Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 2025.06.22 0 0 3473

...Ezek szerint Gyulán készülhet csabai kolbász (azt nem gyulainak hívják?)...

Nem. A különbség a fűszerezésben van, a gyulaiban bors van, a csabaiban fűszerkömény.

Előzmény: Mazsola0070 (3472)
Mazsola0070 Creative Commons License 2025.06.21 0 0 3472

Ezt találtam a csabai kolbászról:

"Földrajzi oltalom alatt áll, így csak Békéscsaba 40 kilométeres körzetében nevelt sertés húsából és szalonnájából készülhet Békéscsaba és Gyula városának közigazgatási határain belül.”

Ezek szerint Gyulán készülhet csabai kolbász (azt nem gyulainak hívják?), de egy Békéscsabához közelebb eső településen nem, csak "csabai jellegű"....

És mi van, ha egy békéscsabai hentesnek a kolbászkészítő üzeme Békéscsaba közigazgatási határán kívül van?:)

Előzmény: nagypapi51 (3471)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.06.21 0 0 3471

...gondolom a "csabai kolbász" megjelölést nem használhatja...

Miért ne? Ha az összetevők stimmelnek, akkor sztem nyugodtan.

Nem hinném, hogy csak a B.csabán készültet lehet annak nevezni.

Előzmény: Mazsola0070 (3469)
Mazsola0070 Creative Commons License 2025.06.21 0 0 3469

Új felfedezés: a "Privihús" csabai "jellegű" mangalica házikolbásza (nem tévesztendő össze a Privát Hús kolbászaival, ezt csak azért írom, mert amikor beírtam a keresőbe, az első oldalon csak a Privát Hús elérhetőségeit adta ki).

Készítője: Priskin István kistermelő, Újkígyós (bár néhány kilométerre van Békéscsabától, gondolom a "csabai kolbász" megjelölést nem használhatja).

Nekem nagyon bejött, nagyon jól füstölt, szárított vékonykolbász, teljesen azt az ízvilágot, állagot adta vissza, amit gyerekkoromban a 70-es években a békési rokonoknál ettem. 

Lelőhely: https://www.facebook.com/privihus

Sajnos csak Újkígyóson van boltjuk, ami nekünk "kissé" messze esik, én Gödöllő központjában a gimnáziummal majdnem szemben nemrégiben nyílt, alapvetően sajtot, tejtermékeket árusító boltocskában találtam rá, ahol vannak különböző kolbászok is, ott vettem a múltkor véletlenül, ma pedig már tudatosan. (Sajnos az utolsó szálat hoztam ma el, és az eladó hölgy szerint most a hőség miatt egy darabig nem szállítanak).

Lehet, ha lemegy a hőség, majd írok nekik e-mailben, hogy postán nem küldenének-e ki, ha rendelnék több dolgot is (pl. füstölt sonkájuk is van a Face oldaluk szerint).

Popenka Creative Commons License 2025.05.09 0 0 3468

igen, az 5-ös előtt az egy felsorolást jelző kötőjel lehet, butuska szövegszerkesztési hiba

én szoktam az ilyesmit sütőpapírba tekerve hűtőben tárolni, "lélegzik" egy kicsit szemben a fóliákkal

(tömbsajtot is így, saját vákumából kicsomagolva)

Előzmény: nagypapi51 (3466)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.05.09 0 0 3467

Jelzem, a tavaly decemberi vastagkolbász rendelésből még van kb. 15cm,

alufóliába tekerve +2C-on tárolom, még mindig hibátlan.

Előzmény: nagypapi51 (3466)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.05.09 0 0 3466

Ignácz doki küldött egy ajánlást, a kolbász nyári minőségmegőrzésével kapcsolatban,

ehhez 2 észrevételem van.

1. ha netán fagyasztanám, előtte akkor is vákumoznám

2. a -5C-on vákumozva tárolás elírás lehet, az +5C akar lenni.

nagypapi51 Creative Commons License 2025.04.14 0 0 3465

Ez a cikk-link tipikus esete annak, amikor azt mondjuk, értjük mi a viccet, csak nem szeretjük.

(nemkülönben 'szívünkcsücske' Á.B. jegyezte)

Előzmény: Popenka (3457)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.04.14 0 0 3464

A vákuumozás az egyik legnagyobb találmány a kerék feltalálása óta. Minden füstölt húsfélét levákuumozok, amikor elérte a kívánt állapotot. Nem szikkad kővé, de nem is penészedik. Avasodás ellen is véd.

