Keresés

Részletes keresés

Hank Evans Creative Commons License 2 napja 0 0 25636

Köszönöm a segítséget. Egyébként már reggel, amikorra leülepedett és leöntöttem a sörlét a Yeast Cake-ről (nem tudom, magyarul hogy hívják), annak már kevésbé volt kénes szaga. Majd meglátjuk.

Előzmény: Tótikám (25635)
Tótikám Creative Commons License 2 napja 0 0 25635

Jó az, vannak élesztők melyek borzasztóan penetrás szagot termelnek de az erjedés végére eltűnik.Kedvenc Andorfer búzám is ide tartozik, már az élesztő szaporításakor érezni.Talán Acerola írta hogy a vörösréz gátolja, megszünteti ha jól emlékszem.Jó lesz az.

Előzmény: Hank Evans (25634)
Hank Evans Creative Commons License 2 napja 0 0 25634

Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata a Fermentum Hill élesztőivel kapcsolatban? Készítettem egy startert a "Cloves and Bananas" élesztőjével, de elég erős kénes szaga van. Nem tudom eldönteni, hogy ez normális, vagy esetleg valami nem várt fertőzés történt. Szerintem rendesen elfertőtlenítettem minden eszközt, de az ördög nem alszik...

Balazs72 Creative Commons License 2 napja 0 0 25633

Köszönöm a segítséget mindenkinek!

Előzmény: latam (25631)
acerola Creative Commons License 2 napja 0 0 25632

Twojtól nem hűtve jön. Amíg nincs 40C addig talán nem gáz. Startert meg amúgy is ajánlott csinálni. Néhány lengyel folyékony még itt is van: http://www.beerodalom.hu/123-folyekony-elesztok

Előzmény: Tótikám (25627)
latam Creative Commons License 3 napja 0 0 25631

A Chateau Abbey maláta nagyjából a sötétebb müncheni malátának felel meg, vagyis alapmalátának vehető szerintem. De a neten nem találtam normális leírást erről a fajtáról, valószínűleg némileg eltér a müncheni maláta karakterétől.
Olasznál nem láttam a listán olyan belga alapmalátát, amivel helyettesíthetnéd a belga pilzenit. Kétféle pilzeni van:
Extra Prémium Pilsner maláta 2 EBC
Bohemian Pilsner maláta Weyermann 3 EBC
Ezek közül a második hasonlít jobban a belga pilzenire, én ezt használnám a helyedben.

Előzmény: Balazs72 (25630)
Balazs72 Creative Commons License 3 napja 0 0 25630

Olasznál ezt találtam:

Chateau Abbey maláta 45 EBC 

Ez alap maláta lenne?

Balazs72 Creative Commons License 3 napja 0 0 25629

Köszönöm a segítséget!

Még egy kérdés...

Egy belga ale sört szeretnék főzni és a receptben alap malátának belga pilseni malátát ír.

Ha jól láttam ilyen olasznál nincs.

Lehet helyettesíteni pilseni malátával?

Vagy alap belga malátát használjak? 

Ilyet lehet kapni az olasznál?

Hank Evans Creative Commons License 3 napja 0 0 25628

A Twój-t nem tudom, de innen https://www.candirect.eu/index.php?k=85&lang=eng hűtve szállítják (jégakkuval) és viszonylag gyorsan itt van. Viszont csak "alap" WYEAST élesztőik vannak.

Előzmény: Balazs72 (25620)
Tótikám Creative Commons License 3 napja 0 0 25627

Azt Bwingtől kellene meg érdeklődni hogy hűtve szállítják-e.Vannak kereskedések ahol külön kapható Ice Pack néven hűtő csomagolás.Az akciós kiszerelésekkel vigyázni kell, ezek lejárat közeliek.Volt hogy az aktivátor beindítását követően nem történt semmi,ezután normál startel helyet kis mennyiségű élesztőként folytattam /lásd sorforum blogon./,egy hét múlva indult be,majd több lépcsőben lett felszaporítva. Itthon is korlátozottan de lehet kapni, Beerodalom, Olasz,Főzöház.Egyes sör típusoknál finomabb vég eredményt lehet elérni velük,/pl.búza/ vagy liofizáltból nem létezik /pl.  neipa/.

