Nahát, nem tudom mióta, de ma tűnt fel, hogy nem mondjár az emeregyet! A Déli Krónikában csak Kossuth Rádiót mondtak, gratula! Kossuth Rádió, a hírek ereje - ezt mondták, ez ugye az emereggyel stimmelt volna rímre, de mindegy.
2 napja nem találom ezt a topicot (sem, sok másikkal együtt), de most végre előkerült. Már megijedtem, hogy ezentúl tilos a rádióról fórumozni: véleményt, észrevételt, javaslatot elmondani, műsorvezetőket kritizálni (pl Csücsit) illetve bármi negatívat mondani.
Attól még nem lesz jobb a rádió, hogy az ellenvéleménnyel rendelkezőket és a kritikusokat elhallgattatják - gondoltam eddig, de feltételezésem szerencsére alaptalannak bizonyult.
Pedig jó témák vannak, persze, mindig lehetne jobb is. Sokszor még éjjel is bekapcsolom, de reggel fél 5-től mindig. Szeretem, nincs jobb. Néha a Klub, egy-egy riportja, ha érdekel az ember.
Lehet, hogy neked tetszik az állandó dumálás, én viszont egy FŐadótól többet várok. Személy szerint máshogy képzelem el a Magyar Rádió adóinak pozícionálását, műsorstruktúrájának kialakítását, különösen a Kossuthét mint főadójét. Nem látok hajlandóságot arra a jelenlegi vezetés részéről, hogy ezen a jelenlegi állapoton bármit is változtasson. Egy percig sem gondolkoznak el azon, amit már régóta hangoztatok: a hallgatók jelentős része kisebbik rosszként választja a 180 percet és úgy általában a Kossuthot. Csak azt látják, hogy 1 millió X százezer a hallgatottság, ebből azt a következtetést vonják le - szerintem hibásan - hogy minden jó úgy ahogy van. Kicsit körül kellene nézni (rádiót körbetekerni és fülelni) mielőtt ilyen illúzióba ringatják magukat.
Azt bizton állítom, hogy ha nekem is lenne ennyi munkatársam, egy nagyadóm és egy országos URH hálózatom akkor alaposan feladnám nekik a leckét! Jelen helyzetben viszont csak a szájtépés jutott nekem. Sajnos nincs módom arra, hogy megmutassam élőben, hogy mit képzelek el "közszolgálati FŐadó" címszó alatt.
Nem igaz, hogy még mindig semmi változás! Jónás Istvánban bíztam, hogy megváltoztatja ezt a rémületet. Amikor még régen a Napközbent vezette, szimpatikus volt. Rádióelnöksége óta rájöttem, hogy csak egy bábú, egy Dobzse László! Lassan egy éve a székben van, de párszáz ember kirúgásán és néhány műsorvezető cserén kívül SEMMI sem történt! Ugyanúgy megy tovább ez a Such-féle moslék, élén a legnagyobb undormánnyal, a 180 perc című reggeli dumadarálékkal! Úgy tűnik ez így is marad - egy cikkben olvastam hétfőn de azóta nem találom. Sajnos már ezekben az amúgyis igen halovány műsorokban is egyértelmű minőségromlás tapasztalható. Ami most zajlik az nem közszolgálati rádiózás hanem bohóckodás!
Magyarországon nincs normális rádióadó! Már a reményt is feladtam, hogy valaha is lesz... Szégyen ami itt van.
Nem bántom, dehogy bántom. Csak többedmagammal úgy gondoljuk, hogy jobb lenne, ha abbahagyná a rádiózást. Talán Balázska vagy Boros Bochkor igénytelen, reggeli vihogásai mellé elférne. Ott nem tűnik fel a beszédhiba és a nyávogás.
Lehet, hogy ezt fogja vinni referenciaként a Mária rádióba. Már nem is figyelek vagy elkapcsolok ha ő van. Sosem bírtam a nyávogós nőket pláne ha "rádiósként" beszédhibás.
Így igaz! Azt a műsort én is szívesen hallgatom, kisebb-nagyobb rendszerességgel. Ha ez a műsor a Bartókon menne, mint ahogy lentebb írták, nem is tudnék a létezéséről. Sok értékes ismeretről, zenei élményről maradtam volna le. Ezzel - minden bizonnyal - nem vagyok egyedül.
Szombat-vasárnap legalább hallgathatóbb a Kossuth műsora. Főleg a Szombat reggel-t szeretem, mert van benne zene is. Smink nélkül, Szombat délelőtt, Történet hangszerelve szintén. Szombat délután szintén csupaduma műsorok vannak, de azok legalább érdekesek.
A Napközben tűrhető (volt még mikor az Ércfalvi vezette), de mindig a régi típusú Napközbent sírom vissza.
A 180 perc Hajnaltáj duó viszont garantáltan kiveri a biztosítékot. Leírhatatlan módon rühellem ezt a sok pofázást, hadarást, meg a "kedvenceimet", a telefoninterjúkat. Még jó, hogy a rádióm tud fogni hosszúhullámot is, különben már nem lenne hajam, mert kicsupáltam volna szálanként.
Bocs, de már megint a népzenére panaszkodom: Éjjel 3-tól, reggel 5-től, és délután 1-től megint! Egy órán keresztül! Sajnálom, de szerintem ez sok, biztos, hogy a Kossuthon kell ezt?
