Keresés

Részletes keresés

ashail Creative Commons License 2 órája 0 0 23965

Ma este lesz hetedik napja, az erjesztő tartályban lévő sörnek. (Brewferm Gold sűrítmény)

Kb. 2 napja nem kotyog.

Ballin fokolóval megmértem, 1012 (22-24)körül van, még nem éri el a sárga jelzést. Induláskor 1042 ( 26-27 C) körül volt. 

 

Olvastam,  hogy ha már nem kotyog utána jó, a másik írás meg azt mondja, hogy 1010 fajsúlypont alá kell erjeszteni.

 

Érdeklődnék, hogy jelen állás szerint mikor érdemes palackozni?

 

Köszi

Smürc Creative Commons License 21 órája 0 1 23964

Igen, ez a "valami ráugrik" ez félő, én is gondolkodtam rajta, esetleg a gyorsan (milyen gyorsan? 1-2 hét?) fogyasztásra kerülő és addig hűtve tartott mennyiséget merném pasztőrözés nélkül. De már az megéri, ha nem kell a 0,5% alkoholra nagyon időzíteni a pasztőrözést. Pl. ha csak kétszerre férnek a palackok a fazékba, a második körrel nagyon sietni kell.

Előzmény: acerola (23961)
Rayo1974 Creative Commons License 1 napja 0 0 23963

Sziasztok!

 

Szeretnék címkekészítés terén segítséget kérni.

Tudtok valami programot, online elérhetőséget, ahol lehet saját címkét szerkeszteni?

Természetesen ingyenes oldalban gondolkodom. :-)

 

Köszönöm a segítséget.

 

Üdv: Rayo

berkesandor Creative Commons License 1 napja 0 0 23962

Honnan tudom, hogy melyik sörös üveget tudom használni?

Ilyen söröskupak lezáróm van:

http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_149_152&products_id=139

 

acerola Creative Commons License 1 napja 0 1 23961

Ez az élesztős sztori érdekel. De csak az időzítés lenne könnyebb. A pasztőrözést nem úszod meg. Hiszen ha van még mit erjeszteni, akkor valami előbb utóbb ráugrik.

Előzmény: Smürc (23960)
Smürc Creative Commons License 1 napja 0 0 23960

Én meg az alkoholmentes malátaitallal/malátasörrel kapcsolatban írtam le tapasztalataimat a 15878,

16475, 23352 bejegyzésekben. Illetve nemrég hallottam olyan élesztőről, ami nem erjeszt 0,5%-on túl.

Ezzel meg lehetne takarítani a pasztőrözést, de még nem nyomoztam tovább utána. Ha valaki tud róla valamit, írja meg!

Előzmény: c_babbage (23958)
firekiller Creative Commons License 1 napja 0 2 23959

Én főztem már két éve sörből párlatot, de nem nyerő. Illatában jön a tömény maláta és még valami más büdösség. Bár a pilseni amiből főztem kicsit DMS ízű volt, mert melegben sikerült erjesztenem. Azért is volt a lepárlási próba. A párlat íze viszont finom, ha az illattól eltekintünk.

Főzés végén belenyaltam az üstben maradt slempébe , de nem volt sörízű még alkoholmentes se:) 

Előzmény: c_babbage (23958)
c_babbage Creative Commons License 2 napja 0 0 23958

Sörpárlaton töröm a fejem. Igazából alkoholmentes sört szeretnék készíteni, mivel sok ismerősöm nem iszik alkoholt, viszont én szeretem a pálinkát. :P

Mindkét irányból utánaolvastam, de a kettőt folyamatot nem találtam egybekötve. Alhokolmentest szoktak melegítéssel elpárologtatni, sörpárlatot pedig lepárolják.

Van vkinek tapasztalata alkoholmentes sör, illetve sörpárlat készítésével?

