Keresés

Részletes keresés

Napsugár4 Creative Commons License 2009.09.19 0 0 31
-
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.06 0 0 30
" El kellene tudnunk fogadni egy takarékosabb életet úgy, hogy mégis a 21. századi konfortból a legfontosabbak meglegyenek. Világítás, frigó, computer, meleg víz, stb."

Itt röhögtem össze magam. Bocs..:DDDD
Annyira tipikusan adaptációképtelen, Taigetosz-pozitív, "emberi" ez a mondat, hogy már szinte semmi kétségem sincs szomorú jövőnket illetően...
Előzmény: salfonc (18)
gevike Creative Commons License 2007.04.03 0 0 29
Kedves Tom, semmi rosszat nem mondtam a cegetekrol, sot igazan orultem h van ilyen is. a helyesbitesek teljesen helyenvalok. sztem orulj h masok is megtudtak h vagytok. koszi a hozzaszolast, tovabbra is varjuk epito jellegu tanacsaidat. :)
Előzmény: PasszívTom (28)
PasszívTom Creative Commons License 2007.03.29 0 0 28

Kedves Gevike!

 

Köszönjük,hogy próbálsz minket reklámozni,de ha már befáradtál az irodákba,jó lett volna,ha oda is figyelsz!Falunk 51 cm széles (tehát nem 80 cm) ebből mindössze 28 helyezkedik el a brutto alapterületen!Ez szerintünk nem rossz,pláne ha figyelembe vesszük a passzívház téglák 50 cm-es méretét ( valamint,hogy egy porotherm tégla is 34 cm)!Jó lett volna,ha 230 Ft-os négyzetméterárhoz hozzáteszed,hogy 100 m2-re van számítva (ha nagyobb úgy olcsóbb,No-ban azért csak 30%-kal drágább a PH,mert 150-200 m2 -es házakat építenek,persze más anyagi háttérrel), valamint Internorm nyílászárokkal és Hoval légtechnikával,de megrendelő igénnye alapján változtatható (adott keretek között vagy nem lesz PH)!Örültem volna,ha megemlíted,hogy a falszerkezetünk 0,07 (!) tud ami szerintünk nem olyan rossz,valamint minden kritériumnak megfelel!Természetesen lehet,hogy mi nem adtunk megfelelő felvilágosítást,de akkor Tölünk kérdezz bátran!

Köszönöm,hogy megemlitetted a honlapunk címét is,de csak jövő héttől elérhető (szerda) www.steelhouse.hu !

Elnézést mindenkitől,hogy személyeskedésbe mentem bele,csak nem szeretem volna ha valótlanságok jelenek meg rólunk!

Sok sikert mindenkinek az energiatakarékoskodáshoz és házépítéshez!

 

Üdvözlettel:

 

Steelhouse Kft.

pilbi Creative Commons License 2007.03.21 0 0 27

EPS-zsalus PH-t sem hallottam még Magyarországon hagyományos építési módnak emlegetni!:)

Majd dobj egy emilt, lehet, hogy tudunk bizniszelni!:)

Előzmény: tbs1001 (26)
tbs1001 Creative Commons License 2007.03.21 0 0 26
Neked..? Itt..? Minek..? :DDD B.atis jól belehúzott... Nem bírom követni... Remélem azért jövőre még lesz pár hónap szabad kapacitása...
Előzmény: pilbi (25)
pilbi Creative Commons License 2007.03.21 0 0 25
Erről a "hagyományosról" mesélnél?:)
Előzmény: tbs1001 (24)
tbs1001 Creative Commons License 2007.03.21 0 0 24
Inverter és akkumulátor. Nem törpefesz. Mezei háztartási holmik és LÁMPÁK.
Az akkuk, mint magad is mondtad, zárójelbe teszi a környezetkímélést picit...

Este átnéztem a lapot egyébként, de nekem KÖLTSÉGES HOBBInak tűnik. Azon az éghajlaton is, nemhogy errefelé.

