Keresés

Részletes keresés

acerola Creative Commons License 10 órája 0 0 25063

A sörnél a nyomást is figyelembe kell venni. Ezért a celofán és a dugó ugrott. Hacsak nem használsz a dugóhoz pezsgős dugó kosarat. Ha az üveg átlátszó, akkor az uv fénytől is óvni kell. Különben szkunkosodik. A legjobb a barna csatos vagy koronazáras üveg. Azaz sörösüveg. Rövid távon a petpalack is jó. Különösen a sörösök. Megint csak a szín és az extra oxigénzáró réteg miatt.

Előzmény: kecsegedzsesz (25062)
kecsegedzsesz Creative Commons License 12 órája 0 0 25062

Biztos, hogy nem jó!

Arra keresek megoldást, hogy ha már adott az sok üres üveg akkor hogyan tudnám légmentesen lezárni.

Befőttese üvegekhez láttam már szilikon tömítő gyűrűt kérdés, hogy ekkora méretben kapható-e.

Előzmény: öreg_néne_b (25060)
Rowen Mc Gart Creative Commons License 15 órája 0 0 25061

Ha megfelelően sterilizálod, lehetőleg tiszta helyen tartod a hordót simán végig lehet vinni benne az erjesztést, én 2x próbáltam eddig bejött! Sajnos légmentesen lezárni lehetetlen, én kotyogót raktam a tetejére anno, persze nem kotyogott mivel szelel kifelé a cucc rendesen!! Légmentes lezáráshoz csak pattintó fedeles vödröt vegyetek, mondjuk 42l -s verzióban nem hiszem hogy elérhető!

 

Valaki nem tud esetleg komló dugványt, gyökérdarabot ültetéshez?

 

Üdv, András!

Előzmény: öreg_néne_b (25060)
öreg_néne_b Creative Commons License 18 órája 0 0 25060

"csavaros gumitömítés nélküli zárófedéllel."
Biztos, hogy jó ez?

Előzmény: kecsegedzsesz (25059)
kecsegedzsesz Creative Commons License 18 órája 0 0 25059

Hali!  

 

Ha nem ragaszkodsz annyira  vedrekhez és nem pont 42 literes kell, akkor ez alternatívának szerintem megteszi:

 

https://floravita.superwebaruhaz.hu/muanyag-hordo-40-l-es-fules-ballon-feher-t210867

 

Üdv,

 

   K.dzsesz

 

 

Előzmény: zsolt_lak (25056)
kecsegedzsesz Creative Commons License 18 órája 0 0 25058

Üdv!

 

Most nem anyagiaskodni akarok,   nem azon a néhány ezer forinton múlik a dolog de, van egy nagy csomó üresen álló literes és 0.75l-es nagyszájú  csavaros üvegem (gyümölcs leveket, paradicsomlét szoktunk bele tölteni).

 

Ezekben az üvegekbe milyen lehet a sört lefejteni? Itt is le kellene celofánozni mint ha leveket akarnék tartani benne ( nem kicsit hülyén nézne ki).

 

Üdv,

 

    K.bara

Tótikám Creative Commons License 1 napja 0 0 25057

Az Olasznál kapható munich is jó lehet .Világosabb lesz a söröd . Ízre leirás alapján a két maláta hasonló.

Előzmény: Bence0909 (25055)
zsolt_lak Creative Commons License 1 napja 0 0 25056

sziasztok

 

42 literes erjesztő vödröt keresek de sehol sem találom készleten, sem az olasznál, sem a beerodalomban

 

nincs eladó ilyen vödre valakinek, vagy tudtok helyet ahol lehet kapni ?

 

köszi

Bence0909 Creative Commons License 2 napja 0 0 25055

Munich dark melyik malatanak felel meg az Olasznal ? 

 

MZoli22 Creative Commons License 2017.11.07 0 0 25054

köszönöm a megerősítést!

Előzmény: c_babbage (25052)
-Toti- Creative Commons License 2017.11.07 0 1 25053

A 16 nk az kemény víznek számít? A vizmuvek.hu osztályozása szerint 8-18 nk között középkemény a víz, ugyanez a kategória a maviz.org szerint 14 és 21 nk között van, megjegyezve, hogy a háztartási gépek gyártói 16 nk fölött már kemény vízről beszélnek.

Előzmény: c_babbage (25052)
c_babbage Creative Commons License 2017.11.07 0 0 25052

Kemény víz valóban nem tesz jót a komlóaromáknak.

Ha előző nap felforralod a vizet, akkor másnapra kicsapódik a változó keménység egy része. (Ez persze visszaoldódik, ha elkevered.) Szóval csővel szippantsd ki a kioldódott cuccot, vagy merd le a tetejéről a kellő mennyiségű vizet.

Lehet kapni egyes boltokban RO vizet, de kezdőknek azt nem ajánlanám, mert az élesztőnek szüksége van bizonyos menyiségű ásványi anyagra.

