Keresés

Részletes keresés

APT Creative Commons License 11 órája 0 0 19884

Kellene pár kép - MAGÁRÓL A SZERKEZETRŐL. A tok nem érdekes, a szerkezet úgyis kivehető belőle.

Komoly probléma, hogy ezzel így, kompletten kb: senki sem lesz hajlandó foglalkozni. Egy átlagos órás számára kezelhetetlen nyűg, hogy nem tud egy ekkora bútordarabot a műhelyében normálisan elhelyezni, a szállítása súlyosan esetleges. Bár a leírásban nem szerepel, de vélhetően hosszú ingás súlyhajtású szerkezetről van szó - ezeket igazándiból a helyszínen kell beállítani, hogy helyesen működjenek, egy Graham-járat esetén elég pár fokos eltérés a középhelyzettől, és már meg fog állni...

A tok esetleges restaurációjával műbútor-asztalost kell megkeresni - ha szükséges - ez nem órás feladat, bár erősen korlátozottan hozzányúl órás is, de érdemi famunkára nem szokott senki vállalkozni (pótlás, javítás, üvegezés, teljes lakkozás-polítúrozás, ilyesmik). Erre nem csak nehéz embert találni, hanem az árak is magasak lesznek.

A szerkezet rendbe hozásában-javításában még talán tudunk segíteni. De szerintem olyan "utcára dolgozó órásmestert", akihez be lehet egy ilyennel állítani - ma már nem találsz. Ez az "állatfajta" kihalt sajnos végleg.

Előzmény: Preziosi (19882)
tycon2 Creative Commons License 11 órája 0 0 19883

soron kívül restaurálni

Hajnalka: Rég mosolyogtam ilyen jót.

Nincs sor. Senki nem csinál semmit.

Én ezt csináltam: egy szatyorban volt törött tengelyekkel, üveggel. Timpanon pótlás, újra shellakkozás.

https://videa.hu/videok/tudomany-technika/ora.mp4-kontariaim-sB7AUurWCpYjDr2r

Előzmény: Preziosi (19882)
Preziosi Creative Commons License 12 órája 0 0 19882

Tisztelt Fórumozók,

Nagyszülői hagyatékból ránk maradt a Magyar Királyi Állami Mechanikai és Órásipari Szakiskola feliratot jegyző Antik Álló Óra: 220 cm x 48 cm x 30 cm (magasság / szélesség / mélység) - az óramű nem jár, a súlyhoz kapcsolódó szalag el van szakadva. Budapesten keressük a legmegbízhatóbb, legigényesebb órás mesterek elérhetőségét, akik soron kívül restaurálni is tudják a javításon kívül, megfizethető áron, mert ha mindez lehetséges, akkor családon belül szeretnék ezt az álló órát mindenképpen megtartani. 

Tudomásom szerint a fenti iskola 1898-ban létesült és képzésének célja munkások, segédek, önálló iparosok képzése volt az órás és mechanikai ipar számára. 

1920/21-ben viszont megváltozott az iskola neve, Magyar Királyi Állami Mechanikai és Elektromos Ipari Szakiskola lett, vagyis ez az álló óra több mint 100 éves. 

Hálásan köszönöm minden segítőkész fórumozó válaszát! 

Elérhetőségem:

herczegh.hajnalka@gmail.com 

APT Creative Commons License 1 napja 0 0 19881

Szerintem ezt nem érdemes túlgondolni. Az óra van, létezik, és tényleg érdekes, különleges, korai Patek. De nem olyan hihetetlen érték - sajnos - mégsem, mint egyesek feltételezték róla. A valamilyen okból különlegesebb ritka órák által néha nagynevű árverési házaknál elért elképesztő árak inkább anomáliák, mint jellemzők - és nem ilyen órák szokták elérni. Az xy királynak egyedileg készült komplikált Breguet zsebóra, vagy a Packard-gyűjtemény számára készült egyedi Grande-Complication Patek nem mérhető ehhez az egyébként valójában szériában, összesen több ezres darabszámban készülő, már tömeggyártott szerkezetű órához - amivel teljesen megegyező szerkezetűt azért találunk még nem is egyet. Ezért is írtam, hogy csak én magam kettővel találkoztam - valójában ennél egy XVIII. századi spindli is egyedibb darab. Az meg, hogy ennek a számlapján máshol van egy felirat, mint a "megszokott"... Hát, lesz akinek megér ez is 10-20-50% felárat, de nem dollármilliókat, az biztos...

