Keresés

Részletes keresés

kneissl Creative Commons License 2015.12.26 0 0 141

Az előzménye ugyanonnan:

 

kalcium-hidrogén-karbonát (kalcium-bikarbonát)

Egy vegyület, Ca(HCO3)2, amely csak oldatban stabil. Akkor képződik, amikor szén-dioxidot tartalmazó víz oldja a kalcium-karbonátot:

CaCO3(s)+H2O(l)+CO2(g)→Ca(HCO3)2(aq).

A kalcium-hidrogén-karbonát okozza a víz változó keménységét. melegítéskor bomlik, és szilárd kalcium-karbonát képződik. Ez a magyarázata annak, hogy a változó keménység forralással megszüntethető, és annak is, hogy vízkő keletkezik a főzőedényekben és bojlerekben.

 

 

 

 

Előzmény: kneissl (140)
kneissl Creative Commons License 2015.12.26 0 0 140

vízkeménység

Oldott kalcium- és magnéziumionok jelenléte a vízben, amelyek a szappannal hártyaréteget/csapadékot képeznek és gátolják a habképzést. A víz keménységének legfőbb oka az oldott Ca(HCO3), amely mészköves területeken keletkezik az oldott szén-dioxid hatására kalcium-karbonátból. Mivel forralással eltávolítható, változó keménységnek nevezik:

Ca(HCO3)2(aq)→CaCO3(s)+H2O(l)+CO2(g).

A kicsapódott kalcium-karbonát a ’kazánkő' vagy (’vízkő’), ami az edényekben, bojlerekban, fűtőrendszerekben stb. keletkezik. Bizonyos területeken oldott kalcium-szulfát (CaSO4) okozza a keménységet. Ez forralással nem távolítható el, ez okozza az állandó keménységet.

A kemény víz komoly problémát jelent a mosásánál, csökkenti a fűtőberendezések, bojlerek hatékonyságát stb., és problémát okoz bizonyos ipari folyamatoknál is. A vízlágyításra különböző eljárásokat alkalmaznak. Közellátáshoz a változó keménységet oltott mész (kalcium-hidroxid) hozzáadásával vonják ki, amellyel kalcium-karbonát csapadék keletkezik:

Ca(OH)2(aq)+Ca(HCO3)2(AQ)→2CaCO3(s)+2H2O(l).

Ez az eljárás, amelyet Clark eljárásnak (vagy ’klarkolásnak’) neveznek, az állandó keménységet nem szünteti meg. Nátrium-karbonát hozzáadásával azonban mind a változó mind pedig az állandó keménység megszüntethető, a kalcium-karbonát csapadék kicsapásával, ezért használják azt mosószódaként, vagy a fürdősókban. Kivonható a vízből a kalcium (más ionokkal együtt) ioncserével zeolit, például Permutit alkalmazásával. Ezt használják a kis háztartási vízlágyítókban. Más technika, amikor nem távolítják el a Ca 2+-ionokat, hanem komplexet képeznek velük, így akadályozva meg a további reakcióikat. Háztartásokban erre a polifoszfátokat (pl. a P6O186--iont tartalmazó Calgont) használják. Ipari vizeknél más komplexképző szereket is alkalmaznak.

 

forrás: 

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/oxford-typotex-kemiai/ch01s24.html#vizkemenyseg

 

A műgyantás lágyító a kémiai problémát megoldja, de olyan fos íze lesz tőle a víznek, hogy borzalom...

