Egy csomó receptben láttam már főképp kinai ételekben. De nagyon sokan azt mondják,hogy veszélyes mert nagyon szalmonellás. Kiváncsi vagyok, hogy Ti mit tudtok róla ill. mi a véleményetek.
Szerintem ilyen nem létezik, csak akkor tudom, ha már kikelt, vagy ha feltörtem, megtudom, hogy szemes volt. Az emberi aktusnál sincs "biztos".
Volt nekem is mát 14 db-ból 14 kacsa kelt ki, de volt amikor csak a éppen, hogy fele. Saját állománynál nem annyira bosszantó, mint a vásárlásnál és az eladó is becsületes lehet, de nem lát a tojásba. (kivétel, ha nincs is gácsérja).
Hány darabot szeretnél? Nekem 2 párom van, 1 fehér és 1 zöld nyaku/fejü gácsér és 2 db vadas tojó, sajnos a fehér tojót ellopták. Most van 28 db saját keltetésű 7-7-14, előnevelt, 3 szakaszban, 2 hete és 1 hetes kacsám, de pipa vagyok, mert egy darab fehér sincs köztük. Úgy látszik a vadas erősebb gén/gácsér. Eddig összesen 43 db tojás indítottam, a 15 azért nem sikerült, mert régiek voltak, össze akartam várni, se 3 tojóval nem lehet ennyit kikeltetni, csak szakaszosan. Okultam.
A molekuláris gasztronómia "atyja" már megtalálta a megoldást a szalmonella-mentesítésre, nemrég olvastam erről egy cikket, de sajnos nem találom most. A lényeg a hosszú időn át történő hőkezelés, de nem nagyon magas hőfokon, szóval akár lágytojást is lehet így készíteni veszélytelenül. Mondjuk nem tudom, mennyire nagy az esély szalmonellás tojásra, gondolom a mentesség általában jellemző a magyar baromfiakra, nem csak a tyúkokra. Meg hát ugye a tartási körülmények, tisztaság, higiénia sokban hozzájárul a fertőzésmentességhez. A sajtóhírekben megjelenő fertőzések szinte mindig az emberi hanyagság miatt következnek be, a kész étel nem megfelelő kezelése-tárolása a bibi. (Ezt élelmiszeripari laborban dolgozó szakemberektől tudom.) Dolgoztam egy 5 csillagos, valóban jó szállodában, nem véletlen, hogy a személyzeti WC-kben mindenhol kint volt egy tábla, hogy "WC használat után moss kezet!"... ribizli
Évek óta esszük, de csak átfőtt, sült formában. Pl. nokedli, piskótába vegyesen tyúktojással, tojáspöri, tojásos lecsó, panírozáshoz, palacsinta, stb. Ismerőseim ettek belőle tükörtojást is, nem lett bajuk, de nem mertem/fogom megkockáztatni, nem is ajánlom.