Előzmény: bosijani (19878)
bosijani Creative Commons License 1 napja 0 0 19880

Mailban benne a forditó

Előzmény: satzowlee (19879)
satzowlee Creative Commons License 2 napja 0 0 19879

Sztem AI-val megoldható.

Előzmény: bosijani (19878)
bosijani Creative Commons License 2 napja 0 0 19878

hibátlan magyarsággal írt vissza a patek múzeum igazgatója.... :-)

valami nem kerek...

Előzmény: DLCBP (19875)
APT Creative Commons License 2 napja 0 0 19877

Nem baj, csak kerül rá vevő pár milliárdért biztosan...

Egyébként kétség nem fér hozzá, hogy érdekes darab, értékes is - no, de kérdés, mennyire... Csak én kettő ilyet láttam - no jó, nyilván nem pontosan ilyet, hiszen az adott korszakban jóformán nem készült két egyforma zsebóra még a Pateknál, de ugyanezen szerkezettel, ugyanilyen jellegű óráról volt szó, és pusztán azért, mert valahol máshol van a számlapon egy felirat - hát, sajnos nem fognak milliárdokat fizetni semmiért...

Így is érdekes, számomra is az volt, ezért is írtam cikket a legutóbb általam felújított ilyen óráról.

Irányadónak egy link, amúgy a harmadik találat lett megfelelő kereséssel a neten:

https://www.christies.com/en/lot/lot-5517810

Nem éppen friss árverés, de igazándiból nem történtek csodák az árak tekintetében azóta sem, és ugyan ez az óra sem pont olyan, de 18K arany eredeti tokban, ugyanaz a cilinderes werk, csak kis másodperc nélkül - ez ért ténylegesen az árverésen 3250 dollárt. Ebből azóta sem lett 1x millió sajnos...

Ja, és egy csomó olyan óra van még, ami egyáltalán nincs a Patek múzeumban, de ettől még nem ér se többet, se kevesebbet.

Előzmény: DLCBP (19875)
DLCBP Creative Commons License 2 napja 0 0 19876

Írtam messengeren, és meghívtalak a facebook csoportba is. 

Előzmény: APT (19873)
DLCBP Creative Commons License 2 napja 0 0 19875

Egyetlen egy zsebóra van a Patek múzeumban ami kisebb sorszámú , és már koronás felhúzású !!!!
Ez hihetetlen !!!
És az egy Louis Audemars ebauche átalakítás csak . Még a 2001-ben alapított genfi Patek Philippe múzeumban sincs ilyen korai Adrien Philippe féle saját szerkezetes , koronáról húzható zsebóra !!! Ez mostmár kétségtelen !
Sokan még az eredetiségét is megkérdőjelezték itthon, és tucat Gondolo zsebórákhoz hasonlították ! 😄😄😆 Ennyit a magyar nagynevű szakértőkről . További levelezés van folyamatban , ugyanis az óra jelölése is példátlan a Patek történetében , ami gyűjtői értékét jelentősen növeli !!!! Ez lehet a legelső Patek zsebóra amelynek jelölt a számlapja és a szerkezete , a számlap nem is akárhogyan jelölt !
Archívumi igazolás lekérése is elindult . Hibátlan patika állapotú gyűjteményi kincs , egy időkapszula , az óragyártás mérföldköve ez az óra .

Előzmény: APT (19873)
tycon2 Creative Commons License 3 napja 0 0 19874

Köszönöm.

Előzmény: APT (19871)
APT Creative Commons License 4 napja 0 0 19873

Ehhez nincs egyébként egy link? Csak úgy kíváncsiságból...

Előzmény: DLCBP (19855)
APT Creative Commons License 4 napja 0 0 19872

Ezen egyébként a centrifugál-fék is jól látható munka közben.

Előzmény: APT (19871)
APT Creative Commons License 4 napja 0 0 19871

Sajnos ide értékelhető videót a mérete miatt nem lehet feltenni - de itt van egy jútyúbos - egy egyébként hasonló ütőszerkezetű zsebóráról:

https://www.youtube.com/watch?v=HuiAu061ooA

Előzmény: tycon2 (19869)
rferi Creative Commons License 4 napja 0 0 19870

Bizony érdekes lehet!

