Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

acerola Creative Commons License 45 perce 0 1 20694

Én a helyedben a hűtő hőmérsékletét 1-2C fokkal alacsonyabbra venném mint a kívánt cél. Az erjedés lassulása felé pedig picit megemelném. Tapasztalatom szerint a matrica elég jól mér. Az erjesztőre rakott hőmérő nem az erjesztő hőmérsékletét méri. Néhány tizeddel lehet hogy magasabb a helyiség hőmérsékleténél. De a környezeti hőmérsékletet méri inkább.

Az erjesztőben melegebb van az erjesztés első néhány napjában. Nekem egy külső szenzoros hőmérőm van egy csomó buborék fólia alá rágumipókozva az erjesztő oldalára. Ez jól mutatja a magasabb hőmérsékletet.

Lásd egy korábbi posztot: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=127334354&t=9158096

 

Előzmény: nothingam (20693)
nothingam Creative Commons License 3 órája 0 1 20693

Engem is érdekelne hogy lehetne rendesen mérni a ténylegesen erjedő sör hőmérsékletét. Holnap fogom először kipróbálni az erjesztő hűtőmet és 18°C-os erjesztéshez kíváncsi lennék hány fokra állítsam.

Van hőmérő matricám, de nem tudom mennyire lesz pontos és nyitogatás nélkül nem is tudom nézegetni. 

 

Lehet csak túlkomplikálom ám és minden rendben ha 18-ra állítom a hűtőt, de még nincs tapasztalatom.

Előzmény: Butters_ (20683)
Babar66 Creative Commons License 3 órája 0 0 20692

Pedig kezdésnek jók. Ahhoz, hogy megjöjjön a kedve az embernek az otthoni sörkészítéshez, mindenképpen. (Direkt nem főzést írtam, mert az elrettentő lehet...)  

Nekem négyből három elég jól sikerült, csak áldozni kell a "minőség oltárán". A megadott mennyiségnél kevesebbet készíteni és/vagy  a cukor helyett spraymalt-ot használni. (A legutolsónál nem ezt tettem, nem tudom, ezért-e, de nem is lett jó.)

Előzmény: mind_the_gap (20688)
Butters_ Creative Commons License 5 órája 0 0 20691

Köszönöm majd kipróbálom, pont azért kérdeztem a matricásat, hogy mennyire a sör mint inkább a külső hőmérsékletet méri. De gondolom ezt már csak profibb eszközökkel lehet megcsinálni, hogy a belső hőmérsékletet tudjam mérni.

Előzmény: Cserven Brewery (20690)
Cserven Brewery Creative Commons License 6 órája 0 1 20690

Rakj egy bármilyen hőmérőt a vödör tetejére. Ha a helyiségben nem sokat változik a hőmérséklet, mind a söröd, mind az egész eszcájg átveszi a környezet hőmérsékletét. A mért hőmérséklet a sörlé hőmérséklete is. Persze azért ezt nem nevezhetjük precíznek, de a matricás hőmérő sem egy laboreszköz.

Előzmény: Butters_ (20683)
Cserven Brewery Creative Commons License 6 órája 0 0 20689

Elvileg írják ezt is, olyan 11-12 liter körül talán. Hideg/aroma komlózással próbálkozhatsz, de szerintem felesleges. Olyan, mint instant kávéba tejszínhabot  és belga csokireszeléket rakni. Jó-jó, de nem lesz egy frissen főzött wiener melange  soha.

Előzmény: cenya (20684)
mind_the_gap Creative Commons License 6 órája 0 0 20688

Nekem ezek az instant sörök nagyon nem jöttek be. Kipróbáltam kettőt is. Mindkettő egy vízízű valami, aminek a sörhöz semmi köze. 

Előzmény: Mefi_13 (20686)
Totka21 Creative Commons License 9 órája 0 1 20687

Röviden: sehogy.

 

Picit hosszabban: ezeket  a sűrítményeket pontosan a kezdőknek készítik az egyszerűségük miatt. Márpedig általánosságban egy kezdő 99%, hogy nem képes 10 fokon erjeszteni, ezért a "lager" (nek nevezett) termékeikbe is felsőerjesztésű élesztőt tesznek.

 

Természetesen az íze nem lesz sosem ugyanolyan, mintha lager élesztővel erjesztenéd, ahogy olyan sem, mintha nem sűrítményből készítenéd :)

 

Amennyiben van rá lehetőséged, hogy 8-10 fokon erjessz, vegyél hozzá külön egy lager élesztőt, és azzal oltsd be.