Előzmény: kuzo3 (125)
gacsat4 Creative Commons License 2015.10.09 0 0 139

Drága barátaim! Kinek van bevált vízkőmentesítő készüléke?

kuzo4 Creative Commons License 2008.09.03 0 0 138
Az nagy valószínűséggel így van. Még azt is lehet, h elolvasod mi van az eredetiben, és a hatóanyagot általában fillérekért megkapod.
Előzmény: CILLI (135)
ratobi Creative Commons License 2008.09.03 0 0 137
Sziasztok!
Köszönöm szépen a tanávsokat!
rt
DJG Creative Commons License 2008.08.24 0 0 136
Citromsav, ábécében kapható, a befőzéshez-tartósításhoz szokásos szerek (szalicil, szódabikarbóna, satöbbi) környékén keresd. Az ecettel önmagában nincs baj, csak nagyon erős a szaga, hetek múlva is azt fogod érezni. A citromsav kiválóan oldja a vízkövet, de kíméletes és könnyedén elöblíthető.
Előzmény: ratobi (133)
CILLI Creative Commons License 2008.08.18 0 0 135
azért nem ajánlják az ecetes megoldást, mert akkor nem veszed meg az ajánlottat, aminek a gyártójával szerződése van a masinát gyártó cégnek, hogy így reklámozzák. Nyugodtan önts bele sima háztartási ecetet vízzel hígitva és mosd át vele, majd utána tiszta vízzel kétszer.
Előzmény: ratobi (133)
kuzo4 Creative Commons License 2008.08.10 0 0 134
Így első hallásra az nem nagyon lehet vízkőprobléma, ha lassan melegszik be.
Előzmény: ratobi (133)
ratobi Creative Commons License 2008.08.10 0 0 133
Sziasztok!
Hátha valakinek van tapasztalata...
SENSEO kávéfőzőnknek van vizkőproblémája (lassan melegszik be).
A termékhez "ajánlott" vizkőoldó nem olcsó. De az ecetsavas megoldást nem ajánlják. Mivel lehet helyettesíteni a gyárit. Tud valaki valamit mondani?
köszi.
Axióma Creative Commons License 2008.06.11 0 0 132
Erdekes tema, de nem offolnek tovabb. Agynemuink tenyleg fakulnak de nem zavar, funkcio ua.; hypo meg tulsagosan folyik, a masik nem, ettol meg tenyleg rablas.
Előzmény: kuzo3 (131)
kuzo3 Creative Commons License 2008.06.11 0 0 131

Aha, higított HYPO, és némi mosószappan. A kettő a vegyészek szerint még kicsit üti egymást, a szappan nem hat a HYPO gyártásakor keletkező só miatt, a HYPO-nak meg nem segít, hogy mellette van a szappan, de ettől kap egy kis "színt", és még mindig ugyanolyan jól fertőtlenít, mint a szappanmentes higított HYPO. A hatóanyag (a vizet is bele kellett számolni, mert összemérhető volt az értéke a hatóanyaggal) 2,70 Ft volt.


ui:kifakítja a ruhát, nem jó napsütésben szárítani, mi is csináltuk gyerekkoromban de meg is látszott. azt a felét hogyan fertőtleníti, amelyik árnyékban van? :)

Előzmény: Axióma (130)
Axióma Creative Commons License 2008.06.11 0 0 130
OFF meg mindig. En nem mosom 90 fokon, es nem is vasalom (utoljara a babaruhak fertotlenito mosasara hasznaltam a 90-est). Igaz, jo kis napsutesben szaritom, az is fertotlenit. Mondjuk nem is 10 evig hasznaljuk, inkabb olcso es cserelem... (es sztem eleve max. 60 fokon moshatoak). Szerintem ma mar egy csomo, nagyszuleink altal hasznalt eljaras felesleges. Peldaul a melegiteskor is mindig fel is forraltak a kajat, de nem is volt fix hofoku huto, es ezert vedekeztek ezzel az esetleg elszaporodo korokozok ellen - ma mar ez se kell. Na meg a ruhaink is sokkal kevesebb (melegitessel eltuntetheto) fertozessel tudnak talalkozni (tehentragyat mar sokan nem is latnak, kezelt vezetekes vizet iszunk, stb.).
A domestos az mi? Valami hypo meg gelesito anyag? Nem tudom most megnezni, de vadul feherit, abbol gondolom. [Mondjuk amennyit hasznalok nem vag foldhoz a mostani aron sem...]
Előzmény: kuzo3 (129)
kuzo3 Creative Commons License 2008.06.11 0 0 129

Ágyneműt illik 90-en mosni, úgy higiénikus. Vagy mindent vasalsz?

