Keresés

Részletes keresés

ncsandor Creative Commons License 5 perce 0 0 23477

neked kellett múltkor ph puffer? Nekem van egy rahedli kétfajta...

Előzmény: -conrad- (23475)
bwing Creative Commons License 1,5 órája 0 0 23476
Előzmény: -conrad- (23475)
-conrad- Creative Commons License 2 órája 0 0 23475

Wyeast 2206 Bavarian Lager vagy WLP820 Oktoberfest Lager Yeast de egyik sincs most a twojnál. Szárazélesztőt sajna nem találtam rá.

 

Előzmény: krityo1976 (23474)
krityo1976 Creative Commons License 18 órája 0 0 23474

Octoberfest sörhöz milyen élesztőt tudnátok ajánlani?

bwing Creative Commons License 1 napja 0 0 23473

Twoj rendelés! JELENTKEZNI ITT: https://docs.google.com/forms/d/12GpG-ULC5x86-jMWhinQ3ELU_Gt8zblExJTJnbUskr8/viewform

Aki már rendelt, küldje a táblázatot. Csütörtökön megy a rendelés.

bwing Creative Commons License 1 napja 0 1 23472

Forgalmas út mellett mindenféle szutyok, meg ha a szomszéd permetez, akkor sem a komlódat veszi figyelembe. Más nemigen. Ha egészséges a kinézete, akkor hajrá! Én egyszer szüreteltem komlót kerítésről... sárga lett a kezem tőle, órákig szagolgattam a utána. :)

Elsőnek csinálj teát vele, öntsd le forró vízzel, kóstold meg pár perc múlva. Aztán eldöntöd, jó-e.

Előzmény: pkl (23471)
pkl Creative Commons License 1 napja 0 0 23471

Na igen! Ezeket ki lehet deríteni. Még valami?

Előzmény: bwing (23470)
bwing Creative Commons License 1 napja 0 0 23470

...az illata? :D

Előzmény: pkl (23469)
pkl Creative Commons License 2 napja 0 1 23469

Sziasztok! A tavasszal kapott komlók szépen cseperednek. Viszont az eddig írtás alatt álló itthoni komló kb 2 méteren tart. Írtás beszüntetve :D Próbáltatok már ilyen ismeretlen/vad komlóból sört csinálni? Az ízén kívül lehet valami gond vele?

ncsandor Creative Commons License 2 napja 0 0 23468

Szombaton pont azt főztem, én Extra Premium Pilsner malátát egy zacskó zabpelyhet, Saaz és Tettnanger komlókat meg MJ M47-es élesztött használtam. Most stabilan 22 fok körül erjed. majd kiderül a végeredmény.

Előzmény: -conrad- (23467)
-conrad- Creative Commons License 2 napja 0 0 23467

Néztem a patersbier leírását a Greg Hughes féle könyvben, belga pilseni malátát ír hozzá. Az olaszspedes kínálatból ti melyiket ajánljátok ehhez?

Egy fakó sört kellene főzni, 4-6 EBC körülit, nem követelmény, hogy csak egyfajta maláta legyen benne, de elég szűk azért a kínálat ahhoz, hogy ne legyen sötétebb.

Illetve az élesztőben is számítanék rátok: Wyeast 3787-re nem találtam jó helyettesítőt a szárazélesztőkből, SAFBREW Abbaye BE-256 bevált az erős belgához, megpróbáljam ezzel?

 

(jó nagy keverc lesz belőle, mert komlónak meg 90%, hogy citra kerül bele ami nem egy belga komló, de világos, nyári sör a terv, alacsonyabb, 4-5% körüli alkoholtartalommal.)

 

Totka21 Creative Commons License 3 napja 0 1 23466

Mérd meg egy hét múlva, és láss csodát ;)

a "zajos" erjedés lemegy általában 2-4 nap alatt, de utána is dolgozik még az élesztő, csak szép nyugiban.

Előzmény: 4harmad (23464)
-conrad- Creative Commons License 3 napja 0 1 23465

Szia,

ha 1081-ről indítottad és leerjed rendesen akkor azért durva alkoholfoka lesz egy IPA-hoz képest, lesz kb. 8-8,5%-os.

Ha megmondod mi volt a csomagban akkor jobban be lehet lőni, hogy milyen SG-t várj.

Mivel méred? Mert amennyiben refraktométerrel akkor lehet pontatlan, megkeveri az alkohol. Nekem egy 1.015-re leerjedt sört 1.029-re mért, de van rá kalkulátor a neten.

 

Ha újra kell indítani valami alkoholtűrő élesztőt próbálj, már most 6,5% körül van így, hogy 1,031-en áll.