Azt azért nem értem, hogy Farkas Erika miért van még foglakoztatva... Orgánuma, stílusa (kislányos nyávogása), semmitmondó témái miatt már a kereskedelmi rádiókban sem állhatná meg a helyét.
Szerintem ez a tematizálás úgy hülyeség ahogy van. MŰSOR-t kell készíteni, nem az összetevőket külön adókon kínálni. A MŰSOR pedig különböző építőelemekből (beszéd, zene, bejátszások, tudósítások, stb) áll. Erre csak a szendvicses hasonlatot tudom hozni: lehet úgy is szendvicset enni, hogy megeszed előbb az üres kenyeret, a vajat, aztán a szalámit, majd a sajtot, savanyú uborkát, végül a csipet sót a nyelvedre szórod; mindent szigorúan külön. Viszont lehet úgy is, hogy megkened a kenyeret vajjal, ráteszed a szalámit és a savanyú uborkát, reszelsz rá sajtot, majd megszórod egy csipet sóval.
Na ugye, hogy ez az utóbbi a jobb megoldás!? Pedig ugyanazt eszed mindkét esetben, de mégis más a hatás. Ugyanez van a rádióműsorok készítésénél is. Egy kis közélet, egy kis politika, egy kis tudomány, egy kis kultúra, egy kis ezazamaz, változatos zenével fűszerezve. Csak a megfelelő arányokat kell(ene) megtalálni és bejönne. Olyan ez, mint a főzés.
Az ne tévesszen meg senkit, hogy a Kossuth Rádió a leghallgatottabb rádió, pedig ezt szajkózzák naphosszat és a kutatások is alátámasztják. Véleményem szerint ennek nem az az oka, hogy annyira kiváló lenne a műsora, mert - valljuk be - nem az! Sokkal inkább a következők a reális okok:
- reklám, hírverés: a 2007-es átalakítás után eredményes reklámkampány volt valamint a Rádió sokat szerepelt a médiában, főleg a Petőfi adó körüli botrányok miatt. -> felfedezték az emberek
- URH hálózat kiépülése. Sokaknak büdös a középhullám, vagy azt sem tudják egyáltalán, hogy létezik. Számukra a rádiók frekvenciái csak 87,5-108MHz között vannak, ami ezen kívül esik azt nem hallgatják. Következésképpen a Kossuth rádiót sem hallgatták a 100MHz-es sávon történő sugárzás beindítása előtt.
- Kereskedelmi rádiók körüli huzavona: a Danubius és a Sláger megszűnésekor sok törzshallgató új adó után nézett és rábukkant többek között a Kossuthra. (Ugyanezen ok miatt tört előre a Juventus is, akik ráadásul átvették a Sláger zenéit, hangzásvilágát és még a station voice-t is.)
- Kereskedelmi rádiók semmitérő műsorai: Morning Show, Bumeráng, Kukori, stb. = eröltetett röhögés, semmi értelmes szó. Ők is elég sokat beszélnek. Sok ember úgy van vele, ha már beszéd, akkor az legyen értelmes beszéd és a Kossuthra kapcsol.
- Fontos közügyek: Katasztrófák, alkotmányozás, foglalkoztatás, hitelesek gondjai, gazdasági reformok, napi politika. Ez mind-mind olyan ügyek, amelyek iránt egyre többen mutatnak érdeklődést és amiket a fentebb említett műsorokból nem fog megtudni, csak a Kossuth rádióból.
Nagyjából, első körben ennyi. Továbbá azt is fontos megjegyezni, hogy mindig csak azt láthatjuk, hogy x százalék a hallgatottság. Azt viszont nem mutatják, hogy mennyi volt előtte. Bizonyos műsorok hallhatottsága (pl Krónika) a változtatás előtt is kiemelkedő volt.
Szerintem jobb lett volna olyan műsorszerkezetet kialakítani, mint amilyen az általam lentebb említett Cro1 - Radiournál műsora. Tessék meghallgatni, érdemes. (HH/LW 270kHz vagy internet) Itt említeném meg, hogy Csehországban ez az adó toronymagasan a leghallgatottabb. Rajtuk kívül még egy csomó ország FŐADÓja zenés hírrádió: Lengyel, szlovák, francia, horvát, román és még hosszasan sorolhatnám, mind-mind zenés hírrádiót működtetnek főadóként. (Avagy ők jól el tudják készíteni azt a bizonyos szendvicset, ízlik is a népnek, de mi pedig nem és meg sem próbálkozunk vele.)
De mi, magyarok csak az angolokat vagyunk képesek utánozni (majmolni), csak és kizárólag róluk tudunk példát venni. /Elég ha azt vesszük, hogy a magyar mainstream zene jelentős része kizárólag angol vagy amerikai. Miért?/ A témánál maradva a Kossuthból BBC4-et akartak csinálni, de elég nyögvenyelős lett így. A rádió vezetőinek érdemes lenne megfontolni ezeket a sorokat.
Nem azt mondom, hogy nincs szükség talk rádiókra, de ne a FŐADÓ legyen az! Ott van az Inforádió és a Klubrádió, hogy csak ezt a kettőt említsem. Akinek folyamatos beszéd kell, hallgassa ezeket. (Az inforádión pl még pár másodpercnyi zenét sem találtam, pedig egyszer direkt órák hosszat hallgattam, hátha (fakírkodtam kicsit :D, borzalmas volt )).