Mindkét vonat a 34917 és a 34918-as is közkedvelt a csoportos utazásoknál , álltalában Bz+mellék , vagy mostanában többször csörgő+Bhv kocsival közlekedik. Mikor nincs mellék, akkor általában vannak álló utasok is (sajnos ilyenkor a kerékpárosok néha lemaradnak).
Az 5-ös vonalon van mellékkocsi, a 4-esen meg nincs. Bár 25 fővel egy Bz motorba föl lehet férni, a kutya nem utazik a megjelölt vonatokon a 4-es vonalon.
Érdekes, hogy az 5-ös vonalra a 25 fős csoportos utazást mára a MÁV elfogadta, (8:22 Nagyigmánd - Fehérvár, 18:26 Fehérvár-Nagyigmánd), a 23 fős csoportot a 4-es vonalra elutasította (7.52 Esztergom, Kertváros - Komárom, 16:44 Komárom- Esztergom, Kertváros).
Féloff, de a nyári menetrendben a Desirok helyett Bz-k járnak majd a 44-esen (kivéve a hétköznapi sűrítők, mert azok a Gemenccel forognak). Lesz annyi Bz, hogy az 5-ösre és a 44-esre is jusson, vagy esetleg rendszeresítenek mozdonyos szerelvényt nálunk?
Most tényleg változni fog a 4-es vonal menetrendje is, megvalósul a munkanapi Esztergom-Lábatlan sűrítés, és a hétvégi kétórás ütem Esztergom-Almásfüzitő között (de sajnos ezek nem mennek tovább Komáromig).
Sajnos nem lesz most se klímás vonat menetrend szerint felénk.
A MÁV Személyszállítási Zrt. szolgáltatásában 2025. június 1-jétől augusztus 31-ig klímás járművel tervezett vonatok jegyzéke. (A vonatösszeállításban a vágányzárak miatt kisebb mértékű módosítások előfordulhatnak.)
A ki- és beállókat nem számítva 3 menet van ma Esztergom - Komárom között munkanap. Hogy abból mit lehet még visszavenni, nem tudom. Esetleg annyit, hogy Süttőtől felfelé a ki- és beálló két vonatot kivéve megszűnik a közszolgáltatás.
Hétvégente úgy lehetne variálni, hogy a kint lévő 1 jármű ne 4 óránként forogjon Esztergom-Komárom között, hanem 2 óránként Esztergom - Lábatlan vagy Esztergom - Süttő között.
Viszont a fönti részen busz se nagyon jár, így nem teljesen egyértelmű, hogyan lesz optimálisabb a végén, mint ma.
A teljesítményátcsoportosítás vonatkozhat arra is, hogy munkanapokon több Esztergom-Lábatlan vonat lesz, de kevesebb megy végig Komáromig. Tavaly ősszel ez volt a terv.
A semminél talán egy kicsit több, én azt olvasom ki ebből a levélből, hogy májustól menetrendmódosítás várható a 4-es vonalon, amelyben - ha jól értelmezem - munkanapi teljesítményátcsoportosítás és hétvégi turisztikai célú bővítés van tervezve.