Keresés

Részletes keresés

Tótikám Creative Commons License 6 órája 0 0 25148

Talán másnak is hasznos lehet:erjedés megfigyelés.Már erjedő léből /lang fázist követően/l leengedek kb 1.5dl-t majd1.030-ra hígítom.Meleg helyen hagyom erjedni.Zajos erjedés után mérő hengerben követhető a fajsúly változás.Így előre látható a számított és a valós erjedési fok.Hasznos lehet elakadásra hajlamos élesztők esetén /pl  S04/.

Mormota720 Creative Commons License 1 napja 0 0 25147

sorfozes.info oldal megszűnt? Napok óta nem érem el. Tavaszra kicsit átolvastam volna.

Ha megszűnt, nincs meg valakinek lementve? Jól jönne.

Tótikám Creative Commons License 2 napja 0 0 25146

Pille flakonba palackozol  egyet .Nyomás változást érzed a keménységén,ha átlátszó látod az ülepedést.Fénytől takard le.

Előzmény: vaszilje (25144)
calishu Creative Commons License 3 napja 0 0 25145

Nem lehet. Várj legalább egy hetet az első kóstolással (általában annyi minimum kell, hogy a palackozásnál beletett cukor is leerjedjen). 

Előzmény: vaszilje (25144)
vaszilje Creative Commons License 3 napja 0 0 25144

Mivel első sörömet palackoztam, nincs tapasztalatom azon a téren, hogy a palackban zajló utóerjedést lehet-e vizuálisan észlelni? Köszi, ha megosztjátok a tapasztalataitokat. 

SzaKáL28 Creative Commons License 6 napja 0 0 25143

https://www.youtube.com/watch?v=u7ntiIDHxBA

 

Ebben a videóban jól látszik a készülék használata és, hogy milyen eszközök kellenek még.

Szükséges eszközök: keverő lapát, hűtő spirál, komlózsák, erjesztő vödör csappal, kotyogóval, hőmérő

jód a cukrosodás ellenőrzéséhez, két skálás sör fokoló, valamilyen fertőtlenítőszer az eszközök baci mentessé tételéhez.

Fontos! Főzés előtt és után moss és fertőtleníts el mindent!

Palackozáshoz legjobb ha beszerzel néhány csatos üveget.

Maláta roppantót ne vegyél azt a boltban (Bp. Vezér u. 50.) megroppantják neked.

 

A saját tapasztalat szerzést és utána járást nehéz megspórolni.

De ha követed a videókban és a könyvekben leírtakat menni fog nagyobb hiba nélkül.

Kezdj el főzni és majd kialakul!

Elsőre javasolom, hogy maradj az egy lépcsős eljárásnál (cefrézés 65°C-on min. 1órát)

 

A pilseni sörhöz szükséged lesz egy olyan helyre, ahol az erjesztő vödörben lévő sörlé hőmérséklete stabilan 7....13°C között tartható. Ha nincs ilyened maradj a felsőerjesztésű élesztőnél.

 

 

Előzmény: kushido2 (25135)
SzaKáL28 Creative Commons License 6 napja 0 0 25142

Ha valaki szeretne szervezett formában elmélyülni az ismeretekben és papírt is róla:

 

http://zips.hu/hamarosan-indul-a-zips-soriskola/

Martinpapi Creative Commons License 6 napja 0 0 25141

Köszönöm!! Ez nagyon hasznos leírás.

Előzmény: calishu (25140)
calishu Creative Commons License 2018.01.15 0 1 25140

Szia!

1.) A hab hiányát a túl hosszú 50-55 fokos szakasz is eredményezheti. Egy ilyen világos sörnél szerintem elég mondjuk 10 perc. Esetleg egy kis zabpehely hozzáadásával meg lehet próbálni több habot csinálni.