Steiner VCF Creative Commons License 2 napja 0 0 23957

Lassan ki fogom próbálni a kegben erjesztést de még nincs meg hozzá minden ami kéne, itt van egy videó egy módszerről amivel "ki tudod lökni" a sört az elsődleges erjesztőből a kegbe CO2-vel és akkor nem oxidálódik de ennek is meg van a maga alkatrészköltsége.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Z2f9hCgdgcg

 

Előzmény: Smürc (23931)
BoBoYSA Creative Commons License 2 napja 0 0 23956

Olasz boltjában nem egész 2000 Ft ért kapható a Sörfőzés otthon egyszerűen. c. könyve. Tipikusan olyanoknak készült, akik tele vannak kérdésekkel az első főzés előtt.

Előzmény: artur_60 (23955)
artur_60 Creative Commons License 2 napja 0 0 23955

Sziasztok!

Megfőzném életem első két sörét : stout és müncheni csomagot vettem, mert elég kemény a vizünk és azt olvastam, hogy a sötétebb sörök jobban tűrik a kemény vizet.

Van egy 14C-os pincém és egy szuterén helyiség ahol 21-23 C van kinti hőfok függvényében.

Az erjesztéshez hideg a pincém? A pincében tudom tárolni a palackozott sört, az erjedés a cukorral le fog menni?

BIAB módszerrel csinálnám, és no chillel.

A máslás kihagyható, úgy értve hogy a másló vizet is hozzáadom a hőlépcsőknek megfelelően a cefrézés során? 

A komlózásra 60p+12 percet ír, no chill-nél ezen érdemes változtatni?

OG és FG értékeket hol tudom megtalálni, erről nincs semmi a leírásban. Tudtok OG és FG értéket ajánlani?

 

Smürc Creative Commons License 2 napja 0 0 23954

Arra az élesztőre gondoltam, ami a leülepedettből átcsusszan az erjesztőből. Pl. ha csapos erjesztővödörrel dolgozol, a csapba is beleülepszik valamennyi, ami nyitáskor kijön. Vagy ha a végén kicsi átcsúszik a vödör aljáról. De nem olyan sok ez, ha nem mind az első, meg utolsó üvegbe kerül, hanem belekeveredik 25 literbe.

Előzmény: ashail (23949)
acerola Creative Commons License 2 napja 0 0 23953

Legalább 3 féle IBU számítási képlet létezik. Valószínűleg másikat használnak. Szerintem a Beersmith-ben ki is válszthatod melyiket használja.

Előzmény: berkesandor (23952)
berkesandor Creative Commons License 3 napja 0 0 23952

Lehet, hogy most nagy ostobaságot kérdezek.

Mi okozza a számított IBU különbséget a Beersmith és sörtervező között. 

Ha jól gondolom egyformára állítottam mindkettőt.

 

 

 

neopaszta Creative Commons License 4 napja 0 1 23951

Sziasztok,

 

Aki csinált már otthon hop spider-t, milyen anyagból csináltátok a zsákot?

 

Köszi!

bwing Creative Commons License 4 napja 0 0 23950

miért foglalkozol te a víz mennyiségével?

40*4g (többet nem javaslok) = 160g cukor

Ha nem limonádét csinálsz, akkor 1-3 decinél több vizet úgysem adsz hozzá (de cukorsziruphoz pár evőkanál víz kell).

Oxigénbevitelt pedig úgy tudod minimalizálni, ha nem lötykölsz, csobogsz, pacsálsz meg ilyenek. A tetőt sem kell teljesen levenni. Magától, a szabad vízfelületen keresztül lassú az oxigén oldódása. Ha pl. fél órát van a palackozóvödörben, azzal még nyugodtan nyerhetsz versenyt. Az oxidált íz sem alakul ki hamar.

Palackozáskor nem kell bele élesztő, csak a legritkább esetben.

 

Előzmény: ashail (23949)
ashail Creative Commons License 4 napja 0 0 23949

"Sőt az élesztő is egyenletesen kerül az üvegekbe."

