Keresés

Részletes keresés

Pecabubus Creative Commons License 2 napja 0 0 21688

Szerintetek jó ötlet ESB-t hidegkomlózni? Olyan fél uncia Tettnangerrel hidegkomlóznám öt napra, egyébként Challenger-t kapott hatvan percre.

Pecabubus Creative Commons License 2 napja 0 0 21687

Cefrézővízhez kevertem.

Előzmény: krityo1976 (21686)
krityo1976 Creative Commons License 3 napja 0 0 21686

Mikor kell beletenni a citromsavat?

Előzmény: Pecabubus (21682)
Steiner VCF Creative Commons License 3 napja 0 0 21685

Nekem annó kevés volt citromsavból az ízérzékelés küszöb alatti mennyiség. Sőt úgy emlékszem még forralt vízzel is kevés volt. Bár asszem 4-5% savas maláta + kevés citromsav + forralás már kezdett jó lenni. Na ezt a bonyolultat cseréltem le inkább foszforsavra.

Előzmény: Pecabubus (21682)
Pecabubus Creative Commons License 3 napja 0 0 21684

Ez megnyugtató.. azért csak tartok majd némi acidulated malátát itthon, 50-100 gramm pont jót tesz egy rekesznyi sörhöz.

Előzmény: acerola (21683)
acerola Creative Commons License 3 napja 0 0 21683

Legtöbbször én is cirtomsavat használok. Picit jobban érződik az íze mint a tejsavnak meg a foszforsavnak amiket még ajánlanak. De pár stílusnál, például búzasörnél még jó is. De persze ha visszakóstolod a bekevert vizet ez a picit érződés is éppen az érzékelés küszöbén van.

Előzmény: Pecabubus (21682)
Pecabubus Creative Commons License 3 napja 0 0 21682

Citromsavval be lehet állítani a pH-t? Fél teáskanálnyit tettem csak 12 liternyi sörhöz. A másik meg hogy csak 27 gramm komló volt egy harmincas pakkban, mondjuk nem bánt nagyon mert 25 gramm kellett a recepthez, maradék öt grammot csak beszórtam volna flameout-nál, így keserűkomló lett mind, és nem azért a három grammért sírok csak nem nagyon örültem neki. Előfordult mással is? Vagy inkább vegyek 50/100-as pakkokat (hátha az nincs elmérve)?

ncsandor Creative Commons License 3 napja 0 0 21681

Köszönöm, hasonló módon jártam el én is.

Amúgy Olasz féle félbarna volt a főzet, és nálam se jelentkezett a savanyúság.

Most főztem először All Graint, és a szűréssel kapcsolatban elgondolkoztam, hogy legyen, ne legyen, de nem bántam meg, hogy szűrtem, mert ami szmötty kijött belőle... =D

 

Persze ezektől függetlenül csoda lesz ha iható... De ha még se, sört nem öntünk ki, lefőzzük pálinkának... =)

Előzmény: Kisgubac (21675)
acerola Creative Commons License 3 napja 0 3 21680

Otthoni élesztő tárolásról írtam egy cikket. Már régen ígérgettem, hogy leírom én hogyan fagyasztom az élesztőket. Most itt van.

Otthoni élesztőbank egyszerűen, házi sörfőzéshez

Aki főzött már sört az tudja, hogy egy-egy sörstílust alapvetően meghatároz a felhasznált élesztő. Nagyon jó példa erre a német búzasör. Ennek a sörnek a banános, szegfűszeges jegyeit kizárólag az élesztőnek köszönhetjük. Nagy érték tehát egy olyan élesztő, amivel a[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

szabolacko Creative Commons License 4 napja 0 0 21679

Én is főztem több csomagot nekem bevált az egyszerűsége  miatt. Januárban főzött Müncheni csomag ( igaz alsóerjesztéssel csináltam), amit most kezdek kóstolgatni ( nem bírom kivárni az októbert) pl. nagggyon finom. Erjesztéskor nekem is jött néha savanyú szag, de több hetes másodlagosban szépen eldolgozta.