 

De ha akár 15-16 fok körül is tudsz erjeszteni, akkor vehetsz például egy Safale US-05 élesztőt, ami dolgozik ezen a hőmérsékleten is, ráadásul nagyon tisztán.

Előzmény: Mefi_13 (20686)
Mefi_13 Creative Commons License 10 órája 0 0 20686

Üdv!

Vettem a minap egy BetterBrew Export Lager sörsűrítményt. Bár még csak nemrég kezdtem el tanulni a sörökről, annyit azért tudok, hogy lager=alsóerjesztésű, ale= felsőerjesztésű. A csomagoláson azonban ugyanaz a metódus van az erjesztésre, mint a többi sörnél (tehát a 20-25 fok között 2 hétig)
Kérdés: Hogy lehet h 20-25 fokon kell erjesztenem egy Lagert, mikor azt amúgy 8-10 fok körül kéne?

Előre köszi a válaszokat,
Előd
 

Steiner VCF Creative Commons License 27 órája 0 0 20685

Annyiba én 3 darab 50g-s pakkot szoktam tenni ha IPA, (az első 50g az első 60 percben megy, úgy elosztva, hogy kijöjjön az IBU, nullánál még 50g és 50g dryhop) ha imperial ipa akkor legalább 200g.

Ez amúgy nem annyira sok, pláne a hazai ki tudja hogyan tárolt, szállított és átcsomagolt, vákum és védőgáz nélküli komlóknál.

Előzmény: Tafaya (20678)
cenya Creative Commons License 29 órája 0 0 20684

Van azzal kapcsolatban valakinek tapasztalata, hogy azokba az 1,7kg-os ~1kg cukrot igénylő sűrítményekbe nem teszek cukrot akkor mennyi sört lehet belőlük kihozni, amennyiben tartani akarom az előírt fajsúlyt? Érdemes ezzel kísérletezni? Hideg és/vagy aroma komlóznám is a sűrítményt, ha ezzel kapcsolatban van tapasztalat - vagy ellenjavaslat azt is szívesen meghallgatom. :)

Előre is köszönöm!

Butters_ Creative Commons License 1 napja 0 0 20683

Köszi a tippeket, ma is tanultam valamit :) Legközelebb odafigyelek erre. Fiatalka még a sör később lehet jobb lesz. Tehát ha mondjuk az élesztő 20-24 fokon üzemel, akkor egy 17-18 fokos helységbe lenne a tökéletes (Befog indulni az erjedés?)? Sajnos lehetőségem nincs még a sör hőmérsékletét mérni. Erre ilyen az erjesztő (műanyag) külsejére ragasztott hőmérő matrica megoldás lehet?

firekiller Creative Commons License 1 napja 0 1 20682

Erős söröknél kell legalább fél év mire szépen kikerekedik a sör.

Ha az erjesztő helyiségben 20-21 fok volt, akkor főerjedésnél az erjedési zónában 25-28 fok is lehetett.

Előzmény: Butters_ (20679)
Totka21 Creative Commons License 1 napja 0 0 20681

Mikor főzted?

Nem lehet, hogy fiatalka még?

Előzmény: Butters_ (20679)
acerola Creative Commons License 1 napja 0 0 20680

Erjeszd hidegebben. Az élesztő csomagolásán az erjedő sör hőmérséklete van. Te pedig, ha jól gondolom a környezeti hőmérsékletet adtad meg. Egy 4-5%-os sör 1-2C-kal melegebben erjed mint a környezeti hőmérséklet. Egy erősebb sörnél még nagyobb az eltérés. 22C-os környezeti hőmérséklettel simán lehet, hogy 25-26C-ra is felment az erjedés csúcsán a sör hőmérséklete.

Ha mégis a sör hőmérsékletét mérted, akkor nincs tippem.

Előzmény: Butters_ (20679)
Butters_ Creative Commons License 1 napja 0 0 20679

Főztem egy Belga Dubbelt, első kóstolásra nekem túlságosan alkoholos jelleget mutat. 6,9%-os lett, de nekem túlságosan érezhető benne az alkohol. Mivel tudom legközelebb jobban kiegyensúlyozni a sört? Tudtok valami ötletet adni? 21-22 fokon erjedt. Az élesztő papír szeritn 20-24 fokokn dolgozik. How to brew azt írja a túl magas erjedési hőmérséklet okozza ezt. Valami tipp, vagy praktika, hogy legközelebb kicsit eltudjam nyomni az alkohol ízt?