Az élesztőt már az elején beleraktam az erjesztőtartályba, a leírás szerint, az erjesztés kezdetekor.

Palackozáskor milyen élesztő kerül még bele?

 

Az oxigén bevitelt nem nagyon tudom minimalizálni. (Tető le, cső bele, másik tartályba engedés, csapolás az üvegbe). végig levegőn lesz.

 

A cukor hozzáadását elsőre úgy terveztem, hogy üvegenként bele rakok 5g-ot. (Szereztem csomagolt kávés cukrot)

Láttam a neten, hogy szokták úgy is csinálni, ahogy mondod, hogy egyszerre belekeverik a tartályba és nem kell egyesével vacakolni.

 

Kérdésem: 20 l Brewferm Goldhoz, mennyi vízbe kell feloldani az adott mennyiségű cukrot, hogy ne legyen sok víz hozzáadva? (beleszórva víz nélkül van)

 

Köszi a válaszokat. a második adag sörnél már nem lesz ennyi kérdésem:)

 

Előzmény: Smürc (23943)
berkesandor Creative Commons License 5 napja 0 0 23948

Kösz a választ, várok pár napot, addig figyelem, és cselekszem (ha szükséges).

Előzmény: bwing (23947)
bwing Creative Commons License 5 napja 0 0 23947

Amiröl beszélsz, az a lag fázis, ahol látszólag nem történik semmi. Van élesztő, aminek ez hosszabb (pl. US-05 akár 24 óra) és van, aminél rövidebb (akár fél-háromnegyed óra, tapasztalat).

A mondás, hogy 2-3 nap után kell cselekedni. (felráz és/vagy újraolt)

Klasszikus hiba, hogy ereszt az erjesztő. Ez, párosulva azzal, hogy nem erős hapképző az élesztő, rendesen beparáztathatja a főzőt, de ezt is ki lehet kerülni, ha végez egy mérést. Ha a sűrűség csökken (és a sörlé ízre OK), nincs para.

Előzmény: berkesandor (23946)
berkesandor Creative Commons License 5 napja 0 0 23946

Közben, ezt találtam.

Várok, nem aggódom.

Előzmény: berkesandor (23940)
Marquetym Creative Commons License 5 napja 0 0 23945

Szia!

 

Voltam, szombaton délután.

Összességében: nekem nagyon tetszett.

Ami jó volt: sörfőzde látogatás lehetőség, tátott szájjal néztem, nagyon jó volt látni hogyan csinálják "nagyban" de mégis az ipari méreteknél befogadhatóbb mértékben. 8-10 standon lehetett sört kapni, egységáron 400Ft / 2dl, 800Ft / 4dl áron ami ugyan nem kevés, de egyrészt nem elszállt ár, másrészt az egységáras megoldásért nagy piros pont. Lehetett venni korsót és abba kérni a sört de ez nem volt kötelező (mint ahogy sok más fesztiválon az). 

Irtó hangulatos egyébként a nagy gyártelep középső udvarán ücsörögni egy jó sör + hambi mellett (merthogy hamburgeres is volt - no az sem a legolcsóbb, de én személy szerint örülök az igényes választásnak).

Nem voltak sokan, de legalább sehol sem kellett sorbanállni a sörért :)

Ami kevésbé tetszett: szombaton 14-16 között félóránként lehetett megnézni 1-1 főzdét. Csak 15.30-ra tudtam kiérni, erre az időpontra előre be is jelentkeztem. A sörfőzde bemutató korrekt volt, de a kérdések feltevésére már alig jutott idő, mert jött az utolsó turnus, kicsit kapkodva kaptam választ a kérdésemre (és nyilván lett volna még...). Mentünk volna még másik főzdét is megnézni, de egyszerűen 16.00 után nem lehetett -- pedig elvileg mindenki ott volt aki bemutatót tart és igény is lett volna rá - szerintem ezt rugalmasabban is lehetett volna kezelni.

