"Földrajzi oltalom alatt áll, így csak Békéscsaba 40 kilométeres körzetében nevelt sertés húsából és szalonnájából készülhet Békéscsaba és Gyula városának közigazgatási határain belül.
Ezek szerint Gyulán készülhet csabai kolbász (azt nem gyulainak hívják?), de egy Békéscsabához közelebb eső településen nem, csak "csabai jellegű"....
És mi van, ha egy békéscsabai hentesnek a kolbászkészítő üzeme Békéscsaba közigazgatási határán kívül van?:)
Új felfedezés: a "Privihús" csabai "jellegű" mangalica házikolbásza (nem tévesztendő össze a Privát Hús kolbászaival, ezt csak azért írom, mert amikor beírtam a keresőbe, az első oldalon csak a Privát Hús elérhetőségeit adta ki).
Készítője: Priskin István kistermelő, Újkígyós (bár néhány kilométerre van Békéscsabától, gondolom a "csabai kolbász" megjelölést nem használhatja).
Nekem nagyon bejött, nagyon jól füstölt, szárított vékonykolbász, teljesen azt az ízvilágot, állagot adta vissza, amit gyerekkoromban a 70-es években a békési rokonoknál ettem.
Sajnos csak Újkígyóson van boltjuk, ami nekünk "kissé" messze esik, én Gödöllő központjában a gimnáziummal majdnem szemben nemrégiben nyílt, alapvetően sajtot, tejtermékeket árusító boltocskában találtam rá, ahol vannak különböző kolbászok is, ott vettem a múltkor véletlenül, ma pedig már tudatosan. (Sajnos az utolsó szálat hoztam ma el, és az eladó hölgy szerint most a hőség miatt egy darabig nem szállítanak).
Lehet, ha lemegy a hőség, majd írok nekik e-mailben, hogy postán nem küldenének-e ki, ha rendelnék több dolgot is (pl. füstölt sonkájuk is van a Face oldaluk szerint).
A vákuumozás az egyik legnagyobb találmány a kerék feltalálása óta. Minden füstölt húsfélét levákuumozok, amikor elérte a kívánt állapotot. Nem szikkad kővé, de nem is penészedik. Avasodás ellen is véd.
A cikkben összehordták az összes populáris hülyeséget a sonkákról, amit még a Malackaraj idejéből ismerünk.
Például negatív kicsengésű a cikkben az E250 használata.
Nem említik, hogy nem csak a botulizmus ellen véd meg, hanem a sonka vörös hús színét is ez az anyag stabilizálja. Igen, a legházibb sonkáét is. Ha csak ennyi van benne és nem tolják túl, akkor nagyon oké.
A fóliázás, darabolás, mit sem ront már a készen.
Mondom én, aki pácoltam már házilag 7-8 kilós egész csontos combot rajta csülökkel, körömmel, és ismerős henteshez vittem füstölni, amíg a közelében laktunk. Igen injekcióztam bele a csont mellé, a sót és az E250-et. Nem akarok házi vágású házi sonkától meghalni.
Én is kötözöttet vásároltam most, kipróbálok egy kisebb üzemet.
(azért biztonságból lesz egy másik, egybe valami darab is, tavaly az k* finom volt, profi munka, most ígértek nekem belőle megint egy kicsit)
Igen, ma hozta a DPD és a miénk is egy az egyben ugyanígy néz ki (nem csak abban, hogy csemege, hanem abban is, hogy az egyiknek a kóstolás miatt már nekünk is hiányzik a vége, de többet Húsvétig felnégyelés terhe mellett tilos lopkodni belőle...:) ).
Nekünk nagyon ízlett, az íze, állaga is olyan, ahogy szeretjük, úgyhogy ha ez most nem egyszeri fellángolás volt (már hogy készítettek ilyet), akkor majd a vékonyolbászt is innen fogjuk rendelni.
Ma hozták meg másik fő webes lelőhelyünkről, Gesztelyről a bio (jelentsen ez bármit is) mangalica farmról a mangalica kötözött sonkánkat is (tavaly a hartaiaktól rendeltünk, de most kíváncsi voltam erre), úgyhogy Húsvétre már jók vagyunk...:)
Én korábban többször érdeklődtem náluk, hogy miért nincs vékonykolbász, ezek szerint rossz helyen tettem, ha a Budapesti Borfesztiválon mondja valaki, akkor rögtön lesz...:)
Egyébként eddig Ignácz mester valamiért kifejezetten elzárkózott attól, hogy vékonykolbászt készítsenek, nem tudom, most mi történt. (Mi is rendeltünk, mert küldtek róla mailt, de eddig még nem érkezett meg.)
Abban csak nagyon-nagyon reménykedem, hogy nem mennek el ők is nagyüzemi irányba, mert a topicban már többször kitárgyaltak szerint az általában a minőség rovására megy, és nekünk már csak ez a forrás maradt, ahonnan "igazi" békési kolbászt tudunk rendelni (tudom, van még "ezer" hely, de azok kjözül egy sem jött be igazán).....
Én szoktam a sütni való kolbászt néhány óráig füstölni. Egyáltalán nem szikkasztom, érlelem, hanem rögtön vákuumozom, fagyasztom. Van egy halvány füstös íze a sült kolbásznak.
Igen, igazad van! Knyihár után mi is sokat keresgéltünk. A Bosnyák téri piacon a hátsó kijáratnál (szombatonként) van Békésből egy árus, de annak meg nagyon durvára volt darálva a kolbásza, ízre sem jött be.
Mióta megtaláltuk a Tóalmásit, mi lejárunk az üzembe és onnan hozzuk a termékeket. Eddig még (kopp-kopp) nem futottunk bele rosszba. Idén sonkát is onnan hoztunk. A tepertőjüket pedig egyenesen imádom! :)
"Sajnos Pesten csak a Knyihár ilyen jellegű termékei érhetőek el, nekik a Bosnyák közelében van boltjuk (ha megvan még, régen jártam arra), de nekem nem jött be (szerintem korábban írtam róla a topicban)." Megvan még, a múlt héten mentem el előtte, amikor a patikába mentem. Korábban én is ott vásároltam, de kb. egy éve már nem járok oda. Valahogy más lett a minőség...
Az utóbbi időben Tóalmásról hozzuk a kolbászt (meg mást is), egyelőre nekem és a családnak ez bejött.