Köszi!!

Tafaya Creative Commons License 2 napja 0 1 20678

A mostani egy 83 IBU-s red imperial ipa volt, 13 literhez tettem 30g Magnumot és 30g Mosaicot, a tavalyi pedig egy rozsos pils 68 IBU 15 literbe ment 50g Galaxy.

Előzmény: Butters_ (20671)
olasz66 Creative Commons License 2 napja 0 0 20677

Már . Van!

Előzmény: batya88 (20204)
olasz66 Creative Commons License 2 napja 0 0 20676

Csak akkor érdemes menni, ha papírra van szükséged.

 

A feleségem és a fiam most járnak, de nem sokat tanultak.

Előzmény: kingbid (20669)
olasz66 Creative Commons License 2 napja 0 1 20675
acerola Creative Commons License 2 napja 0 1 20674

A házi sörfőzde könyvet átalakítottam könyvvé jobban mondva megtaláltam könyv formátumban. :)

http://www.mediafire.com/view/nfoxvgs5yntvqpv/Greg_Hughes_-_Hazi_Sorfozde.pdf

Előzmény: rootsrocker (20667)
acerola Creative Commons License 2 napja 0 1 20673

A 20 liter sör főzéséhez a 30 literes vödröt szokták ajánlani. 10-20% szabad téret mindig érdemes hagyni felette. Mert ha nem hagysz helyet, akkor erjedés közben kinyomja a habot. Szóval jó lesz az.

Előzmény: leventef90 (20672)
leventef90 Creative Commons License 2 napja 0 0 20672

Sziasztok!

Most kezdek belemerülni a sörfőzés világába.Szeretnék rendelni egy pár eszközt.

A kérdésem az lenne hogy ha rendelek egy 30l es erjesztő vödröt de csak 23l sörlevem van az az 7l üres tér nem fogja e rossz irányba befolyásolni a sör minőségét?

Üdv. Levente

Butters_ Creative Commons License 2 napja 0 0 20671

Nekem most a sörfőző versenyen azt írták, hogy valószínű fertőzés miatt a komló elvesztette a testességét, szóval erre tudok gyanakodni, vagy nem volt benne elég komló. Milyen sör volt, mennyi komlóval? IBU?

Előzmény: Tafaya (20670)
Tafaya Creative Commons License 3 napja 0 0 20670

20629-esre van valakinek ötlete?

kingbid Creative Commons License 3 napja 0 1 20669

Sziasztok!

Jár valaki közületek ezen a jelenleg is futó Sörgyártó OKJ képzésre? Ha igen megírhatná a tapasztalatait róla. Én idén szerettem volna rá jelentkezni, de sajnos máshogyan hozta az élet, viszont jövőre biztosan megpróbálnám. Addig is érdekelne minden tapasztalat, akár a képzést, akár a képzőintézményt illetően.

acerola Creative Commons License 3 napja 0 0 20668

Kétféle hőmérőt használok. A blogon azokat láthattad. Van egy analóg mutatós hőmérőm, ennek elég rövid tűje van. Ehhez volt egy edény szélére erősíthető tartó. És van egy hosszú tűs digitális hőmérőm. Ha majdnem tele van a fazék, akkor tudom a rövid tűset használni. Ebay-ről rendeltem őket.

Előzmény: rootsrocker (20667)
rootsrocker Creative Commons License 3 napja 0 0 20667

Itt a GH - Házi Sörfőzde könyve. Megtaláltam digitalizálva. Mondjuk szerintem hiányos az oldalszáma

http://www.mediafire.com/download/769n1bjc418q7av/HS-t%C3%B6m.rar

rootsrocker Creative Commons License 3 napja 0 0 20666

Hol érdemes úszóhőmérőt venni? Olyan érdekelne, mint amit a sörforum blogon látni. 

Nekem mint kiderült inkább ételhőmérőm van, mint folyadék hőmérőm, de szívesen lecserélném.

Köszi az infükat 

acerola Creative Commons License 3 napja 0 0 20665

Kösz a felajánlást. Jó cuccaik vannak. De mostanában jól bevásároltam Lengyelországból.

Előzmény: superz76 (20648)