Keresés

Részletes keresés

latam Creative Commons License 2 napja 0 0 25773

"Várni és mérni naponta, kétnaponta egészen addig, amíg két egymást követő azonos mérés nem lesz?"
Igen.

Előzmény: Jonhson (25772)
Jonhson Creative Commons License 2 napja 0 0 25772

Ha a tervezett FG-t már elérte a sörlé, de még mindig aktív a kotyogó 10 nap után is (18-19 fokon), akkor mi a teendő. Várni és mérni naponta, kétnaponta egészen addig, amíg két egymást követő azonos mérés nem lesz? Sűrítményből készült. Annyi hibát lehet elkövettem, hogy a recept 1 kg cukrot írt és én nem mértem le, hogy a gyári csomagolású 1kg cukorban tényleg annyi van-e. Lehet több volt? Mondjuk az furcsa lenne.

bwing Creative Commons License 6 napja 0 0 25771

Sziasztok! Twoj rendelés indul, méghozzá hamar. Aki tudja, kedd estig küldje a táblázatot. Aki nem tudja, az itt: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScbR21ebkcw-61Mqm_h4ES5v-2ir2AaA4t4cD5iblad7b52NQ/viewform

Hank Evans Creative Commons License 2018.07.08 0 0 25770

Köszönöm a felajánlást, de nem szívesen terhelek mást ilyesmivel. Valószínűleg megoldom valahogy másképp. De azért még egyszer köszi.

Előzmény: tucsok13 (25769)
tucsok13 Creative Commons License 2018.07.07 0 0 25769

Ha sürgős vedd meg, ha nem annyira akkor egyeztessünk decemberben mert év végén megyünk megint. De sajnos nem Oregonba így ott is kell számolni kell az adóval. 

Előzmény: Hank Evans (25768)
Hank Evans Creative Commons License 2018.07.07 0 0 25768

Köszönöm a gyors választ és a kedvességet. Az Amazon szállít Magyarországra is, de a vám miatt (ami tényleg lutri, hogy van-e vagy sem) kétséges, hogy megéri-e. Németországból szállítanak, természetesen vámmentesen és ott is 135, viszont nem dollár, hanem sajnos euro... https://www.hobbybrauerversand.de/Tilt-Hydrometer-Thermometer

Előzmény: tucsok13 (25767)
tucsok13 Creative Commons License 2018.07.07 0 0 25767

Hivatalosról. Mi évente általában 2x megyünk ki, a kinti hotelekbe szoktam rendelni és hazahozzuk kéziben. Kinn kell rá fizetni helyi adót ami államonként változik, most Oregonba rendeltük, ott nincs plusz adó rá.

Egyre többen szállítanak Európába is (főleg amazon.com-on) de nem szoktam haza rendelni így ebben nincs tapasztalatom. (ill amit máshonnan -ali, gearbest- rendelek ott annyi a tapasztalat hogy a sima, normál postás borítékkal nem szoktak foglalkozni de ha futár hozza akkor már fizetni kell és az elég horror ha a DHL vámoltatja le)

Kár hogy nem előbb merült fel, szerdán jöttünk haza, meg tudtuk volna oldani hogy hozunk eggyel többet.

Előzmény: Hank Evans (25766)
Hank Evans Creative Commons License 2018.07.06 0 0 25766

A Tilt-et a hivatalos oldalról rendelted? Volt rá vám, vagy egyáltalán honnan szállították? Előre is köszi.

Előzmény: tucsok13 (25734)
salgabeC Creative Commons License 2018.07.06 0 0 25765

Ja hogy a vizet forralni és visszahűteni!! :-) pfff.. azt hittem a sörlevet! 

Előzmény: salgabeC (25764)
salgabeC Creative Commons License 2018.07.06 0 0 25764

Valahogy elmaradt az utánpótlás! Erjesztés utáni felforralás? 

Előzmény: acerola (25761)
acerola Creative Commons License 2018.07.06 0 1 25763

Na ezt a hozzáállás már jobban tetszik. A kóstolás javítható és fejleszthető, nem is képzelnéd mennyi féle íz van a sörben. Ha nagyobb töménységben megtapasztalod az egyes ízhibákat/összetevőket, utána nagyobb esélyed van, hogy kisebb töménységben is kiérzed az egyes sörökben. De ehhez rengeteg gyakorlás kell. Ennek megfelelően változhat az ízlésed is is idővel.

Egyébként nem baj hogy megosztod másokkal a véleményed. De próbálj kevésbé határozott véleményt formálni amikor csak a saját véleményedről van szó. A feltételes mód a talán és a szerintem használata sokszor indokolt. Én is próbálom ezeket minél többször használni. Amikor először csinálsz valamit könnyen vonsz le következtetéseket, hogy ha így csinálom akkor ezt kapom. Amikor viszont egyre több egymásnak ellentmondó tapasztalatod van vagy egymásnak ellentmondó véleményt olvasol el fogsz bizonytalanodni. Nálad még ez a fázis nem jött el, persze lehet hogy nem is fog.

