Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

neopaszta 2014.08.01 18:24:58 © 19148

Hello!

 

Higedkomlózás után (pellet). hogyan szűritek át a sört palackozás előtt, hogy minden komló kijöjjön belőle?

 

Köszi!

Édesvíz 2014.08.01 14:59:50 © 19147
Előzmény: toni888 (19129)
JoinR 2014.08.01 14:22:21 © 19146

Mikor számít a sör leerjedtnek? Most csak olyan forrást találok, ahol azt írják, hogy ha már egyáltalán nem kotyog, de nekem úgy rémlik, mintha valahol olvastam volna, hogyha 1 percen túl van a kotyogás, akkor "kész". Ha túl hamar történik a palackozás, lehet baj (tegyük fel 70 mp-enként kotyog)?

vekas 2014.07.31 17:55:18 © 19145

Olyanról még nem hallottam, hogy a komlóra vigyázni kéne ilyen szempontból. A pellet egyből szét is szokott esni ahogy a forrásban lévő sörléhez ér. 

Nem lehet, hogy inkább a sűrítmény? Az lemegy az aljára és nagyon gyorsan megég ha megy alatta a gáz. Sokan ajánlják is, hogy a bekeverés idejére legyen teljesen kikapcsolva.

 

Előzmény: Norbi... (19144)
Norbi... 2014.07.31 09:25:52 © 19144

Hát komlózáskor, a komlópelett nagyon megszívta magát vízzel megdagadt és leült a fazék aljára én pedig nem kevergettem elég szorgossan, egyébként ki is futott, reméllem a sörben nem lesz érezhető.

Előzmény: porgolo (19137)
Smürc 2014.07.31 00:20:48 © 19143

Nem nyaral, csak gondoltam, nem kell mindenbe beledumálnom. :)

De ha már provokálsz...  Sőt megható, hogy valaki emlékszik még kisérleteimre. Szóval valamennyire el is gondolkodtam Tafaya kérdésén és jó ötletnek tartom, kipróbálandónak, de én még így nem próbáltam. Kicsit bosszant is, hogy nem nekem jutott eszembe :)

Pedig én is szoktam palackozáskor próbát csinálni szódásüvegben, pont mint te.

Mint emlékezetes, én élesztővel csináltam bele a bubit. Aztán rövid erjesztés után, amikor éppen jó, gyorsan lepsztőröztem. 70oC körül. Ez az élesztőt megöli, de nem minden mikroorganizmust és ha valami belekerülne, a cukros sörlé ugye jó táptalaj. Ezért igyekeztem hűvösen, amennyire a hely engedte, hűtőben tartani. De lehet, felesleges az aggályoskodásom, soha nem lett semmi baja, igaz, pár  hét alatt el is fogyott.

Most is azon gondolkodtam, meddig tartaná Tafaya hűtőben. Talán éppen a sterilitás végett hűtés nélkül, forrón kellene a palackba tölteni no chill módjára, hogy sterilizálja a palackot is. (Igaz a petpalack kicsit megroggyanhat a forrótól, műanyag kioldódás is fokozódhat magas hőmélsékleten.) Aztán ha palackba van, már lehet hűteni. Így gondolom biztosabban eláll hosszabban is. Szóval minél jobban kellene megcsinálni azt a sörlékonzervet. Legközelebb veszek is ki a sörléből kipóbálásra egy adagot!

Előzmény: acerola (19138)
neopaszta 2014.07.30 19:33:43 © 19142

Hello!

 

Igen, már kipróbáltam korábban a terveződet. Jó kis táblázat, bele is szoktam rakni főzés előtt a receptet, az önköltség része külön tetszik. :)

De szeretném a programok többi funkcióját is használni: water chemistry, starter készítő, leltár, vásárlólista, brewing session stb... Ezért gondolkodok valamelyik program beújításán. A brewerers friend kemény ~2300 HUF egy évre!

 

Más:

Próbálta már valaki a Polaris komlót? Ha igen milyen eredménnyel? Mennyire érződik ki a mentás íz?

Előzmény: superz76 (19120)
Unnamable 2014.07.30 13:44:05 © 19141

Köszi, akkor nem lesz gond :)

Előzmény: acerola (19140)
acerola 2014.07.30 13:41:42 © 19140

Az erjesztés elején fontos a vödörben a hőmérséklet. Jó lenne (lett volna) 20 fok alatt tartani. Az hogy konkrétan mi a magas élesztőtől függ. A belgák például jobban tolerálják a magas hőmérsékletet.

A palackozás utáni erjesztés hőmérséklete majdnem mindegy. Melegebben gyorsabban történik, hamarabb lesz bubi. Ez nálam is most 25 fokon megy. Persze attól nem lesz baja ha ez is 20 fok közelében van. 15 fok alatt egy csomó élesztő leülepszik, ilyenkor nagyon belassulhat a bubisodás.

Előzmény: Unnamable (19139)
Unnamable 2014.07.30 11:34:46 © 19139

Tiszteletem!

 

Ismét pánik hangulat uralkodik, olasz féle müncheni sört főztünk 2 és fél hete. Milyen hőfokon kell a cefréző vödörben erjeszteni és milyen hőfokon palackozás után?

 

Köszönöm!

 

acerola 2014.07.30 08:50:05 © 19138

Nem, egyáltalán nem. A bolti verziókban sincs élesztő pl Karamalz. Szerintem nem sokat ad az ízhez. De ezt majd megmondja aki már kipróbálta. Smürc kolléga úgy látszik nyaral. Nálam is tervben van valami hasonló. Ha forrón töltöd a palackokba, akkor gyakorlatilag pasztörizálod. Persze fokozott elővigyázatosság kell, mert a sörösüveg nem bírja olyan jól a hőváltozást mint a befőttes üveg. A feleségem nyomására előbb utóbb én is főzök egy adagot.

