Keresés

Részletes keresés

rizsa31 Creative Commons License 2011.02.07 0 0 1300

"kényszeres dolgokat, a 100-ból kb. 60%-a ment is:) mind több tünetet észlelek magamon:"

 

Ez így lesz sajnos, a lista életed végéig csak nőlni fog,ebből kigyógyulni nem lehet,az agyunk áll. érzékenyebb lesz az átlagnál.

 

pl.Mai hír:Bakáts tibi szalámit lopott,

 -------így a 74. parám :74.Az áruházban nem fogom kibírni,hogy ne tegyek el vmit.

Előzmény: strong_00 (1294)
pearl12 Creative Commons License 2011.02.07 0 0 1299

Fő a megszokás, nem értek egyet Rizsával.

Az egyik legfontosabb dolog, megérteni a dolog működési elvét. Azzal, hogy elhagytad a kényszereid egy részét, nagyon komoly szorongásnak tetted ki magad. A hipochondria szintén a szorongás egyik megnyilvánulási formája - ami esetedben most azért is lett erősebb, mert mind a szorongásod nőtt (ugye a kényszerek egy részének elhagyása miatt), mind pedig a szokásos levezetési formájának egy része eltűnt (nem végzed a kényszercselekedeteid egy részét). És pesze akkor most két dolgot tehetsz ezzel kapcsolatban:

- vagy fogod magad, szembenézel a dolgokkal, és próbálod tartani magad ahhoz, hogy nem csinálod tovább a már elhagyott kényszereidet - ami átmenetileg sokkal nehezebb lesz, viszont utána komolyan enyhülni fog a dolog, és sokkal kevésbé leszel feszült

- vagy pedig nem hagysz el egyszerre ennyi kényszert, hanem fokozatosan építed le őket. Mihelyst megszokod, hogy az egyiket már nem csinálod, és ez már nem okoz szorongást - elkezded a következőt leépíteni. Persze itt is lehet játszani egy kicsit, mondjuk hogy először olyat kezdesz-e leépíteni, amelyikkel kapcsolatban jobban aggódsz, vagy olyat, amivel kapcsolatban kevésbé.

A hipochondrivával kapcsolatosan (ami különben engem is érint) az a legnagyobb probléma, hogy minél inkább aggódsz, annál nagyobb a valósínűsége annak, hogy előbb-utóbb beteg leszel, pont emiatt az aggódás miatt. Ugye a szorongás és az állandó feszültség nem tesz jót az ember szervezetének, és előbb-utóbb megszedi a maga vámját. A legnagyobb probléma szerintem az, hogy maga a kényszeresség is szép mennyiségű szorongást idéz elő (miért nem tudok úgy viselkedni, mint mások; mi van ha kinevetnek, amikor észreveszik a kényszercselekedeteimet), és persze az ember magában is érzi, hogy nem így kellene zajlania a dolgoknak. Ráadásul azzal ugye mindenki tisztában van, hogy azzal, hogy mondjuk 3 alkalommal zárom be az ajtót magam után, nem fogom elejét venni az influenzának.

És akkor egy saját példa elrettentőül. Lassan másfél éve kezelnek autoimmun pajzsmirigy-gyulladással. Ennek a betegségnek lehet szervi kiáltó oka, illetve kialakulhat a feszült életmód miatt is. Félek tőle, hogy nálam ez utóbbi miatt alakult ki - de persze ez csak találgatás. Ha érdekelnek a körülmények, elolvashatod régebbi a hozzászólásaim között más topicokban. Nem különösebben ajánlanám senkinek, amin keresztülmentem. És persze a tanulság - valahogy meg kellene tudnom szüntetni a feszültséget generáló dolgokat - köztük elsősoran a kényszereket. Ugyan még nem megy valami jól, de azt hiszem (legalábbis reménykedem benne), hogy lassan elkezdődött valami változás...

