Ez a topik kötetlen beszélgetések okán nyílt - régi és új Bulgária fanoknak, akik nem csak kifejezetten a "hol találok szállást", "mivel menjek", "hova menjek" kérdésekre szeretnének választ kapni - persze arra is kapnak - hanem társalogni vágynak salátákról, borokról, lányokról, fiúkról... mindenről ami BULGÁRIA....
A görögös topikból átjöttem ide a tanácsodnak megfelelően. Ugyanaz az apartman a bookingon keresztül 349 eur (most 102.161 huf), utazási irodán keresztül 167.178 huf.
Lehet, hogy olcsóbb lenne náluk foglalni mint utazási irodánál.
Ez sajnos nem nagyon valószínű. Ha Neckermanos a szálloda, vagy valamelyik másik nagy tour operator szervez oda, akkor feltehetően a teljes kapacitást lekötötték.
Ha olcsón akartok kijönni, akkor érdemes elindulni, és helyben keresni szállást, de nem Naposparton, hanem mellette valamelyik kisebb településen, vagy Burgasztól délebbre, mondjuk Szozopolban.
Tavaly már irtam ide és nagyok sok jó infót kaptam tőletek. Bocsika, hogy azóta nem írtam a nyaralásunkról.
Mi is a Bellewue-ban voltunk és csak jókat tudok róla mondani. 2 gyerekkel voltunk és egy 2 egymásba nyiló tengerre néző szobát kaptunk. Tiszta volt, a kaja is jó volt. Bár mindig akadt olyan ami nem ízlett, de sosem maradtunk éhen.
4. nap lett a férjemnek hasmenése ami 2 napra szinte ágyhoz kötötte, de nem volt nagyon vészes.
A tengerpart is szupi volt. Ingyenes ágyak és mivel szeptember elején voltunk nagyon kevesen voltak már.
A tenger is jó volt csak az utolsó napra lett algás 2 méteren a szélén.
Stevie útleírását követtük végig. Nagyon jó volt köszönjük szépen.
Bár odafele uton 1-szer eltévedtünk visszafele kb. 4-szer de ezen kívül minden OK volt. Gyerekek is jól bírták az utat.
Idén is tervezzük hogy visszamegyünk.
Nem tudjátok véletlenül, hogy a Bellewue hotel oldalán mikor szokták frissiteni az árakat? Mert még mindig a tavalyi árak vannak kint. Lehet, hogy olcsóbb lenne náluk foglalni mint utazási irodánál.
Ne értsük félre egymást lehet hogy félre érthetően fogalmaztam nem a bolgár konyhával van a gond. Sőt. :) A gond az igénytelen ételekkel és a rossz minőséggel volt, példákat csak a viszonyítás miatt írtam. A többivel teljesen egyet értek :).
Úgy tudom a törökök július első hetében idnulnak vissza Szerbián keresztül és amikor besötétedik a parkolók fullon vannak, szinte lehetetlen megállni és pihenni. Visszafelé augusztus második hetében abnormális a helyzet.
A határokon kb 20 sorában állnak az autók és több km -en keresztül egy határhátlépés kb 6-7 óra. 2 évvel ezelött mi éppen kifogtuk! Szörnyű volt!!!
a felvágottak közül csak a legalalja található, se egy normálisabb sonka vagy kolbász, vagy bármi. Csak az igénytelen párizsik. Rendes tej nincs.
Ezek tipikusan a magyar elvárások :-)
A bolgárok nemigen isznak tejet. Legfeljebb kávéba egy kanálnyit.
A "középkategóriás felvágott" szintén nem létező kategória. Vannak ezek az olcsó szarok, meg vannak a bolgár specialitások: lukanka, file elena, szudzsuk, pasztarma... a nyál is összefut a számban. Ezek mind szárított húsok, azaz 1 kg felvágott 2 kg húst tartalmaz -- az áruk is ennek megfelelő, nagyjából a téli szalámi kategóriája, vagy inkább feljebb.
Főzelék vagy normális ehető ételn nem igen volt számomra
A "főzelék" is magyar gondolkodásmód, illetve a rántás már önmagában is az. A bolgárok a Jahniját ismerik, az olyan, mint a babfőzelék, de egy kicsit lenézett, "parasztos" ételnek számít (mint mondjuk nálunk a kocsonya).
Vegyük tudomásul, hogy a bolgárok mást esznek. (Szemre is sokkal kevesebb közöttük a túlsúlyos, mellesleg.)
ez nem a szálloda hibája feltétlenül, inkább a napospart jellegzetessége
Ez az AI jellegzetessége :-)
1) Mivel nem kell megküzdeni a vendégért, hiszen másnap úgyis ugyanitt fog reggelizni, ebédelni, nem érdemes nagyon felpörgetni a gasztronómiát.
