lehet felfedezni, nyomni, erőltetni, bíztatni, stb.
Egy dolgot nem szabad soha.
Visszaélni és a fejére nőni a mesternek.
Ez a beszélgetés nagyon jó, csak ez a felülete még az egésznek.
Én azokat az embereket becsülöm, akik maguktól lesznek valakik, néznek, tanúlnak, kérdeznek, maguktól képesek a fejlődésre, és ami lényeg, hogy teszik a dolgukat.
Lőnek, nem sokat, de azt precízen.
Nekem megadatott az a szerencse, hogy több olyan fiatal vadász is meglátogat a szakmám miatt, akiknél látom, hogy van jó lőkészség, áldoznak a fegyverzetre, optikára, szerelékre, lőszerre ( nem kell sokat az alapokhoz), és úgy mennek el tőlem, hogy fel kell kötnöm a gatyámat, mert tudnak és ha nem figyelek, akkor megalázhatnak.
Ez a jó, az ilyen személyeket kell biztatni, már a szó és dicséret is elegendő lökés számukra.
Mindig mondom, hogy nyugodtan menjenek el a vadászversenyekre, nem fognak szégyenben maradni.
Aztán jöhet a többi.

Előzmény: Sharp Shooter (163)
belic Creative Commons License 2009.01.28 0 0 166
Sziasztok!

Remington Academy

Bel


Sharp Shooter Creative Commons License 2009.01.28 0 0 165

2 -3 pali még van köznép által is ismerve porondon.

De hogy a személyiségét ismerve ( aki ismeri személyesen mind igazol) Ottó lenne az erre érdemes szaki, az tuti, igazad van.USA ban Ottó iparágat birtokolhatna, szvsz.

 

Egy másik szakágból : Sidi Petinek sem kéne sokat a bemutatkozással eltöltenie a könyv előlapjain pl. igaz neki az olimpiai számokról kéne kiadványt létrehoznia.

 

De sztem Gyula is meg lenne értve , kishazánk szűk nagykaliberű sportolói szemében, amiért esetleg tollat ragadna.

 

Ha a ma már másodízben emlegetett fegyverjavító szakink kiadványa megjelenne, sztem az sem lenne sokáig porosan a polcokon.

 

Üdv: Shooter

Előzmény: T.A.L. (162)
Sharp Shooter Creative Commons License 2009.01.28 0 0 164

És nem kell félreérteni amit írtam: komolyan kérdeztem, amit kérdeztem.

 

Oktatásra nem gondoltál?

 

Egy lőtérrel szerződést kéne kötni, egy iskolától tantermet bérelni.

A tananyagot élőben is bemutatva, edzésekkel úgy gondolom sikertörténet kezdetéről írogatnék éppen.

 

Nos, vélemény?

Előzmény: T.A.L. (162)
Sharp Shooter Creative Commons License 2009.01.28 0 0 163

Üdv

 

Nagyon korrekt a pali, sajnos csak 4..5 x beszélgettem vele,korrekt.

A profi nagyok közül a leg emberségesebb tag nak tartom.

A vele egy szintet lövő, legnevesebb fegyverjavítónk is nagyon nagyon pozitív  figura.Ha én kérhetném, Ők ketten írjanak egy könyvet! :-))

Előre is Köszönjük Ottó, és Laci!:-))

 

TAL! Ha ennyire komolyan nyomod, miért nem csinálsz Lövész -iskolát?( van már ilyen Pető Laciék féle kiadásban gyerekeknek-serdülőknek olimpiai számokban)Tuti beíratkozna jópár hobbista,érdeklődő, vagy vadász is hogy átvegyék a tudásod részét, és megtanuljanak komolyan lőni!A vadász lőkézség javító gyorstalpalótól a sportversenyző képzésig minden szintre csinálhatnál egy kurzust. Szerintem.

Ezt magyarországon civil nem tanulhatja rendezvény szerűen, miért nem kapcsolod a tudásod oktatáshoz?? Sokan szívesen meghallgatnák,biztosan érdekes részletek lennének napirenden 400 m feletti precíziós lövésekről, vagy bármilyen fegyvertechnikai elméletről.

Egyben megnézhetnénk a gyakorlati oktatáson a sokéves profi és a hobbista közti különbségeket , ez nekem így elég meggyőzően hat, mit gondolsz?

Az általad minden szinten emlegetett vadásztársadalom is ízelítőt kaphatna, és felfoghatnák, a valódi lőkézséget általad.

 

Kiváló lehetőség oktatni,továbbadni a tudást és bizonyítani a rátermettséget.Akárcsak Ottó, Laci, Karcsi,Gyula, és az ország legjobbjai teszik ezt versenyről versenyre.

 

Mit gondolsz, vagy inkább: gondoltál már rá?

 

Shooter

 

 

ui: na, lesz itt lőtér, meg oktatás is, alakul a téma!!!

