Keresés

Részletes keresés

A&G Creative Commons License 2007.05.03 0 0 143
Remélem, nagyon sokan láttátok a Duna TV műsorát, amely méltóképpen emlékezett Attiláról. Fájdalmas és torokszorító volt látni sokoldalúságát, emberi nagyságát, amelyet örökre elveszítettünk. Örökre hiányozni fog.
A&G Creative Commons License 2007.05.03 0 0 142

Kedves Andrea!

 

Gabi vagyok és szeretném tudni, honnan töltöttétek le a Holdbeli csónakost?

Nagyon megrázott az, ami Attilával történt, még mindig nem tudom magamat túltenni rajta.

Azt hiszem, mindig is hiányozni fog a tisztasága, az őszintesége, a tehetsége, az egész lénye.

 

Köszi, Gabi

Előzmény: Törölt nick (110)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.30 0 0 141
A "mieink" korán halnak... :(
Előzmény: nurej (140)
nurej Creative Commons License 2007.03.30 0 0 140

Nagyon szerettem...

n


  A Városligeti fasor házasságköto termében nagy a nyüzsgés  - a helyiségben vagy ötvenen zsibonganak. A férfi táncosok az egyik sarokból a  másikba indulnak katonás léptekkel. A másik irányból a lányok jönnek... Középütt  a megasztáros Palcsó Tamás próbál, a rendezo eljátssza a mozdulatokat. Minden  suta és hamis. A rendezo ordít: újra!

 

   Kaszás Attila alszik. A terem szélén a földön. A  hátán fekszik két karja kitárva. Mintha mezon lenne az ég csendje  alatt...

 

  Az 56 csepp vér címu musical próbáján vagyunk, a tavaly  októberi ünnepen mutatják be, a filmváltozat most áprilisban kerül a mozikba. 

 

   Vagy 20 percet várunk, sajnáljuk felébreszteni a  színészt. De amikor jelenete következik, elso szóra frissen ébred. Azt mondja  késobb egy zenés darab próbáit nem lehet kibírni, ezért mikor nincs dolga így  kapcsol ki.

 

   Egy közeli étterembe menekülünk palacsintát rendel.  Mesél gyermekkori révkomáromi statisztálásáról, arról, hogy mindig is magyar  színész akart lenni. Miután Pozsonyban vette a középiskolai akadályt,  következhetett a színmuvészeti hírhedt válogatója. Elsore  felvették.

 

   Száz szerepben próbálja ki magát. Elsosorban  színpadi színész, mégis országos ismertségre tesz szert. Magánéletében is a  legdivatosabb színésznok társa. Könnyu lenne elfelejteni Vágfarkasdot, a határon  túl élo pedagógus szüloket. Egyszerubb volna feloldódni a bulvár-televíziózásban  és anyagi biztonságot vásárolni magának. Ehelyett megveszi  édesanyja zsigárdi szüloházát, és évi egy koronás bérleti díjért  továbbadja, hogy tájházként használhassák a földiei. Újra megnosül gyermeket  szeretne. Nem akarja elszalasztani az utolsó idopontot, amikor még reménye lehet  rá, hogy felnevelhesse. Bár gyermekének nincs külön szobája nem köt  kompromisszumokat. Amikor hangoskönyv elkészítésére kérik fel, van   egy feltétele: o választhasson muvet. Végül Lengyel Dénes magyar regéit és  mondáit mondja lemezre.

 

   Késobb azt firtatjuk, miért nem vette át 2005-ben a  neki ítélt lovagkeresztet. "Szlovák állampolgár vagyok, rólam volt  szó a 2004 december ötödikei népszavazáson"  -mondja. "Akkor a miniszterelnök azt mondta: a nép ne  menjen el szavazni, vagy mondjon nemet. Egy ilyen hozzáállású kormánytól nem  vehetek át kitüntetést. Ez a magánügyem, de tartoztam ennyivel a szüleimnek,  magamnak és a kisfiamnak." Nem beszélt még döntése  okairól nyilvánosan sehol. Most derül ki igazán milyen ember. - Ha fontos,  akkor ezt még tegyük hozzá: "Nem létezhet nemzeti és nem nemzeti  kormány, mert vagy nemzeti vagy nem is kormány." -  mondja.