2) Mivel árverseny van, és piszok kevés pénzből kell kihozni valami ehetőt, az alapanyagok nyilván a helyi teszkó legalsó polcáról kerülnek ki.
3) Mivel a Fekete-tenger partvidéke a metsző szél miatt az év felében használhatatlan, októberben egyszerűen bezárnak a szállodák, hiszen nincsenek téli túristák, vállalati tréninget, ilyesmit tartani sem igazán lehet. Így persze nincs állandó személyzetük, és így persze nincsen az alkalmazottakban lojalitás, büszkeség. Ez vonatkozik a szakácsokra is. Az ambíciózus szakácsok nyilván a rendes bulgáriai éttermekben dolgoznak egész évben, idénymunkára a tengerpartra azok jutnak, akik egy rendes étteremben nem felelnek meg. (Nagyon pályakezdők, vagy egyéb problémájuk van.)
Szóval hogy ne legyen félreértés a szállodát én mindeképp ajánlom! :)
Az ételek kapcsán pedig nekem sem a mennyiséggel hanem a minőséggel volt az alapvető problémám. (ez persze szubjektív abszolút elismerem, de én ehhez nem vagyok )
1, reggeli: soha nem ettem olyan finom mogyorókrémes croissant :) nem is nagyon láttam olyat sehol azóta, hmm pedig az íze :) de a felvágottak közül csak a legalalja található, se egy normálisabb sonka vagy kolbász, vagy bármi. Csak az igénytelen párizsik. Rendes tej nincs.
2, ebéd/vacsora: valóban van 2 féle leves én nagyrészt ezen éltem. A főételekkel volt gondom. Hús hagyományos értelemben gyakorlatilag nincs. Nagyon olcsó, nagyon igénytelen és nagyon rossz alapanyagokból dolgoznak, a rántott csirkemell nem csirkemell hanem valami darálék, zacskós kisütős, a sertés nem rendes sertés, a többi meg egyszerűen nem ízlett, rossz volt és alacsony minőségű. A sültkrumplitól rövid időn belül hányingerem volt annyira olajos volt az egész, a rizs először furcsa volt hogy mitől ilyen csúszós, aztán egyszer láttam hogy a néhány centi olajtól a rizses tál alján. A zöldségek és saláták viszont jók voltak. Ha sertés flekken volt akkor másnak tuti hogy valamilyen formában összedarált sertést adtak. Főzelék vagy normális ehető ételn nem igen volt számomra a húsok között, ami volt az nekem nem ütötte meg a szintet, se otthon de még egy olcsó kifőzdében is visszaküldeném. Nem sznobságból (szivesen eszek itthon talponállóban mert van olyan ami olcsón veri az éttermet :), fogyasztok gyrost és minden ilyesmit :) ) A sütik: ki van téve 30 kiló olcsó szar, ehelyett lehetne 10 kiló legalább közepes minőségű de nem. Viszont minden étkezésnél van gyümölcstál ami remek :) Ebből nagyon sokat ettem. Ja és itt a naposparton is felüdülés volt végre HÚST enni egy gyrosos-nál :))).
Összessébében, (tekintetbe véve hogy volt ismerősöm aki végig kóstolta a többi szálloda felhozatalát) ugyanezt mondta a többi helyről ez nem a szálloda hibája feltétlenül, inkább a napospart jellegzetessége. Egyetlen várnai szállodánál hallotam hogy tényleg jó kajákat adnak de az valami 5 csillagos kivételesen jó szálloda. Tehát nem a szállodát akartam ezzel lehúzni,de jó ha tisztában van vele az olvasó mit vállal. A szálloda nagyon tiszta, jó minőségű ajánlom. Szerintem az AI megéri mert amit a napágyon spórolnak és üdítőben kapnak pluszba azt lekajálhatják rendes helyeken. Nagyjából ennyi mennyiség van, minőség nincs szerintem.
A Tripadvisort érdemes elolvasni az ottani kommentek szernitem nagyjából tükrözik a valóságot.
Nyáron Sozopolba készülünk. Tudsz nekem arról infót adni, hogy mikor várható a török invázió? Milyen napokon érdemes utazni? A szabadságunk időpontja fix, és azon belül tudunk kicsit mozogni. A két időpont: 06.21-06.30 ill. 07.19-07.31.
Milyen áron van most a 95-ös benzin Szerbiában és Bulgáriában?
Egyrészt valamiért nem tudom feltölteni, másrészt amint végignéztem, nem igen található olyan kép, amely bármely irányban változtatná esetleges döntésedet.
Ha nem sokallod a mostani áraikat nyugodtan menj el.
több kajás képem nincs, a képek a Hotel Dolphin-ban készültek, a kártyás szobaajtóról is.