Előzmény: Popenka (3463)
Popenka Creative Commons License 2025.04.14 0 0 3463

...és igen a vákumozás. (nem vagyok hajlandó két u-val írni) Nem baj, ha többet főzök meg ilyenkor.

Két szelet sonka, két szelet töltött dagadó összevákumozva, fagyasztóba.

Párszor elő lehet venni reggelire, vacsira a nyáron.

Előzmény: nagypapi51 (3461)
Popenka Creative Commons License 2025.04.14 0 0 3462

Persze, hogy nincs.

A cikkben összehordták az összes populáris hülyeséget a sonkákról, amit még a Malackaraj idejéből ismerünk.

Például negatív kicsengésű a cikkben az E250 használata.

Nem említik, hogy nem csak a botulizmus ellen véd meg, hanem a sonka vörös hús színét is ez az anyag stabilizálja. Igen, a legházibb sonkáét is. Ha csak ennyi van benne és nem tolják túl, akkor nagyon oké.

A fóliázás, darabolás, mit sem ront már a készen.

Mondom én, aki pácoltam már házilag 7-8 kilós egész csontos combot rajta csülökkel, körömmel, és ismerős henteshez vittem füstölni, amíg a közelében laktunk. Igen injekcióztam bele a csont mellé, a sót és az E250-et. Nem akarok házi vágású házi sonkától meghalni.

Én is kötözöttet vásároltam most, kipróbálok egy kisebb üzemet.

(azért biztonságból lesz egy másik, egybe valami darab is, tavaly az k* finom volt, profi munka, most ígértek nekem belőle megint egy kicsit)

Előzmény: nagypapi51 (3461)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.04.14 0 0 3461

Semmi eltévelyedés nincsen.

Ha a piacon megveszek egy 1-1,5 kilós klasszikus (sóban pácolt, füstölt) comb/sódar sonkát,

amiről tudom, hogy eleve sok, nem főzöm meg az egészet, csak a felét. A maradékot

ketté osztom, vékuumozom, jól jön az még év közben.

Vidéki eleink egész hátsó sonkát főztek húsvétkor, bekalkulálva, hogy egyrészt

nagy a család, másrészt jönnek rokonok, vendégek is.

nagypapi51 Creative Commons License 2025.04.12 0 0 3458

Nem baj, innen is csókoltassuk a szagértőt... :)

(ahogy írni szoktam volt: de gustibus)

Popenka Creative Commons License 2025.04.12 0 0 3457

El vagytok sonka ügyben tévelyedve Mazsolával együtt.

Megmondta a szakértő, hogy se kötözöttet, se vákumfóliásat nem szabad venni!

https://telex.hu/gasztro/2023/04/05/mi-van-a-kotozott-sonkaban-es-hogyan-vegyunk-valodi-husveti-sonkat

Na kérem.... meg van mondva a tutti.

Előzmény: nagypapi51 (3455)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.04.12 0 0 3456

A sonkát nem a neten rendeltem, kapható az Aldiban.

Előzmény: nagypapi51 (3455)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.04.12 0 0 3455

Egyetértek, klasszikus csabai fűszerezés, pont jó állag/darabosság,

a bőre lejön anélkül, hogy sérülne a beltartalom, jól szeletelhető.

Két párat rendeltem, így bűnözhetünk húsvét előtt is.. :)

Sonkából idén ezt választottam, előzőleg kipróbálva kis mennyiségben,

sztem teljesen rendben van.

Előzmény: Mazsola0070 (3454)
Mazsola0070 Creative Commons License 2025.04.11 0 0 3454

Igen, ma hozta a DPD és a miénk is egy az egyben ugyanígy néz ki (nem csak abban, hogy csemege, hanem abban is, hogy az egyiknek a kóstolás miatt már nekünk is hiányzik a vége, de többet Húsvétig felnégyelés terhe mellett tilos lopkodni belőle...:) ).

Nekünk nagyon ízlett, az íze, állaga is olyan, ahogy szeretjük, úgyhogy ha ez most nem egyszeri fellángolás volt (már hogy készítettek ilyet), akkor majd a vékonyolbászt is innen fogjuk rendelni.

Ma hozták meg másik fő webes lelőhelyünkről, Gesztelyről a bio (jelentsen ez bármit is) mangalica farmról a mangalica kötözött sonkánkat is (tavaly a hartaiaktól rendeltünk, de most kíváncsi voltam erre), úgyhogy Húsvétre már jók vagyunk...:)

Előzmény: nagypapi51 (3453)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.04.11 0 0 3453

Kíváncsi vagyok a véleményedre - gondolom, megérkezett neked is.