Gondolkodnivaló: a nem lakótérbe tervezett műanyagok és kötőanyagok felgyülemlett kipárolgásai (gyakorlatilag) egészségkárosítók. Pl. autógumi...

Maradok maradi, és építek a kölkeimnek inkább "hagyományos" házikót. :)
Előzmény: gevike (23)
gevike Creative Commons License 2007.03.21 0 0 23
az elektromos rendszert itt írják le, elvileg mosógép és minden nyavalya elmegy vele. olvassátok. én nem értek hozzá :)) http://earthship.org/systems/energy.php
gevike Creative Commons License 2007.03.21 0 0 22
Alapozás azért nem kell, mert 80cm szélesek a gumik. tehát önhordó. ezt az építészek is elismerik szóval ezzel nemtom mi a gond. max kicsit újszerű és szokatlan a tradicionális európai építkezési stílusnak. :)) szerintem ez benne a király.
Axióma Creative Commons License 2007.03.20 0 0 21
Most en vagyok vak, vagy alapozas minden nelkul folddel toltott gumikat egymasra pakolnak mindenfele kotoelemek nelkul, es ezt hazfalnak tekintik? Sarral tapasztgatjak, es belulre tesznek fa burkolatot, valaszfalkent meg szemetet cementes valamivel, ohne athidalo, ohne koszoru (azert 2 sor pallot nem hivnek annak), ohne magasteto, es csak delre nezo telken epitheto fel...
Hat sokkal rosszabb a velemenyem, hogy most megneztem a kepeket, mint amikor magamtol probaltam elkepzelni, vajon hogyan lehet az autogumit epitkezesre felhasznalni. Egyet alairok: a gyatrabb ksz. hazakhoz kepest bizonyos teruleteken jobb lehet...
Előzmény: gevike (20)
gevike Creative Commons License 2007.03.20 0 0 20

koszi a válaszokat.

igen, lehet h naiv vagyok, de valahogy el kell indulni. igazából salfonc hozzaallasa all hozzam a legkozelebb. termeszetesen nem ragaszkodom vmi megvalosithatatlan ideához. sőt. a teljes önnfenntartás sem abszolút kötelező. a leglogikusabb hozzáállás a kétlakiság, vagyis kiépíted mindkét rendszert és azt használod, ami megfizethetőbb, megengedhetőbb, etikusabb számodra. Az is jogos, hogy az anyagi erők limitáltak általában. ezért épül a ház autógumikból, amit gyakorlatilag ingyen megszerezhetsz, legalábbis fejlettebb országokban. Nálunk lehet hogy ez is pénzbe kerül.

Tehát a fűtési példánál maradva, ideális számomra az lenne ha volna egy napkollektoros vízmelegítő és egy hagyományos kazán együtt. azt használod, ami éppen jobb. nagy hidegben rásegítesz. talán még egy gázkazán is befér, akkor a vegyestüzelésű már csak backup. ezt mind csak elméletben mondom, mert ugye ki kell számolni az anyagi részét is stb.

az elektromos rendszer dettó. persze hogy meg lehet tartani a hagyomanyosat, de amint irta vki szelgeneratorral meg ilyesmivel még tobb áramot is lehet termelni, mint amennyi kell. ez egy igen rokonszenves elmélet számomra. Az aksi probléma is teljesen jogos, mert valóban nagyon ártalmas a környezetre, tehát lehet, h többet árt mint amennyit a project ér. mondjuk aksi nélkül meg van lőve az egész.

a víztisztító rendszerről még szót se ejtettünk :)). de ott is használhatsz tisztított esővizet bizonyos dolgokra és használhatod a "rendes vizet" ivásra, főzésre, fürdésre. így is számottevő lenne a megtakarítás, nem is csak anyagilag, hanem kevesebbet pazarolnánk.

