Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

acerola 6 órája Creative Commons License 19441

Írtam egy cikket az otthoni allgrain sörfőzés legegyszerűbb módjáról a BIAB-ról. Kezdő és sűrítményes sörfőzőknek ajánlva.

Sörfőzés otthon gyorsan, egyszerűen. BIAB

Az otthoni sörfőzésnek vannak fokozatai. A leggyorsabban sűrítményből lehet sört készíteni. Ezzel nincs is semmi baj. Előbb vagy utóbb azonban a legtöbben ki szeretnék próbálni milyen az ha tisztán malátából főzik a sörüket. Nekik szeretnék egy módszert bemutatni, ami[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

RobotSheep 11 órája Creative Commons License 19440

Sziasztok,

Beruháztam egy 50 literes inox erjesztőre. Sajnos megtölteni egyelőre nem tudom, most is csak 25 liter erjed benne. Ha szeretném másodlagosban is ezt használni, gondot okozhat-e a nagy headspace. Tapasztalatok?

Köszi a válaszokat.

Fecóbá' 11 órája Creative Commons License 19439

Tegnap 2 ballingot mértem, ízreszagra nem rossz, de várok akkor még a palackozással jövőhétig. Reméljük a végső erjedésig még nő a fű :)

 

 

 

Előzmény: Smürc (19438)
Smürc 20 órája Creative Commons License 19438

Ezek szerint tegnapelőttig már 4%-os a söröd és azóta tovább erjedhet. Amúgy is illenék még legalább egy hetet várni. Lehet, nem lesz túl erős, de nagyobb bajod ne legyen. Az élesztőt előbb tiszta vízbe célszerű feloldani, de végül is leerjedt. Az induló balling nem túl magas, abból nem kell erős sört várni, de kellhet még az idén füvet nyírni :)

Előzmény: Fecóbá' (19432)
superz76 25 órája Creative Commons License 19437

én minden hétvégén főzök. az olcsóbbik kézi roppantgóm van. negyed óra alatt ledarálom, nem ügy. ne vedd meg a drágábbat. 

Előzmény: goagil (19435)
barbon1 26 órája Creative Commons License 19436

Nyilván az ár azért nagyjából takarja a minőséget,de szerintem ahhoz a mennyiséghez amit írtál tökéletesen megfelel az olcsóbb is.Később meg teszel rá egy egyszerű kis hajtóművet és bőven kiszolgál Téged.

Itt  a példa:

Előzmény: goagil (19435)
goagil 29 órája Creative Commons License 19435

Sziasztok!

 

Kezdő sörfőző vagyok. Eddig konzervből főztem egy Muntons búzát és egy Barley Wine fajtát, de egyik sem jött be igazán. A búza túl testetlennek tűnt es az Árpabornál nagyon mutatkozott az alkohol. Utánna próbálkoztam egy all grain Ipával, de az pedig roppantó hiányában nem lett olyan amilyen :). Úgy döntöttem beszerzek egy roppantót. Kérdésem az lenne, hogy az Olaszsped-nél kapható 2 roppantó között óriási e a különbség:

 

http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_23&products_id=169

 

http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_23&products_id=193

 

Annyival jobb e a 42 ezres, hogy megérje beruházni.

 

Havonta 30-50 litert tervezek főzni. Tudom persze, idővel több lesz ez :)

 

Köszi a segítségét.

 

K.

Fecóbá' 1 napja Creative Commons License 19434

Köszi Totka21, várok akkor még vele, és méregetem.

A 10 nekem is furcsának tűnt kezdésre, de többszöri ellenőrzés után is ennyi volt... Nem baj, így legalább meglett a neve: Mutant :)

 

Előzmény: Totka21 (19433)
Totka21 1 napja Creative Commons License 19433

Hello!

 

A 2,5-ös érték már egy jól leerjedt sörre utal, bár ha 10-ről indult..

Én a helyedben várnék még kicsit, baja nem lesz, sőt...jobban letisztul, tisztább sört fogsz tudni palackozni.

Aggodalomra semmi ok, de várj még 1 hetet nyugodtan.

 

Előzmény: Fecóbá' (19432)
Fecóbá' 1 napja Creative Commons License 19432

Sziasztok!

 

Kezdő sörfőzögető vagyok, és most teljesen tanácstalan. Tudnátok nekem segíteni?

 

Az alapanyag egy Coopers Pilsner konzerv, a problémám pedig az, hogy nagyon lagymatag az erjedés. Nem tudom hogy egyáltalán érdemes e lassan bepalackoznom.

A főzet rövid naplója:

-2 liter víz felforralva, 1 kg cukor feloldva benne.

