Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

calishu 20 órája Creative Commons License 20205
Nálam 21 fokon erjed (a fürdőszobában). És az is igaz, hogy másfél csomag (kb. 9 gramm) Brewferm top élesztővel oltottam be a 15 litert (mert volt egy fél csomagom a korábbi mézsörös kísérletből, és nem akartam, kidobni, így inkább azt is beletettem). Jól meg is levegőztettem, így pár óra alatt be is indult. Csak azért furcsa, hogy ilyen gyorsan leerjesztette nagy részét, mert az előző főzetem (egy pilseni) egy hétig kb. egyforma (igaz kisebb) intenzitással bubizott. Viszont annál csak 12,5 volt a kezdeti balling, ennél meg 15,5.
Előzmény: porgolo (20203)
batya88 21 órája Creative Commons License 20204

Mikor lesz önnél megint 33L-es erjesztő vödör? Ahogy láttam nincs fenn a honlapon.

Előzmény: olasz66 (20201)
porgolo 21 órája Creative Commons License 20203

Én is így jártam, 20-22C fokon erjedt, lehet melege volt, az FG sem változott, de jó lett a sör.

Előzmény: calishu (20202)
calishu 22 órája Creative Commons License 20202
Köszönöm, korrekt hozzáállás!
Mostanában nem járok arrafelé. Amúgy az első főzésnél nem okozott gondot a csap elhelyezkedése (nem ért fel a csapig az élesztő), Úgyhogy szerintem nem lesz vele probléma. Most egy "home 15 stout" van benne 2 napja.

Amúgy az lehetséges, hogy 2-3 nap alatt le is erjed? Mert 2 napig szinte folyamatosan jött a bubi a kotyogóból (másodpercenként több), viszont mostanra lelassult.
Előzmény: olasz66 (20201)
olasz66 22 órája Creative Commons License 20201

Vagy vigyél egy másikat, aminél feljebb van a furat féláron. sosem rossz ha több vödör áll rendelkezésre.

Előzmény: olasz66 (20200)
olasz66 22 órája Creative Commons License 20200

Hozd vissza nyugodtan. Kicseréljük.

 

A kolléganőnek mond meg hogy velem meg van beszélve.

Előzmény: calishu (20162)
olasz66 23 órája Creative Commons License 20199

Nagy fába vágtad a fejszéd.

 

Mindenképpen búza legyen az alapsör

Előzmény: marsoskaesmatyas (20198)
marsoskaesmatyas 24 órája Creative Commons License 20198

Behatóan szeretnénk foglalkozni a gyümölcsös sör készítéssel, de nem találtunk megfelelő forrást, segédletet ahhoz, hogy milyen alapsörök milyen aromákkal illenek össze. Esetleg tudnátok ajánlani ilyesmiket, ehhez kapcsolódó írásokat (akár angolul) ?

 

acerola 26 órája Creative Commons License 20197

Van esély arra, hogy a máslásnál újabb adag keményítő oldódik ki. Ezért van értelme újratesztelni.

Előzmény: audiodark (20195)
lineup 26 órája Creative Commons License 20196

Hasonloan kell hasznalni mint hidegkomloznal: 5-7 nappal palackozas elott  es a hatasa is ugyanaz.

Előzmény: audiodark (20193)
audiodark 26 órája Creative Commons License 20195

A jodprobam az jo lett.  

Előzmény: acerola (20194)
acerola 26 órája Creative Commons License 20194

Esetleg az is lehet, hogy nem is élesztő lebeg a sörben.

Lehet éppen keményítő is. Jóddal rátesztelhetsz.

Előzmény: audiodark (20192)
audiodark 27 órája Creative Commons License 20193

Valaki probalta mar ezeket a komlo extraktokat? Nem keserit? Illetve mikor kell hozza tenn?i Kozvetlen uvegezes elott teszembele az a leg optimalisabb hatasfok szempontjabol ugye?

audiodark 27 órája Creative Commons License 20192

Eddigi tapasztalataim szerint az US05 a legjobban gyorsabban ullepedo eleszto azert nem ertem.( kb 2 hobapos a sor) Az nem lehet hogy az volt a baj hogy palackozas utan lekerult a pincebe2-3 hetre rogton es ott3-8 fok kozott ingadozott. 

goagil 29 órája Creative Commons License 20191

3 hét alatt nekem betonra ülepedett

Előzmény: audiodark (20188)
acerola 30 órája Creative Commons License 20190

A hideg komlózásnál szerintem nem oldódik ki alfasav. Maradhat a sörben apróbb lebegő komló részecske. Azt lehet hogy keserűnek érzed, már addig amíg nem ülepszik le.

