Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

acerola 8 órája Creative Commons License 19679

Hány liter? OG, FG? Élesztő típus, hány fokon erjedt?

Nekem 20 literre az a komló 43 IBU-ra jön ki.

Előzmény: goagil (19678)
goagil 9 órája Creative Commons License 19678

Sziasztok. Olvastam a multkor egy leirast a rossz illatokrol, de nem talalom most itt. A higitos, szuros szag az mitol van? Foztunk egy jo kis portert es annyira faszan alakult minden. Erjedes elott mintha csokiskavet kostolgatnak. 1 het erjedes utan engedtem le belole es az edes porteres jelleg teljesen eltunt. megmaradt egy kellemetlen szuros  es brutal keseru komlo iz. IBU 34, komlo aurora 60 perc 30g, challenger 15 perc 30 g.

acerola 11 órája Creative Commons License 19677

Szóltam a rendszergazdának. Úgy tűnik a robotoknak ismét sikerült regisztrálniuk az oldalra. Volt ilyen 1-2 éve. Akkor meg lett a belépés változtatva.

Előzmény: batya88 (19676)
batya88 21 órája Creative Commons License 19676

Valami disznóság van a sörfőzésinfón.

Smürc 24 órája Creative Commons License 19675

Szia! Már aggódtam, hogy ezt a Bikát elkapta valami mészáros :) Amikor Pécsett vagy megbeszélhetünk egy kis dumálást. Szélsőséges esetben akár sör mellett. :)

Előzmény: schombergerpuvö (19673)
schombergerpuvö 1 napja Creative Commons License 19674

Somberek és Pécs között ingázom.

Előzmény: batya88 (19652)
schombergerpuvö 1 napja Creative Commons License 19673

Remek! Számod mentve, megtaláltam a sörfőzők térképét is, de gondolom azon nem mindenki jelölte magát. Én hétköznap Pécsett hétvégén Sombereken tartózkodom szóval érdekel a dolog. Jó volna ha főzhetnék veletek egyet mielőtt én is kifőzném az első sörömet, mert konzerveset csináltam, de az nem az az élmény.

Előzmény: Smürc (19657)
skizzzz 1 napja Creative Commons License 19672

Sziasztok!

 

Lager sör erjesztésében kérnék segítséget. Mivel eddig csak felsőerjesztésű söröm volt, itt pár nyitott kérdés tátong számomra.

Először is ha jól értem a talált leírásokat, az ale-eknél alkalmazott elsődleges+másodlagos erjesztésmetódushoz teljesen hasonló az eljárás, csak a lagereknél alkalmazott elsődleges erjesztés + lagerezés más hőmérsékleten és ideig tart az élesztőtörzs sajátosságai miatt? Tehát leegyszerűsítve a lagerezés gyakorlatilag egy megnyújtott másodlagos erjesztés alacsony hőmérsékleten (a diactil pihentetést és egyéb dolgokat most nem számítva)?

Másrészt olyan kérdésem lenne, hogy miután megvolt a lagerezés és a palackozás, milyen hőmérsékleten érdemes tárolni a sört és kb. meddig érdemes még palackban kondicionálni fogyasztás előtt? Erre vonatkozólag sajnos semmit nem találtam.

 

Köszi a válaszokat előre is!

A zenélő ezüstkecske 2 napja Creative Commons License 19671

Pl. milyen problémát? Használtam már olasztól vett lager élesztőt, lassan, de működött.

 

http://hvg.hu/gasztronomia/20110715_kerseru_mez_sor/ ebben a cikkben olvastam, 2000L-hez 10 kg komló ment :)

Előzmény: Totka21 (19670)
Totka21 2 napja Creative Commons License 19670

Tudomásom szerint mindkettő alsóerjesztésű, ez már eleve problémát jelenthet.

 

A 100g komlót kicsit soknak érzem, az már (majdnem) IPA mennyiség.

 

Persze ettől még lehet...

Előzmény: A zenélő ezüstkecske (19669)
A zenélő ezüstkecske 2 napja Creative Commons License 19669

Valaki próbált már Keserű Mézhez vagy Winternacht-hoz hasonló sört készíteni?