Előzmény: tycon2 (19869)
tycon2 Creative Commons License 4 napja 0 0 19869

Meghallgatnám, nézném ezt működés közben nyitott hátlappal, videón. Nem megrendelés, apróbetűs rész sincs.

Előzmény: rferi (19865)
rferi Creative Commons License 4 napja 0 0 19868

Ja tényleg, most, hogy ütőszerkezetet említesz, most látom a köríves zengőrudat.

Köszönöm.

Előzmény: APT (19866)
frihandiazmana Creative Commons License 4 napja 0 0 19867
APT Creative Commons License 5 napja 0 0 19866

Igen, ez egy centrifugális szabályozó - az ütőszerkezet lefutását teszi egyenletessé. Ezt a megoldást hívták anno "silent", vagy "hangtalan" szabályozónak - mert csak csöndesen surrog. Több másféle megoldás is volt, a másik legelterjedtebb egy kis horgonnyal fékezett Clement-gátszerkezet, valami ilyesmi:

Ennek kisebb a helyigénye, de "zümmög" működés közben, bár igazándiból ezt a jól kivitelezett, gondosan kövezett minőségibb ütős órákon nem is nagyon hallani - és a kisebb helyigény miatt a zsúfoltabb, finomabb kivitelű ütősökön inkább elterjedt - a LeCoultre (és a rá épülő Patek, Vacheron) szerkezetek is anno rendre ilyen horgonyos kivitelűek voltak.

Előzmény: rferi (19865)
rferi Creative Commons License 5 napja 0 0 19865

Ez a rész valami röpsúlyos stabilizátor/szabályzó?

Előzmény: advocatusdiaboli (19864)
advocatusdiaboli Creative Commons License 5 napja 0 0 19864

No, végül ez lett ebből a dátumkerék-gyártásból. Külön öröm, hogy még mutató-csöveket és mutatókat is gyártani kellett hozzá, mert azok sem voltak, és erre a dátum-modulos órára olyan hosszú csövekkel mennek a mutatók, ami amúgy a világon nincs... Szép nagy lavór óra, no, de egy eleve 51mm-es szerkezetből nem igen lehet kisebbet összehozni... Viszont mégis csak egy "igazi Grande-Complication", még ha abból a belépő kategória is.

Előzmény: APT (19846)
APT Creative Commons License 2025.08.06 0 0 19863

Van, persze. Kapásból itt pár kép arról, amit nemrég én újítottam fel - és amiből ÓM cikk lett, mert azért én is érdekesnek találtam.

Viszont ez az óra nem olyan elképzelhetetlen ritkaság, amilyennek a gazdája gondolja (pár ezer készülhetett összesen belőle ugyan - de ezek zöme meg is maradt), és inkább érdekes, mint igazán jó óra.

És azért ezt értelmes munkával hamisítani nem csak nem nagyon lehet, de értelme sincs sok, mert, mint írtam volt, az illető lelkes meggyőződése ellenére, ez egyáltalán nem egy sokmilliós érték. 

Előzmény: rferi (19862)
rferi Creative Commons License 2025.08.06 0 0 19862

Azt innen nem tudjuk, hogy az óra eredeti-e. Csak az látszik, hogy kinézetre megegyezik a szabadalmi kivitellel.

Van valahol elérhető fénykép egy egészen biztosan eredeti darabról, összehasonlításképpen?

Előzmény: APT (19861)
APT Creative Commons License 2025.08.06 0 0 19861

Pedig nem, az óra teljesen rendben van - a lelkes tulajdonos értékítélete nem annyira...

Előzmény: rferi (19860)
rferi Creative Commons License 2025.08.06 0 0 19860

Amikor ennyi "példátlan" , se előtte, se utána sehol előforduló jelölések vannak, akkor nekem mindig az az érzésem, hogy ez egy nagyon nívós hamisítvány.

DLCBP Creative Commons License 2025.08.06 0 0 19859

Miért, mert van egy pármillió forintos zsebórája? 

Ismerôsöm 2 hét alatt vett egy új arany/acél Rolexet 5 millióért, egy évre rá eladta a régi kocsiját 30 millióért, és megvette az újat szalonban 65 millióért.

