Keresés

Részletes keresés

kyrk.5 Creative Commons License 13 órája 0 0 22782

Számolni kell azzal, hogy a WebShopbol a szezon vége felé el is fogyhatnak a különböző fajták. Jártam már úgy, hogy üres volt a shop :(

Előzmény: Pecabubus (22743)
-conrad- Creative Commons License 1 napja 0 0 22781

Szia,

olvasgatom a blogodat illetve az itteni hozzászólásokon rágom át magam, erről lenne is kérdésem. Olvastam, hogy palackozáskor nem cukrot teszel a palackba, hanem egy oldatot készítesz amit a sörhöz öntesz. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan oldod meg, hogy homogén maradjon palackozás közben? A barátaim próbálták így, de nem vált be, mert a palackozás alatt leülepedett az oldat, így emiatt egy része túl szénsavas lett és kifutott, egy másik része meg alig lett szénsavas.

az megoldás, hogy az oldatból fecskendővel rakok az üvegekbe és arra engedem rá a sört? Vagy akkor már mindegy, maradjon simán csak a cukor az üvegbe?

Köszi!

 

Előzmény: acerola (22756)
icy_68 Creative Commons License 2 napja 0 0 22780

Én orosházi vagyok

Előzmény: Totka21 (22779)
Totka21 Creative Commons License 2 napja 0 0 22779

off:

 

Honnan vagytok Békés megyéből?

 

Én Szarvason (is) szoktam főzni.

Előzmény: icy_68 (22778)
icy_68 Creative Commons License 3 napja 0 0 22778

Akkor én mint Békés megyei jelentkeznék is a szíves felajánlásra. :) Megtennéd h fórumon kívül dobsz egy emailt ide: icy68(kukac)citromail.hu ?

köszönöm.

Előzmény: Stefan83 (22764)
nothingam Creative Commons License 3 napja 0 0 22777

S-04-re  gondoltam :)

Előzmény: nothingam (22776)
nothingam Creative Commons License 3 napja 0 0 22776

Én valami angol élesztőt használnék, pl. US-04, M79. Utóbbit nem ismerem személyesen, viszont az US-04 sokan nem szeretik. Nekem nem volt bajom vele soha.

Előzmény: -conrad- (22775)
-conrad- Creative Commons License 3 napja 0 0 22775

Lassan összeáll, hogy mit szeretnék kipróbálni, láttok valami problémát ebben a receptben?

Remélem minden malátát és a komlót is be tudom szerezni. Az élesztőt tuti nem, tudtok helyette ajánlani valamit?

 

Köszönöm!

 

Fajsúly (OG)/térfogatsúly: 1.047

Fajsúly (OG)/BRIX: 11.66

Végső fajsúly (FG)/térfogatsúly: 1.014

Végső fajsúly (FG)/BRIX: 3.57

Alkohol %: 4.3

IBU (Keserűség): 20 SRM

(Szín): 11

EBC: 22

Kész sör mennyisége: 23 liter

Kihozatal %: 70 %

 

Pale Malt (2 Row) UK – 4,5kg

Munich Malt II. – 0,5kg

Caramel/Crystal Malt - 40L – 0,1kg

Barley Roasted (Pörkölt árpa) – 0,05kg

Chocolate Malt (UK) (Csokoládé Maláta) – 0,03kg

 

Összesen - 5,18kg

 

Kent Golding (UK) – 30g – 60 min

Kent Golding (UK) – 15g – 15 min

Kent Golding (UK) – 20g – 5  min

Kent Golding (UK) – 15g – 0 min

 

Élesztő típusa: Wyeast Scottish Ale

pkl Creative Commons License 3 napja 0 0 22774

Köszi a felhomályosítást! Kezd kialakulni a bőség zavara :) Nem akarjuk összefogni,h ki milyen komlót tudna adni? Engem tutira érdekelnének a már említett fajták, vagy amit kapok ( ha lehet ne a pofámra).

Sört nem, de finom lekvárt tudok felajánlani (pl: birses szőlő; csak asszony nehogy megtudja).

Előzmény: acerola (22772)
acerola Creative Commons License 3 napja 0 0 22773

Egyébként én is ezt tapasztaltam. Megcsinálom a dugványokat és májusban nem jelentkeznek azok, akik korábban kérték. Ettől függetlenül idén is szaporítok csak legfeljebb nem annyit.

Előzmény: saazer (22771)
acerola Creative Commons License 3 napja 0 0 22772

A komló kétlaki növény. Csak a termős azaz lány egyedeket szokták termeszteni a sörfőzéshez. Európában szeretik kiírtani a környékről a porzós egyedeket (hogy ne legyen mag a termésben). Az angolok szoktak is viccelni, hogy a németek özvegy komlókat termesztenek. A beporzódásnál csak a magok genetikai állománya változik meg. Az adott termés nem fog megváltozni. Min ahogy a cseresznye sem lesz más ízű, ha cigánymeggyről van beporzódva.

