Keresés

Részletes keresés

janijani Creative Commons License 6 órája 0 0 25844

Érdekes, délután még 0,5 DL volt mindkét aromakomló, most 0,5 oz.

Előzmény: wins001 (25843)
wins001 Creative Commons License 7 órája 0 0 25843

Amúgy hol láttál DL mértékegységet? :D

Előzmény: janijani (25841)
latam Creative Commons License 13 órája 0 0 25842

A cefrézésnél elég egy pihenőt tartani 67-68 fokon, amíg jódnormál nem lesz. Cefrézéskor a malátához 20 liter vizet keverj, másláshoz 16 liter vizet használj.

Előzmény: nagyi252 (25840)
janijani Creative Commons License 13 órája 0 0 25841

Amerikai recept, át kell számítani metrikus mértékegységekre:

1lb=0.45 kg

1oz=28 g

DL=nem tudom miféle mértékegység, de nagyot nem tévedhetünk ha ezt is 28 grammnak vesszük

1 gallon=3,8 liter

 

-kétféle malátát használ, az egyikből 12lb, a másikból 1lb vagyis 5,4 kg + 0,45 kg,

-négyféle komlót használ, az első 1oz=28 g 60 percig főzi, a másodikat 1oz=28 g 30 percnél teszi bele, a harmadikat 0,5DL az utolsó 10 percben teszi bele és a negyediknek 0,5DL szárazkomlózást csinál, vagyis az erjesztőtartályba szórja bele.

-élesztőt Amerikai Ale Wyeast 1056-ost használ, nem írja hogy mennyit, de gondolom egy tasakkal,

-5,5 gallon vagyis 21 liter vízben cefrézi, máslást nem ír (ez pocséklás) és azt állítja hogy 75%-os a kihozatal,

-7 napig erjeszti, majd gondolom lefejti és másolagos erjesztés újabb 5 napig

-végül azt írja, hogy a keserűség mértéke Tinseth ami nem tudom mit jelent de valami állati keserű lehet.

Előzmény: nagyi252 (25838)
nagyi252 Creative Commons License 13 órája 0 0 25840

nem latom a fozes soran a hofokokat illetve mennyi maslovizet hasznaljak abszolut kezdo vagyok meg .

latam Creative Commons License 13 órája 0 0 25839

Igen. Mit nem értesz belőle?


OG= a lehűtés utáni, erjesztés előtti sörlé fajsúlya
FG= az erjesztés utáni sörlé fajsúlya
IBU= a keserűség mértéke. Az IBU 0-100-ig van, a 67 erősen keserűnek számít.
SRM= a kész sör színe. A 8-as érték egy világos sörszín.
ABV= a sör alkoholtartalma térfogatszázalékban

Előzmény: nagyi252 (25838)
nagyi252 Creative Commons License 14 órája 0 0 25838

sziasztok valaki tud segiteni ennek a receptnek az ertelmezesebe?

https://www.brewtoad.com/recipes/citripa

janijani Creative Commons License 15 órája 0 0 25837

A törkölyt én a komposztra dobom, panelben gondolom lehúzzák a klotyón, vagy ha van ismerős aki tyúkot tart oda lehet neki adni (egy-két napig, mert utána megsavanyodik)

Kisebb edényben lehet főzni, de ugyanannyi idő és macera van vele mint a nagyobb mennyiséggel.

A sörös petpalack a legegyszerűbb, én üvegbe nem próbáltam.

 

Én búzasört szoktam főzni, a jól bevált receptem szerint:

2,5 kg árpamaláta

1,5 kg búzamaláta

ezekből fél kg-t kiveszek, egy alumíniumlábosban kevergetve barnára megpirítom gáztűzhelyen, majd visszateszem a többihez és az egészet megroppantom.

16 liter vízben cefrézem (52 fok 60 perc, 64 fok 60 perc, 74 fok 60 perc) 

16 liter máslás

15 g Magnum keserű komlóval 60 percig főzöm

15 g Tettnanger aromakomló az utolsó 10 percben

Így lesz 20-22 liter sörlé, ezt egy 25 literes ballonban erjesztem.