Pearl

Előzmény: strong_00 (1294)
strong_00 Creative Commons License 2011.02.07 0 0 1298

Rizsa, olyan jól esik, hogy törődsz velem:) én már 6 éve szenvedek ettől  és már nagyon mély ponton vagyok, persze amikor néha tiszta az agyam akkor jó minden. Az a baj, hogy a kényszereim eleinte megnyugtattak, de mára már csak hátráltatnak és zavarnak. Eleinte csak "általánosan" féltem minden betegségtől, de pár éve egyetlen dologra éleződött ki, mégpedig a fogakra. ( fúh, ezt eddig nemhogy leírni de beszélni se tudtam róla idegenek előtt) Állandóan rettegek attól hogy valami bajuk lesz, ezért mindig nézegetem, nyomogatom stb. őket, és mindig találok valamit amin idegeskedek. Remélem nem néztek elmebajosnak. Lényegében ezért is kell csinálnom a dolgaimat. Remeg a kezem is ahogy ezt leírom:S Ez nekem hatalmas előrelépés. Sok minden ért életemben alkoholista családtag, kis testvérem elvesztése...stb. azon gondolkodtam lehet ez az oka hogy ilyen lettem, nem tudom. Egy ideig jártam hipnot-hoz ami jó is volt, csak hát hozzá két hétig minden nap kellett menni, utánna párnaponta és alkalmanként hat rugóért, amit nem igazán tudok most megengedni magamnak. köszönöm hogy leírhatam, és hogy van ez a forum, tényleg nagyon jó:)

rizsa31 Creative Commons License 2011.02.07 0 0 1297

Nem vagyok amúgy se cihiáter,se cihológus,se eü.dolgozó.Pedagógiát és egy kicsi cihológiát tanultam 4 évig bölcsészkaron és Waldorf-főiskolán kb. 1 évet,ill.a "józan paraszti észt" tanulmányozom évek óta.

 

Mindenki saját magának a legjobb orvosa,higgyétek el.Első körben OCD-vel term. el kell menned orvoshoz(nekem is el kellett),mert ez olyan természetű betegség,hogy "hiába fürösztöd önmagadban,másban is meg kell mosni arcodat ".

Előzmény: rizsa31 (1296)
rizsa31 Creative Commons License 2011.02.07 0 0 1296

Nekem pl a 40. számú kcselem.:

40.Elmenve otthonról,5-ször visszamegyek,és ellenőrzöm a zárat.

 

Belenyugodtam,jó,testem-agyam,te most azt akarod tőlem,látom,hogy én 50-szer ellenőrizzem a zárat,jó megteszem neked,mert szeretlek,és segíteni akarok neked.

 

Nagyon fontosak a rítusok az ember normál életében amúgy,hát most mit csináljunk,szegény agyam,már megelégelte,hogy áll. azzal a problemával foglalkozik,hogy mér' nem feküdtem le a gimnázium 4 éve alatt a V.Lórival ...)   hát most egy kicsit duhajkodik,istenem,hát neki is szabad néha kirúgni a hámból   ...)

Előzmény: strong_00 (1294)
rizsa31 Creative Commons License 2011.02.07 0 0 1295

Szia,strong,pont tegnap gondoltam rád,hogy olvastad-e a tábort.

Én most mint OCD-s ,azt a tapasztalatomat osztanám meg veled,hogy nyugodtan csinálhatod a kényszercselekvéseidet.Semmi baj nem lesz belőle,nem ártasz vele senkinek,sőt ,lehet,hogy segítesz,magadnak biztos,hiszen megnyugtat.

Minél többször csináld,minél jobban dolgozd ki,pl.én egy darabig küzdöttem a rítusok ellen,de nem lehet szél ellen p..lni sokáig,higgyék el.