2. és 3.) 72-73 fokon főleg nem erjeszthető cukrok keletkeznek. Ha szárazabb sört szeretnél, akkor érdemes a 60-65 fok közti pihentetést hosszabbra venni, 70-75 fok között pedig elég 30 perc. Az s04 kb. 4-es Ballling-ra erjeszt, vagyis azért hagy egy kis cukrot, emiatt is lehet kicsit édeskés. Ezt kicsit több komlóval is megpróbálhatod ellensúlyozni, de a több keserűség nem veszi el az édességet.

4.) A legtöbb esetben nem áll le az erjedés, csak az első pár nap után lelassul. Ha nem zár tökéletesen a vödör, akkor a nyomás elmegy máshol (nem a kotyogón keresztül), ezért tűnhet úgy, hogy leállt a folyamat. Én a helyedben (a fertőzésveszély miatt) nem kevergetnék.

Előzmény: Martinpapi (25138)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.01.14 0 0 25139

Köszönöm!

 

Közben a gyors vissza hűtéssel kapcsolatban is megkaptam a választ.

Előzmény: -Toti- (25137)
Martinpapi Creative Commons License 2018.01.13 0 0 25138

Sziasztok! Újonc vagyok, van pár kérdésem. Két Pale Ale sörön vagyok túl.
1). Fő problémám, hogy a második sörömnek sincsen abszolút semmi habja. Két hetet erjedt, palackozás óta 3 hét telt el.
2) Safale s04et használtam, eddig nagyon jól bevált, mert leüllepedett az erjesztő aljára. Esetleg tudtok ízre jobbat nála?
3) Mindkét kanyar édes lett, viszont szeretnék keserűbbet készíteni (valami kellemesen keserű lagerhez hasonlót), persze ale sört. Kevés komlót használtam? 
Lehet a cefrézési hőmérsékletek sem jók, az utolsó szakasz 72-73C 45 percet hagytam. Lehet itt szétesik a hab és édes lesz a sör?
4) Előfordult, hogy megállt a kotyogás 3-4 nap után, kicsit megráztam a vödört és beindult újra. Ilyen esetben felkeverhetem az aljáról a lerakodott dolgokat, hogy felfrissítsem az élesztőt? Köszönöm!


-Toti- Creative Commons License 2018.01.13 0 0 25137

A "Sörfőzés otthon, egyszerűen" c. könyvben ez áll:

 

"Főtt kukorica, főtt káposzta íz: A dimetil-szulfid (DMS) okozza, ami kis mennyiségben világos láger sörökben megengedhető, míg más sörökben nem, ízhibának számít. A DMS folyamatosan keletkezik a forró sörlében és a forralás során távozik a sörből. Ezért fontos a forralás végén gyorsan lehűteni a sörlevet. A forralás során nem szabad teljesen lefedni az üstöt, hogy távozhasson a DMS. A dimetil-szulfid bakteriális fertőzés során is keletkezhet."

Előzmény: kecsegedzsesz (25136)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.01.11 0 0 25136

Búzasörfőzésnél nem vettem le a fedőt. Itt mekkora esély van a nem kívánatos ízek megjelenésére?

Előzmény: Tótikám (25134)
kushido2 Creative Commons License 2018.01.11 0 0 25135

Üdv. Elnézést, hogy csak most jelentkezem, de csak a mult hét végén értem haza. Még soha nem probálkoztam sörfőzéssel, azért vettem a készüléket, mert egy nagyon kedvező árat kaptam az eladótöl, ezt az összeget gond nélkül ki tudom gazdálkodni, hogy a nejem ne  csapjon tul nagy hisztit. Feltehetően, még több fontos dolog kell ami a főzés és erjesztés folyamatához szükséges, amit megvettem egy xxl es 50 literes készülék. Figyelmesen áttanulmányozom az általad megjelölt videőkat, és megprobálom  valahonnan letölteni a könyvet is. Kérlek ha van valami olyan amit te már tapasztalatbol ismertsz , kérlek oszd meg a vásárlási helyét, iletve szerinten mit kell beszereznem. A pilseni tipussal azért szeretnék foglalkozni, mert egyedül ezt a fajta sört iszom meg szivesen. Ha tehetem mást nem is szoktam meginni.

