Keresés

Részletes keresés

Tótikám Creative Commons License 1 napja 0 1 24083

Nem. Provega Trend kukorica pehely. Herba Ház honlapján van kép feltöltve .Nekem soknak tünik az áltlad irt mennyiség.

Előzmény: _Sevi_ (24082)
_Sevi_ Creative Commons License 1 napja 0 0 24082

Értem. Akkor 24 liter sörhöz 1,6-2 kg kukorica pehely elég lehet. Én ilyenre gondoltam, szerinted ezt lehet használni erre a célra?

Köszi a receptet kifogom próbálni. 

Előzmény: Tótikám (24081)
Tótikám Creative Commons License 1 napja 0 1 24081

Valahol azt olvastam hogy max. 20 százalék. Nyers kukorica használatát nem ismerem .De a hengerelt gabonák zab, árpa ,buza, rozs, rizs....egyszerüen használhatok. Csak  ne legyen izesitett, oljozott ..... Receptemben müncheni ,melanoidin ,15 százalék kukorica volt

Előzmény: _Sevi_ (24077)
Tótikám Creative Commons License 1 napja 0 0 24080

Nekem még azt mondták hogy fözés előtt három munka nappal. Faxon 3.ker.ben már nem lehet.

Előzmény: Kisgubac (24076)
vakrepulo2 Creative Commons License 2 napja 0 0 24079
Előzmény: nemeth77 (24075)
mik12345 Creative Commons License 2 napja 0 0 24078

Köszi a választ!

Előzmény: bwing (24066)
_Sevi_ Creative Commons License 2 napja 0 0 24077

Köszi a tippet!

Esetleg van valami konkrét recepted is?

Maláta - kukorica pehely arány milyen volt?

Sima kukoricát nem is kell bele tenin vagy valami mást?

Köszi!

Előzmény: Tótikám (24071)
Kisgubac Creative Commons License 2 napja 0 1 24076

Valahol korábban felmerült és nekem sem volt tiszta, hogy mi az adóhatóság elvárása, hogy csak papíralapon vagy e-mailben is be lehet-e jelenteni a főzést a NAV felé. Irásban megkérdeztem a NAV-tól, a válasz lényegi részét idemásolom:

 

"Fenti adatokon túl a jogszabály nem határoz meg egyéb feltételeket, így a bejelentés módját sem, tehát bejelentését személyesen leadva, postai úton vagy elektronikus úton is megteheti a főzés helye szerint illetékes vámszervnek. Elektronikus úton történő bejelentés esetén történhet az Ön által javasolt „aláírt, szkennelt lap” beküldésével eleget tenni e kötelezettségnek, azonban nem előírás."

 

Vagyis simán e-mailben is lehet jelenteni az előállítás szerint megyei NAV-hoz, nem várnak el aláírt papírt, amin meglepődtem.

 

 

 

 

 

nemeth77 Creative Commons License 4 napja 0 0 24075

Köszi a tippet! A búzasörről. Valamelyiket használni fogom.

Címke tervezőt ismeretek esetleg? Hiányzik még a sörömről.

bwing Creative Commons License 4 napja 0 1 24074

Én is így főzök. Ha biztosra akarsz menni, akkor komlózsákba teszed a komlót, és kiveszed, amikor kész vagy. Én átfejtem, és az eltart pár percig, így simán lesz a 3 perces komlóból 7 perces, ami nem nagy különbség, de nem is az, amit akarok. A másik probléma, hogy a zsákból is kihullik a komló apró része, és pl. 5% már mérhető eredményt ad, azaz az abból adott keserűség számít (a forró lében űcsörgő 3g 10 IBU-s komló már 4-5 IBU-t növelhet).

Én kannába fejtem, és mikor kihűlt, akkor teszem erjesztőbe, a leülepedett seprő nélkül.

Előzmény: berkesandor (24073)
berkesandor Creative Commons License 5 napja 0 1 24073

Kösz a választ, azt elfelejtettem írni, hogy no-chill módszerrel szeretnék főzni. Ez változtat valamin?

