Keresés

Részletes keresés

Smürc Creative Commons License 1 órája 0 0 25675

Örülök, hogy emlékszel sörlétömítésemre, tényleg bevált. Már nem tudom hogy írtam le, lehet, hogy valami körkörös rázással fölcsobogtattam a peremig, de hogy a 33-as vödröt, benne a 25 liter sörlével felemelve nem forgattam az biztos, mert akkor be is szarok :) Végül is az alakult ki, hogy a beoltott sörlevet vödörzárás előtt az Olasz féle nagy fehér merőkével alaposan megcsobogtatom, hogy elég sok oxigén beoldódhasson, ettől bazi nagy hab képződik. Ezzel a habbal körbekenem a tető peremét meg a kotyogó szárát és így cuppantom rá a tetőt (alaposan körbenyomkodva, mert nem feltűnő, ha valahol nem pattan be).

Előzmény: acerola (25671)
benikene Creative Commons License 6 órája 0 0 25674

Sziasztok! Első sörömet főztem otthon (http://serneveles.hu/sor/receptek/ipa) június 9. én főztem le , s hűtöttem 20 fokra. Élesztőt beleraktam az előírtak szerint. Erjesztővödröm 33l es de csak negyedig volt tele, nem kotyogott a kotyogó, de 3 nap után szép habos volt. tegnap összeesett a habja és le is szedtem a megbarnult habot és leszedtem az edény széleiről az élesztőt. Kezdetleges fajsúlyt nem mértem mert nem tudtam kikor kell de most a fajsúlya:1040 tegnap: 1040- nem változott 1 nap alatt. A kérdés az hogy normális e az hogy ha leveszem az erjesztő vödör tetejét olyan büdös szaga van mint ha orrba vernének (kicsit savas szaga van), nem lehet kibírni. Megromlott? Ez normális ? Mit csináljak most? Mit csináljak másképp következőnek?A recept alapján most a hidegkomlózás szakaszának kéne jönnie, ennek ugyan abban az edényben kéne történnie? Nagyjából valaki le tudja hogyan zajlik a hidegkomlózás?Válaszokat előre is köszönöm!

will71 Creative Commons License 9 órája 0 0 25673

Tekerj már egy kis szigetelőszalagot a kotyogó szárára és már tömít is!!!

Jonhson Creative Commons License 2 napja 0 0 25672

Sorja leszedése jó ötlet ezt megnézem, hátha csak az a gondja!

Előzmény: acerola (25671)
acerola Creative Commons License 2 napja 0 0 25671

Ez a szilvalekvár jó :). Sokszor elég leszedni a sorját. Aztán a sörlé is jólt tö.ít. Smürc módszere, hogy erjesztés előtt jól megforgatja a sört a vödörben hogy minden potenciâlis rész kapjon. Elég jól működik. De ha a csapon kieresztesz egy keveset egy pohárba és nyakonöntöd vele a kotyogót az is sokszor elég a tömítéshez.

Előzmény: janijani (25669)
Tótikám Creative Commons License 2 napja 0 0 25670

Leggyakrabban a fedél furata nem kőralakú. Tegyél pici vizet vagy pálinkát a gumi köré és óvatosan nyomd meg a fedelet valószínűleg  buborékolni fog a guminál.Új fedél,esetleg nagyobb furat gumi dugó és úgy a kotyogó, nem biztos hogy meg éri. Új fedélnél guminak 12mm furat kell (lépcsős lemez fúróval lehet szép fúratott készíteni). Kotyogónak gumidugóba 9mm furat(9mm-es cső fúró).

Előzmény: Jonhson (25668)
janijani Creative Commons License 2 napja 0 0 25669

Ragaszthatod szilvalekvárral is.

Előzmény: Jonhson (25668)
Jonhson Creative Commons License 2 napja 0 1 25668

Én azért tartózkodnék a pálmatextől, mert addig ok, amíg a cipőtalpat kell ragasztani de ahol érintkezhet a sörlével, ott nem biztos, hogy a legjobb.

Előzmény: janijani (25667)
janijani Creative Commons License 2 napja 0 0 25667

Valaki írta régebben, hogy a fedél lyukján a kotyogó gumigyűrűje mellett szökött el a gáz.

Én beragasztanám a gumit a fedélbe pl Palmatex-szel.

Előzmény: Jonhson (25666)
Jonhson Creative Commons License 2 napja 0 0 25666

Erjesztő vödörrel mit lehet kezdeni, ha nem zár jól?

 

-Mikor lezártam többször alaposan körbenyomkodtam

-Kotyogó jól illeszkedett

-Ha finoman megnyomom a vödör fedelét megmozdul a kotyogó mindkét tartályában a víz

 

Mégis buborékot 1x sem láttam. A sör leerjedt (még csak 1x mértem tegnap, de holnap újra rámérek) elérte a célértéket (1010).