A vastag falakról annyit, hogy nincsenek külön ablakok, tehát nincs lőrés effektus sem, hanem egybefüggő kétrétegű déli üvegfal van. Nem úgy kétrétegű mint a nyílászárók, hanem a két réteg között van egy egy méter hőszigetelő rész. ezek a házak hosszúak, kicsit nem is igazán érdemes csinálni belőle, így elférnek a szobák stb. itt látható http://www.earthships.com/Story/finished.htm a tetőn is vannak ablakok. ja  passzív ház falát meg most néztem a steelhouse kft-nél, hát nem 50 centis az tuti. inkább 80. az 50 centis, az csak egy energiatakarékos ház fala.

 

ja és remélem hogy nemsokára alkalmam lesz megnézni egy ilyen házat élőben is. Van már Angliában, Skóciában, Spanyolban, most építenek egyet Franciaországban is.

 

http://www.earthpower1.com/ ez az oldal végig leírja az earthship építését. tele fotókkal.

itt meg egy csomó link http://www.earthpower1.com/Earthshiplinks.html

ennyit az enyhe telekről: http://www.earthships.com/Story/Winter.htm

itt meg a teljes építési folyamat, látható az elektromos rendszer is némileg. külön tetszik a búboskemence. http://www.gradyallengooch.com/

 

Előzmény: salfonc (18)
tbs1001 Creative Commons License 2007.03.20 0 0 19
Akksik: na az minden, csak nem olcsó. Hosszú távon sem. ~10-15 évente új garnitúra, a régiből meg baziveszélyeshulladék...

Gevike elég naiv ebben a témában. Vagy. NEM ITT ÉL..! ;)

Gevikének: családommal mi egy PH-t építünk jövőre, ha a gazdasági helyzet ezt lehetővé teszi. (Most úgy látjuk, hogy igen.) Ismerjük a témát, szerintem az átlagosnál jobban. Ezen az éghajlaton technokratizmus nélkül reménytelen.

A törpefeszmániád pedig érthetetlen. A törpefesz továbbítása roppant pazarló. Picit nézd már át a fizikáját a dolognak..! Nehezen megtermeljük napelemmel/szélgenerátorral (zajártalom..!), oszt eldisszipáljuk félúton... :(((
Előzmény: salfonc (18)
salfonc Creative Commons License 2007.03.20 0 0 18

Gevike,

 

Az nem Új-Mexikóban volt?

Ott ha jól gondolom nappal akkor is meleg van, ha éjjel esetleg fagy is.

Más éghajlat. Ott lehet, hogy fűtés nuku, de nálunk nem.

 

Meg lehet csinálni itt is baromi sok pénzből a nullfogyasztást. Egy német építész épített magának csupa üvegből egy bazi nagy többszintes high-tech házat. A teteje tele volt napcellákkal. Több áramot termelt, mint amennyit fogyasztott. A hálózatra visszatáplált, éjjel pedig hőszivattyúval fűtött.

Ezzel van néhány probléma.

1. Ha mindenki ilyenben lakna, a helyi elektromos cég nem venné vissza az áramot.

Hipp-hopp megváltoztatnák a szabályozást.

Ezen túlmenően nem illik a hálózatfüggetlen ideológiába, mint amit az Angel's Nest

képvisel.

2. Ez sok-sok milliós beruházás. Napelemek tömege, szabályozók, inverter, stb, ja és a hőszivattyú sem filléres dolog.

 

A topic címéből adódóan én arra gondoltam, hogy az anyagi erő limitált. Ebben az esetben a mi éghajlati körülményeink közt és egy minimálisan elfogadható komfortérzethez kell kiegészítő (hagyományos) fűtés.

Az elektromos függetlenség pedig itt is megvalósítható, de limitált anyagi erő mellett csak kompromisszumokkal. Kisebb lakótér, redukált fogyasztás (no micro, ritkán porszívózás, ritkábban mosás vagy esetleg melegvizes mosógép, no légkondi, stb. ) És egy tartalék generátor. Mert én emléxem olyan télre az utóbbi 3-4 évben, amikor 2 hétig a napi átlaghőmérséklet kb. -8 fok volt. Nappal -6, éjjel -10.

Mindez 0 légmozgás mellett (szélgenerátor is pihent volna) és randa szürke ködös nyálkás nappalok mellett.