 

   Kaszás Attilának az egyik legismertebb és  legelismertebb magyar színésznek nincs magyar állampolgársága. "A  környezetemben nem volt olyan ember aki valamit is kezdeni akart a kettos  államolgárságával. Az elutasítás miatt az önérzetünk, és a hazafiságunk volt a  földig gyalázva." Késobb sem enyhülnek, inkább keményednek a  szavai.

 

   Aztán néhány napig az is bizonytalan megtartja-e az  56 csepp vér egyik foszerepét. Felmerül ugyanis, hogy az októberi bemutatón a  kormányfo is beszédet mondana és a színész ilyen feltételek mellett nem vállalta  volna a fellépést.
  

 

ezüstzöld Creative Commons License 2007.03.28 0 0 139

Előeadó neve: Kaszás Attila
Album címe: Tomboló hold
Megjelenés éve: 1998

 

Track list:

1. 01 Kaszás Attila - Helló, Hold! (3:27)
2. 02 Kaszás Attila - Még egy (4:56)
3. 03 Kaszás Attila - Síremlék (3:40)
4. 04 Kaszás Attila - Csillagséta (3:29)
5. 05 Kaszás Attila - Álomhadsereg (3:16)
6. 06 Kaszás Attila - Ballada (4:33)
7. 07 Kaszás Attila - 100 év (3:26)
8. 08 Kaszás Attila - Barbie (4:24)
9. 09 Kaszás Attila - Végtelen kékség (4:12)
10. 10 Kaszás Attila - Fagyi (4:07)
11. 11 Kaszás Attila - Úgy néztél rám tegnap (3:24)
12. 12 Kaszás Attila - Szavak nélkül (5:17)
13. 13 Kaszás Attila - Mama (4:04)
14. 14 Kaszás Attila - Elfelejtett bosszanova (3:40)

Előzmény: neutrova (136)
Z757 Creative Commons License 2007.03.28 0 0 138
Részvétem. Korán ment el közülünk.
zsuzsa Creative Commons License 2007.03.28 0 0 137
Sajnos nem tudom, pedig tényleg nagyon szép dal. Valószinüleg Presser Gábor szerezte, mert ő zongorázik a klipben.
Előzmény: neutrova (136)
neutrova Creative Commons License 2007.03.28 0 0 136
Tudja valaki, hogy lehet-e Kaszás Attila lemezt kapni. Én imádtam a hangját/énekhangját. A Padlás CD-je természetesen megvan.

De az alábbi számot szeretném megszerezni:

http://www.online.rtlklub.hu/videotar/?vkatid=43&adasid=2736&videoid=070317239

Iszak Iszakievics Stajn Creative Commons License 2007.03.26 0 0 135
Abszolút így gondolom én is.
Előzmény: Állományjavító (75)
unnamed Creative Commons License 2007.03.26 0 0 134
Elnézést, de az elmúlt X évben (X>10) - a Kultúrház-at kivéve - ez a Kaszás Attila emlékműsor volt az egyetlen királyi tévés műsor amit láttam, ennek megfelelőek az ismereteim a királyi tévésekről és kvalitásaikról. Teljesen ismeretlen volt a hangja számomra.
Előzmény: Iszak Iszakievics Stajn (133)
Iszak Iszakievics Stajn Creative Commons License 2007.03.26 0 0 133
Az a "szegény srác" kb. az egyik legjobb tévés.
Előzmény: unnamed (123)
ezüstzöld Creative Commons License 2007.03.25 0 0 132
Kaszás Attila 2004-ben: "Menni kell, túl rövid az időm"

 

2007. március 25., vasárnap 11:49     InfoRádió / Seres Gerda

 

Az egész ország gyászolja a pénteken elhunyt Kaszás Attilát. A Jászai Mari díjas színművészről Jordán Tamás, a Nemzeti Színház főigazgatója azt mondta: nagyon jól beilleszkedett a színház társulatába, a közönség pedig egyöntetűen szerette. Az eddig sehol sem publikált interjú 2004-ben készült Kaszás Attilával, nem sokkal azután, hogy a Nemzeti Színházhoz szerződött.