 

A komlók szaporodását be lehet korlátozni. Láttam erről egy videót, ahol talán 80cm mélyen deszkákkal veszik körbe a tövet. Ez megakadályozza a továbbterjedést.

Előzmény: pkl (22767)
saazer Creative Commons License 3 napja 0 0 22771

Természetesen akad egy-kettő de nem terveztem túl nagy energiát beleölni, mert az érdeklődés elég hektikus és a csúcspontján is csak mérsékelt, ahhoz viszont elég feladatot ad hogy már munkának érezze passzió helyett az ember. Privátban szívesen állok rendelkezésre.

Előzmény: pkl (22769)
-conrad- Creative Commons License 3 napja 0 0 22770

Köszi, ez nagyon jó ötlet, a közeljövőben nem fogok ilyen mélyen belemenni a sörfőzésbe, inkább az alapokat szeretném megtanulni egyszerűbb all grain sört főzve, de ha egyszer megpróbálom ezt a whisky-s sört akkor biztosan így állok neki.

 

Előzmény: Pecabubus (22763)
pkl Creative Commons License 3 napja 0 0 22769

Esetleg Nálad nem szaporodnak??? ;)

Előzmény: saazer (22768)
saazer Creative Commons License 3 napja 0 0 22768

A tőtávolság 1,2*1,2m az irodalom szerinti legszűkebb. Ez gondolom az ideális termés eléréséhez szükséges helyigény, hiszen a vad alanyok nem kérdezik hova szaporodhatnak oszt mégis szépen virítanak. Átporzásról nem tudok semmit, illetve annyit hogy nálam ez még nem volt probléma - nem lettek egyenillatúak/ízűek a komlók - pedig elég közel vannak a különböző fajták egymáshoz.

Előzmény: pkl (22767)
pkl Creative Commons License 3 napja 0 0 22767

Hát helyem az van. Akkor a kerítésre való folyatás elvetve. Szomszéd biztos nem örülne ha nála is lenne :D

Nagyiék régen csináltak valami "sörfélét", így volt itthon vadkomló. Azt úgy sikerült kiírtani,h az ujjnyi vastag gyökereket kihúzgáltam a földből. Van olyan szabály,h milyen távolságra kell 2 fajtát tenni? Vagy nem porozódnak össze? Vagy ennek nincs köze a sörhöz?

Előzmény: saazer (22765)
zsolt_lak Creative Commons License 3 napja 0 0 22766

Sziasztok,

 

eladóvá vállt 4 db Corny keg-em, ball lock-osak. Megnézhető Budapesten a nagykörúton.Jó állapotban vannak max az o gyűrűket kell cserélni. Ár 8eFT/db.

 

Üdv,

Zsolt

saazer Creative Commons License 3 napja 0 0 22765

Igen. a termesztésről szóló könyvekben az van, hogy tavasszal ásóval körbe kell "ásózni"-leszúrni az ásóval egy ásó mélységben - a tövet mert rengeteg "rablóhajtást" indít vízszintes irányban amik a szaporodását is meg oldja de egyidejűleg elveszi az energiákat a vertikális fejlődéstől. Ezek az elvágott hajtások egyébként a földből kiemelve - már gyökérrel rendelkeznek itt-ott- szerintem jó alanyok a szaporításra, ha valakinek van erre indíttatása. (uff)

Előzmény: Stefan83 (22764)
Stefan83 Creative Commons License 3 napja 0 0 22764

Cascade zöld hajtást májusban vagy akár rizómát mostanában én is fel tudok ajánlani pár sörért cserébe :), ha valakinek megfelel Békés megyébe. De jól gondoljátok meg hogy hová ültetitek, nálam már a második évben az ültetés helyétől 2 m-re is hajtások bújtak ki, nem győztem irtani :)

 

 

Előzmény: acerola (22756)
Pecabubus Creative Commons License 3 napja 0 0 22763

Készítettek a egy lager-sört (a lager-élesztőnek optimális alacsony hőfokon majd közel nulla fokon pihentetve hetekig) és készítettek egy ale-t (az ale-esztőnek megfelelő magasabb hőmérsékleten) és a kettőt a kívánt arányban keverve (erre utal a "blend" ige) égetett tölgyfahordóban érlelték némi whisky hozzáadásával.

