Keresés

Részletes keresés

Totka21 Creative Commons License 6 órája 0 0 23847

:D:D

ne, felesleges.

Előzmény: Symlea (23845)
bwing Creative Commons License 25 órája 0 1 23846

Nem érdemes aggódnod. Már többen is túlélték, hogy Olasznál vásároltak...

Előzmény: Symlea (23845)
Symlea Creative Commons License 1 napja 0 1 23845

Olasznál vettem, eléggé aggódok...

Symlea Creative Commons License 1 napja 0 0 23844

Most fejeztem be az IPA-mnál a cefrézést és jódpróbánál vettem észre, hogy tetemes mennyiségű csíra maradvány úszott a lé tetején. Rosszul malátázták a gabonát és beindult hő hatására a csírázás? Vagy nem szedhették le a maradványokat rendesen ? Lesz-e ennek valami hátránya ? Vienna és Pale Ale malátát vettem..........jódpróba sikeres volt

Symlea Creative Commons License 1 napja 0 0 23843

Köszönöm a választ! :) Btw, Ahhoz, hogy valaki itthon fözdét nyítson -, az anyagi és a jogi hátteren túl ,- kell lennie egy személynek a fözdében aki minősített sörfőző ? Teszem kell e valami itthon/külföldön szerzett papír ? Csak érdekeségből :)

acerola Creative Commons License 2 napja 0 1 23842

Ez a kristálycukortól mellékíz lesz egy elterjedt nézet. Nem nagyon láttam ennek semmilyen megerősítését. Saját tapasztalat sem támasztja alá ezt a hiedelmet. Szóval én nem foglalkoznék vele. Nyugodtan használj kristálycukrot. Persze a maltodextrinnel kicsit testesebb lesz a cukorral vékonyabb. Azt is lehet csinálni, hogy csökkented a víz és a cukor mennyiségét, akkor is intenzívebb lesz.

Előzmény: Hajnal Bálint (23841)
Hajnal Bálint Creative Commons License 2 napja 0 0 23841

tulajdonképpen nem teher ha helyettesítenem kell a kristálycukrot, ha az alábbi dolog igaz:

 

"A szacharózt a sejtfalban egy enzim bontja glükózzá és fruktózzá. Ennek azért van jelentősége, mert az enzimatikus bontás során melléktermék keletkezik, ami később mellékízt ad a sörnek. Ezért nem érdemes kristálycukorral növelni az extrakttartalmat, inkább használjunk szőlőcukrot vagy invertcukrot"

 

 

Előzmény: bwing (23840)
bwing Creative Commons License 2 napja 0 2 23840

Szia! Kezdd a souttal, és használj cukrot szerintem. A Stout nagyon aromás, és el fogja nyomni a sűrítményekre jellemző kis mellékízt.

A különféle cukrokkal nem biztos, hogy megéri bajlódni. Kaphatóak olyan csomagok (dupla sűrítmény adag), amikhez nem kell cukrot adni.

A muntons élesztője meg kifejezetten arra van tenyésztve, hogy ne okozzon problémát a cukor (más élesztőknél ez mellékízeket okozhat).

Ja, és FERTŐTLENÍTS!

Előzmény: Hajnal Bálint (23838)
kissbence09 Creative Commons License 2 napja 0 0 23839

Hát az amerikaiak pont hogy kezdik egyre inkább elhagyni a másodlagost. És jól is teszik. Az a sok "döglött" élesztő egyáltalán nem olyan döglött, hanem szépen feltakarítja maga után az erjesztés során keletkezett melléktermékeket. Ha autolízisre gondolsz, azt gyakorlatilag nem kell számításba venni homebrewing esetén, 3-4 hétig semmi baja nem lesz (de akár többre is hagyhatnád).