Leírásokból addig jutottam, hogy 20L-hez kell majd kb. 100g komló, illetve hogy Magnum keserűt és Spalter aromát használnak. Minden további tanácsot, malátatípust, erjedési időket/hőmérsékleteket örömmel fogadnék :)

firekiller 2 napja Creative Commons License 19668

Kezdésnek én az Olasznál kapható sörfőző csomagokat javasolnám.

Ha végigfőzted a so(ö)rt és kellően függő lettél, akkor majd eldöntöd, hogy milyen sörök ízlenek neked.

Előzmény: rootsrocker (19667)
rootsrocker 3 napja Creative Commons License 19667

Végeztem életem első sörének a lepalackozásával. 14 liter világos pilseni lett. Reménykedve várom a végeredményt :) kb 4,5 % alkoholtartalmú lett. És ízre is kiváló. Köszönöm a segítséget. 

Milyen söröket ajánlotok kezdő főzőknek és milyeneket haladó főzőknek? 

WriE01 3 napja Creative Commons License 19666

Milyen élesztőt használtál? Nekem kicsit kevésnek tűnik az a 19fok.

 

Előzmény: ordasnyulas (19615)
firekiller 3 napja Creative Commons License 19665

Felezd le nyugodtan a tételeket és úgy picivel több mint 5 litert kapsz. 

Vagy pl vízből rakjál 5 litert a többit felezd. 

Előzmény: rootsrocker (19664)
rootsrocker 3 napja Creative Commons License 19664

Én csak kb 5 litert szeretnék főzni. Miként kell akkor a hozzávalókat kiszámolni? :) Köszönöm előre is a válaszod

Előzmény: firekiller (19658)
nothingam 3 napja Creative Commons License 19663

Sajnos olyat hogy hol lehet ilyet kapni a városban legolcsóbban nem tudok :(

Előzmény: Inkman (19661)
Tótikám 3 napja Creative Commons License 19662

Sziasztok! Ha a kemény vagy félkemény vörösréz csövet megypirosra felmelegítitek, hirtelen hideg vízben lehűtitek, ki fog lágyulni. Ha a hajtáshoz feltöltöd száraz homokkal, két végét bezárod, kevésbé fog horpadni.

Előzmény: Inkman (19661)
Inkman 4 napja Creative Commons License 19661
Kosz a gyors valaszt. Csopogesrol tudok, van itthon egy altalam keszitett hutom...csak nem eleg hosszu a rezcso, dehat ajandek rezcsonek ne nezd a hosszat!!!�� azert is akarok lagy rezcsovet, mert a felkemeny 10mmes csovet izmozassal lehetett csak a gazpalack kore csavarni...�� A kerdes mar csak az, hogy konkretan hol tudnek 15 meter 15mm-es csovet venni legolcsobban...�� Egyebkent imadok rezzel dolgozni, osszesen 4 palinkahutot csinaltam eddig, meg egy Bokakob desztillalo tornyot is epitettem...��
Előzmény: nothingam (19660)
nothingam 4 napja Creative Commons License 19660

Szia! A legtöbb víz-gáz-fűtés boltba lehet kapni lágy rézcsövet tekercselve. Pár jótanács: eszköz nélkül kézzel is viszonylag jól lehet hajtogatni a lágy 12-15-ös csövet, viszont nagyon kell vigyázni hogy meg ne törjön. Én tekercset úgy hajtogattam, hogy egy fazékra feltekertem, utána az alsó felső végét "kihúztam". Ha bilinccsel akarod a vízcsövet rögzíteni hozzá, akkor húzd ki a rézcső végét az edényeden kívülre. Én már jártam úgy, hogy csöpögött mellette bele a sörlébe, mert a melegtől kicsit elengedett a PVC cső... :) 

Előzmény: Inkman (19659)
Inkman 4 napja Creative Commons License 19659

Jo estet! Szeretnek egy ilyen vagyis ehhez hasonlo hutot epiteni, csak 12-15mm-es klimacsore lenne szuksegem hozza...s nem igazan tudom hol lehet ilyesmihez meterben a legjobb aron Bp-en hozzajutni. Tud esetleg valaki valami tippet??? Elore is koszonom.http://jadedbrewing.com/products/the-king-cobra

firekiller 4 napja Creative Commons License 19658

A vizet felforraltam beleoldottam a mézet, majd kapott 5 g Taurust és forraltam 1 órát.