Előre is köszönöm, ha válaszra méltatsz, gondolom először nem fogok 50 litert főzni csak   10-15 tot. hogy a bukatatókat elkerüljem amennyire lehetséges.

 

Szép napot. Jenő

Előzmény: SzaKáL28 (25107)
Tótikám Creative Commons License 2018.01.11 0 0 25134

Be kell osztani hónapokra tapasztalat gyűjtés céljából.Fedőt ha rajta hagyod nem tud eltávozni a DMS ez főtt kukoricás káposztás rossz ízt okozhat.Pilseni malátánál érdemes hosszabb forralási időt alkalmazni.Ha nagyon tele van az edény a kifutás előtt vízzel spriceld le.Több liter lé az jó ha a cukorfok is megfelelő.

Előzmény: kecsegedzsesz (25133)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.01.10 0 0 25133

Hát nem tudom mi lesz belőle, a leírás szerint fél év kell neki mire  cider lesz belőle, és több lépcsőben kell erjeszteni, a sűrítményből pedig 15-20 nap alatt cider lesz elméletileg. Meddig hagyjam érni a palackban, hetek, hónapok?

 

Rutinosabb sörfőzőktől kérdezem:

komló forraláskor nem vettem le az üstről a fedőt, több liter is  lett a végeredmény mint várható volt. Ez a minőség rovására is mehet, vagy csak kevesebb lesz az alkohol tartalma?

 

Egyszer ki is futott amikor már benne volt az első adag komló (5-6 perc után): veszíthet a keserűségéből is, mert komló az volt bőven a földön.

Előzmény: Tótikám (25131)
Tótikám Creative Commons License 2018.01.09 0 0 25132

Méz aromája általában csak alig érezhető,szárítja a sört. Az idővel a sör íze sokat sokat változik. Üveg alján az élesztő természetes. Palackozás előtt 1-2 nap 3-4C on tartás sokat segít.

 

Előzmény: Knick23 (25127)
Tótikám Creative Commons License 2018.01.09 0 0 25131

Savanyúságon az idő segít vagy édesítheted nem erjeszthető cukorral pl. eritritol ,xilit stb.Adagolás egyéni ízlés szerint .Pohárba adagolva kóstolva majd felszorozva az palack mennyiségére.Ha jól emlékszem a sorforum blogon találsz részletes nagyon jó írást .

Előzmény: kecsegedzsesz (25130)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.01.08 0 0 25130

Tótikám köszönöm!

 

Közben leerjedt a ciderem, holnap palackoznám, de viszont savanyú és eper íze sincs sok. Gondolom az utóbbinál az ízfokozó segíthet.

Savanyúságot eltudom "tüntetni" valahogyan, vagy ez már így veszett?

Véletlenül 2 liter vízzel többet öntöttem az elején a tartályba, és addigra már bekevertem mire észre vettem. Ez lehet a bűnös?

 

 

thegyb2 Creative Commons License 2018.01.08 0 0 25129

Hallo!

Én még új vagyok, de szeretnék rendelni. Mi a teendő?

Köszi

Előzmény: bwing (25125)
Tótikám Creative Commons License 2018.01.08 0 0 25128

Ha ismered a benne levő cukor mennyiségét amivel lehet számolni jó lehet ha nem  akár jöhet a nagy bumm  esetleg gejzír .Azok az almalevek jók melyeket nem sűrítményből készítenek.

Előzmény: kecsegedzsesz (25126)
Knick23 Creative Commons License 2018.01.07 0 0 25127

Sziasztok!

