Keresés

Részletes keresés

macokk Creative Commons License 2 órája 0 1 23607

Igen, ebben a témában itthon sok félreértés kering, miközben pl. az amcsik régóta megelégedéssel keg-eznek és használnak keezert, kegeratort.

 

A vendéglátóipari felállás a következő:

co2 palack+reduktor -> gázvezeték -> söröshordó szobahőmérsékleten -> sörvezeték szobahőmérsékleten -> italhűtő (200eFt vagy drágább) -> sörvezeték hideg (de csak amíg átfolyik rajta, utána rögtön melegszik) -> sörcsap  -> csapolt sör

Előnye:

- rugalmasan bírja a változó forgalmat. Ha óránként kifogyna a söröshordó, se lehetne megérezni, mert a keg fejet levéve, és hordót cserélve rögtön mehet minden tovább. Kisebb helyigényű, az italhűtő nem foglal sok helyet.

Hátránya:

- drága

- az italhűtő kapacitása sem véges, folyamatos csapolásnál már nem olyan hideg a sör, az italhűtő néha nem bírja

- a söröshordő és sörvezetékek szobahőmérsékleten (ez néha 30C-ot jelent) vannak.

Viszont abból, hogy a kocsmában a régen megbontott sör esetleg egyre rosszabb ízű, nem szabad semmilyen következtetést levonni a házi módszerre vonatkozóan.

 

Hiszen az olcsóbb, és a sörcsapot (meg sokszor a co2+reduktort) kivéve MINDEN hűtött, 3-4 C-on van. Nem is romlik meg a megbontott kegben levő sör több hónapig sem.

A sörvezetéket/csapot itt is kell néha (2-4 hetente) tisztítani, de ritkábban, és nem bonyolult.

 

Jelezzétek, ha esetleg van igény egy ezzekel kapcsolatos tanfolyamra.

 

 

 

Előzmény: barbon1 (23602)
Márton Gúnár Creative Commons License 2 órája 0 0 23606

Sziasztok!

A tapasztaltabbak tudnának nekem segíteni mosott élesztővel való oltás ügyben? Az előző főzés alján maradt szép világos krémes trutyit átmostam ahogy a nagy könyv írja és a hűtőben pihen. A kérdés az, hogy mennyit tegyek a következő főzéshez belőle. Gondolom célszerű startert készíteni és azt használni. US-05- ről van szó és egy normál ivós,alap Ale lenne a következő project. Sejtszámláláshoz az ég világon semmim nincsen, ezért hagyatkoznék inkább a rutinosabb sporik tapasztalatára. Előre is köszi a segítséget! 

superz76 Creative Commons License 9 órája 0 1 23605

Sör esetében a Kriek az meggyet jelent. https://en.wikipedia.org/wiki/Kriek_lambic

Természetesen a belgák is ismerik, nem hungarikum, bár jelentős mennyiséget termelünk. Amúgy a cseresznyéből nemesítették. Meg kell próbálni mindkettőt.  

 

Előzmény: kit6263 (23603)
kit6263 Creative Commons License 17 órája 0 0 23604

http://byo.com/hops/item/679-fruit-brew-part-2-techniques

Ez nagyon jó cikk. A másodlagosban adja hozzá a Campden-el (olaszsped) sterilizált gyümölcsöt.
Nem kell megfőzni a "mini-must" megtartja a gyümölcs karakterét nem lesz kompótos a sör.
Alapsörnek mit javasoltok ?
Sernevelés Summer Ale vagy olasz féle búzasör csomag ?
Kicsit magasabb alkohol biztosan sterilebb..

Előzmény: kit6263 (23603)
kit6263 Creative Commons License 1 napja 0 1 23603

Meggysör
Nem vagyok nagy szakértő, de úgy tudom a Kriek inkább cseresznye mint meggy.
A mi meggyünk nem sok helyen van a nagyvilágban.
Lehet hogy keverni kell a cseresznyével.
Valaki esetleg tud egy tuti lefőzhető Kriek klón receptet ezoterikus beszerezhetetlen alapanyagok nélkül.
Az olasz féle meggy sör frissen állítólag nagyon finom. Sajnos még nem ittam. Egy ismerősöm viszont állottat kapott, barna habbal. Az borzaszó volt.
A net-en múltkor túrtam egyet...ott megfőzte a meggyet (kép alapján az is inkább cseresznye volt).
A szirupoknál azt írják, hogy 5 nap után elkezd erjedni.
Norbi Update szörp az biztosan nem erjed meg. Múltkor egy narancs felbontva volt a konyhapulton vagy fél évig. Olyan bűn rossz volt, hogy senki sem itta meg.
Fél év után amikor kiöntöttem, ugyanolyan volt mint kibontáskor.