Remélem lesz még ilyen.

 

Üdv,

M.

 

Előzmény: BoBoYSA (23939)
nothingam Creative Commons License 5 napja 0 0 23944

Én is nemrég tértem át keg-ezésre. Sajnos az elmúlt hónapokban nem sok időm volt főzni, de egy IPA-t már keggeltem és el is fogyott. Messze a legjobb volt eddig bármelyik IPA-mnál. 3-4 hétre rá lett elfogyasztva és szinte semmit nem vesztett a komlós aromákból.

 

Korábban kérdeztem van-e valakinek tapasztalata átfolyós sörcsappal és házi sör kombóval. Ha jól emlékszem akkor nem írt senki. Hát most már nekem van: nagyon szuperül működik a dolog. Az elején ki kell tapasztalni a nyomás beállításokat, de utána megfelelő mennyiségű habbal jól csapolható. Elvinni egy-egy hordó sört bulizni pont ideális. A bérlés egy hétvégére 8500, amiben benne van a csap+CO2.

 

Előzmény: Smürc (23943)
Smürc Creative Commons License 5 napja 0 1 23943

"Olvastam vhol, hogy így összekeveredik és az összes üveg sör azonos ízű lesz, mert volt akinek az eleje és a vége más ízű volt."

Ezzel olyannyira egyetértek, hogy lehet, én írtam :)  Én is pont így szoktam csinálni, míg palackoztam, mert szerintem így egyszerűbb beletenni a cukrot, nem szóródik, csöpög mellé és egyenletes is. Sőt az élesztő is egyenletesen kerül az üvegekbe. Ennek ellenére az oxigég bevitelt minimalizálni kell. Én most a kegekre tértem át a palack helyett, de mint lentebb szóba került, hajlok rá, hogy már az erjesztést is abban csináljam.

Előzmény: ashail (23942)
ashail Creative Commons License 5 napja 0 0 23942

Igazából az szerettem volna kérdezni, hogy palackozás előtt átfejteném egy másik tartályba

és abból engedem az üvegbe, akkor gondolom nem baj ha átfejtés közben levegővel érintkezik.

 

Olvastam vhol, hogy így összekeveredik és az összes üveg sör azonos ízű lesz, mert volt akinek az eleje és a vége más ízű volt.

 

 

Előzmény: Smürc (23937)
Smürc Creative Commons License 5 napja 0 0 23941

Igazad lehet abban, hogy a leülepedett élesztőből feltörő buborékok felkeverhetnek némi élesztőt, de mint mondtam, én inkább ezt vállalnám (főleg a fejtés/palackozás előtti hűtéssel). De tény, hogy másoderjesztővel VALAMIVEL tisztább KELL hogy legyen a sör. Tapasztalatom szerint ez kb. annyi különbség, hogy végül egy lehelletnyi van a palack alján vagy két lehelletnyi. Ha bénázok a lefejtésnél, az ennél jóval több élesztőt is tud juttatni az üvegekbe. :) De aztán az is szépen leülepszik, a palackban tükrös tiszta lesz a sör (ami nekem nem is elvárásom). Nem is a vita kedvéért hasogatom itt a szőrt, inkább, hogy annak is érzékletes legyen aki ilyet még nem is látott.

 

Kezdőknek annál is inkább javaslom az egyszerűbb megoldásokat, mert néha úgy érzem, nagyon kevés ismerettel csapnak bele a lecsóba. Már cefrézés közben kérdezik meg itt a fórumon, hogyan is kéne szűrni.

 

Az autolízistől gondolom normál körülmények között nem az első hetekben kell tartani, hanem inkább ezért nem mindegy mennyi élesztő kerül a palackba, egy hosszabb érlelésre. Ha marad  addig a sörből, ami szerintem nem a kezdőkre jellemző. :)  De igazából nem sokat tudok az autolízisről, hogy mikor, mitől indul be, csak elképzeléseim vannak, úgyhogy erről írhatnál pár szót, másnak is hasznos lehet. Köszi.