(persze lehet, hogy nem kell, írd le a receptet és kiderül :) )

 

 

Előzmény: 4harmad (23464)
4harmad Creative Commons License 4 napja 0 0 23464

Ma két hete, hogy megfőztem az Olasznál beszerzett IPA sörfőző csomagot. Kb. 12-13 L. OG:1.081   22 C' Az erjedés gyorsan beindult, viszont két nap után látszólag leállt.A szerdai mérés 1.031 , a tegnapi 1.030. Mi a véleményetek, indítsam újra vagy palackozzam ?  Mivel indítsam ,S-04 ?

harczosi Creative Commons License 6 napja 0 1 23463

Bwing, acerola nagyon köszönöm a segítségeteket!

Előzmény: acerola (23452)
-conrad- Creative Commons License 6 napja 0 1 23462

Szia,

 

én mindig szűrök forralás után (azaz eddig 3x. :D), nagyon sok trutyi nem megy így bele a sörlébe. A szűrőanyagom voile.

A komló hasznos tartalma már addig kiázik szerintem, itt kaptam egy olyan tanácsot, hogy a 0 perces komlót tegyem 80 fokra hűtés után és hagyjam fél óráig, így tettem majd szűrtem.

Olyan szinten komlós lett a sör, hogy csak na. :) Szóval szerintem nem veszik el sok, ha leszűröm a zaccot.

 

Előzmény: Mormota720 (23461)
Mormota720 Creative Commons License 6 napja 0 1 23461

Ha mégis szűrném a sört forralás után, vajon rontana a végső eredményen? Gondolok a szárazanyagtartalmára ill. a forralás végén hozzátett komló nem veszik-e kárba?

Próbált már valaki geotextillel szűrni? Az anyaga PP, 50g/m2-300g/m2-ig létezik, tehát lehet válogatni. Viszonylag olcsó, nem kell kimosni, el lehet dobni. Bár nem szövött hanem préselt, nem egyenletes a sűrűsége.

Előzmény: -conrad- (23460)
-conrad- Creative Commons License 6 napja 0 0 23460

Vagy teszel egy gyufásdoboznyi fadarabot a csapnál a vödör alá az utolsó 1-2 napon és elfolyik onnan az élesztő. :)

(amúgy nekem is pont ez volt a bajom az erjesztővödrökkel, hogy nagyon alacsonyra fúrják a csapot, egy üledékesebb sörnél - pl. nincs szűrve forralás után vagy valami - áll a csap az üledékben, de legalábbis felkapja ha engedsz ki rajta.)

Lehet venni amúgy olyan csapot, aminek a belső anya-része félig le van fedve, így lehet nyerni még 1-2 centit.

 

Előzmény: Mormota720 (23455)
kornel8 Creative Commons License 6 napja 0 0 23459

Köszi, a következő főzéshez beszerzem a savat. :)

Előzmény: Totka21 (23442)
icy_68 Creative Commons License 6 napja 0 1 23458

Nem ebben erjesztek ez csak no chillre van, csak ebben jól látszik mennyi van az alján. Főzés után 1 napig van ebben utána átfejtem elsődlegesbe így a seprő marad.

Előzmény: Totka21 (23451)
Totka21 Creative Commons License 6 napja 0 1 23457

Gondolom a cukrot a szénsav miatt tetted bele.

Mennyi sörbe ment az a 100g?

 

3 fokon értelemszerűen nem erjedt le a cukor, adj neki 2 hetet azon a 15 fokon, és lesz is szénsav.

Előzmény: Sallala78 (23456)
Sallala78 Creative Commons License 6 napja 0 0 23456

Sziasztok!

 

Tudnátok segíteni? Egy kicsit összekutyultam asszem a dolgokat.

 

Czech saaz komlóból szerettem volna valamit készíteni. 

4 kg pilseni

0,5 Carapils

100g saaz.

Brewferm Lager sörélesztõ 12gr

Erjedési hõmérséklet: 10 - 15 ° C

 

Leerjedt 15 fokon. 

Átfejtettem cornelius KEG-be és tettem bele 150 g cukrot.

Betettem a hűtőbe kb 3 fokra. Ez volt 5 napja.

Megkóstoltam és bűn édes. 

Gondolom várnom kell, gondolom nem jó a hőmérséklet ( visszatettem 10-15 fokra, de lehet kinyírtam az élesztőt), gondolom sok a cukor.

 

áááááááááá

 

 

Mormota720 Creative Commons License 6 napja 0 1 23455

Vagy keresni egy a csap belső felébe illő műanyag könyököt, így kicsit fentebbről fogja kiengedni a sört.