Előzmény: kit6263 (23837)
Hajnal Bálint Creative Commons License 2 napja 0 1 23838

Sziasztok,

 

Életem első sörét szeretném elkészíteni (sűrítményből), és tanácsot szeretnék kérni:

 

Az alábbi konzerveket vásároltam meg, az IPA -val szeretnék kezdeni:

EXPORT STOUT (MUNTONS)

IPA BITTER (MUNTONS)

 

1kg cukrot kellene hozzáadni, vagy spraymalt -ot, vagy brewing sugar -t, vagy beer enhancer -t. Utána olvastam kicsit, és a sörfőző cukrok dextrózból, és maltodextrin keverékéből állnak (többnyire), ezért arra gondoltam, hogy vásárolok összetevőket, és a megfelelő arányban adom hozzá.

 

Mivel a fenti dolgokat többnyire fórumokból szedtem össze (és mindenhol volt pro/kontra) gyakorlatilag teljesen eltanácstalanodtam. 

 

Olyasmi lenne az elképzelés, hogy 70-80 dkg dextróz + 20-30 dkg maltodextrin keveréke lenne a 20 literhezt adott sörcukor.

 

Kérlek segítsetek a fenti témában!

 

Köszönöm,

Bálint

kit6263 Creative Commons License 2 napja 0 0 23837

Nem tudom...mindig átfejtettem...Amcsik is így csinálják. Azt olvastam annó, hogy így illik. Nem volt eddig gond. Csövön keresztül finoman hab nélkül csurgatom.

A 2.-ban kicsi légréteg van fölötte. Jócskán marad truty az 1. vödörben sőt a 2.ban is lesz bőven.
A bort is át kell fejteni.
Nem hiszem, hogy a sok döglött élesztőt áztatni jót tesz hosszú távon.


Előzmény: Totka21 (23836)
Totka21 Creative Commons License 2 napja 0 0 23836

Pont, hogy több oxigént kap :)

Előzmény: kit6263 (23834)
kissbence09 Creative Commons License 3 napja 0 2 23835

Mármint mihez képest "kap" kevesebb oxigént? Mintha hagynád elsődlegesben? Mert ha a sörlevet beoltod, és hagyod elsődlegesben 3-4 hétig és nem piszkálod, ott miből lenne extra oxigén? Ezzel szemben ha átfejted, csak érintezik valamilyen szinten a levegővel, nemdebár? 

Persze ha ez bevett szokás akkor nem szólok bele, gondolom mindenkinek megvan a kis bevált trükkje, de szerintem a másodlagos erjesztő, mint olyan, a legnagyobb hülyeség.

Előzmény: kit6263 (23834)
kit6263 Creative Commons License 3 napja 0 1 23834

Eddig mindig átfejtettem. Most is ment kisebb vödörbe. Azt olvastam tisztább lesz a sör és kevesebb oxigént kap. A nagy kübliben több mint 10 cm habja volt.

Kapott egy kis hideg komlót is. 

Akarok majd rendelni 20 literes üveg ballonokat.
Neten láttam nagyon príma nagyszájú ballonokat...nagyon jól tisztíthatók.
Amerikából sajna gáz lenne rendelni.

Előzmény: Totka21 (23827)
bwing Creative Commons License 3 napja 0 1 23833

Twoj rendelés, vasárnapig! Ez a július-augusztus egyben, legközelebb szeptemberben lesz. Aki már küldött, ne jelentkezzen, csak küldje el a táblázatot kitöltve.

Jelentkezni, aki még sosem volt, itt: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfd-kXerNGG1BXjT5TwsByqK1xwejIyj1ROYE6dJ-u-VSbeCg/viewform

bwing Creative Commons License 3 napja 0 0 23832

Friss narancshéjat nem használnék, a ráfújt vidámságok miatt. Inkább valamilyen csomagolt terméket.

Saisonnak jó a Mangrove Jack's M27, vagy újabb nevénMangrove Jack's M29 FRENCH SAISON is. A Fermentis T-58 is szóba jöhet, hozza a fűszeres aromákat.

Narancs, meg M27 kapható a Beerodalomban.

Vagy vársz, és rendelsz valamit a Twojtól! :)

Előzmény: Symlea (23831)
Symlea Creative Commons License 3 napja 0 0 23831

Sziasztok ! A melegre való tekintettel, szeretnék főzni egy Saison-t. Összeállítottam egy receptet. Mit gondoltok róla ?