barbon1 Creative Commons License 2 napja 0 1 23602

Kösz a választ.Az első pontot ismerem,évek óta használom.A másik kettő, pontosabban a harmadik válaszod izgalmas számomra ugyanis van KEG-em is szénsavam is csak még úgy nem pakoltam a kettőt össze,mert 20 liter sört nem tudok azonnal meginni. Az csak esetleg alkalmanként valami összejövetelre ok.Az eltarthgatósággal meg a megkezdett KEG-ben lehetnek problémák,gondolom plusz még a csapoló és a csövekben megsavanyodhat a sör mint az olyan vendéglátó helyeken ahol kevés a fogyasztás.Ezt szeretném elkerülni és inkább palackozni a sört. Ehez kérnék segítséget.

Előzmény: macokk (23596)
zsolt_lak Creative Commons License 2 napja 0 0 23601

kicsit gyorsan válaszoltam .....

 

 

van Corny keg-em, hűtve sörcsappal. Flekkenezni megyek nem akarok nagy cuccot cipelni ezért egy nyomás alatti palackozót szeretnék építeni. A Te ötleted is jó, de most már beszereztem mindent ami ehhez kell

(kivéve 50 cm 10mm réz cső)

 

http://byo.com/hops/item/361-build-a-counter-pressure-bottle-filler-projects

 

ezt megépítem és ezzek tervezek palackozni.

Üdv,

Zsolt

Előzmény: macokk (23595)
pkl Creative Commons License 2 napja 0 0 23600

Köszi a válaszokat! Majd akkor megpróbálom a recept szerint. Bár lehet kevés lesz a 20 literes erjesztő?

4harmad Creative Commons License 2 napja 0 0 23599

Hát a helyzet az, hogy amit mellèkelnek leírást az mind  egyforma, persze a nagybetüs rèszt kivève.

 

Előzmény: pkl (23597)
kit6263 Creative Commons License 2 napja 0 0 23598

Tegnap főztem
Ma már jónagyokak büfizik...percenként többször is.
Több mint 20 liter sörlét kaptam 1.049 lett telibe.
Kicsi foszfor savat azért löttyintettem bele.
Beleöntöttem a fűszereket és 12 percig forraltam...azért pár narancs darabot kibányáztam az iszapból és betettem erjeszteni.
Ha lefut a zajos, majd kiszedem.
Kiváncsi vagyok milyen lesz !!!!!

Előzmény: pkl (23597)
pkl Creative Commons License 2 napja 0 0 23597

Sziasztok! Készített már valaki Hoegardent olaszos csomagból? Mennyire jó a hozzá kapott leírás? 

52°C on 30'

64°C on 45'

68°C on 45'

74°C on 20'

macokk Creative Commons License 2 napja 0 0 23596

1. Nem szénsavas, nem hideg, nyomás alatt nem levő sör kerül a palackba plusz cukor, és lezárás utáni kis erjedéssel alakul ki a bubi. (Általános, kisebb eszközigényű módszer)

2. Zárt nyomásálló tartályban kell elérni a megfelelő co2 szintet, ( erre vannak módszerek, táblázatok stb. Fontos az idő, hőmérséklet és a nyomás, nomeg a sör típusa) majd ezután lehet (nyomás alatt) palackozni. De minek? Az egésznek általában az a lényege, hogy ne kelljen a palackozással bajmolódni. Ha a tartály, pl. Corny keg hűtött és megfelelően méretezett sörcsap csatlakozik hozzá, irány a csapolt sör!

Előzmény: barbon1 (23594)
macokk Creative Commons License 2 napja 0 0 23595

Akkor nem értem. Ha nincs hűtve a keg, és nincs sörcsap, akkor hogy jön ki a kegből a megfelelően bubis hideg csapolt sör 2 cm habbal?

Marha nehéz úgy tanácsot adni, hogy fogalmunk dincs egymás cuccáról és szándékairól.

