Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

HomeBrewer 5 órája Creative Commons License 19583

Az Urquell IBU-ja 40 körül lehet, én a helyedben bepötyögném egy recepttervező programba (pl. BeerSmith) a sörcsomag paramétereit és megnézném mennyi keserűség lesz belőle optimális esetben. Ha kevés akkor egy kis plusz komlóval kisajátíthatod a sört :D

Előzmény: szabolacko (19582)
szabolacko 6 órája Creative Commons License 19582

Már csak az a kérdés, hogy vajon a csomagban levő komló elég-e a megfelelő keserűséghez (mint pl:Urquelle). Egyrészt, mert szeretem  jó keserűn, másrészt az asszony viszont nem szereti. :-)

Előzmény: HomeBrewer (19581)
HomeBrewer 6 órája Creative Commons License 19581

Igen, igen, arra. :)
10 napot hagytam neki és 4 nap szobahőt. Persze ez sok mindentől függ, erősebb sörnek nyilván több idő kell. Majd a fokolás megmondja. Volt másodlagos, mert szárazkomlóztam is egy kis saazerrel. Ezután viszont már csak ászokolni vittem el, nehogy hidegsokkot kapjon az élesztő. Az ászokolást úgy oldottam meg, hogy simán kiraktam a kertbe a sört betakargatva hogy ne fagyjon meg. Kb egy hónapig tartott. Van aki a hűtőbe teszi, de az asszony ki is vágna :D Ha ez nem jön össze persze jó a pince is, de minnél hidegebb annál jobb. A gyárak azt hiszem 1 fokon ászokolnak. Isteni finom és tiszta Pilseni lett belőle, Urquellebb az Urquellnél :)

Tehát:
Pince (10-15 fok, erjesztés) -> szobahő (18-22 fok diacetil) -> szobahő (másodlagos) -> szobahő (bubisítás) -> kert (1-6 fok ászokolás).

Előzmény: szabolacko (19579)
HomeBrewer 6 órája Creative Commons License 19580

Teljesen igazad van a diacetillel kapcsolatban. Egy jegyzetemen volt a kettő. A brewferm lagere erősen kénesedett sajnos, de a mikor felhoztam szobahőre már nem volt olyan vészes. Az S-23-nál az erjedés negyedik-hetedik napja között kotyogott kénes szagút, de mire felhoztam szobahőre már semmi sem maradt belőle.

Előzmény: acerola (19577)
szabolacko 19 órája Creative Commons License 19579

 Köszi a tippeket!!!Ha a fagyasztott pillepalackra gondolsz, akkor már használtam is az ötletet.13 litert kb. 15 perc alatt hűtöttem 22 fokra 2 palackkal, persze közben hideg vízben állt az edény. Nagyon jó megoldás. Nekem bejött.

Az első erjedés mennyi idő alatt megy végbe? Másodlagost alkalmazol, vagy megy üvegbe hidegre?

Asszem november vége felé belevágok. Akkorra lesz stabilan hideg helyem lágerezni. Ezt úgyis jövő nyárra készítem, kihasználva a pince lehülését. 3-4 hét hidegben lágerezés után mehet vissza a pincehőfokra?

Addig csinálok egy karácsonyit (konzervből). Jobban örülnek majd neki a rokonok, barátok,mint a csokinak :-). Kinéztem ezt az "új" talán lengyel Gozdawa nevűt. Van valakinek tapasztalata a márkával?

Előzmény: HomeBrewer (19576)
simplysteve 20 órája Creative Commons License 19578

Kedves Szaktársak! Utóbbi főzetem rossz irányba fejlődik a palackban (Olasz-féle oktoberfest csomag). Valószínűleg akkor fertőződött meg, amikor a 15-ből 5 litert kivettem hidegkomlózni. Ezt abból gondolom, hogy a hidegkomlózott szépen letisztult, és finom illata lett (cascade komló). Az eredeti pedig bezavarosodott, kiöntés után pedig mint a megforrt bor, úgy pezseg, az illata elég élesztős, nem túl kellemes. Várjak még vele, vagy szabadítsam fel az üvegeket?

acerola 28 órája Creative Commons License 19577

Még én sem lágereztem. Talán majd idén. Viszont itt két ízhiba keveredik a DMS az dimetil szulfid az rendben van leírva. Kukorica, káposzta. Az élesztő viszont diacetilt termel. Ez a vaj aroma, ami a vajas pattogatott kukoricától lehet ismerős. A többi ok. Az élesztő termeli az erjedés elején és később lebontja. Magasabb hőmérsékleten pár nap alatt. 