Hűtéskor kétfelé osztottam a levet, az egyik natúr maradt és úgy oltottam be élesztővel.

A másik adagba belekarikáztam egy egész megmosott citromot és egy kisebb méretű megpucolt felkarikázott gyömbért majd ezt is beoltottam élesztővel.

KB másfél hét után palackoztam.

A natúr az felejthető lett, a gyömbéres finom ,bár nem sok sörjellege volt.

Előzmény: rootsrocker (19656)
Smürc 4 napja Creative Commons License 19657

Szia! Igen, szoktunk közösen vásárolni, mindenképp kedvezőbb. De közös főzés is jó mulatság, sőt hovatovább akár a fogyasztás is! :) Szívesen ismerkedünk!

hetvenesen/ harminckilenchuszonhat598

Látom, már lentebb is kaptam reklámot. :)

Előzmény: bika90 (19646)
rootsrocker 5 napja Creative Commons License 19656

írnál hozzá receptet, hogy mit mikor hogyan mennyit raksz bele? előre is köszönöm :)

Előzmény: firekiller (19653)
Mrtrent 5 napja Creative Commons License 19655

Szia!

Ezt a sört nyáron én is kipróbáltam, azzal a kiegészítéssel, hogy Citra komlót raktam bele, valamint fűszereket: szegfűszeget, narancs-, valamint citromhéjat. Azt a sörömet a sütőélesztő leerjesztette, és a sör se volt rossz, de a szegfűszeg egy kicsit sok lett, eléggé erőteljessé vált. De most készítettem belőle dupla adagot, még erjed, ehhez viszont már S-04-et használtam. Ha elkészíted és lepalackoztad, érdemes minél többet, legalább 4 hetet várni a kóstolással, ha kibírod :)

Előzmény: rootsrocker (19651)
Babar66 5 napja Creative Commons License 19654

Azért egy-két üveggel rejts el valahová magad elől, és kóstold meg jövő karácsonykor!   :)))

Előzmény: rootsrocker (19651)
firekiller 5 napja Creative Commons License 19653

Ha a jövő hét közepén palackozod akkor vidd ki hűvös helyre( pince) és ott szépen letisztul palackozásig. Én már nem fejteném át addig másik edénybe.

Palackozás után 1 hónappal már rendesen iható ( én már 1 hét után kóstolgatom :)

Én méz söröm: 12 liter víz, 1,5 kg vegyes virágméz, 5 g Taurus,  a feléhez egy citrom és egy  gyömbér belekarikázva . A natúr mézsöröm olyan ízű volt mint egy gyenge üres kesernyés fröccs. A gyömbéres finom, lereszelve a gyömbér intenzívebb.

Én sörélesztővel csináltam a mézsört, de állítólag a sütő élesztő is jó.

Készíthetsz mosott élesztőt a mostani sörlevedből, keress rá a fórumon . 

Előzmény: rootsrocker (19651)
batya88 5 napja Creative Commons License 19652

Érdeklődj Smürc kollegánál. Ő a környékbeli főzők 'összegyűjtője'. Hova valósi vagy?

Előzmény: bika90 (19646)
rootsrocker 5 napja Creative Commons License 19651

Jövő hét közepe fele lepalackozom akkor és úgy tárolom. Innen kb mennyi idő a kiváló fogyaszthatóság? 

A másik most kinézett dolgom a mézsör lenne. A méz tudtommal nem erjed, élesztővel viszont már képes rá. Szerintetek ezt normál konyhai életszővel csináljam vagy vegyek hozzá sörélesztőt? 

http://eztfaldfel.blogspot.hu/2014/06/mezsor-keszitese-hazilag-hazi-mehsor.html

Előzmény: Butters_ (19648)
Dezsa88 5 napja Creative Commons License 19650

A kezdő mérés szerint a sűrűség 1.050 volt és tegnap 1.012-nél állt meg a fokoló...