 

De nem muszáj búzát tenni bele, lehet főzni 4kg árpamalátából is. Sőt egyszer kukoricadarát tettem bele a búza helyett, ez kukoricasör lett.

Tudok főzni akár 30 liter sört is 4 kg malátából, ekkor sörfőzéskor beleteszek egy kg cukrot. Így már nem felel meg a német tisztasági törvénynek, de nem vagyunk németek. A belgák minden vacakot gyümölcsöt, fűszert is tesznek a sörükbe. Ezt már ellenzem, de egy kis cukor nem rontja el a sört. Szárazabb lesz tőle, de nekem ízlik és ez a lényeg. 

Előzmény: 431001 (25836)
431001 Creative Commons License 15 órája 0 0 25836

Köszönöm szépen a részletes választ! Akkor megnyugodtam, nem fognak meglincselni a szomszédok. :) A törköllyel mit kezdjek? Kuka? A tűzhelyproblémára megoldás, ha egy alkalommal csak 10 l sörlevet készítek? 16 üvegnyi kész sör talán lenne annyiból is. Nem tudom hogy ha a két nagy főzőfelület max. teljesítménnyel megy, azt kibírja - e a villamos hálózat. (túláram miatt leold - e a kisautomata) Olvastam hogy előfordul üvegszétrobbanás a szén-dioxid miatt. Szerencsésebb a PET palackos megoldás? Valahol olvastam, hogy 5-6 bar nyomást is kibírnak. És még egy utolsó kérdés: milyen sört ajánlanál kezdetnek? 

Előzmény: janijani (25833)
janijani Creative Commons License 15 órája 0 0 25835

Ja és egy nagy fakanál is kell a keveréshez (én sk készítettem egyet) 

Előzmény: janijani (25834)
janijani Creative Commons License 15 órája 0 0 25834

De folytathatom a felesleges holmikat: 

-balling fokoló mérőhengerrel: drága dolog, volt itthon borfokoláshoz, eleinte méregettem a fokokat, de már nem érdekel. Ha érzésre jó a sör nekem megfelel.

-refraktométer: semmire sem jó

- jód: eleinte csináltam jódpróbát, de mindig sikeres volt, újabban ezt is hanyagolom. 

 

Amit használok és kell:

-malátaroppantó (én készítem a malátát)

-egy 20 literes csapos fazék (ebben cefrézek, lehetne kicsit nagyobb is pl 25 liter)

-egy 30 literes fazék, ebben melegítem a másláshoz a vizet (ez volt először a sörfőző fazekam de többször kifutott a komlózásnál, ezért vettem egy 40 literest erre a célra)

-egy 40 literes fazék sörfőzésre

-merülőforraló, egy 800 wattosat vettem, de veszek mégegyet és akkor 1600 wattal segítek rá a forraláskor. Azt olvastam nem jó ha egy nagyteljesítményűt használunk mert nagyon forró és ráég a sörlé. Inkább két kisebb, nekem eddig nem égett rá semmi.

-10 méter rézcsőből spirálhűtő (húzós volt az ára 18000 Ft de jó mert gyorsan lehűti a sörlét)

-egy 26 centis tésztaszűrő, egy textilpelenka, ezzel szűröm ki a komlót

-erjesztőedény ha nincs venni kell,

-az erjesztőedény oldalára ragasztható sörhőmérő praktikus. 

-palackozáshoz 2 literes sörös petpalack, ebből minél több, hogy legyen ideje érni a söröknek.

Előzmény: janijani (25833)
janijani Creative Commons License 16 órája 0 0 25833

A sörfőzésnél a szagokkal nincs probléma, nincs semmi kellemetlen szag, inkább csak gőz.

A problémád ott lesz, hogy egy nagy fazekat nem tudsz felforralni a tűzhelyen mert kevés lesz a teljesítménye hozzá. De nem lehetetlen, olvass vissza a topikban krulis olvtárs is panelban főzte a sört sikerrel. Hogy ne egy nagy fazekat kelljen felforralni két kisebb fazékban főzte. Merülőforralóval is rá lehet segíteni a felforraláskor, én is így csinálom a gáztűzhelyen. Aztán amikor felforrt kiveszem a merülőforralót, már a gázláng is forrásban tudja tartani.