Mi a tapasztalat a kénességről? Láger élesztők azt is bodnak. Mennyire jelentkezik? Mennyi idő kell amíg eltűnik?

Előzmény: HomeBrewer (19576)
HomeBrewer 28 órája Creative Commons License 19576

Az viszont alapvető különbség lesz a felsőerjesztésűhoz képest, hogy lager sör készítéskor a DMS elkerülésére jobban oda kell figyelni. Utánaolvashatsz itt-ott, de nagyvonalakban olyan az íze, mint a főtt kukoricának vagy a káposztának. Van aki szereti sörben, de a legtöbben nem :) Az első lageremnél jelentkezett, azóta változtattam a technikán...

 

Elkerülheted azzal, hogy
- a komlót 90 percig forralod fedő nélkül (a sörcsomagon írt 60 helyett);

- nagyon gyorsan hűtöd a sörlevet forralás után (írtam egy jó tippet nemrég erről);

- mikor kész az erjesztés, 1-2-3 napra vigyed fel a sörlevet szobahőre, hogy az élesztő lebontsa a maradék DMS-t.

 

Ezen kívül rengeteg idő kell neki. A Märzent például márciusban főzik az Oktoberfestre... De azért általában nem kell ennyire türelmesnek lenni. :)

Előzmény: szabolacko (19572)
szabolacko 1 napja Creative Commons License 19575

Köszönöm a kerek választ. Hasonló megfontolásból kötöttem ki végül a csomagoknál.

Előzmény: Smürc (19574)
Smürc 3 napja Creative Commons License 19574

Tudom, a kérdésed nem egészen arra vonat kozott, mint amire válaszoltam, de hadd reklámozzam kicsit a csomagokat. :)

 

Kérdésedre csak véleményem van, cserintem simán cserélhető az élesztő (az erjesztésvezetéssel együtt), a többi meg a kisérletezés területe, mint annyi minden a sörkészítésben.

Előzmény: szabolacko (19572)
Smürc 3 napja Creative Commons License 19573

Én egy ilyen csomaggal kezdtem  http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_17&products_id=460

próba képpen, hogy érdemes-e ezzel a sörfőzéssel foglalkozni és az lett a következtetésem, hogy ha soha jobb sört nem csinálok, akkor is ez a legjobb út számomra a sörfogyasztáshoz. (A sűrítmény meg nekem olyan "nájlon" volt elsőre is)

 

Mindig is javaslom a csomagokat kezdőknek, amikor mégy nem ismeri az ember az alapanyagokat, az eljárásokat és főleg fogalma sincs, hogy kéne egy receptet összeállítani. A csomaghoz kapott egyszerű "használati utasításon" lépésenként végigmenve meg lehet csinálni. Előtte, közben, utána persze olvasgat az ember, meg kérdezget pl. itt és gyűlik a tapasztalat meg az önbizalom.

 

Nekem az furcsa, mikor valaki kezdésnek valami különlegeset akar csinálni, mézből, gyömbérből, gyümölcsből bármiből, ami nem alap a sörben. Az elején inkább ajánlanám a tisztasági törvényt! Vagy valami single malt single hop receptet. Vagy egy csomagot.

Előzmény: szabolacko (19572)
szabolacko 3 napja Creative Commons License 19572

Köszi! Az olasznál kapható sörfőző csomagokat próbálta valaki? Tapasztalatok? Az élesztő gondolom felső erjesztésű hozzá, ezt egyszerűen behelyettesíthetem alsóval? A hozzávalókat nem kell hozzá variálni? Vagy az alsó erjesztés más receptet is kíván?

Előzmény: barbon1 (19571)
barbon1 3 napja Creative Commons License 19571
Előzmény: szabolacko (19570)
szabolacko 3 napja Creative Commons License 19570

Hol találok ehhez egy jó és egyszerű receptet? Egy jó kis pilsre gondoltam,megpróbálom az ajánlott élesztőt. Viszont szeretném zsákban főzni. Pár tippet adnátok,hogy milyen alapanyagot vegyek?

Előzmény: HomeBrewer (19562)
Butters_ 4 napja Creative Commons License 19569

Hűtöttem már sört palackozás előtt, viszont utána visszakerült az eredeti hőfokra (17-18 fok), és semmi problémám nem volt vele rendesen szénsavasodott.