Előzmény: calishu (21677)
Steiner VCF Creative Commons License 4 napja 0 0 21678

Én is csak életem első sörét főztem csomagból, amúgy csak hátrányai vannak szerintem a csomagnak. (mármint ahhoz képest, hogy saját vagy netről nézett recept összetevőit megvenni)

Előzmény: acerola (21674)
calishu Creative Commons License 4 napja 0 1 21677

Én is nemrég főztem egy adagot egy ugyanolyan müncheni csomagból, és semmi gond nincs vele. Ez már a hatodik főzetem volt, amit Olasz-féle komlett csomagból csináltam (2 pilseni, witbier, stout, IPA, müncheni) és mind jó lett.

Előzmény: Strong Bad (21671)
jimbo98 Creative Commons License 4 napja 0 0 21676

Hali

nick névre katt és küld-nél is ott van, de itt vagyon tollas6kukacgmailpontcom

Előzmény: krityo1976 (21670)
Kisgubac Creative Commons License 4 napja 0 0 21675

Először lemostuk enyhe mosószeressel és öblítettük az esetleges rárakodott por stb. miatt. A forralás utolsó 10-15 percére belelógatjuk a sörlébe, az elvégzi a szükséges fertőtlenítést, legalábbis eddig elvégezte, ha éppen használtuk és nem No Chill-eztünk.

Előzmény: ncsandor (21669)
acerola Creative Commons License 4 napja 0 0 21674

Hát ez egy több lépcsős hibakeresés. Igazad van. Nem lehet kizárni azt sem, hogy a csomaggal van valami baj.

Nem muszáj a csomagot használni. Ugyanazt vagy más receptet össze lehet állítani friss malátákból is.

Ettől függetlenül a fertőtlenítési probléma még lehet. És egy meglévő fertőzéssel is jobban meg tud küzdeni elegendő egészséges élesztő.

Előzmény: Steiner VCF (21673)
Steiner VCF Creative Commons License 4 napja 0 0 21673

Előbb azt írta, hogy már akkor szar volt mielőtt hozzáért volna az élesztő.

Előzmény: acerola (21672)
acerola Creative Commons License 4 napja 0 0 21672

Az IPA és a Stout söröket szoktam én is kezdőknek ajánlani, mert azok elfedik a kisebb mellékízeket. Nem hiszem, hogy a csomaggal lenne baj. Valami technológiai probléma lehet. Nem megfelelő fertőtlenítés, nem elég vagy nem elég életképes élesztő oltása. Próbálj ezeken változtatni. Ha már mindent kizártál, akkor még meg lehet vizsgálni, hogy milyen vízzel főzöl. Bár ennek kisebb az esélye, hogy ennyire erős mellékízt okozzon. Talán a túl sok vas az ami alkalmatlanná teszi a vizet a főzésre. Egyébként valamilyen elfogadható sörnek kéne alakulnia.

Előzmény: Strong Bad (21671)
Strong Bad Creative Commons License 4 napja 0 0 21671

Ez az olasznál kapható müncheni sörfőző csomag volt. Nem tudom már mit gondoljak, mert az IPA csomagból főzött sörnek is van mellékíze (amúgy nem rossz), a stout csomagból nagyon jót főztünk, de ilyen müncheninek még egyszer nem merek már nekiállni.

Előzmény: acerola (21667)
krityo1976 Creative Commons License 4 napja 0 0 21670

Helo!

Sajnos nem tudok privátba üzenni.Tudnál adni egy emailcímet ahova tudnák írni?

Kösz!

Előzmény: jimbo98 (21659)
ncsandor Creative Commons License 5 napja 0 1 21669
Még egy kérdés, hogy a réz hűtőspirált mivel takarítottátok le első használat előtt?
ncsandor Creative Commons License 5 napja 0 0 21668
Áh, köszönöm, leginkább nekem is csak szűrésre kell majd.
Előzmény: Pecabubus (21653)
acerola Creative Commons License 5 napja 0 1 21667

Elvileg a maláta héjon van tejsav baci. Szokták is savanyú sör készítéséhez használni, hogy egy marékkal beleszórnak erjesztés előtt. De kellene szerintem legalább egy fél nap 40 fokon, hogy érezhető savanyúságot adjon. Ha forraltál, fertőtlenítettél és gyorsan hűtöttél, akkor még ha be is kerül egy pici tejsav baci, akkor sem szabadna semmit okoznia. Ráadásul az erősebb komlózásra is érzékenyek többnyire.