Előzmény: T.A.L. (156)
T.A.L. Creative Commons License 2009.01.28 0 0 162
Ha Ő nem, akkor ki lehetne Mo-on az a személy, akit a "köznép" elfogadna hitelesnek ?
Nincs más .
Azért ez a szakma, és hobbi, nem olyan tág és bővelkedő szakemberekben, hogy lehetne válogatni.
Nem akarom magasztalni, mert nem vagyunk közeli ismeretségben, de tudom, hogy Őszinte, szakmai, profi és ami szimpatikus, hogy szerény.
Hogy nem tökéletes ? Miért, ki az ?
Számomra ez az ember, akkor lett csúcs, mikor szakvéleményezte a magasztalt "új" géppisztolyt (KGP-9), mert érdek ide vagy oda, szimplán szakmailag őszintén jellemezte, szépen nyersen.
Ja és ami lényeg, hogy nem csak duma van az ember mögött, azt teszi is gyakorlatban.
Megmondom Őszintén sok külföldi rendőrségi és katonai versenyzővel találkoztam már, de olyan nem volt köztük, aki marok, sörétes és golyós számban is remekelne.
Kicsit elkalandoztam, de csak azért mert Mo-on űr van e téren.

Előzmény: Törölt nick (161)
T.A.L. Creative Commons License 2009.01.28 0 0 159
Igen, valóban, én is azt mondom, és látom, hogy a jövő a föld alatti lőtereké lesz, ill. a padláslőterek is számíthatnak.
Föld alá lőteret nem újdonság, csak nálunk.
Én voltam Absan-ba (Tirol) a Swarovski gyár lőterén, amely önmagában egy csoda, egy remekmű.

Nálunk az EU szabályok miatt (amit még nem esznek olyan forrón), lesznek gondok az új építésű lőterekkel.
(Föld legyalulva, befóliázva, és a stb.)

Én ezt a lőteret valahogy nálunk is el tudnám képzelni.
Akarom mondani, komplexum.

http://www.steyr-mannlicher.com/schiesszentrum/

Simán olyan befektető kell hozzá, aki megérti, hogy ez nem nyereséges befektetés, ebben csak ha jól megy akkor is csak állni fog a pénz.
Előzmény: Törölt nick (151)
Sharp Shooter Creative Commons License 2009.01.28 0 0 157

Sziasztok

 

Ez a föld alatti téma, ez sztem kivitelezhetetlen.

A lőtér mint olyan igen igen komoly probléma: 300 métert már nem tudsz akármikor lőni.

Egy olyan lőtérkomplexumot kéne valahol kiépíteni, ahol mondjuk 500 méterig lehetne adogatni, szabályos és rendszeres nyitvatartással.8 lőállás már elég lenne sztem.

Ilyen polgári kézben jelenleg nincs!

Aki ebbe belevágna, és kivitelezné, biztosan élvezhetné az egyeduralkodó pozícióját!Tuti komoly bevételt tudhatna magáénak, mert oda legalább mehetnénk, és mennénk is.

Ilyet talán csak kő vagy homokbányákól, vagy természetes domboldalakból lehetne kialakítani.

 

Nos, valakinek egy 50...100 millája befektetni??:-))én bármikor elvállalom normális feltételek mellett a lőtérvezetési teendőket, otthagynám a munkám, ha egy ilyen helyen alkalmaznának!

 

 

Üdv: Shooter 

 

Előzmény: Zaku (153)
T.A.L. Creative Commons License 2009.01.28 0 0 156
Talán ha Simonyi Úr megjelentene egy könyvet, akkor az lenne a korrekt, mert azt elfogadná mindenki hitelesnek.
Előzmény: Törölt nick (150)
Kavics78 Creative Commons License 2009.01.28 0 0 154
"Nagyobb tavakon lehetne még hosszútávú lövészet stégről stégre" - Ez megbukik azon, hogy a vizfeluleten neagyon csunyan gellert gaphat a golyo!
Előzmény: Törölt nick (151)
Zaku Creative Commons License 2009.01.28 0 0 153
Föld alattit el tudok képzelni. Szabadtéri lőtér engedélyezési eljárásnál személyes tapasztalat, hogy a rendőrhatósági hölgy kiállt a lőtér közepére, és felmutatva függőlegesen a mosolygós kék égre, azt mondta, hogy így ki lehet lőni, alkalmatlan a lőtér. Két hónap kellett a hivatalos "szak"véleményét anuláltatni. Sajnos ez a mai helyzet. Ritkán van hivatali szakpozícióban szakember.
Előzmény: Törölt nick (151)
Zaku Creative Commons License 2009.01.28 0 0 152
A felsoroltak közül Ottót ismerem személyesen. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy komoly - úgy értve a normál kiképzési szinten felüli - szakmaiságot bárkinek, főleg civilnek átadna. Hozzáteszem, nem kötelessége. Persze nem csak ő ilyen. Ismerek mást is RSZKK vonalról.
Előzmény: Törölt nick (150)
T.A.L. Creative Commons License 2009.01.28 0 0 149
Én csak a katonai írásokat ismerem, de az csak a mesterlövészekre vonatkozik, preciziósba vannak saját kezdeményezésű írások, többé-kevésbé saját irások.
Olyan ez mint egy fegyverszakíró írása.
Nem biztos, hogy a sajátja....
Maga a mesterlövészkedés és a preciziós nem azonos, de nagyban sok a hasonlóság.
Alap nálunk a mesterlövész, majd ez van továbbképezve precizióssá, ha alklamas hozzá.

Igen, sajnos a lőterek elfogyóba vannak és ennek oka, hogy ugye sok honvédségi lőtér megszűnt, azt átvette vagy az önkormányzat, vagy az APV Rt, tehát sem engedélye, sem gazdája aki tovább üzemeltetné nincs.
Ami van, azt is el kell kérni, annak külön személyi biztosítása van, ha még katonai, azt zárni kell élő erővel stb. , nem egyszerű.
Előzmény: Zaku (148)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!