Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

ptibike 2014.07.25 01:02:58 © 19112

Sziasztok!

Szeretnék belevágni a sörfőzésbe.

Már olvastam a bejelentési kötelezettségekről, a felszerelésekről illetve már az "oktató videókat" is megnéztem sokszor.

Abszolút kezdőként a sűrítményes módszerrel szeretnék kezdeni és tovább akarok majd lépni az igazi sörfőzéshez.

Nagyon nem részletezem az alábbi termékeket, mivel úgyis ismeritek szerintem. Tehát melyiket ajánlanátok?

Olaszspedék által forgalmazott Start szett Basic (010), vagy DELUXE START SZETT (009), vagy a hazisorponthu által forgalmazott Dukátus kezdő készletet?

Milyen sűrítményt vegyek? Egyelőre egy alap világos sört szeretnénk, ami nem túl édes, nem túl keserű.

Megköszönném ha kapnék egy kis iránymutatást.

Üdv

 

porgolo 2014.07.24 09:43:31 © 19111

Köszönöm a segítséget, már meg is rendeltem a cuccot.

Előzmény: acerola (19110)
acerola 2014.07.23 21:00:08 © 19110

Jól mondod. A forralási mennyiségtől pedig kicsit függ az ibu. De 1-2 liter nem sokat zavar.

Előzmény: porgolo (19108)
porgolo 2014.07.23 20:59:20 © 19109

Vagy addig kell higitani mig az OG be nem all a program szerintire.

Előzmény: acerola (19107)
porgolo 2014.07.23 20:54:53 © 19108

Akkor a lenyeg az h a vegso mennyiseg annyi legyen amivel a program szamolt?. Mert igy jon ki az alkohol fok. Gondolom csak a viz forr el a szarazanyag nem. 

Előzmény: acerola (19107)
acerola 2014.07.23 20:23:25 © 19107

A top up water-be kell beírni, hogy mennyi vizet/jeget akarsz a végén hozzáönteni. Az első söreimet 6 literes leveses fazékban forraltam. Ilyenkor a simán hozzáöntöttem a felét utólag. A hűtés is gyorsabb volt.

Előzmény: acerola (19106)
acerola 2014.07.23 20:14:22 © 19106

Simán megteheted, hogy eleve kevesebb levet forralsz. A hűtés az elején nagyon könnyen megy, még hideg vízbe állítva is. A jeget a legvégén érdemes hozzátenni.

Ha kevesebb vízzel forralod, akkor a keserű komló picit kevésbé hasznosul. Szerintem kiszámolja a program, ha a forralási mennyiséget csökkented.

Előzmény: porgolo (19105)
porgolo 2014.07.23 19:44:51 © 19105

Koszonom.

A kiindulo mennyiseg meg van adva, az elforrt levet potolni kell? Ha igen jeg formajaban akarom az ia hut.

Előzmény: acerola (19100)
szabolacko 2014.07.23 17:06:33 © 19104

Köszi, szimpatikus recept.

Előzmény: acerola (19103)
acerola 2014.07.23 17:03:45 © 19103

Nem teljesen. Az utolsó az hidegkomlózás. Egyébként stimmel.

Szerintem ez egy jó kiindulás lehet.

Előzmény: szabolacko (19101)
szabolacko 2014.07.23 16:01:48 © 19102

Ja, az amarillo kivonatost néztem.

szabolacko 2014.07.23 16:00:05 © 19101

Bocs,hogy belekotnyeleskedek. Jól értem,hogy  45 perc forrásnál dobsz hozzá 10 g-komlót,majd 55 nél még 15-öt. A maradék 25-öt pedig kihűlés után? A taurus meg végig bent van. Gondolkodom én is egy malátakivonatos főzésen.

Előzmény: acerola (19100)
acerola 2014.07.23 15:18:29 © 19100

Alkottam valamiket:

https://www.brewtoad.com/users/56601

 

Az amerikai megmaradt. Szerintem az a legfinomabb.

Csináltam még egy fűnyírósat ez leginkább bitter és a barna az leginkább porter.

 

Maradtam az us-05-nél, ezt ismerem legjobban. Ebből elég fél zacskó is egy sörhöz.

