Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2018.01.16 0 0 108

Ja, igen, jogos, ne keverjük a mai helyzettel, távolról sem ugyanaz.:-)

Előzmény: vörösvári (107)
vörösvári Creative Commons License 2018.01.16 0 0 107

Az NG elég balos újság, de a cikkeik többsége jó, ahol az állatok vagy az őslénytan a téma.

Szerintem semmi gond nincs azzal, hogy a Közel-Keletről jöttek a földművelők, nem érdemes keverni a mai helyzettel, vsz nekem is sok felmenőm köztük lehetett, ismerve a mai európaiak genetikai összetételét. 

Előzmény: Törölt nick (106)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.16 0 0 106

Érdekesnek ígérkező téma, de maga a cikk elég felületes.

(Meg szerintem eléggé ezt a bevándorlás és multikulti dumát nyomja, úgy tűnik, hogy nyugaton manapság ez az elvárás.)

Érdemes még tudni a témához, hogy az autoszomális genetika szempontjából a mai európai népek közül a szárdokban van a legmagasabb EEF (Early European Farmers) komponens, azaz a kontinens népei közül ők hasonlítanak a legjobban a korai neolitikus migrációk első európai földművelő-állattartó népeire.

Előzmény: vörösvári (105)
vörösvári Creative Commons License 2018.01.14 0 1 105

Genetikai vizsgálat bizonyítja hogy volt keveredés a föníciai / karthágói népesség és a helyiek közt, új észak-afrikai és ázsiai genetikai anyai vonalak jelentek meg Szardínián és új európai anyai genetikai vonalak Libanonban.

http://www.ng.hu/Tudomany/2018/01/11/Genetikai-bizonyitekok-az-okori-multikulturalizmusra

grálizidor Creative Commons License 2017.11.03 0 0 104

1397-től 1516-ig az aragóniai uralkodóház," 

Ezért beszélik bizonyos részeken még ma is a katalán nyelvet.

Előzmény: Galgadio (69)
Haralambos69 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 103
Előzmény: Haralamos (102)
Haralamos Creative Commons License 2013.08.05 0 0 102

Érdekes adalék Szardínia történetéhez a Wikipédiáról;

"Pontifikátusa alatt a félsziget déli partjain új pogány nép szállt partra, a normannok. Eközben Szardínia szigetét elfoglalták a szaracénok, és onnan közvetlen veszélyt jelentettek egész Itália nyugati partjára. Benedek nem habozott sokáig, szövetséget kötött a normannokkal, akiknek a keresztség felvételéért cserébe letelepedést és békét ígért, és az egyesült pápai és normann flotta kiűzte a szaracénokat a közeli szigetről."

rich.mond Creative Commons License 2008.04.24 0 0 101
Atlantis valahol Ceglédbercel-Külső környékén terült el
Előzmény: Törölt nick (98)
Don Quixote Creative Commons License 2008.04.24 0 0 100
Espero tu contesta!
Don Quixote Creative Commons License 2008.04.19 0 0 99
Kicsit bővebben, ha szabadna kérnünk:-)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.18 0 0 98
Atlantisz itt volt Sardegnán. Vagy nem. Vagy nem is volt egyáltalán.
urál Creative Commons License 2007.08.17 0 0 97

Primitívnek, primitív, a szó azon értelmében, hogy nem magaskultúra alkotta ezeket a erődöket, erődített településeket, hanem egy törzsi szinten élő, vagy azt épp meghaladó bronzkori népesség, ám az mindenképp kijelenthető, hogy nagyszerű alkotások. Bár nem tudom milyen piramisszerűséget láttál bele ezekbe a tornyokba, erődítésekbe. Az persze igaz, hogy a legtöbb nurage csak egy egyszerű torony és nem éri el a komplexitásnak azt a szintjét mint Su Nuraxi.