 

Előzmény: strong_00 (1294)
strong_00 Creative Commons License 2011.02.07 0 0 1294

Szia Rizsa! csak most olvastam a felvetésed a táborral vagy találkozóval kapcsolatban, én benne lennék szivesen:) ha jól sikerülne, lehetne rendszeresíteni a dolgot:) Fúh, amúgy  ku..va szar passzban vok most:S Mióta elhatároztam ( a forum hatására)hogy nem csinálom a kényszeres dolgokat, a 100-ból kb. 60%-a ment is:) mind több tünetet észlelek magamon:) mert erőss hipohonderséggel párosul a dolog. Tulajdonképpen azért is csinálom, hogy ne legyek beteg és ne történjen semmi rossz velem, mert ha nem teszem meg ezeket a kényszeres dolgokat, akkor tuti bekövetkezik amitől félek. Huh röviden tömören...

rizsa31 Creative Commons License 2011.02.06 0 0 1293

Bocs,Alcyon.Én se úgy gondoltam,hogy mostantól aztán évekig ilyen indiánokkal tűzdelem tele a fórumot.Ma annyira kedvem volt kutatgatni,és ha nincs ez a fórum,akkor biztos nem csináltam volna meg,és nem ilyen frappánsan a kis terjedelem miatt.Az indiánok érdekes sorsa annyira ide illőnek tűnt,és most visszanézve nagyon tetszenek a képek,olyan kis vidám színek,nem?nekem segített átvészelni ezeket a nehéz napokat,köszi mindenkinek a közlési lehetőségért,nyugi,azért visszább fogom magam.

Köszönjük a szép napot.Jó éjszakát.csao

Előzmény: Alcyon2 (1282)
rizsa31 Creative Commons License 2011.02.06 0 0 1292

Bocs,a lényeget kihagytam,hogy a honlapom készítésével csúszott 1 hetet a srác,de kb. 1 hét múlva,ha megpróbálod megnyitni,akkor már tuti kész lesz,előre is köszönöm megtisztelő bizalmadat.

Most pénteken voltam nála,lila-ciklámen színvilágot választottam,barokk tapétás fejléccel,szürke háttérrel,kiválasztottuk a betűtípust,meg ilyeneket,el nem tudom képzelni,hogy ez milyen lesz egyben. 

Előzmény: bmari60 (1291)
bmari60 Creative Commons License 2011.02.06 0 0 1291

Nem tudtam megnyitni majd később visszanézek!

Előzmény: rizsa31 (1290)
rizsa31 Creative Commons License 2011.02.06 0 0 1290

De jó;köszi. www.ocklub.hu a domain nevem,de most egy hetet csúszott a srác a honlapommal,ami jövő hét utáni hétre néz ki.Egyelőre még csak ezek vannak kidolgozva,amiket ide beirogattam,de  rengeteg ötletem van.

Ami rám jellemző,hogy nagyon pici újat alkotok; a filozófuskodást és dolgok összefésülését szeretem csinálni.

mottóm:"ami pár évezred óta kész,belátta,hogy neki kell megcsinálni."

+"A tenger és a vízcsöpp is ugyanolyan fontos",hatékonyságomat tekintve ebből én a vízcsöpp vagyok.

Előzmény: bmari60 (1288)
rizsa31 Creative Commons License 2011.02.06 0 0 1289

Most Ocd témában.:

Egy új OCD definíciót szeretnék vitára bocsátani.

(Szubjektív rész,csak az én véleményem)A kényszerbetegség (a szorongásos betegségekkel amiben megegyezik):az egyént és környezetét(család és társadalom)vmely. anomáliára figyelmezteti,és mivel az agyat érinti,ezért(szerencsés esetben) rászorítja az egyént  és környezetét arra,hogy megváltoztassa gondolkodását/viselkedését,és ez a változás gyógyulás esetén mindig pozitív.)(a negatívról majd később)

Mi az OCD?Egy agyi nyomás(genetikai,biológiai,pszichológiai tényezők okozzák),ami egy pillanatra föllép,olyan furcsa érzés,mintha a beteg egy pillanatra kilépne az élete megszokott menetéből.Az a baj,hogy ez a pillanat hatalmas félelemérzéssel jár együtt,és egyre sűrűbben jelentkezik.Ennek csillapítására használjuk a kgondolatokat. és ezek csillapítására a kcselekvéseket.