Olasznál lehet kapni sörfőző csomagokat. Én is azzal kezdtem. Annyit tanácsod adnék ahhoz, hogy több máslóvizet melegíts, és forralás előtt mérd le, hogy megvan-e a 18 litered. Ha több vizet forralnál el, akkor hígítsd vissza felforralt és visszahűtött vizzel.

Előzmény: MZoli22 (25050)
Njoci92 Creative Commons License 2017.11.06 0 0 25051

Hello. Koszi a segitseget. Nyíregyházán.

Előzmény: gyapot vfr800 (25044)
MZoli22 Creative Commons License 2017.11.05 0 0 25050

Sziasztok, első söröm főzésére készülök, milyen receptet javasoltok első nekifutásra? Alapvetően kemény víz van nálunk, 16 nk a Vízmű szerint, van olyan recept/sörtípus, amihez ezt is használhatnám kezelés nélkül? Ha nincs ilyen, milyen kezelés szükséges, amit én is elvégezhetek házilag? Több helyen olvastam, hogy pl a magas komlótartalmú sörök gyengébb vizet igényelnek, ez fedi a valóságot? Gyakorlott sörfőzők válaszát várom, és köszönöm előre is!

Zoli

Lex Icon Creative Commons License 2017.11.04 0 1 25049

Köszönöm a segítséget.

Jó pár fajtát kipróbáltam, amit kaptam a boltokban, áruházakban (Auchan, Metro, Interspar, ...).

Az eddigi tapasztalat:

- Komló nélkülit nem találtam a boltokban.

- A barna sörök is keserűek, ha nem is annyira, mint a világosak.

- A búzasör viszont egy elfogadható alternatíva, főleg a barna fajták:

        - Erdinger Dunkel,

        - Valentins Hefeweissbier Dunkel

Van még többféle barna búza, de ezeket sikerült beszereznem.

Az Ale típusok sem váltak be, pedig a belgától az írig próbáltam párat.

A Paulaner búzasör alkoholmentes változatát viszont nem ajánlom senkinek, mert büdös és rosszízű, mintha tényleg mosogatólé lenne. Gyanús is volt, hogy fele annyiba került, mint az alkoholos változat.

Előzmény: latam (25019)
latam Creative Commons License 2017.11.03 0 1 25048

Legalább olyan fontos, hogy a cefre megfelelő pH értékét beállítsd, mint a víz összetétele. A cefre pH értékét a felhasznált víz és maláta összetétele határozza meg. AZ IPA sörökhöz hagyományosan Burton-on-Trent-i vizet használtak,ennek összetétele nagyjából: kalcium (270-300 ppm), magnézium (25-60 ppm), nátrium (30-55 ppm), bikarbonát (200-320 ppm), szulfát (600-800 ppm) és klorid (25-35ppm). Én hasonló összetételű vizet használnék, és a bikarbonát értéket csökkenteném annyira, hogy a pH érték megfelelő legyen. A lényeg, hogy a szulfát mennyisége magas legyen, ez támogatja a keserű ízt.

Előzmény: angusfan (25039)
bwing Creative Commons License 2017.11.03 0 1 25047

Sziasztok! Twoj rendelés megyen megint. 6-án (hétfő) estig küldjétek a táblázatot. Aki nem volt még itt veheti fel a kapcsolatot:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScbR21ebkcw-61Mqm_h4ES5v-2ir2AaA4t4cD5iblad7b52NQ/viewform

Tótikám Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25046

A komlóforralás végén kb. 5 percnél vagy az erjesztés negyedik napja után. A narancshéjból kb. 10 gr,  gyömbért nem használtam. A fűszereket teaként is hozzá lehet adni, így az ízeket meg lehet kóstolni. A túlfűszerezés elnyomhatja a sör ízét. Csillagánizs, szegfűszeg, kardamon nagyon erős ízűek, óvatosan kell velük bánni.

Előzmény: Bohus84 (25040)
Tótikám Creative Commons License 2017.11.02 0 1 25045

Kezdéshez a Sőrfőzés otthon, egyszerűen c. könyv jól végig követi a sörkészítést. Első főzéskor csapvíz / nem ajánlott a forrás vagy kútvíz/. Később lehet próbálkozni RO víz használatával, melyet a sör típusának megfelelően után kell sózni, esetleg a csapvizet lágyítani vele. Először fontosabb a sörfőzés folyamatának és az eszközök használatának megismerése. Ma nagyon elterjedt az egylépcsős, infúziós cefrézés, de búzamaláta, pelyhek, nyers gabonák esetén ajánlott a több lépcsős. Érdemes kísérletezni mindkettővel és a dekokciós eljárással / pl. barna söröknél / is.

Előzmény: angusfan (25039)
gyapot vfr800 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25044

Hali!

Ez egy Tuborg gren hordó,ki lehet biztos nyerni belőle a nedűt .

csapoló gép csatlakozóját kell leutánozni.

Hol vagy helyileg?

Előzmény: Njoci92 (25041)
gyapot vfr800 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25043

Szevasz! 