Előzmény: Strong Bad (21660)
acerola Creative Commons License 5 napja 0 0 21666

Próbáld meg no chill-el kombinálni a BIAB-ot. Másnapra szépen leülepszik és színtiszta levet lehet leszívni a tetejéről. Vagy meg lehet próbálni hogy szűrés nélkül erjesztesz. Akkor is leülepszik az erjesztőben a seprő.

A bolti cefrézőzsák egyébként nekem is sok törmeléket átengedett. Az alján egész nagy lyukú szövet van. Én belevarrtam egy finomabb anyagot oda.

 

Persze nincs semmi baj a hagyományos szűréssel sem. Mindenki használja azt, ami neki legjobban bejön. Egy búza vagy rozssörnél még mindig jól jöhet a zsák. Ha elakad a szűrésed még mindig átöntheted.

Előzmény: Stefan83 (21658)
Steiner VCF Creative Commons License 5 napja 0 0 21665

Nekem az rémlik, hogy ha megfertőződött akkor se tudna egy hét alatt megsavanyodni szóval nem hiszem, hogy a kotyogó volt rossz. A nyers sörökben szokott lenni ilyen almás/savas szag meg íz (acetaldehid) de ezt lebontja az élesztő egy idő után, többek közt ezért mondanak minimum két hetet elsődleges erjesztőbe. Nekem volt, hogy ez újra termelődött palackerjedésnél amikor kísérleti jelleggel egy hét után bontottam ki, jellemzően ezek se voltak jók az első 3 hétben.

Ja meg volt olyan, hogy csak a sör felét szívtam le az erjesztőből, másik felét benne hagytam és annak is ilyen brutál savas szaga meg ecet íze lett pár nap alatt.

Előzmény: Unnamable (21661)
Steiner VCF Creative Commons License 5 napja 0 0 21664

Úgy érted, hogy lement a főzés, lehűtötted és már savanyú volt? Az nem semmi. :D

Ami hirtelen eszembe jut, hogy egyből kijöhet az fémes íz, égett íz, kaparó keserűség, kén szag de más nem jut eszembe. Lehet, hogy véletlen savas malátát roppantottak a csomagba?

Előzmény: Strong Bad (21660)
Steiner VCF Creative Commons License 5 napja 0 0 21663

Acetaldehidet akartam írni, nem diacetilt.

Előzmény: Steiner VCF (21656)
krityo1976 Creative Commons License 5 napja 0 1 21662

Szerintem nem a kotyogóddal van probléma. Én úgy tudom,hogy az erjedésnél felszabaduló gázokat engedi csak ki a víz által,az alkoholt pedig nem.

Előzmény: Unnamable (21661)
Unnamable Creative Commons License 5 napja 0 0 21661

Szomorú hír. Azt, hogy miért lett ilyen ganyé arról tudsz mondani valamit, hol lett elcseszve az művelet?

Recept szerint 1 hét elteltével lehet palackozni és háborgatva nem volt. Báááár, lehet az bezavart az erjedésbe, hogy az első napon elég keményen bugyogott a kotyogó és kiköpdösött egy kis levet is. Utána természetesen a kotyogó után lett töltve. Lehet itt a baj?

Előzmény: Steiner VCF (21656)
Strong Bad Creative Commons License 5 napja 0 0 21660

Nekünk is hasonló a problémánk (müncheni HOME 15), de már erjesztés előtt érezni lehetett a savanyú ízt. Mit szúrhattunk el?

Előzmény: Steiner VCF (21656)
jimbo98 Creative Commons License 5 napja 0 0 21659

Feleslegessé vált a 50 Literes KEG hordóm,(plazmával kivan vágva) és egy 12v-os villany motor ami ilyen http://www.aaaa-electronic.de/products.php?12-V-Grillmotor-Doenermotor-Spanferkelgrillmotor-1Stueck

Ha érdekel valakit akkor írjon PÜ-t. 3. kerültben elérhető vagyok

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!