Véleményem szerint egy Kft. vezetését végezheti egy közgazdász is, mivel a kutatás során a szakmai ellenőrzést szinte minden esetben a megrendelő által megbízott supervisor végzi. Az igazgató dolga a Kft. gazdaságos működés feltételeinek biztosítása, s erre nagyon is megfelelő egy közgazdász. Az általad említett GES-nél és Acousticnál viszont terepen megvannak a megfelelő szaktudással rendelkező személyek akik világszínvonalú, minőségi munkát el tudják végezni.
Újra csak koncesszióban lehet majd bányászati kutatást folytatni, miután a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal (MBFH) egész Magyarországot zárt területté nyilvánította a nemzetgazdaságilag stratégiainak minősülő természeti kincsek kutatására - mondta el Molnár József, a hivatal elnök-helyettese. ...
Furomester kepzes meg csak lenne ha lenne oda jelentkezo de az a gond nincs.Kanizsan a Szechenyiben ami reszben az egykori Olajipari technikum utoda, ma is van . Pedig talan a legjobban fizeto szakma ma egy ket ev gyakorlat utan,Dehat ez nem valami legkondicionalt irodai munka, asztalon dolgozni
Nem hiszem, hogy bárkit is megbántottál volna. Amit leírtam, az nem a bennfentesek, hanem inkább az átlag fórumozónak szól, hogy legyen rálátásuk a dolgokra. Mint, ahogyan az én "sok barom közgazdász" megjegyzésem sem az összes közgazdászra vonatkozott, hanem azokra, akik semmit nem értenek és nem is akarnak még tájékozódni sem annak a vállalatnak a tevékenységéről, aminek ilyen-olyan szintű vezetésével megbízták. Sajnos már mindenhol közgazdász a főnök, olyan cégnél is mint. pl a GES, ahol szerintem mindenképp geofizikusnak kellene lennie. Lásd a tavaly előtt létrejött Acoustic-ot, ahol szakmabeli a vezető.
Miskolcon már nem az igazi az oktatás, de szerencsére az utóbbi 10 évben mind, Miskolcon, mind az ELTE-n végzett jónéhány kiváló fiatal geofizikus és geológus és amint tapasztaltam, nem voltak - legalábbis a geofizikusoknak - elhelyezkedési problémáik.
Senkit nem akartam megbántani. Én akkor még egy évig próbálkoztam azután én is kiszálltam. Azt láttam, hogy a legjobb geológusok a MOl-ból is és az ELTE-ről is elszöktek és nem nagyon jöttek vissza. A MOL hozzáállása eléggé szégyenletes volt - az én fizetésem kétszerannyi volt mint a mellettem dolgozó geológus vagy geofizikus kollégáknak csak azért mert nekem van egy mások diplomám is és elmehettem más munkakörbe. Akinek csak geo kezdetű diplomája volt nem ugrálhatott. Miskolcon nem tudom mi maradt, de az ottani oktatás is elment bölcsész-jogász irányba. Ha mégis maradtak értelmes oktatók és oktatható diákok annak örülök.
Ne haragudj, de nem értem milyen szaktudás hiányról vagy óriási technikai háttérről beszélsz. A kutatás rutinfeladat, megy is rendesen, illetve az idén nem annyira, de az elmúlt 3 évben a Horizont, a Blue Star, és a Petro Hungaria bőven végzett kutatást, nem is eredmény nélkül, míg a MOL baszik az egészre, tessék-lássék kutatgat. A TXM más eset. Már a második székkutasi terület kutatásakor kétségeim voltak, annak eredményességéről. Na de ez egy külön téma. Az utóbbi évek eredményei igazolják, hogy érdemes a szénhidrogén kutatásba fektetni.
Summa summarum: még van néhány tízezer negyzetkilométer megkutatandó reménybeli terület. Ezeken lesz is kutatás, hiszen nem azért fizettek súlyos milliárdokat a kutatási jogért, hogy ott álljon.