Edény nem szendvics talpas,normál nagykonyhai fazék.

Mèretek  450mm átmérő, 470mm magasság.

Dombóváron van az edény.

 

Előzmény: Bbrian6 (25042)
Bbrian6 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 25042

Üdv! Szendvicstalpú a 70es edény? Meg van még? Mik a méretei? Hol van helyileg? Köszi!

 

Előzmény: gyapot vfr800 (25028)
Njoci92 Creative Commons License 2017.11.01 0 0 25041

Sziasztok! 

 

Kicsit off tema. Kaptam egy 30 literes soros hordot. Fogalmam sincs, hogy mi a modja a sorcsapolasnak ebbol a szerkezetbol. Kepen lathato a csatlakozas. 

 

Valaki esetleg tudna segiteni benne? 

Elore is koszi. 

 

 

Bohus84 Creative Commons License 2017.10.31 0 0 25040

Sziasztok!

Karácsonyi hangulatú sört szeretnék főzni. Az alap recept megvan, szeretném megbolondítani pár aprósággal. Mézre, narancshéjra(curacao) és gyömbérporra gondoltam. Mivel még sosem próbáltam őket ezért tanácsot szeretnék kérni, hogy milyen mennyiségben és hogyan(a főzés mely szakaszában) használjam. 3kg malátából főzök kb 13 l szokott lenni.

angusfan Creative Commons License 2017.10.30 0 0 25039

Sziasztok!

Nemrég döntöttünk úgy haverral, hogy megpróbálkozunk a sörfőzéssel. Az IPA mellett döntöttünk.
Az elmúlt pár napon azzal telt, hogy beszereztem az eszközöket, és megvettem a "Házi sörfőzde" c. könyvet. Jó könyv, de egy kicsit többet vártam tőle. Például olyan lényegi dolog maradt ki belőle, mint a többlépcsős cefrézi eljárásnál, használt hőmérsékleti lépcsők, pihenők stb.
Értem én, hogy modern maláta és elég neki az egylépcsős infúziós eljárás, de nekem hiányzott, hogy részletesebben leírja.
De ami a legfontosabb szerintem, amit nem taglalt eléggé az a víz. Órákon keresztül bújtam a külföldi oldalakat, hogy megértsem milyen fontos szerepe van a víznek, melyik ásványi só mire való és hogy mi az "Alkalinity", "Effective Hardness" és a "Residual Alkalinity".
A kérdésem az hogy Ti milyen vízből főztök/főznétek IPA-t? :) Lehet, hogy 100x ki lett már ez tárgyalva itt, de a segítségeteket kérem, hogy a kezdő lökés meglegyen. :) Úgy gondolom a sima csapvíznek elég magas a bikarbonátszintje, lehet, hogy nem lenne a legalkalmasabb IPA-nak.
Írtam már a vízműveknek, az összetétel miatt, de nem válaszoltak még.
Már azon gondolkodtam, hogy veszek a boltba ásványvizet, annak legalább tudom az összetételét és ioncserélt vízzel felhígítom, az ásványi anyagokat meg visszapótolom arra a szintre ami szerintem kellene ebbe a sörbe.
Működhet ez? Amit a boltban lehet kapni ioncserélt víz alkalmas erre, még ha az is van ráírva, hogy akvarisztika és gépjárműkarbantartás?

Köszönöm a segítséget! :)

 

Tótikám Creative Commons License 2017.10.27 0 0 25038

Igen,olyan térfogatúba hogy majd nem tele legyen.Üveg ballon fénytől védve.Decembertől pl.teraszon.

Előzmény: -Toti- (25037)
-Toti- Creative Commons License 2017.10.27 0 0 25037

A lágerezés előtt átfejted a sört, vagy végig az eredeti erjesztőhordóban tartod az élesztővel?

Előzmény: Tótikám (25034)
thegyb2 Creative Commons License 2017.10.26 0 0 25036

Köszi a választ! :D

Előzmény: Katyvasztó (25035)
Katyvasztó Creative Commons License 2017.10.25 0 2 25035

Meg azt is mondja a nagykönyv, hogy minél melegebb az oldat, annál könnyebb a máslás, mert nagyobb a viszkozitása a cuccnak.

78 Celsius fölé viszont nem szabad menni, mert ott már kioldódhatnak mindenféle nemszeretem ízek.

Előzmény: -Toti- (25033)
Tótikám Creative Commons License 2017.10.25 0 1 25034

Jobb választás lenne bohémien lager vagy 34/70-es élesztő 12 Celsius fokon erjesztve, majd 16-18 fokon 1-2 nap pihentetés. Ezután 3-4 fokon 4-6 hét lágerezés. Én ezután szoktam palackozni, majd további türelemmel lenni.

Az élesztő mennyiségére figyelni kell, lagerből több kell, érdemes kalkulátort használni.

A barna sörhöz a dekokciós cefrézési eljárás való, de infúzióssal is működik.

Előzmény: -Toti- (25023)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!