Előzmény: janijani (25754)
Pentax K-50 Creative Commons License 2018.07.06 0 0 25762

Köszönöm, az ötletet. Utána járok neki.

Előzmény: Tótikám (25756)
acerola Creative Commons License 2018.07.06 0 0 25761

Önthetsz hozzá vizet erejesztés előtt is és erjesztés után is. Az erjesztés előtti az egyszerűbb. Ott simán csapvízzel mehet (ha nem túl klóros és megbízol benne, hogy tiszta). Erjesztés után felforralás és visszahűtés ajánlott, hogy minél kevesebb oxigén maradjon benne (meg persze a forralás a klórt és az esetleges bacikat is elintézi).

Előzmény: salgabeC (25757)
salgabeC Creative Commons License 2018.07.06 0 0 25760

Köszönöm a tippeket, a hozzászólásokat!

Jelentkezem, ha sikerült a következő!!

Ha nem, akkor is!!  

 

salgabeC Creative Commons License 2018.07.06 0 0 25759

Köszi!

 

Előzmény: acerola (25748)
salgabeC Creative Commons License 2018.07.06 0 0 25758

Nem akartam titkolni eddig sem: (legfeljebb elsiklottam a kérdés felett!) 

 

60 percig 30g Chinook
Utolsó 20 percben 20g Amarillo 
Utolsó 20 percben 10g Cascade 
Utolsó 20 percben 5g Irish Moss
Utolsó 5 percben 10g Amarillo és 20g Cascade

 

A recept alapján csináltuk!

 

De tény, hogy sok elforrt!

 

Előzmény: acerola (25748)
salgabeC Creative Commons License 2018.07.06 0 0 25757

Igen, egy másik weboldalról, de ez volt! Már Na, ezek a mondatok ismerősök!! Lehet, hogy sokáig forraltuk a komlókat? És vszínű sok lé elforrt.. Ja, és egyébként utána lehet tölteni forralás után, ha sok elforr?? Megírom majd a pontos forralást, nem akarok hülyeséget írni.. Köszi a biztatást!!

Előzmény: tombat (25750)
Tótikám Creative Commons License 2018.07.06 0 0 25756

Légkeveréses sütő ,STC1000- rel vezérelve. Youtube-on találsz ötleteket.

Előzmény: Pentax K-50 (25739)
Tótikám Creative Commons License 2018.07.06 0 0 25755

Tisztel Janijani az oké hogy te budafoki élesztőt használsz,de egy minimum vitatott  eljárást másoknak nem helyes úgy ajánlani mint a rák betegeknek egyes gyógymódokat.Lehet hogy lakóhelyed környékén is már van sörös csoport,vagy márciusban lesz sörfőző verseny nevezni kell , megkapod a pontozó lapot . Családba többször volt döglött budafoki, mint szárított sütő élesztő.Receptedet gondoltam lefőzöm 5l -ben ,de biztos hogy minden jó pl. cefrézési hőmérsékletek és azok ideje.Búza sörnek 30  körüli IBU nem sok? Azt ne feledd hogy az általad ajánlott írások 2011-12 -ben keletkeztek amikor az alapanyagok és a tudás hiányos volt. Ezek az emberek közül ma többen  kitűnő sörfőzők (roothbeer).

Előzmény: janijani (25754)
janijani Creative Commons License 2018.07.06 0 0 25754

Találkoztam döglött szárazélesztővel. Nem sörélesztő volt, hanem sütőélesztő.

Igazad van, nem kell feszegetni a határokat mert a minőség rovására mehet. Lehetőleg maradjunk az optimális erjesztési hőmérsékletnél.

Sörbíró? Én magam is el tudom dönteni, hogy egy sör ízlik vagy nem. Ugyanígy vagyok a borokkal meg a pálinkákkal is. Ittam már ilyet is meg olyat is.

 

Előzmény: acerola (25753)
acerola Creative Commons License 2018.07.05 0 0 25753

Az us05 jól tárolható mint minden száraz élesztő. Ha nincs felbontva, nem valószínű, hogy rossz lenne. Én még nem tapasztaltam ilyet.

A sörélesztők optimális erjesztési hőmérsékletét az adott hőmérsékleten előállított sör minősége alapján határozzák meg. Magasabb hőmérsékleten több észtert, erjedési mellékterméket, hosszabb szénláncú alkoholt stb állít elő minden élesztő. Nagyon ritka az az élesztő, amit 25-27 C-ra ajánlanának.