 

-Évekig szabadúszó volt, most leszerződött a Nemzetihez. Miért?

-Ebben a pillanatban ez tűnt a legoptimálisabb megoldásnak. Részben azért, mert fontos nekem, hogy az országnak legyen egy Nemzeti Színháza, másrészt nagyon komoly kihívásnak tekintem, hogy egy ilyen erős csapatban dolgozzak. Meg hát biztonságot is nyújt.

-Ez eddig nem volt fontos?

-Akkor azt éreztem, hogy vannak olyan szerepek, amiket, - vagy azok közül minél többet- el kell játszani, és nyilvánvaló volt számomra, hogy ez társulati léten belül nem lehetséges. Úgy éreztem, hogy menni kell, túl rövid az időm. Ezért indultam el csámborogni, és ahol izgalmas kihívás volt, oda elmentem.

-Nem hiányzik majd a csámborgás?

-Nem tudom mi lesz holnap. Én alapvetően társulati ember vagyok, fontos a "valahova-tartozás". Ha az ott folyó művészi munka engem kielégít, nem ugrabugrálok. Most ezt érzem fontosnak. Ez is kihívás. Létrehozni valami olyan színházi értéket, ami nemzeti. Hogy ahogyan külföldön, nekünk is legyen egy olyan Nemzeti Színházunk, társulatunk, ami - ha úgy tetszik - irányadó.

-Milyen egy ideális társulat?

-Olyan művészek, akik együtt tudnak dolgozni. Most ez itt még úgy néz ki, hogy rengeteg jelentős kvalitású színész van felhalmozva, akik még keresik azokat a rendezőket, alkotókat, akik az egésznek arculatot tudnak adni. Másfelől a Nemzeti mindig kétarcú dolog. Egyrészt műhelymunka, másrészt "befogadó színház". Olyan produkciókat kell alkotni, amelyek időtállóak. Például most volt itt a Piccolo Theatro egy ötvenéves előadással. Természetesen ezt azóta is ápolják, és mint egy műkincset fenntartják. Emellett feladata külföldi, vidéki produkciók, előadások vendégül látása. Ez mindenhol a Nemzetik sajátja: a sokszínűség. Sokkal bátrabban, nyitottabban lehet, sőt kell csinálni.

-Van ideje évadban színházba járni?

-Hát, módjával. Ezért jó a POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó - a szerk.). Megnézhetem tulajdonképpen az évad legjobb előadásait, és megvan a happening jellege is. Kiülünk a kollégákkal egy teraszra, és jót beszélgetünk.

-Azért a csámborgásból annyi megmaradt, hogy még mindig sokfelé jár vidékre játszani.

-Igen. Ezt nagyon szeretem. A vidék teljesen más. Azok a színészek ott élnek reggeltől estig a színházban. Próbálnak, eljátszanak hússzor egy előadást, aztán elfelejtik, és másnap kezdik elölről. Meg hát bennem van egy ilyen vándorvéna. Olyan jó menni, kihívás, újdonság. Egyszerűen kíváncsi vagyok.

-Nem hiányzik a filmezés?

-Régen hiányzott. Akkor úgy fájdogált, hogy nem forgatok. Mára már túltettem magam ezen.

-Mennyiben más a film?