 

Kész sörlé mennyiség: 15 liter

OG: 1,056 FG: (?)

IBU: 20

Egylépcsős cefrézés 66 fokon


Extra prémium pilsner - 4 kg

Cara-pils - 0,2 kg

 

Saaz 60m - 25g

Saaz 10m - 20g

Saaz 0m - 5g

 

Koriander - 10g (sok, kevés ? )

Friss narancshéj - 40g (sok, kevés ? )

 

Élesztő: (?) Se olasznál, se a beerodalomban nincs készleten Lallemand Belle Saison. Milyen itthon kapható élesztővel lehetne helyetesíteni ?

Előre is köszönöm a válaszokat !

kissbence09 Creative Commons License 4 napja 0 2 23830

Most huzamosabb ideig nem leszek itthon, és nem lesz fizikailag lehetőségem kedvenc hobbim űzésére, ezért mára terveztem a nyár (év?) utolsó sörfőzését. Még júniusban ittam Főzdefeszten a Brew Your Mind-osoktól a Muddd nevezetű sört, ami nagyon megtetszett (amerikai brown ale, kakaóbabbal és kávéval). Nekem picit túl édes volt, és az alkoholtartalom is lehetett volna húzósabb, de ezt leszámítva tényleg nagyon hipster sör volt. Ezt a vonalat követve megalkottam a saját verziómat, ami klónnak ugyan nem nevezhető, mert a grain bill-en elég szépen alakítottam, és a kávét is ki fogom belőle hagyni, de nem tagadom, hogy ez a sör inspirált. :)

 

Pale ale, biscuit (vagy victory, kinek mi), chocolate (világosabb verzió), crystal 45 és egy kevés zabpehely. Alacsony cefrézés (65.5°C), single hop (ami már tőlem megszokott), Willamette komló (35 IBU), US-05 élesztő. Na már most, mivel ez egy brown ale, enyhébb alkoholfokot lőttem be, és kicsit módosítottam a formulámat is. Papírforma szerint 6.7% körüli lett volna. Csak sajnos a máslással órákat szerencsétlenkedtem, folyton eldugult. Így hát végeredményben 4-szer pakoltam át a malátát ide meg oda, két agyvérzés között. Itt történt az egyik hiba.

 

A másik hiba a forralásnál volt. A házban lévő tűzhelyet ilyen-olyan okok miatt nem tudtam használni, ezért ki kellett mennem a kis konyhába. Ott elég régi gáztűzhely van, és hiába tettem rá a legmagasabb lángra, 90 fok fölé nem tudta vinni a sörlevet. Ezzel szenvedtem egy ideig, ami persze csak arra volt jó, hogy jó sok lé elpárologjon, de a komlóforralást nem akartam elkezdeni ilyen "hideg" vízben. Szóval bevittem, ott már ment minden a rendjén.

 

Végeredményben... egy 1.073-as sörlével maradtam. Én nem tudom, hogy ez egyáltalán fizikailag hogy lehetséges (batch size végül is kevesebb lett a tervezett 14.3-nál, de nem drasztikusan). Megőrülök. Egyszer akarok gyengébb sört csinálni, és naná, hogy akkor lesz életem legerősebbje.

 

3 hét elsődleges, abból az utolsó egy hétben kap 60 gramm pörkölt perui kakaóbabot.

bwing Creative Commons License 4 napja 0 2 23829

BoBoYSA már azelőtt válaszolt, hogy felmerült benned a kérdés. :)

Amúgy internet. Több szuper sörös magazin is van, könyvek is elérhetőek, meg ott vannak a fórumok.

Előzmény: c_babbage (23828)
c_babbage Creative Commons License 4 napja 0 0 23828

Hát igen, tapasztalatnak jó lesz, sörnek nem biztos :/

 

Valóban nem kellett volna felforralnom, belátom. Sorsára kellett volna hagynom. (legalább még egy-két hétig)

 

Folytatás:

Nem akart másodjára beindulni az erjedés, szóval utánaolvastam, h mi lehet a problémája.

Elfelejtettem rehidratálni az új élesztőt... Van amikor elhagyható, de ez pont nem az az eset volt. 