Harmincon éves a srác, hogy mivel foglalkozik, azt nem tudom.  😀

De irigyel engem.  😲

Előzmény: tycon2 (19858)
tycon2 Creative Commons License 2025.08.06 0 0 19858

Akinél ilyen óra van, ahhoz a meztelen fürdetett illatosított nőt az eunuch a hátán viszi az óra tulajdonosához. Gondolom. Olyan kínai császári módra.

DLCBP Creative Commons License 2025.08.06 0 0 19857

Köszi!  🙋

Előzmény: APT (19856)
APT Creative Commons License 2025.08.06 0 0 19856

Az óra autentikus, tényleg ez a modell van a képeken, a szabadalmi-céges képeken is. Kettővel ezelőtt egyébként egy pont ilyen - csak ezüst tokos - zsebóra restaurálásáról írtam cikket az Óra Magazinba.

Az értéket illetően azonban egészen kozmikus szinten van eltévedve az illető, ha Patek, ha nem, ha ritka, ha nem - attól, hogy valami ritka, még nem lesz automatikusan csillagászati érték. Konkrétan nem fog érte annyit sem kapni, mint egy szép állapotú, de jóval keresettebb Patek Gondolo zsebóráért, és akármilyen régi Patek karóra többet fog tudni - miközben azok is inkább csak milliós, mint többmilliós értékek. Megjegyzem, gyakorlatilag minden XVIII. századi és korábbi zsebóra praktikusan egyedi darabnak tekinthető, 100%-ig biztosan nincs még egy pont ugyanolyan - ehhez képest ez az értékükön nagyon nem látszik...

A hébe-hóba, nagyon neves árverési házak aukcióin előforduló, inkább pár gazdag olajsejk agyborulatának betudható árverési anomáliák nem mérvadók - ráadásul oda bekerülni innen nem is nagyon lehetséges.

Az órát az illető valószínűleg egy kb: átlagos márkásabb öreg arany zsebóra árában vehette - és még ha többet is ér ennél, soha nem fogja még ennek a többszörösét sem megkapni érte - nem, hogy milliárdokat...

DLCBP Creative Commons License 2025.08.06 0 0 19855

Idézem a leírást:

"

🎩💥 ‼️ IDŐUTAZÁS 1845-BE – FELBECSÜLHETETLEN PATEK PHILIPPE PROTOTÍPUS A KEZEMBEN ‼️ 💥🎩
Lehet , hogy hihetetlen , de a legkorábbi prototípus Patek Philippe zsebóra , amelyben Adrien Philippe első 1845-ös forradalmi szabadalma ketyeg , Magyarországon van , mégpedig az én tulajdonomban !

70 napos várakozás után egy amerikai kincsvadászat végére értem . A csomag megérkezett . Amikor kibontottam , megállt körülöttem az idő .
17 éves korom óta vagyok a különleges órák szerelmese . Nagyon sok különleges órám volt azóta , de soha nem gondoltam volna , hogy a legrangosabb óragyár egyik legértékesebb történelmi darabja itt lesz a kezemben . Ez egyszerűen hihetetlen .
Nem egy szimpla 18 k arany antik zsebórát tartok a kezemben , hanem egy darabot az óragyártás forradalmának hajnalából . Ezzel a zsebórával kezdődött el igazán a Patek Philippe története , a csúcsra vezető út .

🛠️ A SZERKEZET, AMI MEGVÁLTOZTATTA AZ ÓRAGYÁRTÁS MENETÉT

1845 május 15-én Antoni Patek társult a francia órazseni Adrien Philippe-vel , és megalapították a Patek & Cie óramanufaktúrát . ( Antoni Patek előtte egy Czapek nevű órásmesterrel hozott létre egy céget 1839-ben , amit 1845 áprilisában felszámolt )
Ez a zsebóra 1845-ben készült, és benne Adrien Philippe korszakalkotó találmánya működik: az a kulcs nélküli felhúzószerkezet , amelyet 1845-ben szabadalmaztatott Párizsban.
A zsebórám szerkezete tökéletesen megegyezik a hivatalos szabadalmi rajzon szereplővel – ez nem hasonló, ez AZ a konstrukció !
👉 Ez a szabadalom volt az első lépés az óragyártás modern korszakába. A kulcs nélküli felhúzás ekkor még forradalmi ötlet volt – ez az a mechanizmus, ami később világszabvánnyá vált .