Előzmény: Balazs72 (25620)
tea5 Creative Commons License 4 napja 0 0 25626

Köszönöm a válaszokat, inkább nem kockáztatnék, beszerzek egy hűtőt és egy stc-1000-est, addig is elnapolom a főzést.

-Toti- Creative Commons License 4 napja 0 0 25625

Vizes törölközőt ajánlanak még, hogy a párolgással hőt vonjon el a testtől (vödör+sörlé). Ezt ki lehet egészíteni egy ventillátorral. Én még nem csináltam ilyet, nem tudom, hogy mennyire hatásos. Ha tényleg 25 fokról kell lehúzni pár fokot, arra talán jó lehet.

 

Tavaly sikerült pont a kánikula előtt főzni, MJ M41-gyel, egy hét alatt 22-23 fokról felszökött 30-ra. Rendesen leerjedt, nem lett baja szerintem, de egy pilseni maláta - Magnum komló páros első kortyolására egy búzasör köszönt vissza, annyi észter volt benne :)

Előzmény: acerola (25623)
krump/lee Creative Commons License 4 napja 0 0 25624

Acerola véleményét maximális tiszteletben tartva (előző hozzászólásom elkapkodva), a legutóbbi főzetem nem tervezett körülmények miatt 30 fokon erjedt az első öt napban, jelenleg ez a legjobb söröm és gyorsan fogy...

Előzmény: acerola (25623)
acerola Creative Commons License 4 napja 0 0 25623

Szerintem a 25C már nagyon magas szinte bármelyik élesztőnek. Megemelkedik az észter és a magasabb szénláncú alkoholok képzése.

Van egy két kivétel. A saison élesztők talán jobban viselkednek ezen a hőfokon. (vagy például a Norvég kveik élesztők, de ebből nem tudok száraz verziót)

Ez az elmélet. De saját tapasztalatról nem tudok beszámolni. Nem próbáltam még ilyen melegen erjeszteni.  Nincs valami hely, ahol alacsonyabb a hőmérséklet. Folyosó, pince, vízakna?

Előzmény: tea5 (25621)
krump/lee Creative Commons License 4 napja 0 0 25622

Használd nyugodtan, kitűnő élesztő!

 

Az előző folyékony kérdés engem is érdekelne..  ki használ a fórumozók közül? 

Előzmény: tea5 (25621)
tea5 Creative Commons License 4 napja 0 0 25621

Sziasztok, Us 05-öt használnék következő főzésemnél, de sajnos 25C°-on tudom az állandó hőmérsékletet biztosítani, ez még belefér, vagy szerezzek valami másik élesztőt?

Balazs72 Creative Commons License 5 napja 0 1 25620

Sziasztok!

Folyékony élesztőt mennyire viseli meg a szállítás, ha külföldről rendelem? (Twoj)

Érdemes a nyáron rendelni vagy várjak amíg hűvösebb lesz?

LDLD Creative Commons License 6 napja 0 0 25619

bármilyen is lesz...ennél magyarabb sört nehezen lehet főzni ;)

 

egyébként meg nem kell aggódni, az élesztő - a karakterisztikájától függően - végzi a dolgát, és ameddig finom a sör addig nincsen baj.

penészről nemigen lehet szó, mert annak nem sok esélye van az erjedő sörben lévő aktív élesztővel szemben.

 

jó lesz az...

 

 

 

 

Előzmény: KupBa (25615)
KupBa Creative Commons License 2018.05.11 0 0 25618

Nagyon köszönöm a választ, most megnyugodtam. Ittam belőle 2-3 kortyot, kissé "karcosnak" mondanám, de ez állítólag a Safale be-134 -nek köszönhető.

Előzmény: Tótikám (25616)
Tótikám Creative Commons License 2018.05.11 0 0 25617

Könnyű nyári kókusz porteren gondolkodom, van esetleg valakinek tapasztalata? Kókusz csipsz meglenne pörkölve,esetleg tinktúra.

Tótikám Creative Commons License 2018.05.11 0 2 25616

Fehér az a lelke /élesztő/ az alján fehérje, komló stb. Ha ízre jó akkor ez így teljesen jó. Valószínűleg le van erjedve, de rá kell mérni.