Hogy szettet venni érdemesebb, vagy egyenként összevásárolni? Ez egyéni dolog, nekem majdnem minden megvolt hozzá itthon. Egy nagy 40 literes fazekat kellett vennem a jófogáson (nem kell benne 40 litert főzni, de jó ha nagyobb a fazék mert nem fut ki a komlózásnál). Meg összevásároltam néhány felesleges dolgot amit azóta sem használok:

-100 db söröskupakot, de inkább pet palackba palackozok

-egy edény szélére tűzhető hőmérőt ami akadályoz a keverésnél, nem látom rendesen és a fedőt sem tudom miatta rátenni a fazékra. Sokkal jobb egy autós hőmérő aminek a zsinórját belelógatom a fazékba, nagy számokkal írja ki a hőfokot és a fedő alatt elfér a zsinórja.

-szűrőnek zsírfröccsenésgátló, ezt sem használom, nemrég tettem be fényképet a csapos fazekamról, ezzel is tökéletesen le tudom szűrni.

Előzmény: 431001 (25830)
wins001 Creative Commons License 17 órája 0 0 25832

Hónapok alatt valamennyire csökken az a harsány keserűség, de addig úgyis megiszod ezt a főzetet. :D

Előzmény: nagyi252 (25827)
wins001 Creative Commons License 17 órája 0 0 25831

Nem jár nagyobb szaggal, mint a halsütés, vagy egy pörkölt főzése, szóval én magasról tennék a szomszédokra. :D

Előzmény: 431001 (25830)
431001 Creative Commons License 17 órája 0 0 25830

Üdv mindenkinek! 

 

Segítséget szeretnék kérni: kipattant a fejemből az isteni szikra, hogy milyen jó lenne a saját sörömet inni, kísérletezgetni az ízekkel. Egy másfél szobás panelban lakom egyedül, így a hely és a lehetőségek adottak. Kérdéseim a következők lennének:

- A sörlé készítésekor terjengő illatokkal nem vívnám ki a szomszédok haragját? Van - e aki szintén panelben főzi a sört? 

- A szomszédok miatt megfordult a fejemben a sűrítményből való sörkészítés. Kicsit nekem olyan mint a zacskós leves, azaz nem adja a főzés örömét, de vélemények/ellenvélemények érdekelnének. 

- Kezdő kittel járok jobban vagy ha beszerzem a szükséges eszközöket egyenként?

Minden jótanácsot, véleményt szívesen veszek. 

nagyi252 Creative Commons License 17 órája 0 0 25829

koszi jani nekem 23 liter lett.Esetleg valaki privatba tud segiteni nekem kulfoldi receptet ertelmezni?

janijani Creative Commons License 18 órája 0 0 25828

Én is főztem egy Októberfest csomagból sört, nekem is túl keserűnek tünt. Igaz hogy 25 litert kellett volna főzni belőle, nekem meg csak 21 liter lett. Az én ízlésemhez túl van komlózva, azóta feleannyi komlóval főzőm a söröket.

Nem tapasztaltam, hogy az érleléssel csökkenne a keserűsége. Ezt már így kell meginni, max a pohárba töltéskor hígíthatod valami bolti sörrel. 

Előzmény: nagyi252 (25827)
nagyi252 Creative Commons License 19 órája 0 0 25827

wins akkor igy mar nem hiba a keseruseg? A lehutes gyors volt rez spiralal.Esetleg a keseruseg tovabbi erlelesel csillapodik valamit. palackozas utann meg csak 1 hetel vagyok 

wins001 Creative Commons License 30 órája 0 0 25826

Na meg a keserűséget fokozhatja, ha forralás után lassan hűtöd a cefrét, mert több keserűséget okozó anyag oldódik ki.

 

Előzmény: wins001 (25825)
wins001 Creative Commons License 30 órája 0 0 25825

A búzasörök alig komlózottak, de az oktoberfest sör az nem búzasör meg amúgy is egy komlósabb sörfajta. Mellesleg láger fajta abban a kittben viszont valami ale élesztő van.