 

Előzmény: bwing (24067)
bwing Creative Commons License 5 napja 0 0 24072

Ezek jók:

SAFBREW WB-06

Mangrove Jack's BAVARIAN WHEAT M20

Előzmény: nemeth77 (24070)
Tótikám Creative Commons License 5 napja 0 0 24071

IPA nem csináltam de cream ale igen hengerelt,talán rolled feliratú kukorica pehely volt . Édeskés ize volt.Egy kisérletnek talán jó volt.Bio boltokban keresd.

Előzmény: _Sevi_ (24063)
nemeth77 Creative Commons License 5 napja 0 0 24070

Üdv Kollégák!

 

Keresek egy jó fajta élesztőt a búzasörömhöz. Tipikus kicsit Tutti-frutti, kicsit banános ízt szeretném kihozni belőle. Gyengébb komlót használnék hozzá. Tud valaki tapasztalatból ajánlani? Persze olyat ajánljatok amit itthon be lehet szerezni, mondjuk az Olasznál.

Én is megosztanék egy tapasztalatot: Itt a komlóérés ideje! Frissen szüretelt vadkomlót tettem az új félbarna sörömbe. Persze csak a forralás végén, kb 5 percre, nagyon üde virágos illatot eredményezett a sörömnek. Érdemes kipróbálni. Csak le kell szedni a kerítésről és beleszórni.

bwing Creative Commons License 5 napja 0 1 24069

Ahogy Steiner írta, kiegészítve, hogy az élesztő ízét nem mondanám karcosnak. :)

Ha az erjesztéssel vártál kellő ideig (2-4 hét), és hűvösebb helyre pakoltad a végére, akkor az élesztő szépen leült. Ha a vödör mozgatásakor nem rázod/fogratod/lötykölöd, akkor az élesztő a végéig lent marad. Mikor a csap már levegőt szív, akkor jön nálam a Szent Fadarab (nagyon sokoldalú, hasznos segítőtárs a főzésben), amivel óvatosan alátámasztom a vödröt. Ilyenkor már azért megindulhat az üledék, így ha már opálos lé jön, akkor vége. Max fél liter, de inkább 1-2 deci amit nem fogsz palackozni (plusz az üledék) Ezek az utolsó üvegek lesznek, amit majd próbából felnyitok kóstolni.

Előzmény: vakrepulo2 (24061)
bwing Creative Commons License 5 napja 0 0 24068

Én kukoricapelyhet használnék, de üzemben darát tesznek bele. Érdeklődj a Rizmájernél, vagy Kiss Tomi-nál (Hopfanatic).

Előzmény: _Sevi_ (24063)
bwing Creative Commons License 5 napja 0 1 24067

A pilseninek 8-15 fok kell erjedéshez, és ha valóban lágert akarsz, akkor 2-6 hét 5 fok alatt, minnél lejjebb. Úgy hallottam, nagyüzemben 0 fok alá is lemennek.

De ha az erjedési hő megvan, akkor próbálkozhatsz vele. Palackerjedéshez mindegy, milyen hőn tartod, ha szobahőn van sem okoz igazán problémát, de jobb a békesség, tedd oda, ahol erjesztetted, és adj neki sok időt.

Világos sörhöz egy SMASH APA kiváló lesz. Azaz egyféle maláta (pale, vagy Maris Otter praktikusan), és egyféle, jó aromás komló (hosszú a lista, de citra, vagy mosaic mindig betalál). Lődd be 4,5%-ra, a keserűt 20-30 IBU-ra (úgyis több lesz), és tegyél félre hidegkomlóhoz, kb. a felét, mint amit forralás közben használtál. (Ha van komlózsákod, akkor hidegkomlózás előtt forrald ki!)

Rengeteg recept van a neten, válassz nyugodtan a legnépszerűbbek közül, vagy valamelyik könyv kipróbált receptjét csináld, ha megtetszik.

Előzmény: berkesandor (24064)
bwing Creative Commons License 5 napja 0 0 24066

Rendelsz külföldről (Twojtól [twojbrowar.pl] havonta rendelünk mindenfélét), vagy vársz, mert úgy néz ki, lesz a Beerodalomban. Nyugodtan érdeklődj náluk.