Előzmény: Mazsola0070 (3445)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.04.10 0 0 3450

Ma du. érkezik a kolbász, majd referálok.

Előzmény: Mazsola0070 (3445)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.04.06 0 0 3446

...Én szoktam a sütni való kolbászt néhány óráig füstölni...

Az OK, nyilván a fesztiválon is ilyet süthettek, nem érlelt szárazat.

Előzmény: öreg_néne_b (3444)
Mazsola0070 Creative Commons License 2025.04.06 0 0 3445

Én korábban többször érdeklődtem náluk, hogy miért nincs vékonykolbász, ezek szerint rossz helyen tettem, ha a Budapesti Borfesztiválon mondja valaki, akkor rögtön lesz...:)

Egyébként eddig Ignácz mester valamiért kifejezetten elzárkózott attól, hogy vékonykolbászt készítsenek, nem tudom, most mi történt. (Mi is rendeltünk, mert küldtek róla mailt, de eddig még nem érkezett meg.)

Abban csak nagyon-nagyon reménykedem, hogy nem mennek el ők is nagyüzemi irányba, mert a topicban már többször kitárgyaltak szerint az általában a minőség rovására megy, és nekünk már csak ez a forrás maradt, ahonnan "igazi" békési kolbászt tudunk rendelni (tudom, van még "ezer" hely, de azok kjözül egy sem jött be igazán)..... 

Előzmény: nagypapi51 (3442)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.04.05 0 0 3444

Én szoktam a sütni való kolbászt néhány óráig füstölni. Egyáltalán nem szikkasztom, érlelem, hanem rögtön vákuumozom, fagyasztom. Van egy halvány füstös íze a sült kolbásznak.

Előzmény: nagypapi51 (3442)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.04.05 0 0 3442

Ignácz doki 'közkívánatra' már vékony kolbászt is készít,

próbaképp rendeltem a csemege változatból.

Ahogy a cikkben olvasható, a 2024-es borfeszten nagy sikere volt a sült füstölt kolbászának.

Én ezt szárazzal nem tudnám elképzelni, max. lángolttal.

sárkánygyümölcs Creative Commons License 2024.11.11 0 0 3441

Igen, igazad van! Knyihár után mi is sokat keresgéltünk. A Bosnyák téri piacon a hátsó kijáratnál (szombatonként) van Békésből egy árus, de annak meg nagyon durvára volt darálva a kolbásza, ízre sem jött be.

Mióta megtaláltuk a Tóalmásit, mi lejárunk az üzembe és onnan hozzuk a termékeket. Eddig még (kopp-kopp) nem futottunk bele rosszba. Idén sonkát is onnan hoztunk. A tepertőjüket pedig egyenesen imádom! :)

Előzmény: nagypapi51 (3439)
homerx Creative Commons License 2024.11.11 0 0 3440

najo, azt nem ubereli semmi sem :)

Előzmény: nagypapi51 (3437)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.11.11 0 0 3439

Nagy általánosságban kijelenthetjük (legalább is ez a véleményem), hogy

közepes (mennyi is az?) árfekvésben nincsen elfogadható füstölt kolbász.

Hartainál is futottam már bele porccal teli kolbászba, tóalmásinál túlfüstöltbe.

Knyihárnál pár éve húsvétra vettem sonkát, nem voltam elragadtattva tőle,

2 napig ázott, de ez után is bántóan sós maradt.

Előzmény: sárkánygyümölcs (3438)
sárkánygyümölcs Creative Commons License 2024.11.11 0 0 3438

"Sajnos Pesten csak a Knyihár ilyen jellegű termékei érhetőek el, nekik a Bosnyák közelében van boltjuk (ha megvan még, régen jártam arra), de nekem nem jött be (szerintem korábban írtam róla a topicban)." Megvan még, a múlt héten mentem el előtte, amikor a patikába mentem. Korábban én is ott vásároltam, de kb. egy éve már nem járok oda. Valahogy más lett a minőség...

Az utóbbi időben Tóalmásról hozzuk a kolbászt (meg mást is), egyelőre nekem és a családnak ez bejött.

Előzmény: Mazsola0070 (3430)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.11.11 0 0 3437

Ugye ugye? jó ha tudod, ha fogytán a szentandrási készlet.

Előzmény: homerx (3435)
homerx Creative Commons License 2024.11.11 0 0 3436
Előzmény: homerx (3435)
homerx Creative Commons License 2024.11.11 0 0 3435

na, ezt nem is tudtam, pedig itt van a szomszed utcaban.

Előzmény: nagypapi51 (3434)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!