 

Visszatérve a vízkőre, drága a Calgon? Hát sosem azért drága, mert van benne valami, hanem azért, mert nagyott lőtt a marketingcsapat. A gyártóknak mi keressük a pénzt, nem a műszakiak. A hatóanyag, ami benne van, mindig megvehető név szerint is fillérekért. Annak idején, amikor megjelent a Domestos, azon röhögött évekig a szakma, hogy ekkora haszonkulcsot még senki nem csinált, olyan pofátlan trükk volt. Elolvastátok az összetételét?

Axióma Creative Commons License 2008.06.11 0 0 128
Ez mar itt OFF.
Pont azert nem akarom melegvizre kotni, mert idokent tul magas a melegviz hofoka (vagy venni kene termosztatos keverot is), na meg tul sokat mosunk ahhoz (kampanyszeruen hetvegen egyszerre akar 4-et), hogy felek kifogyasztja a melegvizet a bojlerbol a furdes(-re vagy -vel), es beindulna a gaz (az oblites legalabb 3x-os viz). De kibirom hogy ket vodor vizet beleontok az elejen. Sajna annyira lehuti a gep tomege, hogy 50 fokos vizet is elkezdi futeni a 40 fokos programhoz. Igy most 0,26kWh a 40 fokos, a 60-as (ugyanigy melegvizzel) valami 0,75-1,0 kozotti. Eredetileg 0,74 / 1,75. A 90-est nem is hasznalom. Jo, persze, egy mosasra nem tul nagy kulonbseg (inkabb a 3x-4x szorzo beszedes), de ket gyerek mellett az evi 200 mosast amit szamolni szoktak tuti atlepjuk. Irom naponta a fogyasztast, es azota nem latszik a fogyasztason, hogy mostam-e (megjegyzem, azota mar csak ritkan, minositett esetben hasznalom a 60 fokot, ezzel tobbet hoztam mint azzal, hogy melegvizzel inditok, addig a fehereket mindig azon mostam).
Előzmény: kuzo3 (127)
kuzo3 Creative Commons License 2008.06.11 0 0 127

Ha napkollektorból jön a melegvíz, akkor kösd át a mostanit a melegre egész nyárra. Öblítést is csinálhatja meleggel.

mIÉRT PONT A 60 FOKOS? Inkább a 90 fogyaszt sokat, nemdebár? (Állítólag alapértelmezésben nátrium-foszfátot használnak vízlágyítóként.) Ha nincs zsírtartalma a szennyezésnek, akkor nem kell mosópor. De ruhánál mindig van.

Előzmény: Axióma (123)
kuzo3 Creative Commons License 2008.06.11 0 0 126

> ja,  a szerelőt meg, ha kihívod az úgy kezdődik, hgy 10 ezer Ft kiszállási díj....

 

Nem :) Az csak akkor kezdődik úgy, ha először kihívod, és utána kérdezed meg, hogy mennyi a kiszállási díj.

Előzmény: CILLI (122)
kuzo3 Creative Commons License 2008.06.11 0 0 125
Na jó, a Calgon az más tészta, jópár éve valamelyik állami minőségellenőrző szervezet is kiadta hivatalos állásfoglalásban, hogy hatástalan.
 
A tarkabarka pöttyök egyébként a mosóporban is csak díszítés :)
kuzo3 Creative Commons License 2008.06.11 0 0 124

Én egyébként azt gyanítom, hogy az a 3-az-1-ben nem a regenerálósó-mosópor-öblítőszer háramsára utal, hanem valami 3 másra, mert ezzel nem lenne piacképes. Első megközelítésben, ha nekem volna házi feladat, én valami olyan szöveget gyártanék hozzá, hogy súrol-mos-fényesít... aztán ezt lehetne finomítani. Ez is 3 az 1-ben. De majd legközelebb lehet, hogy megnézem a Tescoban, mi van ráírva.