Egyáltalán foglalkozzak-e vele? A rossz zárás (ha egyáltalán az a gond) okozhat-e bármilyen problémát?

Annyit még hozzátennék, hogy a kotyogó védő kupakját csak finoman tettem rá, hogy mellette tudjon szelelni, na azt 1x a vödör tetején

találtam tehát aktivitás biztosan volt. Lehet csak ennyire félénk a söröm, hogy nem mer erjedni a jelenlétemben XD

Tótikám Creative Commons License 4 napja 0 1 25665

Kuka. Nem oktatásként, de amire érdemes figyelni: helyes élesztő szám(20L-nél két zacskó),NAGYON aktív levegőztetés,erjedés kezdetén18C hőmérséklet majd lehet magasabb is ha úgy gondolom (vízes törülköző, hűtőszekrény,jég akku stb.)

Előzmény: kornel8 (25664)
kornel8 Creative Commons License 5 napja 0 0 25664

Szia!

Abbey malátát vettem még hozzá, ahogy ajánlottad, de még a cukor mennyiségén gondolkodom.

Egy másik kérdés. Két éve eltettem élesztőt a képen látható módon(szigetelő szalag, folpack), nem is volt fagyasztva. Érdemes vele foglalkozni vagy kuka?

Előzmény: Tótikám (25657)
gerla Creative Commons License 5 napja 0 0 25663

Hali !

Most erjesztettem az elsö adag sörömet sikeresen.

Finom is. Ezért arra gondoltam, hogy lehetne belevarázsolni gyorsan buborékot ? És meginni.

Kegelni próbáltam, de nem oldódik benne szinte semmi.

Egyetlen indok a türelmetlenség.

-Toti- Creative Commons License 6 napja 0 1 25662

Ha elérte a várt végső értéket, akkor lehet palackozni.

Előzmény: beer-bamm (25661)
beer-bamm Creative Commons License 6 napja 0 0 25661

-- korai a palackozás? --

 

9 nap erjesztés után korai lepalackozni a sört?

 

Már két napja elérte a végsőnek várt 1.016-os értéket.

 

azért sürgős mert elutazom 20 napra, tehát legfeljebb azután tudnék palackozni.

BeeL74 Creative Commons License 2018.06.08 0 1 25660

Az élesztő sokkal kevesebb, talán egy mm lehet vagy még annyi se.

Az alig fél centi az a sörmennyiség, ami az üveg alján marad, amikor kitöltöm a sört, de abban a részben már felkeveredik.

Ha ennyit benne hagyok az üvegben, akkor majdnem olyan kristálytiszta a pohárban, mintha gyári sörreklám lenne.

Ezt csak úgy megiszom előitalnak. :)

 

Elképzelhető, hogy masszívabban összeáll az élesztő a palack alján és gyakorlatilag a teljes mennyiséget leönthetem róla?

 

 

Folytatás kb 2-3 hét múlva, még 10 palack van, nyár végéig kitarthat.

 

Köszönöm az információkat.

Előzmény: acerola (25659)
acerola Creative Commons License 2018.06.08 0 0 25659

Köszi a beszámolót. Érdekes figyelni, hogy hogyan alakul a sör idővel. Az élesztő réteg soknak tűnik a palackban. Ha ilyen sok van, akkor nyitáskor könnyen felkavarodik a keletkező bubiktól.

A fenolos ízt nem könnyű leírni. A búzasörben kellemes fűszeres szegfűszeghez szokták hasonlítani. A saisonban sokszor borsosnak írják le. Van amikor szinte füstös. Aztán van a klorofenol ízhiba, amit angolul bandaid-nak hívnak. Magyarra fordítva leokolasztosnak lehet nevezni mert pont olyan a szaga, mint a leokoplaszt-nak.

Van már folytatás?

Előzmény: BeeL74 (25658)
BeeL74 Creative Commons License 2018.06.07 0 1 25658

Akkor mondanám milyen lett a Klub Saison:

 

05.13-án palackoztam.

05.27-én kóstoltam először a palackozott sört.

 

Amikor megnéztem, hogy leerjedt-e, akkor a mért lét nem öntöttem vissza.

Annyira citrusos volt mintha limonádé lett volna.

 

Egyébként ízlett.

 

Az első palackozott kóstolásnál még felismerhető volt némi citrusíz, de már a komló dominált. Egészen sörszerű lett. :)

Volt valami fura mellékíze, gondolom ez lehet a fenol...

A habja szép, ügyesen kitöltve átlátszó a sör.

Kicsit keserűbb, mint amire a leírás és a friss erjesztés után számítottam, de nagy sikert aratott azoknál akik abban a kegyben részesültek, hogy kaptak belőle. :)

 

Ma újabb üveggel nyitottam.

Citrus már inkább csak az emlék miatt rémlik.