 

Mindenesetre engem is idegesít, hogy azért gürizik az ember, hogy utána a multi energiacégeknek kifizethesse a számláit. El kellene tudnunk fogadni egy takarékosabb életet úgy, hogy mégis a 21. századi konfortból a legfontosabbak meglegyenek. Világítás, frigó, computer, meleg víz, stb.

 

Ez így napelemekkel, akksikkal, inverterrel, szabályozókkal, napkollektorokkal, tartalék hagyományos kazánnnal, nagy hőcserélős viztartállyal, és tartalék generátorral is jó ha kijön 3 millióból. De inkább több. Cserébe viszont nincs sem havi gázszámla, se villanyszámla. A költség csak néha egy-egy gázpalack, és némi faanyag a kazánba, meg néhány liter tesco-s repceolaj a generátorba.

 

De hangsúlyozom!!! : Nem 100-200 nm-es lakótér és nagycsalád esetén, hanem

egyedülálló és redukált igényű "dilis faszi" esetén, aki hajlandó este a sörét 30 nm-en elfogyasztani a fotelben és nem akar ping-pongozni a lakásban. :-)

 

 

 

 

 

Előzmény: gevike (15)
Axióma Creative Commons License 2007.03.20 0 0 17
Bocs, nem pozitiv... de kicsit elrohogtem magam ezen a "nyaron nem kell vilagitani" kitetelen...
Előzmény: Axióma (16)
Axióma Creative Commons License 2007.03.20 0 0 16
Azert gondolom nem csak napkeltetol napnyugtaig akarsz vilagossagot... vagy fel kell venni ebben a hazban a tyukokkal keles/fekves ritusat?
Azt nem ertem, ha a szemet ilyen jo es azert pont azt mert jo hoszigetelo, akkor miert nem csinalnak egyszeruen hoszig. rendszert belole.
80 centis falnal az ablakok altal adott bevilagitas mennyit csokken ugyanakkora feluleten, mintha az 40 centis falban lenne? (lores-hatas) Hol van akkora telek, hogy minden iranyban nyithatsz szamottevo ablakot, pedig a 80 centis falakkal szepen elhasznalod a beepitheto teruletet? Egy normal PH akar 50 centi fallal is beeri, ott me'g el tudom kepzelni a 60x60-as ablaknal is, hgoy atdereng valami.
Előzmény: gevike (15)
gevike Creative Commons License 2007.03.19 0 0 15

na vegre vmi pozitiv hozzaszolas, kosziiii. :))))

de az angel nestet direkt noknek csinaltak. hogy lakhato es elvezheto legyen. ne csak egy luk dilis szoros fasziknak :)))

egyebkent mivel passziv haz, futes nuku. allando homerseklet. asszem. 80 centis falak.

a radioban azt mondtak, hogy az uj vilagito rendszerek nagyon takarekosak es nagyon jok

mivel a teljes deli front ablak, ezert nyaron gond egy szalse. telen jon a vilagitas. nezzetek meg a tobbi earthship filmet is. teljes elektromos panelt epitenek be. csak nem kamu...

ja es talaltam vmi hasonlot itthon is, csak sokkkal dragabban, steelhouse kft www.steelhouse.hu. passziv hazak, femszerkezetes agyonszigetelt elemes cuccok. nem rossz. de a passzivnak 230e/m2 az ara

a szigetelt 150-110ig megy.

ez is haladas a kornyezetbarat iranyba

varom meg a pozitiv hozzaszolasokat

tbs1001 Creative Commons License 2007.03.19 0 0 14
Biztosan hallottál már az ún. "inverter" nevű eszközről. ;)

Hidd el, a törpefeszültségű elektromos hálózat létjogosultsága, a világítástechnika bizonyos részeitől eltekintve, erősen kérdőjeles egy élhető házban. Specializált eszköz ide vagy oda, az amper az amper...
Előzmény: gevike (12)
salfonc Creative Commons License 2007.03.19 0 0 13

Sziasztok,

 

Én megnéztem az Angels's Nest videót, nagyon jóóó!