-Az erjesztőkádba beleöntve, majd bele a konzerv, jól elkeverve, felengedve 23 literig hideg vízzel.

-Itt elkövettem azt a hibát, hogy hőmérsékletét nem ellenőriztem csak kézrátétellel. Szerintem 20-30 fok között lehetett

-Belekevertem simán az élesztőt.

-Leraktam a pincémbe, 10 Balling fokos volt

-1 nap után leellenőriztem, nyomás van az erjesztőkádban, és a kotyogóban se középen a víz, de 3-4 percen keresztül még másnapos korában se hallottam kotyogást.A pincében 17-19 fok a hőmérséklet.

-A következő napokban se változott a helyzet. Ha lenyomtam a tartály tetejét kotyogott, másnap szintén nyomás alatt volt.

-6 nappal a készítés után, (tegnapelőtt) 2.5 balling fokos volt.

 

A leírása ugyan írja, hogy ez a Pilsner máshogy erjed, és jobb neki az alacsonyabb hőmérséklet, de nem tudom hogy érdemes e ezt bepalackoznom. 

 

 

EdM76 3 napja Creative Commons License 19431

Elkelt, köszönöm! 

 

 

Előzmény: EdM76 (19429)
simplysteve 5 napja Creative Commons License 19430

Kedves nothingam!

 

Engem is érdekelne ez a fejlesztés, főleg, hogy minél kevesebbet kelljen emelgetni a főzés során. Ezt a youtubon láttam, szimpatikus rendszer:

https://www.youtube.com/watch?v=wwXZYfwnyfw

Előzmény: nothingam (19424)
EdM76 6 napja Creative Commons License 19429

Sziasztok, 

 

2900Ft-ért eladó egy szűrőlemez másláshoz 30l-es vödörbe, egyszer használtam.

http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_26&products_id=661

 

Küldj emailt, ha érdekel. 

 

Köszönöm, 

 

 

 

superz76 szept. 23. Creative Commons License 19428

Úgy nézem mátol kapható keserű narancshéj az Olasznál! Juhéjj! Go for Witbier!

Kösz Olasz! 

mano2007 szept. 23. Creative Commons License 19427

Sziasztok!

Párom a barátoknak itthon szokott sört főzni. 5 l-es party hordóba csapolja, hogy bele tudjuk tenni a sörcsapolóba, ami hűti is. 

Azt vettük észre, hogy a hordókban a sör 2-3 erjesztés után "vasízű" lesz! Gondolom, rozsdásodik belülről a hordó, és annak az ízét érezzük! (A hordókat újonnan vettük, nem használtan, de 2-3 sörkészítés után előjön ez a probléma!) 

 

Mit tanácsoltok? Vegyek valahol rozsdamentes acél hordót? Hol lehet olyat kapni, ami nem rozsdál el, és a sörcsapolóba is belemegy?

Vagy van valami megoldás? 

 

Előre is köszönöm, ha segítetek! Éva

 

serceg szept. 23. Creative Commons License 19426

ha esetleg tudsz adni linket ahonnan szemezgettél , azt is megköszönném

 

üdv

Előzmény: serceg (19425)
serceg szept. 23. Creative Commons License 19425

Szia

 

Annak nagyon örülnék, köszönöm,

de azért én is belevetem magam a külföldi oldalakon található leírásokba, hátha tudok egy két dolgot hozzá tenni

 

ha nálam is van valami írok, de akkor kérlek jelezzed, ha sikerrel járták:)

 

Előzmény: nothingam (19424)
nothingam szept. 23. Creative Commons License 19424

Én épp egy ilyen rendszer építésében vagyok. Remélem 2 héten belül teljesen elkészülök vele. Ha érdekel utána szívesen leírom képekkel illusztrálva magyarul mit, hogyan, honnan csináltam.

Sajnos magyar forrásokat én nem találtam sörfőző építésére, az angol leírások alapján meg elég nehéz volt beszerezni a dolgokat, mivel sok mindennek nem tudtam mi a magyar neve illetve hogy keressem (bár ha valószínűleg, aki több barkács tapasztalattal rendelkezik annak nem okoz gondot :). Elég sok szerelvényboltban hülyének néztek, amikor mutattam miket szeretnék venni.

 

Tulajdonképpen ha minden szükséges eszköz/alkatrész megvan, onnan már gyerekjáték.