 

Előzmény: Axióma (121)
Axióma Creative Commons License 2008.06.11 0 0 123
Akkor keveset mosol... nalunk a hivatalos adagolassal egyszer valami 5 even belul megveszem az akkori 60e-es mosogepunket jott volna ki (ill. lehet, hogy azota csokkent a Calgon ara is? - tobb remlik). Szerelot meg nem hivok (igaz nem is 10e, me'g bentrol Bp-rol is 3-5e-ert jonnek hozzank is marmint kiszallasi dijra), mert ez is meg regi ugralos energolux, ezt mar az elso hibara cserelem A-sra, nagyon remelem hogy addigra melegvizet IS fogadora. [Egyebkent igen, sok vizet - konkretan ket vodrot a csavarokosar aljaig a fomosasra, oblites nelkul -, es sok aramot fogyaszt, foleg a 60 fokos program - egy honapja me'rem is, meg melegvizet ontok bele, mert az reszben ingyen van napkollektorbol, de meg gazban is olcsobb.]
Egyebkent mar Bekason is kemeny vizunk volt, itt meg plane extra kemeny az elmult 2.5 evben, de vizkogond az elmult 10 evben nincs. Mielott a reklamra hivatkoznal, felultoltos, latom a ruhak altal nem csiszatolt kulsejet is. De ha hazaerek, megprobalom a mosopor-osszetetelebol kivadaszni, hogy melyik a vizlagyito benne. A Calgonba egyebkent biztos beleteszik a vizlagyitot, nem mondom hogy placebo van benne, csak sztem tok folosleges az az adag pluszban hozza. (Talan Homar-on volt, hogy teljesen mosopor es oblito nelkul, csak vizzel + mechanikus egymashoz dorgolessel alig rosszabb eredmenyt ertek el, mint mosoporral.)
Előzmény: CILLI (122)
CILLI Creative Commons License 2008.06.11 0 0 122

Nem tudom, évente kb. 3-szor veszek 1 doboz Calgont, rohadt drága, nyilván csak valami tarkabarka pöttyökkel színezett fehér durva szemcsés homokot árulnak a hülyéknek ennyiért, de az biztos, hogy egy új mosógép, ami nyolcszor akkora, mint a mostanim, s bár lehet, hogy kevesebb vizet használ meg áramot (kötve hiszem, mert energia takarékos a gépem, félprogram is van benne) és kb 4 liter vizet lötyiz el egy beszíváskor, 1 mosás + 5 öblítés, az annyi, mint 24 liter víz... 2 kosárnyi ruhára.

Szóval a calgon áram mondjuk a kilós dobozé kb 1700 Ft, de Ok legyen 2000, és használjak ekl belőle 3-t egy évben... az anyi, mint 6000 Ft/év. Egy igazán jó mosógép 80 ezernél kezdődik. Osszak-szorozzak vagy magadtól is sikerül??

 

ja,  a szerelőt meg, ha kihívod az úgy kezdődik, hgy 10 ezer Ft kiszállási díj....