És ez az óra – minden jel szerint egy kísérleti PROTOTÍPUS !
A sorszáma rendkívül alacsony:
1 *** - Azaz ezressel kezdődő sorszám - ez alapján ez lehet az egyik legelső , ha nem AZ ELSŐ példány a Philippe-féle szerkezetből - Az egyedi jelölések erre utalnak !!!
( 1200-as sorszámtól indul a Patek , Philippe korszak ! ) Ez valóban a kezdetek kezdetéről van !

🔍 MITŐL TELJESEN EGYEDÜLÁLLÓ?

🔸 A szerkezet nagyon különleges , kézzel vésett felirattal rendelkezeik : „ Patek & Cie A Genève ” felirat a hídon , ami ebben az időszakban gyakorlatilag példátlan . Az 1870-es évektől vált általánossá a szerkezet jelölése . Ez lehet az első Patek Philippe zsebóra , amelynek jelölt a szerkezete !!!!

🔷 ÉS MOST JÖN A SOKKOLÓ RÉSZ !

🔸 Mindezek mellett a számlap is jelölt !!!!
Ami önmagában elképesztő, hiszen 1850 előtt a Patek soha nem jelölte a számlapokat . ( A számlap jelölése is csak 1870 után lett kötelező elem )
Ráadásul nem a megszokott 12-es pozícióban , hanem a 6-os szám alatt jelölték ezt a számlapot , mikroszkopikus , kézzel készített „Patek & Cie A Genéve ” felirattal !!!!

🔔 Ezt a típusú számlapjelölést a gyár soha többet sem előtte , sem utána nem alkalmazta !!!

Mindezek alapján ez a darab az egyetlen ismert példány a világon ezzel a konfigurációval , és ez lehet az első Patek zsebóra a gyártás történetében , amelynek jelölt a számlapja !!!
Ez már önmagában gyűjtői kinccsé teszi !

💎 FELBECSÜLHETETLEN ÉRTÉK – NEM CSAK ÓRA, TÖRTÉNELEM

Ez az óra nem pusztán ritka – ez a modern óragyártás kezdőpontja fizikai formában .
Ez egy mérnöki kísérlet , egy forradalmi szabadalom kézzel készült , működő prototípusa !
Az első , amelyben az új koronáról húzható szerkezet működött .
Az első , ahol a számlap és a szerkezet is jelölve lett .
És valószínűleg az utolsó, amely még létezik belőle . Ezt az órát egykor Antoni Patek és Adrien Philippe tartotta a kezében , és bemutatókon , órakiállításokon volt az érdeklődés középpontjában .

🧭 Vannak későbbi más típusú Adrien Philippe-szerkezetes Patekok a világban magasabb sorszámokkal .
Ez a darab viszont egy teljesen más kategória – gyakorlatilag nincs rá piaci referencia, mert ilyen nem szokott előkerülni , mert ebből a kísérleti prototípus szerkezetből talán néhány darab készült .

📣 Kérdés a gyűjtőkhöz: Létezhet ennél korábbi , prototípus-státuszú , legelső Adrien Philippe szerkezetes Patek zsebóra , amelynek ilyen egyedi módon jelölt a számlapja és a szerkezete ?

Ha valaki látott már ilyen Patek zsebórát , jelentkezzen – de gyanítom : ez az egyetlen ilyen példány a világon.

🔷 Az óra értékét tovább fokozza , hogy ez nem egy restaurált darab , hanem minden eleme gyári , és tökéletesen működik 180 év után is !

⏳ Ez az óra nem csak az időt mutatja. Ez maga az idő egy darabja.
A forradalom kezdete .
A Patek Philippe történetének első saját szerkezete , amely mérföldkő az óragyártás történetét tekintve . Ez a zsebóra a gyűjtői piac legexkluzívabb rétegébe tartozik . Ez az óra felbecsülhetetlen értékkel bír a Patek Philippe történelmében ! Figyelembe véve az ilyen gyűjtői Patek ritkaságok eladási árait ,
értéke forintban kifejezve 800 millió Ft és 1,2 milliard Ft közé tehető ! Ha viszont bebizonyosodik , hogy ez volt a legelső elkészült Patek zsebóra Philippe első szabadalmával , akkor az értéke 4-5 milliárd Ft is lehet ."

Előzmény: DLCBP (19854)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!