Előzmény: mik12345 (24056)
bwing Creative Commons License 5 napja 0 0 24065

Jól zár. A probléma az, hogy a menetes lehelletnyivel szélesebb, mint a sima. Nekem legalábbis erölködősebb volt a lezárás, és féltem, hogy megroppantom az üveg száját, vagy magát a menetet. Amikor meg lezártam, nyitáskor mindig utólag fedeztem fel, hogy csavarhattam volna... :)

Előzmény: berkesandor (24060)
berkesandor Creative Commons License 5 napja 0 0 24064

Rendelni szeretnék Olasztól sörfőző csomagot (első malátás főzésre), Stout-t minden képen kipróbálom, de akarok egy másikat is. 

Pilseni csomagra gondoltam, azt szeretném megkérdezni, ebből a csomagból készült sörnek milyen hőmérsékletre van szüksége a palackozás után?

Vagy, ha van valakinek egy jó kezdő világos sör receptje, azt is szívesen fogadom.

 

_Sevi_ Creative Commons License 6 napja 0 0 24063

Sziasztok!

 

Valaki csinált már kukoricás IPA sört?

Szeretnék én is csinálni de nem tudom hogy kell báni a kukoricával ,illetve nem találtam receptet hozzá!

Esetleg van valakinek egy jó tipp-e hozzá?

Köszi!

Steiner VCF Creative Commons License 2016.09.17 0 1 24062

min. 2-3 hét

 

szobahőmérsékleten

 

nem

 

mindegy

 

nemtom

Előzmény: vakrepulo2 (24061)
vakrepulo2 Creative Commons License 2016.09.17 0 1 24061

üdv, gyors egyszerű kezdő kérdések, mert most palackoztam a better brew sűrítményből kevert söröm:

 

1) meddig kell még legalább a palackban tartani mire kész lesz?

2) hány fokon tartsam kb a palckokat?

3) ti palackozásnál fel szoktátok keverni a lét?

4) a csap alatti részt érdemes bepalackozni, vagy az már nagyon szmötyis az ???élesztő??? karcos íze úgy is tönkre teszi?

5) kinek melyik sörsűrítmény jött be és melyik nem (inkább a világos keserűbb vonal érdekel, de a félbarna sem rossz)

 

köszi

 

berkesandor Creative Commons License 2016.09.17 0 0 24060

Rá tudom nyomni a kupakot, stabilan áll is rajta, csak nem tudom mennyire tökéletesen zár. 

 

Előzmény: acerola (24059)
acerola Creative Commons License 2016.09.17 0 0 24059

Csavarost nekem még nem sikerült. De próbáld ki.

Előzmény: berkesandor (24057)
berczes Creative Commons License 2016.09.16 0 0 24058

Igen.

Előzmény: berkesandor (24057)
berkesandor Creative Commons License 2016.09.16 0 0 24057

Biztosan volt már téma, de nem találtam rá a választ.

Ezt a fajta üveget vissza lehet zárni?

Ilyen záróm van: http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_149_152&products_id=139

mik12345 Creative Commons License 2016.09.16 0 0 24056

Sziasztok! Honnan lehet a legegyszerűbben folyékony élesztőt beszerezni?

Mormota720 Creative Commons License 2016.09.15 0 1 24055

Gondolom igen és igen. :-)

Még nem csináltam ilyet. Most egy standard bitter-rel kisérletezek, amit amúgy is csak 3%-osra főztem. A nagy részét simán palackozom, 4-5 litert fogok alkoholmentesíteni. Ha beért az üvegben, összehasonlítom, majd megírom a tapasztalataimat néhány hét múlva. Most csak melegítem, ha sokat veszít az aromájából legközelebb megpróbálom pótolni komlóteával.

Előzmény: Kisgubac (24051)
Totka21 Creative Commons License 2016.09.15 0 0 24054

csak hangosan felröhögtem (a valóságban is) a kotyogó lyukad - nem a sajátod poénodon.

Előzmény: bwing (24053)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!