Azt olvastam, h ilyenkor érdemes felkeverni a leülepedett élesztőt, és egy kis cukrot hozzáadni, h megszaporítsuk. Így is tettem tegnap, kb. két evőkanál cukrot adtam hozzá, felkevertem az élesztőt és meglevegőztettem. (Postod után nem vagyok benne biztos, h jól tettem a levegőztetést) 

 

Sajnos első alkalommal se rehidratáltam... Nem mértem le az alkoholtartalmat, de elvileg ki lehet számolni, nem? 1.100 volt a fajsúly, és 1.038 mielőtt hígítottam volna.

(1.100-1.038)*105*1.25 = 8.1375% ABV

Szóval nem lehetett vészes.

 

Köszönöm, rengeteget segítettél! "És csomó mindent" is meghallgatnám, de nem találtam ilyen részletekbe menő szakirodalmat. Viszont ha tudnál egyet ajánlani, akkor nagyon boldog lennék!

Előzmény: bwing (23823)
Totka21 Creative Commons License 4 napja 0 1 23827

Fokolj.

 

miért akarod átfejteni?

Előzmény: kit6263 (23825)
BoBoYSA Creative Commons License 4 napja 0 1 23826

Szervusztok!

Olasznál potom összegért kapható az egyesület tankönyve:

"Sörfőzés otthon, egyszerűen"

Az alapvető kérdések tekintetében melegen ajánlom.

B

kit6263 Creative Commons License 5 napja 0 1 23825

16. nap erjed a söröm 19-20 C-on. 1.052-ről indult US05 élesztővel. A hab most kezd eloszlani. Jól gondolom, hogy átfejtéshez mindig illik megvárni a hab eltűnését ?

sörness Creative Commons License 5 napja 0 1 23824

Sziasztok!

 

Ismertek-e Kiskunfélegyházán vagy környékén sörfőzőket, akik szívesen főznének a hétvégi sörfesztivál helyszínén egy bemutató sört?

Most szombaton  23-án lesz erre lehetőség.

 

Ha, igen ezt a számot hívják: Tóth Miklós, 0630 4096462

 

Üdv, 
Tamás

bwing Creative Commons License 5 napja 0 1 23823

Durva. Úgy tűnik, az értőbbek nyaralnak...

Azért ne bánkódj. Ez is lesz valami, legfeljebb tapasztalat.

Ahogy írták már:

- nem kell lobognia a sörlének, elég, ha pezseg

- fölösleges 102, 90, de akár 60 percig forralni (mondjuk neked az adott a komlómennyiség miatt nem sok lehetőséged van, de nézz meg egy tervezőt, 60 és 90 közt már jelentéktelen az IBU növekedés) a DMS prekurzora meg alig van jelen ezekben a malátákban már, én még pilzeninél sem tapasztalom mostanában a káposztás illatot.

- pont a DMS miatt hagyni kell a gőzt eltávozni, de ez nem jelenti, hogy nem takarható valamennyire a főzőedényed (amúgy, ha 1 órás forralással, és 15% veszteséggel kimegy a DMS, akkor fél órás forralással és 15% veszteséggel is kimegy, nem? - gyanítom, hogy van ilyen összefüggés)

- forralás végén nyugodtan beállíthatod a sörlé mennyiségét (és ugyanígy hosszú forralással sűríthetsz, bár ekkor sötétebb lesz a sör, és karamellesebb)

- az erjedő, vagy a leerjedt sörlevet is higíthatod, de csak óvatosan, ez már jobban kihat az ízvilágra

- 8 liter 1.100-es sörléhez kb. elég a 15 literhez adott élesztőmennyiség, feltéve, hogy rehidratáltál, és rendesen levegőztetted a sörlevet

- a melegítéssel kinyírtad a még dolgozó élesztőket, ilyesmire semmi szükség nincs

- a másik élőlény, aki szereti a sörben az oxigént az az ecetbaktérium, ezért nem levegőztetjük a sört, amikor már alkoholos - ha nincs oxigén jelen, akkor az ecetbaci sem tud dolgozni

És még egy csomó minden.