Előzmény: nagyi252 (25822)
wins001 Creative Commons License 30 órája 0 0 25824

Jövedéki termék szóval szerintem a navnál érdeklődj, de szerintem a borhoz hasonló feltételekkel lehet.

 

Előzmény: Bohus84 (25821)
nagyi252 Creative Commons License 1 napja 0 0 25823

Esetleg van itt a forumon Gyor mosoni aki szemelyesen tudna segitseget nyujtani kozbe vagy kozbe egy kozos fozes.

nagyi252 Creative Commons License 1 napja 0 0 25822

sziasztok.Olyan kerdesem lenne olasz fele oktoberfest kitett foztem a palackozas ota eltelt 1 het es a buzasorokhoz kepest nagyon keseru ize van.Az lenne a kerdesem tovabbi erlelesel ez eltunik vagy valami fertozes vagy fozesi hiba okozta ?Elore is koszonom a segitsegeteket 

Bohus84 Creative Commons License 1 napja 0 0 25821

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy ismeri e valaki az arra vonatkozó szabályokat, hogy milyen módon lehet a házilag készült sört értékesíteni? Van egy vendégházunk, szeretnénk alkalmanként piknikeket tartani ahol házi ételeket és söröket szolgálnánk fel. Még csak terv szintjén van az egész és félek a bonyolult követelmények és szabályozás miatt nem tudjuk megvalósítani pedig komoly kereslet lenne rá. Igazából azt sem tudom pontosan merre kezdjem az utánajárást a dologban, milyen hatóságoknál stb... Ha valakinek esetleg van tapasztalata azt kérem világosítson fel.  

wins001 Creative Commons License 2 napja 0 0 25820

Igen kell szénsavasítani. Csinálhatod cukorral is, vagy CO2 palackról, mint a szódát. Csapoláskor csak a Kegből nyomatod ki vele a sört.

Előzmény: Petey20 (25819)
Petey20 Creative Commons License 2 napja 0 0 25819

Üdv mindenkinek!

 

50 L-es Keg hordóba szeretném a sört "palackozni". Ugye ehhez kapható a keghordó csapoló, amely CO2-val működik. Ugyanúgy szükséges cukrot raknom bele a szénsav miatt, vagy elég, amit a csapoló és a patron nyújt?

 

Köszönöm a válaszokat

-Toti- Creative Commons License 3 napja 0 1 25818

Szia

Ha jól tudom, M54 élesztő van a csomagban, aminek optimális erjesztési hőmérséklete 18-20°C. A 23-24°C még azon a tartományon belül van, amit elvisel az élesztő (a 30°C valószínűleg a legteteje), de jobb eredményt kapsz, ha 20°C környékére leviszed.

Előzmény: k-gabika (25817)
k-gabika Creative Commons License 3 napja 0 0 25817

Üdvözlet!

 

Teljesen kezdőként nekiláttam sűrítményből sört készíteni. Az erjesztés hűtőszekrényben történik hőfokszabályozással.

A sűrítmény típusa Mangrove Jack's Munich Lager a dobozon 18 és 30 fok közötti hőmérsékletet ír az erjesztéshez.

" Leave to ferment for 5-7 days (or until fermentation is complete). Monitor temperature and maintain at 18-30 celsius. "

De a fórumokon és a különböző leírásokban ennél jóval szűkebb 18-22 fokos tartományról olvasok. Kb 12 órája van a hűtőben a sörlé. Jelenleg a szabályzó 22 fokra van állítva, a hűtő belső hőmérséklete 20,5-23 között ingadozik . A sörlé hőmérséklete állandónak tűnik, vödrön lévő matrica hőmérő 24 fokot mutat. Egyébként a vörör teteje felemelkedett és folyamatosan működik a kotyogó. Jó ez így, vagy állítsam lejjebb a hőmérsékletet?

 

Üdv.: Gábor

Home_made Creative Commons License 6 napja 0 0 25816

Üdv Urak!

 

Kérdezném, van-e tapasztalata valakinek, hogy réz üstben (pálinkafőző) lehet-e sört főzni?

bwing Creative Commons License 2018.08.08 0 0 25815

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!