(Szubjektív,abszolút csak rólam szóló rész.:Ha a beteg megtanulja a kognitív technikákat,akkor a betegség furcsamód egy kreatív ösztökévé lép elő,egyrészt a félelem hajtja a beteget,másrészt mert az agya a sok exponálástól edzettebb lesz,és nehezebb feladatokra is képessé válik az egyén,úgyhogy elkezd tudni azon dolgozni,hogy megváltoztassa az életét.)

 

(Ez most egy nagy baromságnak látszik,de van benne logika,de negatívat most még ne írjatok légyszi,mert az ötletelés első fázisában mindig hiperszenzitív vagyok.)

 

A dőlt betűt mindösszesen azért tartom új megközelítésnek,mert szerintem a cikkek azzal kezdődnek,hogy a kényszerbetegség kcsel.-kel és kgond.-kel jár,de szerintem,legalábbis nálam biztos hogy az a furcsa agyi nyomás jelentkezett először(és nem depresszió volt),és én ahhoz gyártottam elméleteket( a kényszereket).A régebbi aktív periódusaimra is jól emlékszem,és a mostaninak a kezdetére is.

 

Előzmény: rizsa31 (1287)
bmari60 Creative Commons License 2011.02.06 0 0 1288

Miket alkotsz? Engem érdekel! Cím?

Előzmény: rizsa31 (1287)
rizsa31 Creative Commons License 2011.02.06 0 0 1287

A közmondások viszont részemről teljesen a témához tartoznak,hiszen a társd.-i környezet föltárásához tartoznak,és azt boncolgatom,hogy lehet-e közük a betegségünkhöz.Az amcsi írások részemről valóban csak terápia,de addig is még elkészül a honlapom,már nem akartam vmi.eldugott blogot nyitni,mert az indexen nincs ilyen lehetőség,de javíts ki,ha tévedek,és az azért hozzájárul a terápiához,hogy egy-két sorstársam is lásson,hogy miket alkotgatok.

Előzmény: rizsa31 (1277)
Alcyon2 Creative Commons License 2011.02.06 0 0 1286

Engem nem zavar, de a szabályok!!!

Csak óvatosan!

Előzmény: rizsa31 (1283)
rizsa31 Creative Commons License 2011.02.06 0 0 1285

Amúgy én személy szerint örülök,mikor a Lonely a filmekről is írogat,mert az is eltereli figyelmet a betegségről.Amúgy ez azért rossz az index-nek,mert foglalom a tárhelyet,és ez tényleg teljesen tilos?

Előzmény: rizsa31 (1284)
rizsa31 Creative Commons License 2011.02.06 0 0 1284

Ami a reggeli kis időjárás-jelentést illeti,azt mindenképp fontosnak tartom,hogy lássák a látogatók,főleg az új OCD-sek,hogy vkit. találnak a fórumon,ha kérdésük van. 

Előzmény: rizsa31 (1283)
rizsa31 Creative Commons License 2011.02.06 0 0 1283

Gondoltam,de amíg a honlapom elkészül,addig már csak két hetet kell kibírnotok,és addig is egy beteg embernek nyújtanak közlési felületet,és ez beleillik a fórum témájába,ezúton is köszönet érte.

Előzmény: Alcyon2 (1282)
Alcyon2 Creative Commons License 2011.02.06 0 0 1282

Rizsa, ez mind szép és jó, amiket felraksz, de nem tartozik a fórum témájához, és ezért is bünti jár!

Tudod a moderáció!

Nehogy kitiltás legyen a vége!