Az élesztőt lecserélheted a bitternél és a porternél s04-re is. Az klasszikusabb angol élesztő jó ülepedéssel. Én nem szeretem az észtereket amiket dob, de lehet hogy neked bejön. Ha magasabb hőmérsékleten erjesztesz, akkor maradnék az us-05-nél.

 

A Saaz-t is lecserélheted akár Fuggles-ra vagy East Kent Goldings-ra azok klasszikusabb angol komlók. Mivel más az ibujuk, ezért a keserű komló mennyiségen változtatni kell egy picit, ha hozzányúlsz.

 

A fűnyíró sör nem tudom milyen lesz, még nem csináltam ilyen egyszerűt, bár tervezem.

 

Módosítani az Edit Recipe gombbal tudsz. Vízmennyiséget a Batch & Boil fül alatt tudod állítani.

Előzmény: porgolo (19099)
porgolo 2014.07.23 13:51:10 © 19099

Azonosito es jelszo a nickem. A dunkelra is alkoss valamit.

Előzmény: acerola (19098)
acerola 2014.07.23 12:45:22 © 19098

Lépj be a brewtoad-ba. Adj meg valami kamu jelszót. Írd le ide. Megcsinálom neked a receptet, aztán módosítani már könyebb.

Hosszú távon úgy is kell valami recepttervező.

Ha a brewtoad nem tetszik, akkor próbáld meg a http://www.sortervezo.hu/ -t

Nem ismerem annyira, de gondolom ugyanazt tudja.

Az "egyszerű sört" én is csak úgy tudom összerakni, hogy beírom a tervezőbe. Nézem milyen keserű lesz. Meg mennyi lesz az alkohol foka. Egy délután megtanulod te is. Az allgrain-hez is jó fog jönni.

Előzmény: porgolo (19097)
porgolo 2014.07.23 12:35:14 © 19097

Sajnos nem sikerült használnom a programot a kevéske angol tudásommal.

Ami biztos a malátakivonat és a taurus komló, talán a 20g elég lesz bele, de ha nem akkor rendelek még.

Most mennem kell dolgozni, már csak holnap délelőtt tudom újra megnézni.

Csinálj nekem valami egyszerűt... :)

Előzmény: acerola (19096)
acerola 2014.07.23 11:57:27 © 19096

http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_21_141&products_id=826

Beteheted 10 literbe is az 50g-ot. Akkor jön ki igazán jól az amerikai komló jelleg. :)

Ha már dolgozol vele akkor ne a pénzt figyeld. Sokkal több elmegy az idődből. Üvegmosás/ fertőtlenítés /palackozás.

Én a receptben felsorolt alapanyagokban vagyok otthonos. Ha eldöntöd milyen alapanyagokat szeretnél, akkor segíthetek összerakni a receptet. Vagy pötyögd be a brewtoadba te és töltsd fel, azután megköpködjük. :)

A taurus jó magnum helyett.

Előzmény: porgolo (19095)
porgolo 2014.07.23 10:51:04 © 19095

Köszi a gyors választ. Lehet nem voltam egyértelmű, két különböző sört szeretnék.

Az egyik világos 4% körüli alkohol tartalommal, könnyű nyári ivó sör, 25-30 IBU.

A sötét nem túl komlós, de igazából fogalmam sincs mit lehet ebből kihozni.

 

Van itthon Hallertauer Taurus komló pellet 20g, ezt is el akarom használni. Közben az is felmerült, hogy a forralás alatt csökkent mennyiséget a végén pótolhatom sima vízzel?

 

Nem akarom túl cifrázni és viszonylag olcsón akarom kihozni. Tanulási folyamatban vagyok, haladva az all grain felé.

Amarillo komlót nem találtam olasznál, vagy figyelmetlen voltam?

Előzmény: acerola (19094)
acerola 2014.07.23 00:12:55 © 19094

Jó lenne kitalálni, hogy körülbelül milyen stílusú sört szeretnél. Nem kell stílus szerint főzni a házisört, de jó mankót tud adni. Milyen variációk működnek biztosan. Például az élesztő és a komló kiválasztásában segíthet a stílus, de a komló adagolását is meghatározhatja. Keserű komlózás mellett kell-e és mennyi aromakomló. De lehet fordítva is gondolkozni. Ha megvannak az alapanyagok lehet belőle valamilyen sört kihozni. Milyen komlóra gondoltál?