Előzmény: serceg (19423)
serceg szept. 23. Creative Commons License 19423

Sziasztok

 

Olyantól kérnék segítséget aki készül, v már készített  a sernevlés oldalón látható vagy ehhez hasonló berendezést, kicsit szeretném "automatizálni" a folyamatokat, de nem igazán tudtam elindulni még, nyilván látom a képeket, hogy mi kell hozzá,de hogy ezt hogyan kell megvalósítai,ahhoz úgy érzem egyedül kevés vagyok, vagy akár közösen elkészíteni, ha más is szeretne ilyet

 

"Berendezésünk három darab, a főzéshez átalakított, 50 literes, rozsdamentes acél, sörös KEG-re épül. A rendszer fűtését PB gázról működtetett gázzsámolyok biztosítják. A cefréző és a szűrőkád egy egység, ami gyorsítja a folyamatokat. A tartályok közti folyadékszállítást szivattyú végzi"

 

http://www.serneveles.hu/berfozes

itt található a kép, nem tudtam beszúrni sajnos

 

ha már volt korábban erről szó, akkor elnézést, de nem találtam:(

EdM76 szept. 23. Creative Commons License 19422

Igen kell öblíteni. 

Előzmény: Smürc (19421)
Smürc szept. 22. Creative Commons License 19421

Kösz! Már vettem perecetsavat, de a bizonytalanság miatt még nem alkalmaztam. Még egy lényeges kérdés: a perecetsavat kell-e öblíteni?

Előzmény: EdM76 (19407)
serceg szept. 22. Creative Commons License 19420

jelenleg a hűtésnél is a levegőt mérem, termosztátba van mérő ... szóval maradok is ennél

madj írok ha kész van, kővetkező hétre már jó lenne elkészíteni ...

Előzmény: acerola (19417)
serceg szept. 22. Creative Commons License 19419

fűtőre gondoltam

Előzmény: serceg (19418)
serceg szept. 22. Creative Commons License 19418

köszi

 

inkább a terrárium hűtőt preferálom jelen esetben én is... jó kis leírás, még csak beleolvasgattam, átnézem majd tűzetessebben .

 

köszönöm

 

( sikerült szert tenni egy 550 L-es grönland ipari hűtőre , ahova befér három 30 literes erjesztő tartály,  )

Előzmény: acerola (19414)
acerola szept. 22. Creative Commons License 19417

Simán nem próbáltam még. De ha neked megvan hozzá mindened akkor próbáld ki, ha kicsit hidegebbre fordul az idő. Rakj bele egy vödör vizet és mérd a hőmérsékletét. Szerintem működnie kell. A hűtőn elég jó a hőszigetelés. A legegyszerűbb, ha a hűtő levegő hőmérsékletét méred. Akkor valószínűleg egyenletesebb lesz a hőmérséklet. Ha a folyadékot méred, akkor lehet hogy nagyobb lenne az ingadozás.Az lenne a profibb, de több a hibalehetőség.

Pár fokkal hűvösebbet kell így beállítani mint ahogy erjeszteni szeretnél. Az erjesztőben átlag sörnél 1-2 fokkal melegebb van. Egy erős sörnél akár 3-4 fok is lehet a különbség.

Előzmény: serceg (19415)
acerola szept. 22. Creative Commons License 19416

Megtaláltam a leírásban. "The amount of UV light produced by an incandescent bulb is negligible, so they are not bad for your beer." Szóval elhanyagolható az UV kibocsájtása egy hagyományos égőnek, nem árt a sörödnek.

Előzmény: acerola (19414)
serceg szept. 22. Creative Commons License 19415

elöször is köszi a választ mind kettőtöknek,

 

ezzel eljárással szerinted el lehet érni mondjuk ale esetén 18-22 fokon tudnám tartani?

gondolom itt a lényeg az a hőfok amit az égő lead ...

 

 

Előzmény: acerola (19411)
acerola szept. 22. Creative Commons License 19414

Olvastam egy hasonló megoldásról. Ott a hűtő saját lámpáját kötötték egy mikrokontrolerre. Így a kompresszort és a lámpát kapcsolgatva hűteni és fűteni is tudott. A fényíz nekem is eszembe jutott ennek kapcsán. Érdekes módon ez nem merült fel annál a rendszernél. Nem tudom mekkora az UV tartományban egy hagyományos égő kibocsájtása. De biztos ami biztos az égőt le lehet árnyékolni. Vagy valami más fűtésre lecserélni.

De szerintem ennek pont az egyszerűsége a szépsége.

 

A legújabb verzióban már nem a lámpát használják. Hanem mondjuk terrárium fűtőt. Itt egy részletes leírás a hűtő hackelésről. http://www.brewpi.com/fridge-hacking-guide/

 

Előzmény: saazer (19413)
saazer szept. 22. Creative Commons License 19413

Nem lesz fény ízű a sör?

Előzmény: acerola (19411)
saazer szept. 22. Creative Commons License 19412

jó :-)

Előzmény: acerola (19411)