Előzmény: RobotSheep (19568)
RobotSheep 4 napja Creative Commons License 19568

Sziasztok,

Hőmérséklettel kapcsolatos kérdéseim lennének. Az erkélyemen 6-8 fok van (a lakásban olyan 22). Hidegkomlózott sörömet kitettem az erkélyre, hogy jobban ülepedjen: érdemes-e palackozás után bevinnem a lakásba, vagy elég szénsav fog képződni kint is? Kinyírhatom-e az élesztőt, ha esetleg még lejjebb megy a hőmérséklet, vagy csak több idő lesz a bubi-képződés? Árthat-e a sörnek, hogy mondjuk kiteszem 1-2 napra ülepítés céljából, aztán beviszem a melegbe, majd megint kiteszem kondícionálni?

Köszi a válaszokat.

 

Butters_ 4 napja Creative Commons License 19567

1065-ről ment le 1016-ig. Már átfejtettem, köszi a választ :)

Előzmény: barbon1 (19564)
Smürc 4 napja Creative Commons License 19566

A kotyogó nem megbízható, mert gyakran szökik a gáz máshol is. Ilyenkor csak addig kotyog, amíg nagyon nagy a gáztermelés. Nálad is ez valószínű az első négy napban. 2-3 naponta mértj rá, az mutatja hogy alakul az erjedés. Ha már 3 napja nem süllyed, akkor tekinthető a végének.

Előzmény: goagil (19565)
goagil 4 napja Creative Commons License 19565

sziasztok. ha már nem mozog a víz a kotyogóban, akkor is erjeszt még az élesztő? 1016ra kellene lemenni a FG-nek, de jelenleg megállt 1020on.

barbon1 4 napja Creative Commons License 19564

Nyugodtan átfejtheted másodlagosba,nem írtad mennyi a fajsúlya.

Előzmény: Butters_ (19563)
Butters_ 5 napja Creative Commons License 19563

9 napja erjed egy söröm a fajsúlya már pár napja változatlan viszont a hab (krausen)  nem esett még össze. Szeretném atfejteni másodlagosba mit tanácsoltok mit csináljak? Külföldi fórumokon azt írják rakjam be hűtőbe és akkor össze esik a hab. Ti mit csinálnatok? 1272 american ale II az élesztő többen írták angol fórumokon hogy a hab nem esett össze ennél az élesztő típusnál. 

HomeBrewer 6 napja Creative Commons License 19562

Gondolkozz alsóerjesztésben ha úgyis türelmes vagy :) Annak 10-15 fok kell, és rengeteg idő, de meghálálja. S-23-at például ajánlom.

Előzmény: szabolacko (19561)
szabolacko 6 napja Creative Commons License 19561

Köszönöm!

A pincém jobban tudja, mint én. :-)  Szinte szó szerint így zajlott. 22 fokról kb. napi egy fokot csökkenve 17-re ment a cefre. Nyitva voltak a pinceablakok és jobban átvette a kinti változást. Tegnap aztán felhoztuk . 1.052-ről 1.020 lett és dolgozik még újra. Én terveztem egy másodlagos kondícionálást a 15 fokos pincében. Elsősorban a tisztaság miatt 2 hetet.  

A lágerezést át kell gondolnom, ehhez külső segítségre lesz szükségem. Egyébként az érlelésről annyit, hogy egy nyár elején készült üveg most jött elő (az utolsó). És sokkal jobb,mint amilyen volt mikor megittam. Teljesen letisztult az íze. Szóval a télen kell főznöm nyárra. Csak a pincehőfokkal lesz baj. Mi az, aminek erjedéskor jó 15 fok alatti pince?    Köszönöm mégegyszer a választ!                

Előzmény: Smürc (19559)
HomeBrewer 6 napja Creative Commons License 19560

Nekem is ez a halálom:

Én: - Főztem witbiert!

Haver: - Az milyen?

Én: Belga jellegű fűszeres búzasör.
Haver: - Van citromod?

:D

Előzmény: Smürc (19559)
Smürc 6 napja Creative Commons License 19559

A barna újrapalackozását hogy érted? Egy kis élesztős oldatot tennél az üvegekbe és újrakupakolás? Cukrot már beletetted csak valószínüleg még nem erjedt le! Felbontáskor elszökhet egy kis co2, de nem sok, a 10g/l pedig úgy is elég sok cukor volt.