A szaporodás más kérdés. Mindegyik jól szaporodik ezen a hőmérsékleten. A sütőélesztőről is ennyit tudunk. Jól szaporodik ezen a hőmérsékleten. És mindjárt el fogod megint mondani, hogy jó ízű volt a sör, amit készítettél vele. Lehet hogy igazad van, de ha egy olyan kolléga monaná, aki évek óta főz. Rendszeresen jár házi sörfőző találkozókra. Végigkóstolt pár száz házisört. Elvégezte a sörbírói tanfolyamot és felismeri az alapvető ízhibákat, akkor valahogy jobban elhinném neki.

Előzmény: janijani (25752)
janijani Creative Commons License 2018.07.05 -2 0 25752

Ha minden mást jól csinált és fertőtlenített, én az élesztő hibájára tippeltem. Arra, hogy esetleg lejárt élesztőt kapott, ugyebár nyár van a melegben minden hamar romlik. Vagy arra hogy az erjesztési hőmérséklet volt túl magas az US-05-nek.

Ezért ajánlottam a budafokit, mert ezt ha friss garantáltan jó, és az optimális erjesztési hőmérséklete is 25 fok, de ha felmegy 28 fokig az sem probléma.

Előzmény: -Toti- (25746)
acerola Creative Commons License 2018.07.05 0 0 25751

Módosítottam a receptet meg a stílust. Így már eggyel jobban néz ki. Megspékelve a Cascade magas co-humulon tartalmával így is lehet nagyon keserű. Nem ártott volna neki pár hónap palackban érés.

https://www.brewtoad.com/recipes/keseru

 

A co-humulone-ról: http://serneveles.hu/sor/alapanyagok/komlo/cascade-szindroma

 

Előzmény: tombat (25750)
tombat Creative Commons License 2018.07.05 0 0 25750

Szerintem ez lehetett az eredeti recept:

http://gaultmillau.hu/receptek/amerikai-ipa-nyaras-tamas-es-deres-attila

 

Én még nem főztem le, de sokan dicsérik...

Azt persze nem tudom sajnos megmondani mi lehetett a gond, de próbáld újra. Menni fog az!

 

Én az egyik első alkalommal azzal csesztem el egy cascade ipa-t, hogy sokáig forraltam a levet, Így a mennyiség is sokkal kisebb lett a vártnál és az aromakomlóimat is túlforraltam. Aroma nem sok maradt, csak a keserűség. De azért kidobásra nem került...

-Toti- Creative Commons License 2018.07.05 0 0 25749

Az OG is hatalmas (bár a kihozatalt nem ismerjük), nem biztos, hogy 11,5 g élesztő elég hozzá. Vagy tévedek?

 

Előzmény: acerola (25748)
acerola Creative Commons License 2018.07.05 0 0 25748

Beütöttem egy sörtervezőbe a receptedet. Mivel nem írtad hány percre raktad a komlót, ezért mindegyiket 60 percre azaz a forralás elejére raktam. Látszik hogy így iszonyat keserű lett. Ha regisztrálsz az oldalra, akkor a variant gomb megnyomásával tudsz másolatot csinálni a receptből és akkor játszhatsz vele. Az IBU-t a stílushoz ajánlott sávon belül érdemes tartani.

https://www.brewtoad.com/recipes/keseru

 

Még egyszer megkérdem én is, mikor raktad be a forralás közben a komlókat?

Előzmény: salgabeC (25735)
salgabeC Creative Commons License 2018.07.05 0 0 25747

Persze, nem az élesztő lesz maga a probléma! Én csak azt érzékeltettem, hogy akár! (nem tudom!!!) a sima élesztővel is lehet jó sört főzni!  Szóval mi is az erre használatos élesztőt használjuk legközelebb! Itt a fertőtlenítéssel, vagy az erjedés körülményeivel lehet a baj! Nem tudunk mást, próbálkozunk! 

Előzmény: Tótikám (25742)
-Toti- Creative Commons License 2018.07.05 0 0 25746

Na de nem értem, hogy miért nem érted.

Nem az US-05-től lett rossz a söre, és nem a Budafokitól lesz jó.

Leerjed Budafokival is, az tény, de ennyi erővel szabadon is hagyhatná, és a vadélesztők majd elintézik az erjedést.

Előzmény: janijani (25745)
janijani Creative Commons License 2018.07.04 0 0 25745

Semmi új nincs a videóban.

Egyszerű sört sütőélesztővel is le lehet erjeszteni csak a sörélesztők mindenféle karakteres meg gyümölcsös ízeket is adnak hozzá.

Előzmény: -Toti- (25744)
-Toti- Creative Commons License 2018.07.04 0 0 25744
Előzmény: janijani (25743)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!