A MOL-nál a fő baj, hogy a szénhidrogénkutatás és bányászattal kapcsolatos szakember nincs döntési helyzetben, a sok barom közgazdász meg nem lát tovább az orránál.
teves beruhazasok mindig is voltak es lesznek is. arrol pedig biztosithatlak, hogy a magyar shale gas resource nem az.
ha pedig szaktudas: epp ma voltam egy szukkoru megbeszelesen, ahol a magyar szakemberek mondtak olyat az usabol jott szakiknak, hogy azok csak kapkodtak a levegot, pedig immar 10 eve a barnetten es haynesvillen szocializalodnak. szoval ne ird le szegedet vagy miskolcot. amugy mol szinten igazad van, egy kezemen meg tudnam szamolni, hany - upstream szempontbol - relevans ember maradt a csapatban. egy a lenyeg naluk: akvizicio, akvizicio, akvizicio, tobbit leszarni.
Egy iyen kutatás óriási technikai hátteret, megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkező személyzetet és persze pénzt igényel. Én ott voltam 1993-ban azon az értekezleten ahol az utolsó szöget verték a MOL kutatási ágazat koporsójába. Akkor egy hasonló adottságú É-Afrikai mezőről kellett dönteni, Addig szavaztatták, fenyegették, zsarolták a geológusokat amíg "kollektív" döntés nem született a kutatási jog megvételéről. Nagy bukás lett. Aki adott magára valamit és értett is a szakmához az nem akarta magát mégy egy ilyen megalázásnak kitenni és külföldi állás után nézett. Ott sem volt jobb de legalább jobban fizettek. Szóval itt is a szaktudásból és tapasztalatból lett leginkább hiány.
tudom, hogy jelenleg semmi koze az allamhoz, de a jovoben ez valtozni fog, a fidesz orosz mintaju energiapolitikaja nyoman, legalabbis amit latok korvonalazodni. amugy tudod jol, hogy informalisan, de komoly befolyasa van az aktualis kormanyzatnak a molban, ez pedig erosodni fog.
amugy ha a molnak a shale nem uzelt, akkor epp most nezi, ahogy elrobog mellette a kovetkezo 10-15 ev legtutibb gazipari befektetesi hullama. ha idiotak, akkor nem kotelezo to ride the wave, lehet azt meghagyni usa vagy ruszki cegeknek is.
A MOL-nak már régen semmi köze az államhoz, de nem is az a legnagyobb baj, hanem az, hogy bár ő rendelkezik a legnagyobb koncessziós kutatási területtel, szarik az egészre. Ez neki nem üzlet. Az elmúlt 3 évben, a legtöbbet a Horizont kutatott, mint a második legnagyobb területű cég. Ezzel szemben a MOL alig. Nem is értem miért tartja (dehogynem értem!) meg ezeket a területeket. A gáz meg csak vár és vár oszt baszik megkutatni.
a vicc, hogy a mostani helyzet az, amikor a legnagyobb az esely az allam beszallasara, mol-mvm-stb. formacioban. vagy jonnek az orosz befektetok, ugye. sajatos formajaban nem gond, ha a state is benne van, megpedig nem direkt koltsegvallalassal, hanem pl. garanciak vallalasaval, stb, amikkel vissza lehet csabitani a befektetoket, nyugatrol. pl. lengyelek, akik meg a banyatorvenyt is atszabtak, torvenyt modositottak, hogy minel olcsobb legyen a tight gas koncesszio, van is vagy fel tucat ceg, akik shale gas miatt mentek oda, pedig a gazvagyon cirka ugyanannyi, mint nalunk...
Most visszatekintve kíváncsi lennék a nagypofájú olvtársak véleményére itt és egyéb makói gázzal foglalkozó topikokban, akik tüzet okádtak a "gáz eladása" miatt. Példaként csak nézzük e topik nyitóját. Nos, ha az állam kockáztatott és vesztett volna ennyit, akkor most üvöltöznének.
Makói földgázmező: itt a halálos ítélet? (Mol-reagálással frissítve)
A Mol és az Exxon Mobil arról értesítette magyarországi partnerét, a Falcon Oil & Gas-t, hogy kiszáll a makói projektből. A Falcon ebben a helyzetben új stratégiai partnereket igyekszik találni.
Nem tudom kik irjak ezeket a cikkeket, de talan mielott nyomdaba kuldik talan el kene olvastatni egy ottani mernokkel, mert keverik a furast a repesztessel es hasonlok
a cikk egy kicsit pontatlan es az mas cikkere valo utalasok is,mert a Falcon tudomasom szerint nem a makoi mezon hagyja abba a feltaro furasokat,hanem a Foldeak 1 kutnal csak.