Előzmény: KupBa (25615)
KupBa Creative Commons License 2018.05.11 0 0 25615

Sziasztok,

 

Három hete főztem meg az első sörömet. Ma amikor át akartam fejteni arra lettem fogyelmes, hogy a szürke üledék réteg fölött van egy vékonyabb fehér is. Ez ugye nem penész? Félek, hogy tönkrement, pedig nagyon vigyáztam.

A válaszokat előre is köszönöm!

 

Tótikám Creative Commons License 2018.05.09 0 0 25614

Saison szereti a hosszú érlelést, érdemes 5-6db  0.33l üveget palackozni és 2-3 havonta kóstolni .Nem kell félni nem romlik meg egy évesen sem,de a változás jól érzékelhető.Az üvegben levő nyomás figyelésére egy módszer ,ha egy pille flakont is megtöltünk és a feszességét figyeljük.

Előzmény: BeeL74 (25605)
Tótikám Creative Commons License 2018.05.08 0 1 25613

2gr/L-től a csillagos ég. 20l-hez kezdésnek talán 50gr. Hűtés alatt 80C -nál is lehet hozzá rakni , más ízeket ad. Whirlpool hopping néven rá lehet keresni.

Előzmény: tea5 (25612)
tea5 Creative Commons License 2018.05.08 0 0 25612

ja, ez csak kb 30IBU

Előzmény: tea5 (25611)
tea5 Creative Commons License 2018.05.08 0 0 25611

Sziasztok,

egy APA-nak érdemes nekimenni 50g komlóval? Sajnos csak ennyi van most.

valahogy így nézne ki a komlózás:

15g Magnum [12,00 %] - Forralás 60,0 min
10g Mosaic (HBC 369) [12,25 %] - Forralás 20,0 min
15g Citra [12,00 %] - Forralás 10,0 min
10g Mosaic (HBC 369) [12,25 %] - Forralás 10,0 min
10g Mosaic (HBC 369) [12,25 %] - Dry Hop 3,0 Nap

összesen 37 IBU

10g-mal van értelme hidegkomlózni vagy inkább főzzem bele?
22-24l sörről van szó

Lebowski24 Creative Commons License 2018.05.07 0 0 25610

Én meg hagynám pár napot, nekem most eléggé leerjesztette a BE134 a Saisonom. Lehet, lemegy az 1.000-ig is. (Bár mivel el az első söröd, nem hiszem, hogy tartogatod addig, amíg felrobbanhatna a palack😀) Arra majd azért figyelj, hogy ne legyen túl sok a palackozócukor! 

Előzmény: BeeL74 (25605)
kardosur Creative Commons License 2018.05.07 0 0 25609

Neken szintén ez az első söröm, amit főztem. Acerola Klub Saison

 

A kezdő fajsúly nekem is hasonló lett, 11,4 B, (akkor még csak ilyen fokolóm volt) Ez is kb 1.045

Élesztő Belle Saisin

Másnapra forrt. Sajnos a kotyógóm nem kotyogott, de látszott a hab csík a vödör falán.

10 napig nem bántottam, nem méregettem. Végig 20-22 C fok körül volt 

És akkor ilyen lett.

 

Illata nagyon kellemes, íze sem tűnik rossznak. Keserű.

 

Az igazság, hogy mivel ez az első, nem tudom milyennek kellene lennie 10 naposan. Nem volt alkalmam ennyire friss sört kóstolni.

Készült egy adag simán és egy dupla adag hidegkomlózva.

Most szénsavasodnak.

Hogy mi lesz belőle, pár hét múlva elmondom. 

Előzmény: BeeL74 (25605)
bwing Creative Commons License 2018.05.07 0 1 25608

Régen volt, mese volt, de most újra:

Twoj rendelés! Az ajánlat a mai napra vonatkozik! (Egyben elnézést kérek a kapkodástól)

Új érdeklődők ide írjanak: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScbR21ebkcw-61Mqm_h4ES5v-2ir2AaA4t4cD5iblad7b52NQ/viewform

acerola Creative Commons License 2018.05.06 0 0 25607

Ja és írd majd meg milyen lett. :)

Előzmény: BeeL74 (25605)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!