A Grandhotel Várna csoport szállodáiban hasonló kaják lehetnek + tematikus éttermek
Külön a svédasztalt nem fotóztam, mert már rengeteget láttam és hasonló a választék egész Bulgáriában. Reggelire helyben sütött péksütik is vannak. Napközben torták, sütik a kávézóban, szendvics, melegszendvics, sültkrumpli a medence bárnál a parton a Hotel Roubin előtt.
Ha esetleg erre jársz, a Grand Hotel Várnáról és a többi hotel ételeiről tudnál egy kicsit írni? pl: változatosak e, finomak e..? válaszodat előre is köszi!
Én a Grand Hotel Várnáról szeretnék érdeklődni!! Járt e ott már valaki közületek? Mi a szüleimmel és a párommal szeretnénk menni, egy hétre All Inclusive ellátással augusztus elején! Esetleg foglalt e már náluk valaki szobát a honlapjukon keresztül?? Mik a tapasztalatok?
Várom válaszaitokat! Előre is köszi mindenkinek aki szán rám pár percet! :)
Mi is voltunk a Bellewue-ban 2011-ben. A kajáról nekem más a véleményem, mint az előttem írónak. Nekem semmi bajom nem volt vele. Két féle leves az egyik mindig trator. Általában válogatós vagyok bizonyos dolgokat nem eszem meg, de itt szerintem semmi ok a panaszra.
Volt, hogy valami nem igazán ízlett, de akkor vittem mást, ez mindössze kétszer fordult elő.
Korán van a reggeli és még 10 órakor esetenként ráfejeltünk palacsintával. Rengeteg saláta, sajt, felvágott, stb. Ha kell 1-2 képet küdök. Fontos, hogy a strandon is van büfé.
Az ALI-kajáknál, van egy picit tömegétkeztetés jelleg, kétségtelen. Én javaslom.
én idén jártam a Naposparton a Bellevue nevű hotelben. A hotel szerintem nagyon korrekt és igényes bátran ajánlom, nagyon népszerű egyébként a magyarok körében. Gyönyörű helyen van csak egy lépés a tengerpart, a szerencsések pedig tengerre néző szobát kapnak :) . A kaja a szűk keresztmetszet, gyakorlatilag az ehetetlen kategória. (sajnos a Napospart szállodáinak többsége borzasztó igénytelen ételekkel operál így ez nem a Belvue jellegzetssége) Mindemellett két okból tudom ajánlani az AI megfontolását ebben a szállodában: a korlátlan italfogyasztás miatt. Nekem csak az üdítő miatt megérte, aki valóban inni akar annak meg főleg. Ami még fontosabb, az AI vendégeknek a parton szobánként 2 napágy és 2 ernyő ingyenes. Már csak ezzel megéri AI-be menni mert rengeteget spórolhat az ember. Ez két fő esetén 2 vagy 1 hétre napi 21 leva (!) megtakarítás. Tehát 1-2 nap alatt bejön a felár. Nyilván a csúcsidőben öldöklő harc megy a napágyakért, elő utószezonban sokkal jobb.
ha van bármi konkrét kérdésed, akkor csak nyugodtan ha tudok szivesen segítek :)
Ha nem egyénileg szeretnéd megszervezni az utat, akkor a Robinson honlapján találsz önellátó apartmanokat. Én már többször voltam velük (a barátnőm bolgár, szóval szinte haza járok), mi álltalában reggelis szállást választunk (hasonlóan odzkodom az All Inclusive-tól), de voltunk már a Central Plazaban, ahol nincs reggeli, viszont nagyon jól felszerelt szobáik vannak.
Naposparton rengeteg "supermarket" van. Ezekben a hazaihoz hasonló a kínálat, kb. "pesti2 árakon. Ha picit spórolni akarsz, akkor egyeészt van a Mladost. Ez egy két emeletes bevásárlóközpont, alul csak élelmiszerek vannak, fent minden egyébb amire egy hét alatt szükséged lehet. Nem könnyű megtalálni, a legegyszerűbb, ha kocsival ,mész az ÖMV kútnál kanyarodj be Napospartra, és ott lesz balkéz felől.
A másik egy Penny Market, ami Napospart és Neszebár határán van. Ez a legolcsóbb, de ha a helyi ízekkel szeretnél ismerkedni, akkor inkább a Mladost-ot ajánlom.
Az elöttem szolóknak abban igaza volt, hogy anaposparti éttermekben gyakran lehet találkozni tömegétkeztetéssel (Djanny, Kondor, stb.), de azért ki lehet fogni egész hangulatos éttermeket, bár kétségtelen, hogy Szozopolban, Primorszkóban, vagy a kevésbé felfedezett üdülőhelyeken mélyebben meg lehet ismerkedni a bolgár gasztrónomiával!