 

Én a legfőbb akadályt az elektromos önellátásban a női nemben látom. :-)

Miért?

Mert a nők állandóan mosnának, porszívóznának, mikróznának, csupa olyan dolgot szeretnek csinálni, ami zabálja az elektromos áramot. :-)

 

Tehát házas ember (főleg gyerekekkel) képtelen környezetbarát módon élni.

Egy agglegénynek elég lenne bőven 30 nm, energiatakarékos izzók, gázpalackos kis hűtőszekrény, notebook (TV így nem is kell), éjszaka 16 fok.

 

Az elektromos igényt általában (80%-ban) elvinné néhány akku és napelemek.

Elektromos vésztartaléknak egy növényi olajjal működő áramfejlesztő megtenné, ha már maguktól másznak a ruhák és mégis mosni kell és kell a teljesítmény. :-)

Tudom, a bernzines olcsó, a biodízeles drága, de 1-szer kell megvenni.

 

Fűtésre napkollektorok lennének, hőtárolásra pedig a ház közepére felállított 1000 l-es acéltartály víztartály. Ronda? Kit zavar? :-)

Fűtési vésztartaléknak egy kis fatüzeléses kazán kellene és kész.

 

 

 

 

Előzmény: gevike (6)
gevike Creative Commons License 2007.03.16 0 0 12
Valoszinuleg nem normal egokkel kell szamolni, hanem 12V-ra specializalt elektromos rendszerrel. Kotve hiszem hogy ne mukodne, ha mar letezik. Ahogy te ki tudtad szamolni, hogy miert nem mukodik a hagyomanyos fogyasztokkal, ugyanugy mas is ki tudja szamolni, hogy mukodhet a dolog. Egyebkent a szelgeneratorok is ertelmetlenek lennenek, csakugy mint a napelemek. Biztos vagyok benne, hogy nem ez a helyzet es igen is letezik energiatakarekos eletmod. :)
Droopy Creative Commons License 2007.03.06 0 0 11
Ecceru fizika. berax a hazadba 5 db 12V/60w-os izzot, a deroton 12V/300W megyen atall >> I=P/U azaz 25 A. 1 autoaksi 2 ora utan megadja magat, a derotok mar most minimum dupla atmerujuek kellenek mint ha 220 v-os halozat lenne, es meg csak 5 db izzorol beszeltunk, se tv, se hutogep, se szamitogep...
Előzmény: gevike (10)
gevike Creative Commons License 2007.03.06 0 0 10
a geotermikus dolgot en is tul draganak tartom, sose terul meg. sajna nem vagyok egy villanyszerelo, de tobb ilyen haz el es letezik, tehat mukodnie kell. napelem, szelgenerator szerintem 2-3 nagyobb aksival siman elmegy minden 12 voltrol. ez a Michael Reynolds csoka ezt csinalja mar tobb evtizede, epp most keszult egy film (garbage warrior cimmel) arrol, hogy mennyire gancsoljak az ilyen hazakat az usaban is, hiszen kinek is kene egy haz, amivel nem lehet lehuzni az embereket se villany se gaz se szemetszallitasi dijjakra. kinek kell egy teljesen fuggetlen epulet, vagy ami meg durvabb ilyen tipusu epuletekbol epult kisebb falu, ami a kulvilag nelkul is vidaman eluzemelget? nehogy fuggetlenek legyenek az emberek, mert akkor meg elkezdenek gondolkodni talan, ja meg kevesebbet kell melozniuk, mivel joval kevesebb a kiadasuk ugyi.
szoval szerintem megvalosithato. de nekem az is tetszik, hogy a vizet 3-4 lepcsoben hasznalja, megkulonboztet szurke es feketevizet, pl a zuhanyozasra hasznalt vizzel nyugodtan lehet wc-t obliteni es ez se kis megtakaritas, soot igencsak kornyezetbarat dolog ha meggondoljuk.
egyebkent szep napos epuletek :) igyekszek egyet szemelyesen is szemugyre venni majd.
Előzmény: flugi (9)
flugi Creative Commons License 2007.03.01 0 0 9
Hiába töltenek aksikat. Nem lesz elég.