-Teljesen más idegrendszer kell hozzá, másfajta koncentráció, egyszerűen mások a kritériumok. Van egy nagyon jó történet. Ezt Laurence Olivier írja a könyvében. Egyszer Marilyn Monroe-val forgatott Angliában, és egyszerűen megbolondult tőle. Irritálta a butasága, a felkészületlensége, a hebrencssége, a hisztije. Minden, ami ezt az amerikai bálványt jellemezte. Miután felvették a filmet, visszanézték a jeleneteket, és döbbenten ült, hogy mennyivel jobb Marilyn Monroe, mint ő. Mert abban a pillanatban, ahogy kinyílik a kamera szeme, történik valami megmagyarázhatatlan csoda a kamera és aközött, akit fotóznak. Van valami intim, megmagyarázhatatlan viszony, amire nem lehet felkészülni. Ez veleszületett adottság, képesség, amit M.M. tudott, ő pedig nem.

-Tehát a színészet nem tanulható?

-Ez tulajdonképpen ugyanúgy szakma, mint bármi más. Van tanulható része. Meg lehet tanulni szépen beszélni, jól énekelni, mozogni, de ha mindez nem párosul olyan személyiségjegyekkel, ami érdekessé tesz a lent ülők számára, akkor az érdektelen.

-Mindig tudja, mikor csinálja jól, mikor nem?

-Persze, ezt azért többnyire érzi az ember. Bár én nagyon ritkán vagyok elégedett, rendkívül kritikus vagyok magammal szemben. Mondjuk, ami rosszul van bepróbálva, azt nagyon nehéz helyrehozni. Például az Ahogy tetszik-et rossz passzban próbáltam, és hiába játszottuk tíz évig, minden este belepusztultam, mert mindig a saját korlátaimba ütköztem. Aztán nehezen, nyűglődéssel, de ezeket felnyitjuk, áttörjük.

-Soha nem adta fel?

-Lelkileg van, hogy az ember feladja, de effektíve soha nem adtam föl. Még nem volt olyan, amitől elmenekültem volna, mindent végigcsináltam.

ezüstzöld Creative Commons License 2007.03.25 0 0 131

Omega : Búcsúztató

 

Jöttem búcsút mondani
Jóbarát
Szíved hallom eltörött
Vége hát

Kinn a fák virágban állnak
Az élet megy tovább
Nyárra már
Fölötted zöldell
Belőled hajt az ág

Néha kérdik, hol maradsz?
Elmentél
Pillád nyugvó sátorán
Szemfedél

Kinn a fák virágban állnak
Az élet megy tovább
Nyárra már
Fölötted zöldell
Belőled hajt az ág

Kinn a fák virágban állnak
Az élet megy tovább
Nyárra már
Fölötted zöldell
Belőled hajt az ág

 

/Sülyi Péter/

Ritubébi Creative Commons License 2007.03.25 0 0 130
Szeretettel emlékezzünk egy nagyszerű emberre.


Ady Endre:

FÖL, FÖL, URAM

Kihálom a testem és lelkem,
Kinyargalom rest magamat,
Valami tán marad,
Vagy tán nem is marad,
De nem marad vágytalan órám.

A titkos Élet szívvel szór rám
Fényekkel toldott fényeket,
Csak neked,
Csak neked élek, csak neked,
Vágy és anyádnak, aki: Élet.

Néha-néha úgy-úgy elszéled
Dölyföm, rangom, nevem, hitem
És semmiben,
Már-már semmiben
Sem bízok és szünök valómban.

Föl, föl, Uram, nem mindig jóban
Adódik az elélnivaló.
De élni: ez a jó
S úgy jó, ahogyan aki él
Álmomban, tettben vagy csak szóban.
big-lesz Creative Commons License 2007.03.25 0 0 129

vannak emberek, akiknek sikerül megőrizniük gyermeki tisztaságukat.

a tragédia hallatán azon is megdöbbentem, hogy már 47.

hogy elment, ez a szám átértékelődött, még csak 47!

ha van isten, hát meglehetősen önző módon szelektál! :o(

 

nyugodjék békében!