Lefőztem az első mézes sörömet (mézes ale), könyvbeli recept alapján. Minden folyamat rendben ment, a napokban kóstoltam meg az első üveggel. A színével elégedett vagyok, elegendő mennyiségű szénsav is keletkezett, viszont a hab, az szinte nulla. Így olyan, mintha valami üdítőital lenne. Nem tudjátok, mi lehet az oka? A cefre főzésénél az 50-52C fokos fázist ronthattam el, vagy kellene bele egy kis zabpehely? 

Az íze egyébként egész elfogadható, bár a méz ízét nem kifejezetten érezni, inkább egy picit észteres utóízre hasonlítanám. Nem tudom, hogy a méz váltotta-e ki, (termelői akácmézet használtam) vagy a főerjesztés túl magas (20 fok körül) volt? 

Esetleg valami tipp, hogy mit adjak még hozzá, gyömbért vagy narancsot? Érdemes egyáltalán? 

Illetve, az üvegek alján leült egy kis élesztő (1-2mm). Kiküszöbölhető, ha a főerjesztés után átfejtem a sörlevet egy másik tartályba, és abban történik az utóerjesztés?

Válaszotokat köszönöm,

Knick

kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.01.06 0 0 25126

Ha megtuningolom almalével a cidert, akkor kell hozzá adni cukrot palackozáskor vagy elég lehet az a mennyiség ami az almalében van a szénsav kialakulásához?

Előzmény: bwing (25123)
bwing Creative Commons License 2018.01.05 0 0 25125

Twoj rendelés indula, aki új, az itt üzenjen alant, a régiek meg küldjék a táblát.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScbR21ebkcw-61Mqm_h4ES5v-2ir2AaA4t4cD5iblad7b52NQ/viewform

alonso888 Creative Commons License 2018.01.05 0 0 25124

Sziasztok. Lesz a hónapban közös Twoj rendelés?köszi

bwing Creative Commons License 2018.01.05 0 0 25123

Nem, hacsak be nem fertőzöd valami vadélesztővel, ami jobban erjeszt.

Az oxigén diffúziójához, és pláne az oxidációhoz sok idő kell, te meg pár napon belül palackozod úgyis.

Amúgy meg ott az 5 literes almalé, bár árban biztos rosszabb a sűrítménynél, ízben szinte biztos jobb lesz. Ízesítéshez meg használhatsz egyéb gyümölcsöt (vagy menta, gyömbér, cipőtalp, akármi)

Előzmény: kecsegedzsesz (25122)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.01.05 0 0 25122

Sziasztok!

 

Vettem cider sűrítményt.

Az élesztő mellett található ízfokozó( kis tasakban aroma) is a kupakban.

Azt írja az útmutató, hogy ha teljesen leerjedt a cefre utána kell beleönteni az ízfokozót és jól elkeverni.

Palackozás előtt kiszoktuk tenni egy éjszakára hűlni a cefrét, hogy az élesztő "leüljön" a tartály aljára, hogy minél kevesebb kerüljön az üvegekbe.

 

Kérdésem:

Ha leveszem az erjesztőtartály tetejét, hogy beletudjam önteni az ízfokozót és elkeverni, és majd utána vissza zárom és kiteszem hűlni, romolhat a cider minősége mivel, hogy levegővel érintkezett?

 

 

 

vaszilje Creative Commons License 2018.01.04 0 0 25121

Köszönöm a segítséget!

Előzmény: Hank Evans (25120)
Hank Evans Creative Commons License 2018.01.04 0 0 25120

Szagolj bele, ha csípős, szén-dioxidos "szaga" van, akkor erjed és a tömítéssel van probléma. Ha tudsz, mérj sűrűséget.

Előzmény: vaszilje (25119)
vaszilje Creative Commons License 2018.01.04 0 0 25119

Igen, a vödör szorosan zár, ott elvileg nem szökhet. A kotyogó mellett sem, gondolom.

Előzmény: Hank Evans (25115)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!