A mellékíz eltűnt és tovább ülepedett. Alig fél centi élesztős rész marad az üveg alján, nagyon szép tiszta.

Az egész harmonikusabb lett.

 

Ez egy jó sör...

Előzmény: acerola (25607)
Tótikám Creative Commons License 2018.06.07 0 0 25657

Cukor 8%, abbey 4% véletlenül felcseréltem.

 

Előzmény: Tótikám (25656)
Tótikám Creative Commons License 2018.06.07 0 0 25656

Talán a cukor túl sok valamint a komló forralási idő hosszú.Cukortól nagyon száraz lesz.60 perc alatt az alfa sav döntő része kioldódik.Talán tennék bele 8% abbey malátát,a cukorból pedig 4% .Komlót megosztanám kb 70-30 arányban ,60perc és 15perc környéke.Cefrézés 66C-on ha szárazra szeretném akkor lefelé 63C irányába vinném. Ezek az én gondolataim a döntés a tied.Palackozáskor 7-7.5 gr/l cukor.És jöhet a hosszú feszült várakozás (3-9hónap)

Előzmény: kornel8 (25655)
kornel8 Creative Commons License 2018.06.06 0 0 25655

Itt a recept, elég egyszerű, de ha van bármilyen javaslat, szívesen fogadom. Holnap megyek megvenni a hozzávalókat. A recept:

Extra prémium pilseni 3 kg

Cukor 1.1 kg

Zabpehely 0,15 kg

Komló Saaz 50 g 90 perc

Magnum 3 g 90 perc, Élesztő Safbrew T-58

14 literre, 80%-os kihozatalt állítottam be. Og 1.086 Fg. 1.022 

Köszönöm.

Előzmény: Tótikám (25654)
Tótikám Creative Commons License 2018.06.06 0 0 25654

Két középső üveg könnyen kupakólható. A receptedet bővebben kellene  kifejtened .

Előzmény: kornel8 (25652)
bwing Creative Commons License 2018.06.06 0 0 25653

Sziasztok! Twoj rendelés indula. Aki még nem vala, annak itt: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScbR21ebkcw-61Mqm_h4ES5v-2ir2AaA4t4cD5iblad7b52NQ/viewform

Határidő: vasárnap. Este.

kornel8 Creative Commons License 2018.06.06 0 0 25652

Sziasztok!

 

Szeretném lefőzni az első belga sörömet. Melyik palackba ajánlott majd tölteni az alábbiak közül? Illetve milyen pihentetőket kell betartani a cefrézés során? Oettinger üvegből van egy rekesszel. Zabpelyhet adnék hozzá, ami nem maláta, meg cukrot. Vagy ne legyen single malt? Pilzeni maláta lenne az alapja. Előre is köszi.

Tótikám Creative Commons License 2018.06.06 0 0 25651

Nyers gabona használatán gondolkodom búza (tönköly, alakor). Cefre készítéshez keresek elméleti és gyakorlati tapasztalatokat. Eddig olvastam egy cefrés, és kétcefrés eljárásról.Igazán könnyen érthető leírást nem találtam, ha valaki tud megköszönöm .

kardosur Creative Commons License 2018.06.06 0 1 25650

Nekem 3-ból 3 olaszspeed-es 20 literes "festékes vödör" nem kotyog.

Sőt az egyik eresztett a csap körül, akár hogy szorítottam. Kellett bele tenni még egy tömítést, mert csak egy van hozzájuk.

 

Még csak a harmadik sörömet erjesztem, de eddig mindegyik leerjedt rendesen, időben.

 

Mérni kell. A harmadik, negyedik napon már általában elérik a 1020-t, de akár a végeges fajsúlyt is megközelítik. Ami persze még nem jelenti, hogy kész.

 

 

 

 

 

Előzmény: beer-bamm (25647)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.06.06 0 2 25649

pedig:

 

- rendesen zár az edény

 

Pedig nem. Az esetek 100%-ában ez a megoldás a "nem indult be" problémára.

Előzmény: beer-bamm (25647)
latam Creative Commons License 2018.06.05 0 1 25648

Mérd meg, mennyit változott a fajsúlya.

Előzmény: beer-bamm (25647)
beer-bamm Creative Commons License 2018.06.05 0 0 25647

-- kotyogó nem indul--

 

Sziasztok! Első sörfőzésemen vagyok túl, belga witbier recept, brewferm blanche élesztővel.

Már 48 órája pihen az erjesztővödörben, de a kotyogó semmi aktivitást nem mutat.

 

pedig:

 

- rendesen zár az edény

- chemipro oxival fertőtlenítettünk

- 20 celsiuson van

- az élesztőt a csomagoláson található instrukciók szerint bekevertem előtte vízzel

 

Tudtok valamilyen ötletet adni, hogy mit tegyek? 

 

krump/lee Creative Commons License 2018.06.05 0 0 25646

Twoj volt, lesz, lemaradtam?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!