Előzmény: Axióma (121)
Axióma Creative Commons License 2008.06.11 0 0 121
Hm, a vizlagyito arabol hany uj mosogepet vehettel volna? Szebbet, jobbat, energiatakarekosabbat? (Felteszem a mostanid C-D koruli, ma meg mar A alattit nem szabad megvenni - kiszamoltad, hogy a hosszueletu mosogepeddel mennyi elektromos aramot es vizet hasznaltal el tok foloslegesen?)
[Amugy, en is hasznalok "vizlagyitot" a mosogepemben. Ugy hivjak, hogy mosopor!!!] Nekem meg "csak" 10 eves, de meg az ecetes kezelest se kapta meg vegul, hiaba terveztem, lustasagbol. Igerem, beszamolok rola, ha vizko miatt tonkremegy!
A mosogatogep azert mas kerdes, mert ott a so a gyanta regeneralasahoz szukseges, a haszn.ut.-ban eloirt kotelezo adalek. A gyanta a Ca-ot csereli Na-ra, amit meg a sobol vesz. A csunya edenyek egyebeknt nem annyira a so, mint az oblito hianyatol szoktak bekovetkezni (ranezesre "csunya"). De hogy a Calgon a mosogepedben milyen hasonlo tevekenyseget folytat, el nem tudom kepzelni...
Előzmény: CILLI (109)
kuzo3 Creative Commons License 2008.06.10 0 0 120
Ja, és nehogy valaki kihagyja a sót meg a vízlágyítót azért, mert 3az1-ben izéket tesz esetleg a mosóporos rekeszbe. A só ugyanis a műgyanta miatt mindenképp kell, a vízlágyító pedig kifejezetten csak az öblítés végén kell, amikor már nyoma sincs a mosogatóporral beadagolt marketing-foszfátnak.
kuzo3 Creative Commons License 2008.06.10 0 0 119
Kell bele kutya közönséges tisztított konyhasó (méregdrága:))), pár csepp vízlágyító mosásonként. Ezt érdemes arra a legalacsonyabb adagolási fokozatra állítani, amin még éppen nem jelennek meg foltok a poháron. (nagyobb fokozaton a vízlágyító okoz foltokat, kisebben a vízkő). Ha éppen alig észrevehető vízkőfolt jelenik meg a nagyobb vízcseppek helyén, akkor van pont jól beállítva. Ilyenkor nem gyűlik fel rajta a vízkő, mert a nagyon vékony észrevehetetlen laza réteget már a víz is leviszi. Na, a vízlágyító nem tudom, hogy mennyibe kerül, mert tíz éve vettem 2 flakonnal, és még mindig van. A mosogatóporból meg legutóbb ezresért vettem olcsó típust kipróbálni, és egyformán jó a 2000-3000 Ft-os drágával. Ezt nem neked írom, hanem annak, aki szeretné hasznát venni.
kuzo3 Creative Commons License 2008.06.10 0 0 118
Te tudod, én abból fogok házat építeni, hogy ti megveszitek az ilyen marhaságokat :)
kuzo3 Creative Commons License 2008.06.10 0 0 117
Biztos így van.
Előzmény: CILLI (116)
CILLI Creative Commons License 2008.06.10 0 0 116
hát nem, még véletlenül sem...az egy az egyenből 3 féle kell, amik egyenként is rohadt drágák, így meg nem. M ndjuk én sót amúgy is mindig rakok bele, ha kifogy, pont mert itt extra ügy a kemény víz, de mindegy hagyjuk, valamiért az az érzésem, hogy vagy nem te szoktad a mosogatógépet tölteni és használni, pláne nem vásárolni a működéséhez a hozzávalókat, vagy nincs is mosogatógéped :))
Előzmény: kuzo3 (114)
kuzo3 Creative Commons License 2008.06.10 0 0 115
Csak amit a használati mond. Azt a gépészek írják, mert úgyis csak a vásárlás után olvasod.
Most már biztos van csapból is 3az1ben.
Előzmény: CILLI (113)
kuzo3 Creative Commons License 2008.06.10 0 0 114
Nem a gépekről szól a három az egybe, az ilyen kérdések sosem akkor merülnek fel a munkaértekezleteken, amikor a gépészek vannak jelen, hanem amikor a marketingeseké a pálya. Nem kerül véletlen az a három az egyben cucc véletlenül épp 2 1/2-szer annyiba, mint az egyazegyben?
Előzmény: CILLI (113)
CILLI Creative Commons License 2008.06.10 0 0 113
nem röhögtetlek, miért te mit teszel a mosogatógépbe, domestost? Egyébként ez csak olyan lapszéli megjegyzés volt, nem a gépekel van nekem a bajom, azokkal elbírok, hanem a csapokkal....
Előzmény: kuzo3 (111)
kuzo3 Creative Commons License 2008.06.10 0 0 112
Na szóval, a mosogatógépsó nem lágyítja a vízet, hanem a műgyantát regenerálja. A mosógép és a mosogatógép másképp működik. A mosógépnek nem funkciója a vízcseppeket megszárítani, ezért eleve más felépítésű.
Előzmény: CILLI (109)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!