Most erjed egy sör, nem tudom mekkora lyuk van a csapon, de biztos lehet valamit találni.

Előzmény: Mormota720 (23454)
Mormota720 Creative Commons License 6 napja 0 0 23454

Akkor viszont lehet, hogy az elsődleges erjesztőn a csapot nem az aljától 2cm-re hanem feljebb kellene fúrni. Meg fogom kérdezni az Olasztól, hogy lehet-e lyuk nélkül kérni a vödröt. Ha meg lejjebb van az üledék teteje, az átfejtés végén meg lehet kicsit dönteni az edényt.

Előzmény: acerola (23453)
acerola Creative Commons License 6 napja 0 0 23453

2-3 liter üledék reális, főleg ha sok komlót tettél hozzá. Másodlagosra simán használhatsz 20l-est. Ilyenkor már nem habzik ki. Meg úgyis hátramarad a seprő.

Előzmény: Mormota720 (23448)
acerola Creative Commons License 6 napja 0 1 23452

Egy időben tényleg csináltam kannás sűrítményből söröket. Pils-ből és Gold-ból is. Nem tudom meddig áll el. Nekem kb fél évig volt a pinyóba. Az utolsó fél -1 liter már nem tetszett. Valami fehér cuccok úszkáltak rajta, amiről nem tudtam eldönteni, hogy penész vagy cukorkiválás. Egy idő után tompulhatnak kicsit az ízek az oxidáció miatt. Fel tudod dobni a sűrítményt aromakomlózással. Meg valóban lehet steepinget is használni. Karamell malátákat áztatni meleg vízben és azt hozzáadni a sörléhez. Nagyon jó friss maláta illatokkal/ízekkel lehet így feldobni a sört. Sajnos a blogomon nem találsz erről leírást. Úgy általában nincs is magyar forrás hozzá. Ajánlom Palmert angolul a steepinghez, ha érdekel. Amerikában nagyon elterjedt módszer és ki lehet bővíteni a sörstílusokat, amit a pilseni sűrítményből meg tudsz főzni.

Előzmény: harczosi (23446)
Totka21 Creative Commons License 6 napja 0 0 23451

Ez erjedésnél nem fut ki?

Illetve gondolom a CO2 távozás miatt nincs rendesen rácsavarva a kupak?

Előzmény: icy_68 (23449)
Mormota720 Creative Commons License 6 napja 0 0 23450

Az elsődleges erjesztésnél én sem aggódom a légtér miatt, de mintha azt olvastam volna valahol, hogy a másodlagos erjesztésnél már káros a sok levegő, mert nem keletkezik annyi CO2.

Én is gondolkodtam ilyen kannán, de eddig - másra használtam - mindegyiken elrepedt a kupak rácsavaráskor, illetve már olyan vékony fallal gyártják, hogy félek, hogy könnyen elreped maga a kanna.

Szerencsém volt, vettem egy használt hőcserélős bojlert hidrofornak és még benne volt a spirál, így lett egy ingyen sörléhűtőm.

Előzmény: icy_68 (23449)
icy_68 Creative Commons License 6 napja 0 1 23449

Én mostanában 20 literes mennyiségre álltam be BIAB után no chill kannába megy a sör ami gyárilag be van skálázva így ahogy a képen is látszik az alján mindig pont 2 liter lesz az üledék. Nekem is 33 l-es erjesztőm van, semmi baj vele amikor erjed úgyis telenyomja a légteret, kotyog ahogy kell.

Előzmény: Mormota720 (23448)
Mormota720 Creative Commons License 6 napja 0 0 23448

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy egy 19 literes biab főzésnél mennyi üledék a normális az elsődleges erjesztés végén?

Főztem egy American Blonde Ale-t, az erjedés végén még a csap is tele volt zaccal. 1-2 deci után letisztult, a többit átfejtettem másodlagosba. Ezt már csak egy napra levittem a pincébe hogy jól lehűljön hátha tisztul még. Palackozás után egy héttel tökéletesen tiszta és szerintem finom söröm lett, nem kavarodik fel (US-05 élesztő) de a sok zacc miatt csak 16 liter maradt. Ez normális mennyiség vagy sok? Forralás után láttam hogy sok lesz az üledék de nem mertem szűrni mert volt benne 10 perces komló is, féltem hogy kiszűröm és nem megy át az íz. Ha van valami ötlet, várom és köszönöm!

A másik kérdésem, hogy ha 19 litereket fogok főzni, másodlagos erjesztőnek merjek venni 33 literes erjesztőt, vagy nagy lesz a légtér, inkább 20 litereset javasoltok? 25 lenne talán az ideális, de olyan nincs.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!