Előzmény: bwing (23938)
berkesandor Creative Commons License 6 napja 0 0 23940

Továbbra is a mézsör készítése foglakoztat, csináltam több variációt is, csak mézből, és méz + maláta sűrítményből.

Az élesztőt előző nap feloldom cukros vízben kis tápsóval, szépen el is indul az erjedés (kb. 2dl).

A sörlevet 25 fokig fűtöttem vissza, akkor oltottam be, most 20 fokon van. De az első 24 órában szinte semi sem történt, ez normálisa hogy ilyen lassan indul be az erjedés?

BoBoYSA Creative Commons License 6 napja 0 0 23939

Volt kint valaki a KRAFT fesztiválon Maglódi 47 és hogy tetszett?

B

 

bwing Creative Commons License 6 napja 0 0 23938

Azért nem jó rajtahagyni, mert a leülepedett élesztő is dolgozik még kicsit. Egy-egy buborék pedig nem mindegy, hogy mennyi élesztő alól tör fel, s keveri fel azt. Gondolom te is láttál már holdbéli tájat az erjesztő alján. (és az a jobban ülepedő lesz!)

És autolízis.

Ennek ellenére jó pár kipróbált élesztőnél ez nem probléma, gondolom a starter kit élesztője (Muntons?) is ezek közé tartozik, úgyhogy hajrá.

Előzmény: Smürc (23937)
Smürc Creative Commons License 6 napja 0 0 23937

1. Hét nap után, jó esetben is, csak a zajos erjedésnek van vége. Utóerjedésre nagyjából további 2 hetet szoktak számítani. Mindezt lehet egybevonni, egy edénybe hagyni. Ízlés dolga, melyiket választod. Én a nem piszkálást választanám, mert abból kevésbé lehet probléma. Acerola azt szokta mondani, próbáld ki mindkettőt, hogy lásd, mennyire van különbség.

 

2. Levegővel/oxigénnel a leerjedt sörnek sem kéne találkozni, ha mégis, akkor is minimalizálni kell. Pl. nem átfejteni. Ha mégis, akkor sem csobogtatni. Az átfejtőcső érjen a második vödör fenekére. Ha van rá lehetőség, a második vödröt fejtés előtt megtölteni CO2-vel. Meg amit még ki tudsz találni. Ezért mondtam, nekem egyszerűbb nem piszkálni. Most, hogy átgondolom, talán nem is az átfejtéstől tisztul a sör, hanem a további ülepedéstől és lehet, mindegy hogy az első vödörben a már lent lévő élesztőre ülepszik, vagy a második vödör tiszta aljára. Valamint az ülepedést nagyon elősegíti a palackozás előtti lehűtés. Legjobb, ha az erjesztőt be tudod tenni egy hűtőbe, legalább egy napra.

 

Bár a leerjedt sör már kevésbé érzékeny a fertőzésekre (alacsonyabb ph, alkohol tartalom), de átfejtzés esetén is mindent fertőtleníteni!!!

 

Ellenvélemények jöhetnek, azokból én is tanulok, ha megalapozottnak látom!

Előzmény: ashail (23936)
ashail Creative Commons License 2016.08.21 0 0 23936

Köszi a választ. Este  csinálom is.

 

Még egy kérdés.

Amikor az erjedés befejeződik (7 nap), a palackozás előtt át szeretném fejteni egy másik

tartályba, hogy tisztább legyen.

Egy műanyag csővel szívnám át. Olvastam, hogy levegővel nem szabad érintkeznie a sörnek.

 

Gondolom ez csak az erjedés időszakában igaz, utána nyugodtan átengedhetem egy másik tartályba?

 

 

Előzmény: ncsandor (23935)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!