Előzmény: zsolt_lak (23592)
barbon1 Creative Commons License 2 napja 0 0 23594

Van olyan valaki közöttünk aki otthon van a nyomás alatti palackozásban?

Szeretnék átállni rá,de sajna nem ismerem a pontos részleteket.Eszközök,nyomásértékek stb.

 

Előzmény: zsolt_lak (23592)
kissbence09 Creative Commons License 2 napja 0 1 23593

Ma főztem egy single hop amerikai IPA-t.

 

Hát... eléggé elkalkuláltam a dolgot, sokkal nagyobb boil és batch size lett, mint számítottam. Legközelebb már tuti nem csinálok ekkorát, mivel a főző- és erjesztő eszközeim már nem bírnak el ekkora adagot.

Komlónak Amarillo-t használtam, IBU olyan 50-re volt belőve (kevesebb lett, mivel nagyobb volt a boil size)+ elsődleges végén 5 nap hidegkomló. Nekem aztán bárki bármit kamuzhat a narancsról meg a mandarinról, ez PONT ugyanolyan, mint egy Cascade. Jó, talán kevésbé "zöldséges" (petrezselymes) és a citrus erősebb, de vakteszten meg nem mondanám a különbséget köztük. A legközelebbi már izgalmasabb komlóval lesz főzve, Citrával (gondolkozok még egy single hop Galaxy-n, illetve egy Mosaic-on is.)

 

Az OG is igen csekély lett, 1.061. Tehát a nap egy szóval jellemezve: katasztrófa.

Ti mit tanácsoltok, ha egy sima pale ale - Crystal 45 kombót használok (tehát kihagyom a szokásos Vienna vagy München special maltot), úgy nagyon unalmas lenne? Esetleg Crystal-t hagyjam ki, és mehet a pale ale - München?

zsolt_lak Creative Commons License 3 napja 0 1 23592

pont ez nálam a helyzet....

 

elkezdtem összeszedni a cuccokat sok minden megvan már még 50 cm félkemény rézcsőből keresek 10 és 15mm (mindenhol méteres a kiszerelés) eset meg valami olyat amivel az italtömlőt tudom csatlakoztatni a 1/2" belső menetes csapokhoz. A többit már megvettem :)

 

Zsolt

Előzmény: macokk (23591)
macokk Creative Commons License 3 napja 0 0 23591

Az aliexpresses cucc annak kellhet, akinek nincs házi italhűtő+sörcsapja, hanem csak a keg.

Előzmény: zsolt_lak (23588)
macokk Creative Commons License 3 napja 0 0 23590

Ha mégis barkácsolsz, szerintem a kúpos szilikongumi dugó a csövön a lényeg. A cső leér az üveg aljáig, így habzik legkevésbé, a kúpos szilikondugó pedig biztosítja, hogy az üvegben a nyomás kialakuljon. Amint kialakul, meg is áll a betöltődés, ekkor kicsit lazítva a dugón ki lehet engedni kis gázt, és jön a helyére a sör.

Előzmény: zsolt_lak (23588)
macokk Creative Commons License 3 napja 0 1 23589

Általában az első pohárnak több a habja. Azt kiengedve már jobb a helyzet. Utána ferdén, hogy a sörcsap kicsit hozzáérjen a PET belsejéhez, az így a kifolyó sör finoman lefolyik az oldalán, és akkor 4/5 -ig megtölhető, a tetején hab. Lekupakolva és a hűtőbe visszatéve és várva 10 percet eltűnik a hab, lehet folytatni, a végén így alig lesz hab, a hab kicsit folyjon ki és lehet rácsavarn a kupakot.  Nem volt még haver, aki panaszkodott volna.

Előzmény: zsolt_lak (23588)
zsolt_lak Creative Commons License 3 napja 0 0 23588

Jó ötlet, ha nem megy másképp így csinálom. Azért megpróbálok összerakni szerelvényekből egy olyat mint  aliexpessen lévőt.

 

A sör amúgy nem habzik fel nagyon, pont 2 cm ha lesz egy fél literes korsóban :)

Előzmény: macokk (23587)
macokk Creative Commons License 3 napja 0 0 23587

https://www.youtube.com/watch?v=CqOwX3oHV1s

De lehet még egyszerűbben is, az amúgy is ott levő sörcsapra szervíteni egy meghosszabbító csövet, közepén a nyomást az üvegben biztosító dugóval. De ha jól van méretezve a sör csapoló rendszer, enélkül is sikerülhet. Ok, veszít egy kis co2-t. Na és? Szerintem nálad a csapolt sör is túl habos lehet, nem?

