Keresés

Részletes keresés

satya Creative Commons License 2009.04.27 0 0 8
Idén is megünnepeltük Szent György vértanút
tiboru Creative Commons License 2008.04.24 0 0 7
bélla Creative Commons License 2007.12.02 0 0 6
Gondoltam, áthelyeztetem ide a topicot, hátha több itt a lelkesedés.
Előzmény: bélla (5)
bélla Creative Commons License 2007.11.05 0 0 5
Nem Lydia, hanem Libja provinciáról van szó.
Előzmény: satya (4)
satya Creative Commons License 2007.11.05 0 0 4
A legenda olvasni való történet, az alapszó a latin lego=olvas szóbol ered.
beszélhetnénk arról, mit olvasunk ki ebből a történetbeől.
Egy rövid imsertetés róla:

SZENT GYÖRGY katonatiszt volt Diocletian kappadóciai seregében. Hitéért Palesztinában 303 körül szenvedett vértanúságot.

Tisztelete a palesztínai Lydiából terjedt el, sok legenda terjedt el róla. Már a 4. században templomot építettek tiszteletére a palesztinai Dioszpoliszban. Tisztelete gyorsan terjedt, népszerű szent volt Keleten és nyugaton egyaránt.

A 12. században kezdték tisztelni benne a sárkányölőt, és egyben minden baj legyőzőjét. A keresztes lovagok eszményképüket látták benne. Oroszlánszívű Richárd Anglia védőszentjévé tette.

Példája:
A "sárkányt", vagyis a Gonoszt feltétlen le kell győznünk!

bélla Creative Commons License 2007.11.04 0 0 3
Állítólag Libja provinciában volt ez a város.
Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.04 0 0 1
A szívedben van az.
Előzmény: bélla (0)
bélla Creative Commons License 2007.11.04 0 0 0
Szóval nem sikerül ezt a várost megtalálnom...
Előzmény: bélla (-)
bélla Creative Commons License 2007.11.04 0 0 topiknyitó

,,Silena városa közelében volt egy tó, s abban lakott egy mérges sárkány. Már többször megfutamította a népet, amikor fegyveresen ellene vonult. Így hát a polgárok naponta két juhot adtak neki. Amikor a juhok megfogyatkoztak, megegyeztek, hogy naponta egy embert áldoznak a szörnynek. Sorsot vetettek, mely alól senki sem vonhatta ki magát. Amikor már a városnak szinte minden ifja és leánya áldozatul esett, történt, hogy a sors a király leányára esett. A király jajveszékelt és megkísérelte, hogy leányát megóvja a nyomorúságos haláltól. A nép pedig rettegett, hogy mindnyájukat megöli a sárkány.

Könnyezve ment a leány a tóhoz. És akkor Szent György arra jött lóháton. Megkérdezte, mi baja van. A lány így válaszolt: Jó ifjú, szállj gyorsan lovadra, és sietve fuss el innen! -- és elbeszélt neki mindent. Ő pedig ezt mondta: Ne félj, segíteni fogok rajtad Krisztus nevében. Még beszéltek, amikor a sárkány kiemelte fejét a tóból. A leány reszketett a félelemtől, György azonban lovára pattant, keresztet vetett magára, és szembelovagolt a sárkánnyal, amely rárontott. György nagy erővel megforgatta lándzsáját, Istennek ajánlotta magát, és olyan súlyos csapást mért a sárkányra, hogy az a földre zuhant. Akkor megparancsolta a leánynak, hogy a sárkány övét kösse a nyakára és vezesse be a városba. Az megtette és a sárkány úgy ment utána, mint egy szelíd kutya. A városban a nép rettenetesen megijedt, de György így szólt hozzájuk: Ne rettegjetek, mert az Úristen küldött hozzátok, hogy megszabadítsalak benneteket ettől a sárkánytól. Ezért higgyetek Krisztusban, és keresztelkedjetek meg, akkor megölöm ezt a sárkányt. Így hát a király és a nép megkeresztelkedett, György pedig kihúzta kardját, és megölte a sárkányt. Ugyanazon a helyen szép templomot építettek, és az oltárnál élő forrás fakadt, amely meggyógyított minden beteget, aki csak ivott belőle.''

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!