Az erőd körül a kissebb kör alakú építmények házak maradványai. Olyan ez mint egy középkori város a kastély tövében csak kissebb léptékben. Hajlok rá, hogy ez egy jó hasonlat. Ezek a nagyobb központok egyfajta "szardíniai lovagkor" után jöhettek létre, amikor már megjelent az erős központi hatalom amely uralma alá hajtotta a helyi tornyocskák urait (klánfőnökök?) és így elegendő erőforrást és hatalmat halmozott fel ekkora erődítmények létrehozására:

Előzmény: Maotai (83)
Don Quixote Creative Commons License 2007.08.14 0 0 96
Qué hermosos son éstes lugares!
Előzmény: k.tom69 (95)
k.tom69 Creative Commons License 2007.08.12 0 0 95
Galgadio Creative Commons License 2007.06.29 0 0 94

A hős és csinos Eleonora halála után két évvel, 1409-ben az aragón flotta szétzúzta azt a genovai flottát, amely a szárdok támogatására érkezett.

A Sanluri melletti csatában pedig szétverték Arborea guidicato hadseregét.

Arborea fővárosa, Oristano 1410-ben került az aragóniak kezére.

Az utolsó guidico némi pénzösszegért cserébe lemondott a hatalmáról és országáról...

Előzmény: Galgadio (91)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.29 0 0 93

"1714-től 1720-ig az osztrák Habsburgok,"

Régi szép idők! :-)

Előzmény: Galgadio (69)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.28 0 0 92
És még szerinted nem történt semmi érdekes a 18. század előtt a szigeteken?:)
Előzmény: Galgadio (91)
Galgadio Creative Commons License 2007.06.28 0 0 91

Most kezdtem csak el foglalkozni jobban Szardínia történetével, hogy a Caballero benyomta ezt a topikot.

Előtte a leghalványabb dunsztom sem volt a dolgokról.

A virágzó középkori Giudicatik (bíróságok) területi megoszlása Szardíniában a XIV. században:

És egy szárd hősnő, Eleonora de Arborea, aki 1383 és 1407 között Arborea tartomány giudessá-ja volt. Remélem jól ragzok, az itáliaiban nagyon gyönge vagyok, a kasztíl valamivel jobban megy:-)

Szóval Eleonora de Arborea, azaz Arboreai Eleonor a maga korában igen művelt nőnek számított: kedvelte a madarakat, ornitológiával is foglalkozott.

Őróla kapta a nevét az Eleonor-sólyom, egy viszonylag kis termetű mediterrán sólyomfajta.

Emellett valami törvénykönyvet is bevezetett Carta Logu néven, ami állítólag egészen a XIX. sz. elejéig érvényben volt Szardíniában:

Maotai Creative Commons License 2007.06.26 0 0 89

Na, jó kaptam a fejemre, h le mertem szólni a nurágokat :(

Egyébként ilyent nem láttam és arra sem emlékeztem, h ezek a stonehenge kora majdnem.

Előzmény: Don Quixote (85)
Don Quixote Creative Commons License 2007.06.26 0 0 88
A nurágok időben alig fiatalabbak Stonehenge-től.
Előzmény: Törölt nick (84)
Don Quixote Creative Commons License 2007.06.26 0 0 87

Szia Kaif!

A Spanyol Birodalomban milyen szerepet játszott Szardinia?

A birodalom egy utolsó poros határmenti tartománya volt vagy azért volt valami jelentősége?

A mediterrán flotta egy részét legalább ott állomásoztatták?

Tudod, a barbareszka kalózok ellen:o)

Előzmény: Törölt nick (80)
Don Quixote Creative Commons License 2007.06.26 0 0 86

Neked lassan mániád lesz ez a klímaváltozás.

Persze lehet, hogy igazad van.

Adja Isten, hogy ne legyen:o)

Előzmény: Galgadio (81)
Don Quixote Creative Commons License 2007.06.26 0 0 85

Hola Maotai!

A Saint Antine de Torralba nurág.

Szerintem annyira azért nem primitív:

Előzmény: Maotai (83)
Maotai Creative Commons License 2007.06.26 0 0 83

A nurági kultúráról Kiszely e magasztaló szavakkal ír: "egy, a Napistennek templomot emelő békés civilizáció...".

Hát, nem tom....persze nem katedrálisokra voltam felkészülve, de azért ezeknek a nuraghe-knak a primitivitása meglepett : pusztán egy halom piramisszerűen egymásra rakott gömbölyű szikladarab, semmi kötőanyag vagy egyéb forma.