 

rizsa31 Creative Commons License 2011.02.06 0 0 1281

"kukorica        corn                 maiz   maja"

 

kukorica        corn                 maiz   maja;maiz="reason for life"

Előzmény: rizsa31 (1280)
rizsa31 Creative Commons License 2011.02.06 0 0 1280

Magyar          angol             indián  elnevezés

kukorica        corn                 maiz   maja

bab               bean               -

paradicsom   tomato           tumatl  azték;="the fat one"

krumpli          potato             potatl  kecsua;"papa"=gumó

dohány,tubák  tobacco          tabago arawakan(taino);=tekercs vagy pipa

tök                 pumpkin         -

   uborka       cucumber        -

   cukkini                               -

   patisszon                           -

   sütőtök                             -

      stb.,csak a lopótök nem

 

 

Érdekességek.

Morzsoltatok-e már kukoricát?Ha igen,akkor tudjátok,hogy milyen erősen kell dörzsölni.Ha kinn hagynánk a földön a kukoricát,akkor a magjai nem tudnának lepotyogni a földre maguktól,és megfagynának a növényen,vagy a kukoricacső persze belekerülne a földbe,de a szorosan álló magok megfojtják egymást a tapasztalatok szerint.

Akkor hogyan szaporodott a kukorica vad őse?A vad ősnek lazábbak voltak a magjai és kipergett magától,és ezt a mai,keményebb változatot az indiánok fejlesztették ki.Eddigi ismereteink szerint 5-6 ezer éve termesztik az indiánok a kukoricát.Viszont a tudósok szerint  ennyi év nem elegendő arra,hogy egy növényt olyanra kifejlesszünk,hogy ő a magjait ne tudja magától leszórni.Egyes tudósok ezért úgy vélik,hogy a kukorica bizonyítéka lehet az emberi kultúra sokkal ősibb voltának,mint ahogy azt ma gondoljuk.Pl. a vad őst már 12 000 éve gyűjtögetik az indiánok a leletek szerint.

rizsa31 Creative Commons License 2011.02.06 0 0 1279

Növények,amiket mi az 1500-as évektől Amerikából kaptunk ,de nem ismeretlenek sok ezer éve a Csendes-óceáni szigetvilág, Dél-nyugat Afrika és Kelet-Ázsia régiókban,(pl.veteménybab,uborka,dohány).Kukorica,tök,paradicsom,krumpli,bab,dohány,paprika.

     

rizsa31 Creative Commons License 2011.02.06 0 0 1278

"1990-ben kb. 120 000 az  amerikai bölények száma."

Előzmény: rizsa31 (1276)
rizsa31 Creative Commons License 2011.02.06 0 0 1277

Szeretném pár néprajzi gyűjtésemet megosztani,mert napjainkban úgy érzem,hogy a maggas kultúra sok egészséges,józan paraszti ösztöntől idegenkedik,ugyanúgy mint a polgári kultúra Freud korában,amely a szexualitást fojtotta el,és ez sok cihiátriai betegség oka volt.Ezeket átlag emberek mondták nyilvános helyeken,és mi OCD-sek minimum agyvérzést kapnánk ilyen mondatoktól,előre is szólok.Pörl,ez csak egy néprajzi gyűjtés,nem az én szavaim. 

 

A gyárban,ahol a férjem dolgozik,összeveszett múltkor 2 ember,de nagyon,az okosabbik ott hagyja a másikat:

-Egy baj volt anyáddal...

-?

-Az,hogy ő tolta a babakocsidat,nem a vonat...

 

A kisfiú rosszalkodik a buszon,apukája,a sofőr hátraszól: 

-Ütlek agyon,áslak e'...(kedveskedő hangnemben)

Semmi több,a kisfiú nevet egyet.

 

Nálunk gyakori bevezető gyerekek figyelmeztése előtt:

-Az anyád picike szentségit,nem mész onnan...(mondjuk a forró kályhától).