A palackozócukor édessége nem érezhető a sörön? Nem lehet, hogy elszámoltad a cukormennyiséget palackozáskor? Én jártam már úgy, hogy 4g-ot akartam félliteres üvegenként, de literenként tettem ennyit. Először kevés volt, de egy hónap múlva teljesen jó lett a bubi. Valószínüleg még az erjedésből is volt maradék cukor. Nálad is van valamennyi bubi, mint írod, tehát dolgozik az élesztő, csak valamiért lassan (mondjuk kevés van). Lehet csak várni kéne még két hetet.

 

A wit-hez: Németh Anti írja a búzasör erjesztésvezetésénél: "A búzasör tulajdonképpen egy hibrid sör. Vagyis egy felsőerjesztésű élesztővel erjesztik, de az erjedés után lágerezik. Nem beszélve arról, hogy az elsődleges erjedés hőmérséklete is igen fontos.A beoltást 20 fokon kell végezni és ezen a hőmérsékleten kell tartani 24 órát, aztán napi egy fokot csökkenteni a hőmérsékleten és végül 17 fokon kell befejezni az elsődleges erjesztést."

Lehet, hogy a pincéd egész jól tudja... :)

Aztán így folytatja:"Amikor vége a főerjedésnek, házi körülmények között az a legjobb megoldás, ha lepalackozzuk 10 g/ liter cukorral, hagyjuk egy hétig 17 fokon, hogy kialakuljon a szénsav és utána üvegben lágerezzük. Erre a célra a legalkalmasabb egy hűtőszekrény, amiben elfér a teljes mennyiség és van hőfokszabályzója.  A lágerezést 4-5 fokon végezzük legalább 3-4 hétig, de az sem baj, ha hosszabb időt hagyunk rá.

A lágerezés után azonnal fogyasztható, nem kell tovább érlelni, mert a búzasör az egyik olyan típus, ami frissen (fiatalon) a legfinomabb. És a fogyasztáskor NE rakjunk bele citromkarikát!!!

 

Előzmény: szabolacko (19556)
Smürc 6 napja Creative Commons License 19558

Szerintem a nyomáscsökkentőn szereplő érték a maximális átfolyást jelentheti, de a készülékeden (gázzsámoly?) lévő szabályzószelep, sőt magában a fúvóka is csökkenti az átbocsátást. Ha jó a mérleged, az korrekten mutatja gázfelhasználást. Régebben én is megmértem néhány főzésnél a gázfelhasználást, hogy lássam a költségét.

 

Előzmény: Steiner VCF (19557)
Steiner VCF 6 napja Creative Commons License 19557

Van egy gázpalackom ami elvileg üresen 7 kilós a rá ütött és festett szám szerint. Beletöltöttek 11-12 kg gázt. 

Használtam egy olyan nyomáscsökkentővel 9 órát amire az van írva, hogy 1.3kg per óra.

Ezek alapján már nagyjából el kellett volna fogynia az egész gáznak. Mikor lemértem a palackot 12-13 kilót mutatott, azaz majdnem meg van még a gáz fele ezek alapján.

 

Mi történhetett? Bele merjek még kezdeni vele főzésbe vagy elfogyhat mondjuk 5 perc után és annyi a sörnek?

szabolacko okt. 22. Creative Commons License 19556

2 hete palackoztam egy malátakivonatból főzött barnát taurus és saaz komlóval készült kevés barna kandiscukor is került bele. 10gr/ literrel palackozódott, mégis sokkal kevésbé bubis, mint az eddigi palackozásaim. Us 05 élesztővel készült és egy hétig szobahőn volt palackozás után. Mit hibázhattam? Palackozzam újra?

Közben megfőztem az acerola féle vitet. Isteni illatok jönnek erjedéskor. Viszont most kihűlt a pince 16 fokra, nagyon meglassult az erjedés, de csak pénteken tudnám felhozni melegebb helyre, újraindul vajon?

Köszönöm a válaszokat!

goagil okt. 22. Creative Commons License 19555

http://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/175249/abara-apa

 

elvileg ez készül. OG századra ennyit mértünk. A jódpróba is sikerült. Első sör amiben hiszek :)

Előzmény: goagil (19554)
goagil okt. 22. Creative Commons License 19554

kis késéssel, de beindult szerencsére