Persze lehet úgy is érlelni hogy a közepesre pirított állapotban megvásárolt (ez a medium toasted oak cube) tölgykockák egyik oldalát kézi lángszóróval (az a kis konyhai fajta) elszenesíted, és azon melegében whiskybe dobálod, abban pácolod pár héten át, majd az így ízesített tölgykockáidat a sörödbe dobálhatod: ha sikerül eltalálni azt a folyadék-felület érintkezési arányt ami azonos mint ha hordót használnál akkor közel hasonló lesz az eredmény. Tölgyfachips használatát semmiképpen nem ajánlom, csak a kockát.

Előzmény: -conrad- (22762)
-conrad- Creative Commons License 4 napja 0 0 22762

Sziasztok,

 

bár valószínűleg nem ez lesz az első söröm, nem bírok elszakadni tőle és próbáltam megkeresni nagyjából miből is épül fel ez a whisky-s skót sör, csak kíváncsiságból. Találtam róla egy cikket, amiben van azért infó, nagyjából el lehet indulni rajta. Az az érdekes számomra, hogy ezt egy hibrid sörnek írja le, "a lager blended with a brown/amber ale, hopped with German, American and Slovenian varieties, and aged in toasted oak infused with Speyside Single Malt Whisky"

Ilyenkor az erjesztési hőfok mihez igazodik, a malátához vagy pedig az élesztőhöz? Arra gondolok, hogy erjeszteni alacsony vagy normál hőfokon szokás az ilyen hibrideket?

Ahogy olvastam itt tőletek, a lager élesztőket ajánlatos alacsony hőfokon tartani mert kiválnak nem kívánatos mellékanyagok is ha magas hőfokon történik az erjedés.

 

http://letsbrewthis.com/2015/06/14/tennents-whisky-beer-hotel-du-vin/

ncsandor Creative Commons License 4 napja 0 0 22761

Szerintem a olcsó sörös és a német sörös barna üvegek ugyan olyanok, de lehet nem ugyanarra gondolunk.=D

Előzmény: Pecabubus (22718)
beatkomornik Creative Commons License 4 napja 0 0 22760

szia,

engem is érdekelne a dolog

Előzmény: acerola (22756)
pkl Creative Commons License 4 napja 0 0 22759

stip-stop 1. jelentkező :) Hát... ha nem lesz jó a söröm boltit is elfogadsz? :D

Előzmény: acerola (22756)
beatkomornik Creative Commons License 4 napja 0 0 22758

akvarisztikai szakboltban kapható "klórtalanító vízelőkészítő" készítményt használt már valaki csapvíz kezelésre?

ha igen, milyen eredménnyel?

bwing Creative Commons License 4 napja 0 0 22757

Adjatok neki söröket! :D

Előzmény: acerola (22756)
acerola Creative Commons License 4 napja 0 0 22756

Nekem van egy tő Cascade-em. Fogok belőle zöld dugványokat szaporítani. Május környékén lesznek meg. Bp.-i átvétel, nem postázom őket. Ár nincs, én sem fizettem érte. Sört elfogadok.

pkl Creative Commons License 4 napja 0 0 22755

Köszi a kimerítő választ! Azt írják,h márciusig küldik a rizómát. Azért még várok hátha Márton gúnárnak sikerül szerezni hazait.

Előzmény: saazer (22754)
saazer Creative Commons License 4 napja 0 0 22754

Én főleg ellenálló (peronoszpóra meg ilyesmi) fajtákat vettem, a Hallertauer Mttel ellenálló változata az Aroma csak nem írják oda hogy Hallertauer Aroma. A spalter select is már egy tovább fejlesztett stalter például. A Sazer nem kerülhető meg, szerintem az mindenképpen kell (lágerbe meg belga sörökbe is).

A Perle nálam elég neutrális jellegű én nem biztos hogy vennék újfent, de nem beszélnék le senkit határozottan. Azonban még felhívnám a figyelmet a Polarisra a keserűk között, az ha jól sejtem olyan lehet mint az amcsiknál a simcoe mármint erős aroma anyagokkal rendelkezik. Cascade az cascade. Érdekes még az opal és a saphire vagy smaragd. Én ezekre tennék. De van még egy angol kertészet is ahol viszont az angol típusú rizómák vannak http://www.willingham-nurseries.co.uk/hop3.html

Az sem olyan drága bár egy kicsit többe van. Itt ígérték év elején hogy cenntenialt valamikor fognak az év során árulni.

Előzmény: pkl (22752)
bwing Creative Commons License 4 napja 0 0 22753

Most aztán össze kell kapnotok magatokat, ha Twoj-tól akartok rendelni (nem rizómát). Holnap 10-kor küldöm a rendelést.

https://docs.google.com/forms/d/1Um8BKvVMyvDJ9ko6PlhX2WFPji5Wwgd2YMz3vdSRIjc/viewform

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!