Lenin, Vöröshadsereg: ismert utcanevek ma is. Na de arra még nem volt példa, hogy a RENDSZERVÁLTÁS UTÁN nevezzenek el utcát például a munkásőrségről. Csepelen most - ha alattomos, sunyi módon is - de ez is megtörtént.
Egyszer szemtanúja voltam, hogy egy rendőr összevert egy hosszú hajú srácot, mert leült egy mozi lépcsőjére. Hőzöngésről szó sem volt, csak hosszú volt a haja. A rendőr odament hozzá, megkérdezte, hogy miért ül a lépcsőn, de nem várta meg a választ: a gumibotjával tiszta erővel fejbevágta a srácot. A srác reflexből védte a fejét, mire a rendőr: meg akarsz ütni??? És még kettőt odacsapott. Én az apámmal voltam, éreztem, hogy remeg a keze az idegességtől és a felháborodástól, de nem mer tenni semmit. Kisgyerek voltam, elsírtam magam és könyörögtem, hogy menjünk el innen. Soha nem fogom elfelejteni.
Eltekintve a "hőzöngéstől" amihez mindig is jogot formáltam, nem csak a hőzöngőket vitték be, elég ha ott voltál, arra jártál, és a "csipetcsapatnak" valamiért nem tetszettél, főleg ha hosszú hajad volt! Beszélgettem a bevitt fiúkkal, jó része, csak kíváncsiságból nézelődött ott. De mint már mondtam, hagyjuk a fenébe, nem akarlak meggyőzni semmiről...
Nem, cseppet sem értek vele egyet, hogy ez akkoriban így volt.Viszont azt megtanultam, hogy széllel szemben soha.Meg, hogy az erősebb kutya..(éljen a Magyar Közhelyszótár)
"Aki nem pofázott vissza, nyugton szidta otthon a rendszert annak semmi baja nem eset.Viszont volt pár feltünési viszketeg barom, még szép, hogy példát statuáltak velük." Gondoltam, válaszolok, de közben rájöttem hogy semmi értelme, ebben a két mondatban minden benne van...:(
Csepelek laktanyájuk volt, és luxusbunkeruk. Ahogy a csepel.info-n egy kép is mutatja. Na nehogy már azt próbáld sugallni, hogy ártalmatlan semmiség volt a munkásőrség! Állig fel voltak fegyverezve, és arra hozták létre, hogy "ellenforradalmár", azaz demokratikus gondolkozású emberekkel szemben lépjen fel. No meg az sem kellene, hogy a Kádár rendszert valami csudademokráciának állítsd be, ahol mindenki szidhatta a rendszert. Egy túrót.
Azér túl értékelni sem kell a munkáörséget ami szerintem csak egy beszari banda volt önmagában, a legszarabb selejtes fegyverekkel felszerelve, mint a II VH-s dobtáras PPS és TT pisztoly.
Nagyon egyszerű a dolog.Ha a túlélés feltétele a nemhőzöngés, akkor nem hőzöngök.Ellenkező esteben mentális problémáim vannak és suicid hajlamaim.
Nem, cseppet sm értek vele egyet, hogy ez akkoriban így volt.Viszont azt megtanultam, hogy széllel szemben soha.Meg, hogy az erősebb kutya..(éljen a Magyar Közhelyszótár)
Aki nem pofázott vissza, nyugton szidta otthon a rendszert annak semmi baja nem eset.Viszont volt pár feltünési viszketeg barom, még szép, hogy példát statuáltak velük.
Ez is csak azt jelenti, hogy a Munkásőrség hatalom volt a hatalomban. Tévedsz, amikor azt sugallod, hogy nem voltak éles lőszereik. Abban az egy esetben lehet, hogy így volt.
"Kádár János, úgy tűnik, már 1957 márciusában sem szavazott maradéktalan bizalmat a párt frissiben, egy hónappal korábban elnöki tanácsi rendelettel felállított hadseregének"
Érdekes módon még a Munkásőrség feloszlatásakor is puccsszerűen járt el az akkori kormány, csak emlékezz vissza rá: váratlanul a néphadsereg szállta meg a laktanyákat, és vitték el a fegyvereket. Gondolom nem így trötént volna, ha játékfegyverek és gyakorló lőszer tett volna a vita tárgya.
"Más, nem mellékes kérdés, hogy az elmúlt években kutathatóvá lett pártdokumentumok tanúsága szerint a munkásőrséggel kapcsolatban korántsem volt olyan egységes a kommunista párt vezetése, mint azt az említett márciusi erőfitogtatás sugallta. Az 1956. november 4-én szovjet segítséggel hatalomra került Kádár János, úgy tűnik, már 1957 márciusában sem szavazott maradéktalan bizalmat a párt frissiben, egy hónappal korábban elnöki tanácsi rendelettel felállított hadseregének. Aminek csak az egyik az akkori demonstrációban részt vevőket nem kevés háborgásra késztető - jele volt, hogy a félelmetesnek szánt szervezet a honvédség tartalékából kapott dobtáras géppisztolyaiba - a titkos parancs szerint egyetlen éleslőszert sem tárazhatott be...."
Egy operett hagseregtől fostok, pedig husz éve feloszlatták.
Szerinted miért volt állig felfegyverezve a munkásőrség? Ennek az erőszakszervezetnek az volt a célja, hogy bármilyen demokratikus kezdeményezést - legyen az sztrájk vagy tüntetés - parancsra leverjen. Azért voltak géppisztolyokkal, géppuskákkal felfegyverezve, hogy gyilkolni tudjanak.
Fegyveresen nem vetették be őket/tudtommal/ de egy ilyen kis csapat kapott el engem 1974 március 15.-én, és vittek be a VIII. kerületi rendőrségre! Jó sokan voltunk ott, és csak egy hónap múlva értem haza...