Most összeraktam egy receptet a saját ízlésem szerint. Elég komlós, citrusos déligyümölcsös egyik kedvenc komlómmal. 50g Amarillo, 30g magnum és US-05 élesztő mert szeretem hogy semlegesre erjeszt és hagyja a komlót érvényesülni.

https://www.brewtoad.com/recipes/apa-for-porgolo

Persze ez is kilóg a stílusból. Kicsit sötétebb mint egy tipikus ameriaki pale ale.

Ha csak lassan tudsz hűteni, akkor lehet hogy túl keserű lesz. Akor kicsit vissza kell venni a magnumot.

Előzmény: porgolo (19093)
porgolo 2014.07.22 22:39:54 © 19093

Ez kb. 2x10l sort jelent.

Előzmény: porgolo (19092)
porgolo 2014.07.22 20:20:15 © 19092

Urak! Cseh vilagos es sotet malatakivonatbol szeretnek fozni. Vennek 2 csom brewferm top elesztot es 50g komlot. Eleg lesz enny? Kesobb majd a komlo adagolast is megkerdezem. Koszi.

simplysteve 2014.07.22 17:01:30 © 19091

Köszi a tippeket, kellett nekem a legnagyobb melegben főzni, de hát nem bírtam tovább várni. A pincébe meg a nagy nedvesség, penész miatt nem mertem levinni. Majd megírom mi lett belőle.

Előzmény: acerola (19089)
Stefan83 2014.07.22 13:55:18 © 19090

Sziasztok!

A most erjedő sörömet szeretném leveles citrával hidegkomlózni. Eddig csak pellettel hidegkomlóztam. Ha jól sejtem akkor a leveles komló a tetején fog lebegni.  Így is kioldódnak az aromák, illatok vagy jobban járok ha pl. komlóforralóm zsákba teszem a komlót + valami nehezéket és akkor nem a tetején fog lebegni ?

acerola 2014.07.22 08:00:02 © 19089

A hűtéssel már kezdesz lekésni. Az első 2-3 nap a leglényegsebb. Fokozott észter és kozmaolaj képződést kockáztatsz a magasabb hőmérséklettel. Az utóbbi alkoholos íllat és íz. Rossz esetben akár oldószeres. A jó hír hogy az IPA alkalmas arra, hogy a kisebb ízhibákat elfedje. Ha nagyon aggódsz megemelheted a hidegkomló adagot. Valószínűleg iható lesz a söröd, el fog fogyni. Majd számolj be róla.

Előzmény: simplysteve (19087)
acerola 2014.07.22 07:53:09 © 19088

Nem hülyeség amit mondasz. Komlóteának szoktuk nevezni. Volt már róla szó. Keress rá arra, hogy komlóte* .

Előzmény: szabolacko (19086)
simplysteve 2014.07.21 21:02:49 © 19087

Sziasztok! 2 napja készítettem az első söröm, Home 15 IPA. Azt hittem, a pincelejáró előtt elég hűvös lesz neki, de a nagy meleg miatt 23 fokon maradt a külső hőmérséklet, most állítottam vízbe + vizes törölközőt rá (ahogy itt is olvastam), mire számítsak?

szabolacko 2014.07.21 20:13:29 © 19086

Olvasgatom a hidegkomlózásról szóló cikket és felmerült bennem, hogy mi van,ha vízben kifőzöm a komlót és ezt a vizet kihűtve adom a sűrítményes sörömhöz? Próbált már valaki ilyet? Vagy ez marhaság? A sűrítményes pilsem finom lett,de én szeretném,ha keserűbb lenne. Vagy erjesztéskor elmegy az íz? Köszi, ha válaszoltok!

Smürc 2014.07.20 22:44:48 © 19085
Előzmény: csigabiga123 (19083)
C. Tamas 2014.07.20 11:01:20 © 19084

Köszi szépen a linket, hasznos kis oldal! :D

csigabiga123 2014.07.20 10:22:44 © 19083

Lassan ideje lesz hidegkomlózni az ipám. Van hozzá kb 30g somcoe komlóm, ehhez szeretnék még amarillót. 23 literhez mennyit javasoltok? Csak lógassam bele a sörlébe, vagy forraljak kis vizet és abba lógassam?