Az élesztő nem halt volna meg a magas alkohol miatt, pl. a T58-nak, vagy us-05-nek meg 11-12%-ig bírnia kéne. De ha aggódsz is, akkor rehidratálás után felereszted a sörlével, hogy fele erősségű legyen, és 10 perc után öntöd csak rá. Ez segít adaptálódni az alkoholos környezethez. Amúgy meg milyen magas alkohol - azt mondtad, higítottad...

Reméljük a legjobbakat, és iható lesz a végeredmény.  Majd számolj be.

 

Előzmény: c_babbage (23820)
4harmad Creative Commons License 6 napja 0 2 23822

Hát...az tuti,hogy 8l. sörléhez nem adtam volna 4l. vizet. Ez 50%-os hígítás, ami kb. a nagy sörgyárak visszahígítását veri. No ,de most már úgysem lehet visszacsinálni.                                                         Én a te helyedben megvártam volna azt a két-három hetet ameddig dolgozik az élesztő, és mindenképpen mértem volna. Ha megakad aminek elég nagy a valószínűsége, akkor még mindig ott lett volna a lehetőség ,hogy adagolj T-58-at , S Abbaye, esetleg borászati fajélesztőt. De ha már a hígítást alkalmaztad, akkor is vétek volt az egészet felforralni. Elég lett volna a vizet forr.-hűteni és azt a sörhöz önteni. Ez a 1.022 OG ez beillene FG-nek is, jó ha lesz 2-3%-os .                                                           Csak mondjuk ezt a  8l. sem igazán értem. A malátából lejön 5-6l. +a 13 az is  18-19l. Mekkora edényben főzted ? 

Csak azért mondom ezeket, mert néhány  hónapja pont én is hasonló cipőben jártam, ugyanezzel a Home 15 IPA csomaggal , +Cascade 30g.  Úgy voltam vele , hogy túl erős sör nincs :-)

 

Lehet,hogy más nem így gondolja és felesleges locsogás az egész. Ez csak az én véleményem.

Előzmény: c_babbage (23820)
saazer Creative Commons License 6 napja 0 0 23821

Én a kezdetektől 3-4 éve a BeerSmith-t használom és meg vagyok vele elégedve. Megjegyzem ha jól tudom magyar sörkönyv szerzői kiváló fordítást csináltak hozzá - gondolom nem véletlenül. És nem kapok jutalékot Brad-től (Smith). Viszont ha írok neki kérdést válaszol simán.

Előzmény: kissbence09 (23815)
c_babbage Creative Commons License 6 napja 0 0 23820

De bizony, így történt. Szerintem lemaradtál az előzményekről.

Egészen pontosan először a vizet forraltam fel, és ahhoz adtam hozzá a félig erjedt sört. Első rottyanás után gyorsan visszahűtöttem, levegőztettem és hozzáadtam az élesztőt.

A magas alkoholtartalom miatt meghalt volna az újabb adag élesztő is. (legalábbis sokan ezt állították.)

De szívesen meghallgatom, h te hogyan jártál volna el!

Előzmény: 4harmad (23817)
blakjak Creative Commons License 2016.07.17 0 0 23819

Van egy nullától mérő mustfokolóm, ami cukorfokot mér, ezt használtuk a szőlőmust méréséhez. Mivel eltérő információkat találtam, nem  tudom, hogy jó-e a sörlé méréséhez.

Előzmény: blakjak (23801)
Mormota720 Creative Commons License 2016.07.17 0 1 23818

Megnéztem az oldalt, elsőre szimpatikus, köszi!
Közben kísérleteztem a BeerSmith-vel, eredetileg wb-06 élesztőt terveztem, most vettem észre, hogy van az Olasznál Mangrove Jack's M21 witbier élesztő, lecseréltem így már 1,012 az FG.

Az erjesztési tartomány különbözik a program szerint. (66-70% / 73-80%).

Nem tudom ezek az adatok honnan vannak, a gyártók honlapján nagyon kevés adatot találok, van ahol még az optimális erjesztési hőmérséklet sincs megadva.

Előzmény: kissbence09 (23815)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!