Az US-05 elég lassan ülepszik. Ilyenkor télen meg lehet próbálni kitenni a hidegre a sört palackozás előtt. Én épp ma reggel tettem ki egy erjesztővödröt az erkélyre.

Előzmény: audiodark (20188)
EdM76 1 napja Creative Commons License 20189

A magyarítás csak megvásárolt programnál működik! Ne kérdezd miért, fogalmunk sincs :) De úgy már viszont rendben lesz!  

Előzmény: fpunto11 (20186)
audiodark 1 napja Creative Commons License 20188

Az lenne a kerdesem hogy hideg komlozasnal az "alfa sav tartalom mennyire oldodik ki"? Azt olvastam hogy nem lesz keseru tole de en nem ezt tapasztaltam. Vagy csak 2 hetnel amikor megkostoltam hidegkomlozas elott a felkesz sort akkor az egyeb izek fedtek el a keseruseget? (mert akkor meg hozta a tervezett  aranyt de vegeredmenyben nem) Illetve ugyan ennel a sornel US05 elesztot hasznaltam es a vilagmindensegert sem akar ullepedni rendesen. Pedig mar hasznaltam es nem volt ra panaszom.  Szivesen fogadom az otleteket...

Baracilin 1 napja Creative Commons License 20187

Neked és a söreidnek is van némi sara a dologban...persze a többiek is okolhatók :D

Előzmény: Babar66 (20182)
fpunto11 2 napja Creative Commons License 20186

A BeerSmith 2.2.12 programnál nem működik a magyarítás.

Induláskor a program hibát ír ki.

jimbo98 2 napja Creative Commons License 20185

elfogatható az 40-literre 80  perc körül volt, és épphogy habzott, aztán kaptunk kölcsön egy házi bakrács gázégőt ami 40 perc alatt felnyomta a 60 liter sörlevet úgy, hogy fröcsögött a padlóra :)  és végül meg fúrtuk így 70L-es üstbe kb 50-60 perec alatt forralja meg a vizet, csak saccolni tudok mert  közben így is lecseréltük.

 

Előzmény: nothingam (20179)
jimbo98 2 napja Creative Commons License 20184

nem a rózsán, hanem a csapban lévőt

Előzmény: Baracilin (20180)
firekiller 2 napja Creative Commons License 20183

Cseppfertőzéssel terjed :)

Előzmény: Babar66 (20182)
Babar66 2 napja Creative Commons License 20182

Ja, és egyébként ki terjeszti a "fertőzést"? Csak nem Zsuzska?   (A múltkor Hal, most meg Te...)

Előzmény: Baracilin (20180)
Babar66 2 napja Creative Commons License 20181

Nem!!! Csak a gáz bevezetés fúvókáját! De inkább keress gyorsan egy gázos emberkét, ez nem közgazdaságtan! (Bocs! :)))   )

Egyébként meg a főződhöz elég volt???

Üdv!

Előzmény: Baracilin (20180)
Baracilin 2 napja Creative Commons License 20180

Hello!

 

A fúvóka alatt a gázégő rengeteg lyukát érted?

Előzmény: jimbo98 (20177)
nothingam 3 napja Creative Commons License 20179

Mit értesz elfogadható alatt? Mert már kételkedem, hogy az enyém "gyors". 

Előzmény: jimbo98 (20177)
Steiner VCF 3 napja Creative Commons License 20178

Küldtem mélt, remélem eltaláltam a cimet.

Előzmény: rootsrocker (20175)
jimbo98 3 napja Creative Commons License 20177

Hali

150mbar-os reduktorral elfogatható lett 50L-es edényhez 42L víz-hez, de a 80L-es üstnél már örökkévalóságnak tűnt. Aztán végül a sikert egy 1,5mm-es fúró hozta meg, át kukucskált  a fúvókán azóta félerőn is lehet vele forralni. Nem tudom mennyire egyformák ezek kütyük, de nekünk be jött.

Előzmény: Baracilin (20171)
acerola 3 napja Creative Commons License 20176

Durva megoldásnak jó, ha mindennek a 65%-át veszed.

Egyébként melegen ajánlom, hogy használj mindig valami sörtervező programot. Szükség lesz másik komlót másik malátát használnod és azzal biztosítani tudod, hogy hasonló maradjon a keserűség és a szín. Könnyedén át tudod állítani a kihozatalodat és még sorolhatnám az előnyöket.

Előzmény: rootsrocker (20174)