Előzmény: zsolt_lak (23586)
zsolt_lak Creative Commons License 4 napja 0 1 23586

Próbáltam, egy PET palackba. nagyon felhabzott max a 3/4-éig tudtam tölteni és  egy csomó Co2-t vesztett.

Jó lenne egy PET palackra való carbonation cap, azzal előbb Co2-n keresztül akkora nyomást lehet belerakni mint a KEG-be és így nem habzik fel ha rátöltöd a sört.

a legjobb megoldás egy ellennyomású palackozó fej de 20 k HUF és csak párszor használnám.

 

http://www.aliexpress.com/item/New-Stainless-Steel-Counter-Pressure-Beer-Bottle-Filler-Home-Brew-CO2/32267565223.html?spm=2114.01010208.3.1.3qIU7x&ws_ab_test=searchweb201556_2,searchweb201644_5_10001_10002_10005_10006_10003_10004_62,searchweb201560_1,searchweb1451318400_6149,searchweb1451318411_6451&btsid=552a94ba-79ea-4e24-99bd-6dec4eacc0cc

 

Üdv,

Zsolt

Előzmény: macokk (23585)
macokk Creative Commons License 4 napja 0 0 23585

És mi történik, ha a normál sörcsapból egyenesen egy kiöblített 1,5l-es pet palackba, vagy csatos üvegbe csapolsz?

Előzmény: zsolt_lak (23581)
Márton Gúnár Creative Commons License 4 napja 0 0 23584

fejtsd át inkább és hagyd a másodlagosban amíg rá nem érsz!! Tisztább lesz és tuti nem lesz szökőkutad!

Előzmény: krityo1976 (23582)
Danyie Creative Commons License 5 napja 0 1 23583

Szerintem ez főleg attól függ, hogy mennyire erjedt már le a söröd. Fokolj egyet!

Előzmény: krityo1976 (23582)
krityo1976 Creative Commons License 5 napja 0 0 23582

Lehet palackozni 13 nap erjedés után? Időhiány miatt. Nagy baj lenne?

zsolt_lak Creative Commons License 6 napja 0 1 23581

Sziasztok, 

még mindig a  nyomás alatti palackozással bajlódom.

 

Nincs valakinek ilyen eszköze kölcsön 1-2 napra, lepalackoznék 1 rekeszt , még adok is belőle :)

 

Üdv,

Zsolt

4harmad Creative Commons License 2016.05.23 0 0 23580

Update.

 

Átgondoltam a dolgot -túl magas az alkohol tartalom-, a végső lökést mégis Acerola blogbejegyzése adta a megakadt erjesztésről. Adagoltam 5g S. Abbaye élesztőt,  ez három hét alatt levitte 1018-ra ,tripel erősségű lesz. Azért csak 3g cukorral került palackozásra.Amennyiben mégis eldurrana egy palack, azonnal meg kell innom egy rekesz sört :)

 Azt gondolom, hogy az OG a kevés máslóviztől ment így fel, a leírásban 13L van megadva ellenben az én kb.8L-es kuktámmal.Így a kihozatal is a béka feneke alatt van.

Előzmény: -conrad- (23465)
Márton Gúnár Creative Commons License 2016.05.23 0 1 23579

Köszi az ötletet!

Találtam olyat is aki 4 gallon ale-hoz a másodlagosba simán hozzáad 1 gallon meggylét,  meg olyat is aki az utsó 15 percre a komlóval együtt ad meggyet..

Azt hiszem ez kisérleti mixelés lesz. :-) Kipróbálom egy részét meggylével, egy részét meggyel, ..és kövezzetek meg, de megnézem aromával is, hogy mit mutat.. A meggy íz mellé azt hiszem elkelne egy pici édes is. Mit tegyek bele ami nem erjed le..? Xillit? Karamell? 

Előzmény: Steiner VCF (23577)
ncsandor Creative Commons License 2016.05.22 0 0 23578

Dubbelhez ki milyen élesztöt, használ? Nézegettem, sok felé sok félét írnak, én MJ Wit élesztőjét tervezem használni. =D

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!