Szeretem egyébként az ilyesmit, de az áramot nem lehet megúszni. A melegvíz napkollektorral téma például egy korrekt dolog. A geotermikus hő már féligmeddig koholmány, mert atomdrága kiépíteni, és/vagy nagyon gyorsan korrodál. A napelem pedig abszolút alkalmatlan háztartási fogyasztók gazdaságos ellátására.

Szóval az ilyen oldalak fele normális dolog, fele pedig jószándékú, de használhatatlan lelkesedés. Ezért kell figyelmesnek lenni.
Előzmény: gevike (3)
flugi Creative Commons License 2007.03.01 0 0 8
az tényleg frankó, de nem kapsz rá engedélyt, ha gázt bármire (pl palackos gáz főzéshez) használsz benne, vagy egyéb fullasztó gáz (CO,CO2) termelés van. Csak akkor, ha a lakószobák természetes szellőzése megoldott, vagyis a földfelszín felett van. Lent tehát csak pince lehet, vagy villannyal/napkollektorral kell fűteni.. gömbfelszín alakú napkollektort pedig akkor házilag kell csinálni.
Előzmény: moonshadow (7)
moonshadow Creative Commons License 2007.03.01 0 0 7
Akkor már olcsóbb, ha készíttetsz egy bazi nagy poliészter gömböt, leásod félig a földbe és beleköltözöl.
Előzmény: gevike (-)
gevike Creative Commons License 2007.03.01 0 0 6
ez is egy passziv haz. a "szemet" csak idezojeles jelzo. nagyon is tuti hazak. csakhogy olyan anyagokbol, amiket nehezen lehet ujrahasznositani. pl a falak gumiabroncsokbol vannak, amiket ugy dobnak az ember utan, mert csak elegetni lehet. ajanlom a youtube-on az angel nest videot, ami egy ilyen hazrol keszult. de van jopar earthship video is.
Pontosan az erdekelne, hogy lehet ilyet itthon engedelyeztetni? Mar epult Angliaban, Skociaban, Franciaorszagban most epitik, Spanyolorszagban is van. Mibe kotnek bele az engedelyezesnel? Mire hivatkoznak? nem hagyomanyos epitoanyag? Akkor mit szolnak a szalmabalakbol epult hazakhoz, marpedig az is van nalunk jopar.
Előzmény: Axióma (4)
tbs1001 Creative Commons License 2007.03.01 0 0 5
Mutass a rendszerre ÉMI engedélyt.
Előzmény: gevike (3)
Axióma Creative Commons License 2007.03.01 0 0 4
1. nem hiszem, hogy a napelemmel nem kerul nagysagrendileg ugyanannyiba az aram
2. a nagy megtakaritashoz miert kene szemetbol epuljon, ott vannak a passziv hazak...
Előzmény: gevike (3)
gevike Creative Commons License 2007.03.01 0 0 3
12 voltos aksikat toltenek a napelemek, erdemes megnezni a weboldalt, nem valalmi igenytelen takolmanyrol van szo, hanem klasz kis dizajnos epuletrol. egyebkent ha a futesi, viz es elektromos szamlaidnak csak a felet megsporolnad, mar akkor is egesz szep osszegrol beszelunk eves szinten, nem?
Előzmény: flugi (1)
makiiii Creative Commons License 2007.03.01 0 0 2
Hi.

Söt, mivel a balangot nem kell épiteni, ezért inkább a lakógödör a megfelelő forma. Sok 1000 év tapasztalat van már mögötte. További előnye hogy sok generációs lakásra alkalmas mivel a bövitése egyszerű. Gyakorlatilag mélyebbre vagy oldalra ásol.

Csak nehogy valami állami vezető elolvassa ezt is, és a jővőhéten már jogszabály születik a gödrök ingatlancélú hasznositásának adójáról.....

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!