 

A 9. hónapban lévő kismama mondja anyjának,mikor nagyon sok a sava:

-Nagyon fönn van a kis sz..os,alighanem el köll pi..áznom,ha kigyün végre.

 

Van olyan,hogy Paraszt Dekameron,majd legközelebb olyat írok,mint az Asszonyok könyve,amiben a megrázók vannak.

 

A mai bulvár kultúrában nagyon szeretem az Irigy mirigyet,meg a Való Villát,mert ügyesen ötvözik a kettőt(maggas és tömegkultúra),az én magyar tanárom sajnos nagyon elefántcsonttorony volt...

 

 

 

rizsa31 Creative Commons License 2011.02.06 0 0 1276

Helyesen:A 15. századig 60 millió,1900 körül 1000 darab állat,1990-ben kb. 120 00 az amerikai bölények száma.

Előzmény: rizsa31 (1275)
rizsa31 Creative Commons License 2011.02.06 0 0 1275

Sziasztok.Szellem,köszönjük a szép éjszakát.Annyi hülyeséget álmodtam,csak most pont nem jut semmi az eszembe,hogy mit.Szép az idő,süt a Nap,6 fok a hideg.2011.böjtelő hava.6. van,vasárnap.Dóra,Dorottya névnapja,a latin Dorotheából,jelentése Isten ajándéka.A Dorottya c. drámafilm nagyon vicces Gobbi Hildával,Csokonai tollából.A Hold növő,és a Halak csillagképben áll.A Nap és a búza napja,viráglocsolásra alkalmas.

 

 

 

Amerikai bölény,a Buffalo Billék majdnem kiirtották,most asszem olyan pár ezer körül vannak.

rizsa31 Creative Commons License 2011.02.06 0 0 1274

Lónli,ha eszedbe jut a rajongás,akkor nézd meg gyorsan a Gorillabácsi vagy az Ovizsaru filmeket,majd elmegy a kedved...:)A gyerekek nagyon kiborítóak tudnak lenni néha,én sokat bébiszitteltem anno...

 

Az expozíciós technika nagyon jó,de asszem nem arra való,hogy megoldja az életemet,hanem segít,hogy el tudjak indulni,hogy kezdjek vmit. az életemmel.

rizsa31 Creative Commons License 2011.02.05 0 0 1273

 

helyesen:Sitting Bull/Ülő Bika/Tatanka-jotanka,hunkpapa sziú sámán.

Tasunka-vitko=Crazy Horse/Szilaj ló.

Köszönjük a szép napot.Jó éjszakát.

rizsa31 Creative Commons License 2011.02.05 0 0 1272

Most pont úgy szédülök,mint egy éve, mikor a betegségem elkezdődött,pont így indult ,pont február tájban,elég kísérteties....és akkor is a szexen akadtam ki előtte...most vagy valami nagyon rossz fog velem történni, vagy én inkább úgy érzem,hogy egy nagy változás előtt állok,akár jó,akár rossz...

 

A Kiskegyedben volt ez a kis miniteszt:Mi a 3 kedvenc állatod?

1.kékbálna

2.jegesmedve

3.farkas

 

értékelés:

1.amilyen szeretnél lenni

2.amilyen a párod

3.amilyen vagy

 

A férjemmel majdnem mindenben összeillünk,meg jól is néz ki,de... pár év után azt vettem észre,hogy szexileg a sovány,kreol,brazil típusra indulok be,és ez annyira gáz, ő macis,kreol,békés típus

rizsa31 Creative Commons License 2011.02.05 0 0 1271

Ez jobban tetszik:Meggyógyulni viszonylag könnyű,szinten maradni nagyon nehéz lesz....

Eddig az volt a jelmondatom:A gyógyulás nagyon nehéz lesz,de nem reménytelen...

Előzmény: rizsa31 (1267)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!