Zsuzsama Creative Commons License 2007.03.24 0 0 128
Szep volt kegyeleti GESZTUSkent ez a gyors megemlekezes, amely esetleges hibaival azzal lett teljesse, amit a kommentator mondott. Mindegyikunk erti, hogy hianyerzetet potolt, en nem tudtam volna igy oldani a helyzetet. Tapintatos volt es szomoru.
Kosz tehat, hogy szoltal.
Előzmény: Törölt nick (110)
Popsi Creative Commons License 2007.03.24 0 0 127
R.I.P



:(((((
Hajléktalanan Kecske Creative Commons License 2007.03.24 0 0 126
RIP
MayItBe Creative Commons License 2007.03.24 0 0 125

 

Így is méltánylandó, hogy nagyhirtelen összeraktak egy műsort. Valahol olvastam ma, hogy meg vannak döbbenve a színházban, hogy milyen sokan kívánnak részvétet...Gondolom, a temetéskor majd lesz egy méltóbb megemlékezés is.

Azért szerintem ilyenkor látszik igazán, hogy díjak ide, vagy oda, pártállás, egyéb hülyeségek: ha valaki szeretetreméltóan él, szimpatikusan képvisel bármiféle világnézetet, mindenki szereti.

Talán ez kicsit enyhíti a család fájdalmát is. Kicsit.

 

 

Előzmény: unnamed (123)
éhséglázadó Creative Commons License 2007.03.24 0 0 124

R. I. P.

 

:-(

 

nagyon sajnálom...

Előzmény: zsuzsa (114)
unnamed Creative Commons License 2007.03.24 0 0 123
Igen, szegény srác próbálta menteni a dolgot... azért megnyugatató, hogy nem minden tévésből veszett ki a tisztesség. Mondjuk szerintem nyugodtam mehetett volna még egy órát a Kaszás Attila emlékműsor ahelyett az ótvar szar eurodiszkó helyett...
Előzmény: MayItBe (121)
unnamed Creative Commons License 2007.03.24 0 0 122
A műsor egyből egy kb. 5 perces Padlás-részlettel nyitott, Hegedűs Dé-Kaszás duett, az elveszett emlékek könyve.
Előzmény: zsuzsa (118)
MayItBe Creative Commons License 2007.03.24 0 0 121

 

Tényleg hülyén lett vége, de a köv. műsor kommentátora mondott pár átvezető szót...valami olyasmit, hogy akik itt most ünnepelnek, boldogok és vidámak, azok nem tudják, hogy mennyivel lett szegényebb Európa: egy Szlovákiában született magyar színésszel, aki tegnap halt meg...

 

Tulajdonképpen ez is szép volt....legalább nem volt reklám. Az lett volna a bunkóság!

 

 

Előzmény: zsuzsa (118)
Prove Creative Commons License 2007.03.24 0 0 120
Miez!  bemondta valaki, hogy vége a megemlékezésnek, semmi zárszó. Ez nem igaz!
stewes Creative Commons License 2007.03.24 0 0 119
A Tv2 hiradója pedig az összes inzertet elcerélte. De tényleg maradjunk meg az emékezésnél.

Én sajnos csak kevés darabban láttam. Most már ez így is marad. A padlás, Az ügynök halála, Dühöngő ifjúság, Sakk, Liliom. Ezek jutnak most eszembe. Mindben nagyon nagyott alakított.
Előzmény: zsuzsa (118)
zsuzsa Creative Commons License 2007.03.24 0 0 118
Én ezt nem értem, nézem a Kaszás emlékmüsort ( amiben valamilyen furcsa okból pl A Padlásból nem is adnak részletet ) aztán szinte percek alatt valami idióta zenés müsor közvetitésére kapcsolak .....
elég tiszteletlen volt igy lezárni a müsort

kobaltselyem Creative Commons License 2007.03.24 0 0 117

Nyugodjék békében.

ks

kruder Creative Commons License 2007.03.24 0 0 116
R. I. P.
stewes Creative Commons License 2007.03.24 0 0 115
A legteljesebb mértékben egyetértek, de Kaszás Attila emlékét maga az Index is legkevesebb két helyen megsérti. Nem kellene! :-(
Előzmény: csupáncsak-kupáncsap (107)
zsuzsa Creative Commons License 2007.03.24 0 0 114
1

:-((((

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!