Előzmény: Galgadio (56)
mbm Creative Commons License 2007.06.26 0 0 82
Én úgy tudom, hogy volt a két uralom között egy kis függetlenség is.
Előzmény: Galgadio (77)
Galgadio Creative Commons License 2007.06.26 0 0 81

Némileg OFF ugyan ebben a topikban, de ha tovább folytatódnak a globális klímaváltozás jelenlegi tendenciái, az elviselhetetlenné váló  nagy nyári forróság elűzheti a turistákat a Mediterráneum délebbi részeiről, fokozva az amúgy is meglévő regionális különbségeket (az Észak és Dél közti különbség főleg Olaszországban nagyon erős, de tompább formában Spannyolországban és Portugáliában is jelen van.).

Ez a két sziget kibontakozó turisztikai iparára is negatív hatással lehet.

Egy idevágó cikk:

Amerikai kutatók szerint nyáron rövidesen izzani fog Dél-Európa, pontosabban a Földközi-tenger medencéje. Athén, Tel-Aviv, sőt Párizs olyan hőséget kénytelen majd elviselni, amihez képest kifejezetten hűvösnek tűnnek majd a mostani legmagasabb értékek. A Die Welt című német lap online változata ismerteti azt a modellt, amelyet számítógépen hoztak létre kaliforniai kutatók.

<!-- if(!window.goAdverticum) document.write(''); --> if(window.goAdverticum) goAdverticum.addZone(39703);

A Földközi-tenger térségét és általában Európa déli részét vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a legmagasabb hőmérsékleti értékek 2100-ig 4-7 fokkal emelkednek. Még ennél is nagyobb, mintegy 8,5 Celsius fokos emelkedéssel kell számolnia Franciaországnak - írja a tanulmány.

A veszélyesen forró napok száma a térségben 200-500 százalékkal növekszik, így a Franciaország északi részén található Párizsban 49 ilyen nap lesz évente. A görög fővárosban és a spanyolországi Valenciában egyaránt 48, az izraeli Tel-Avivban 55 hőségnapra számíthatnak. A portugál, a spanyol és dél-olaszországi tengerpartokon, valamint a keleti és déli mediterrán területeken átlagosan 40 napon át várható veszélyes forróság.

Törölt nick Creative Commons License 2007.06.26 0 0 80
Hát, volt egy, a franciák által pénzelt felkelés a genovaiak ellen:)
Előzmény: Galgadio (77)
Galgadio Creative Commons License 2007.06.26 0 0 79

Az önálló szárd nyelvre visszatérve, én olyasmit olvastam egy könyvben, hogy a szárd a többes számot az ibero- és gallo-román nyelvekhez hasonlóan -s (sz) hanggal képzi, eltérően a többes számot magánhangzóval jelölő olasztól.

Bár tkp. az északnyugati olasz nyelvjárások, az ún. gallo-italikus nyelvek is s-szel jelölik a többest.

Valaki már azt is írta egy nyelvészeti topikban, hogy Genovától Valenciáig végig lehet úgy menni a Földközi-tenger partján, hogy minden falu vagy városka megérti a szomszédos három-négy település nyelvjárását, de a nyelvlánc két végén lakók már abszolut nem értik egymás beszédét.

Persze, lehet, hogy ez csak duma, afféle urban legend...

Galgadio Creative Commons License 2007.06.26 0 0 78
Íme, ma már hűvösebb van:-)
Előzmény: Törölt nick (75)
Galgadio Creative Commons License 2007.06.26 0 0 77

Miért, akkoriban mi érdekes történt Korzikán?

Annál szerintem érdekesebb a sziget 1768 utáni néhány évtizedének története, amikor a sziget a Genovai Köztársaság fennhatósága alól Franciaország uralma alá került, de a szigetlakók ennek nem nagyon örültek és nemzeti függetlenségi ellenállásba kezdtek a franciák ellen.

Úgy tudom, hogy néhány évre ki is picsázták a kék zubbonyosokat a sziget területéről.

Előzmény: Törölt nick (76)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!