Előzmény: Tafaya (19136)
porgolo 2014.07.29 21:28:33 © 19137

Hogy egett oda?

Előzmény: Norbi... (19133)
Tafaya 2014.07.29 20:52:44 © 19136

Köszi, az kinyírja a koncepciót, hogy élesztőt nem teszek bele?

Előzmény: acerola (19135)
acerola 2014.07.29 12:36:37 © 19135

A szénsavasítás megy a szifonból is. Legtöbbször a sör palackozásánál kíváncsiságból szoktam csinálni. Úgy szoktam, hogy a csövet eleve bele sem teszem. Beleöntöm a sörlevet a szódásszifonba. És ugyanúgy felrázom mint a szódát, hogy oldódjon a CO2. Hűtés után kiengedem a feleselges CO2-t a csapon. Utána lecsavarom a fejet és úgy öntöm ki a sört.

A csövön kiengedve szinte csak hab jönne, azt is ki lehet próbálni, de szerintem macera. Mennie kell nektársörrel is. Ha nem rázod össze, akkor napok alatt oldódik fel a CO2 még a hűtőben is.

Előzmény: Tafaya (19131)
Unnamable 2014.07.29 12:03:30 © 19134

Rendben, köszönöm a segítséget!

Előzmény: acerola (19130)
Norbi... 2014.07.29 11:27:07 © 19133

Nah nekifogtam végre... Csak ebből a világos cseh maláasűrítményből ilyen fekete lé lett, mert hát elméletileg pilsenit akartam csinálni aminek aranysárgának kéne lennie, ugyan a színe a legkevésbé sem fog zavarni ha finom lesz. :) EBC 3at írtak a dobozára

 

Csak sajnos egy picit oda is égett...

 

 

Előzmény: HomeBrewer (18955)
barbon1 2014.07.29 11:21:50 © 19132

Nem fogja igazán felvenni a CO-t és punnyadt lesz a söröd.

Előzmény: Tafaya (19131)
Tafaya 2014.07.28 21:32:27 © 19131

Nektársörnél az működhet, hogy megcsinálom a sörlét a hűtésig, majd nagyobb palackokba (p. 1.5l PET) kipalackozom, megy a hűtőbe, és fogyasztás előtt pl. szifonnal tolok bele CO2-t?

acerola 2014.07.28 18:11:05 © 19130

Akkor nem a hűtéssel van gond. 

Igen, így akartam írni. Ha a forralás végi komlóból a tervezettnél több az alfasav hasznosulás, akkor a kompenzáció egyik módja, hogy a forralás eleji komlóbol visszaveszel.

Előzmény: Unnamable (19128)
toni888 2014.07.28 16:55:49 © 19129

Sziasztok! Van valahol táblázat arról , hogy melyik komlófalyta milyen sörhöz ajánlott? Üdv

Unnamable 2014.07.28 14:39:06 © 19128

1. Akkor még várok a palackozással, mert tegnap volt két hete a főzés.

 

2. A hűtéssel még sosem volt gondom, utoljára 40 litert is levittem 14 perc alatt.

Ezt a zárójelben nem nagyon értem "(5perc 0 perc)". :)

 

"Sok az aromakomló adag a receptekben (5perc 0 perc) és te nem tudod lehűteni a sörlevet hirtelen a főzés után. Ilyenkor ezekből  a komlókból is izomerizálódik alfasav, ami nincs beleszámítva a receptbe. Ilyenkor vegyél vissza keserűkomlóból és jó sört fogsz kapni."

A kiemelt részt így akartad írni? mert most picit nem világos...

 

Köszönöm szépen a válaszokat. Szép lassan csak sikerül fullos sört összehozni. :) 

Előzmény: acerola (19127)
acerola 2014.07.28 14:03:06 © 19127

1. Kevesebb zacc eléréséhez több út is vezet. A zacc egy része seprő más része élesztő. A seprő kiválását elősegítheted derítőszerekkel. Az egyik lehetőség a forralásnál az Irish Moss adagolása. 1-2 kávéskanállal a forralás vége előtt. Ez elősegíti, hogy a forralás közben keletkező melegseprő nagyobb pelyhekben váljon ki és ezáltal könyebben leülepedjen.

Lehet még zselatint is használni ezt közvetelnül palackozás előtt szokták pár nappal. Ezt még nem próbáltam.

A másik az élesztő. Minél többet vársz a palackozás előtt, annál jobban le fog ülepedni az élesztő és a seprő az erjesztőtartály aljára. Én 3-4 hét után szoktam palackozni. Ezzel és az Irish Mossal az üvegek nagy részébe elég kevés üledék kerül. az utolsó pár palack kiengedésekor zavarosodik be kicsit. Ezekben gyakran 3-4mm is ööszegyűlik az üledékből. Ezeket külön szoktam jelölni a kupakon. A többi üveg aránylag tiszta szokott lenni és csak az utolsó fél centit kell a palackban hagynom kiöntéskor.

A nagyon sok palackozócukor is okozhat egyébként felkavarodást. Ilyenkor kinyitáskor az üledékben is keletkeznek buborékok és felkavarják az egész sört mielőtt kiöntenéd. Ezért az aránylag kevesebb bubi előnyös a pohárba kerülő sör tisztaságára.

 

2. Csak tippeim vannak.

Első tipp. Sok az aromakomló adag a receptekben (5perc 0 perc) és te nem tudod lehűteni a sörlevet hirtelen a főzés után. Ilyenkor ezekből  a komlókból is izomerizálódik alfasav, ami nincs beleszámítva a receptbe. Ilyenkor vegyél vissza keserűkomlóból és jó sört fogsz kapni.

Második tipp. A keserűség nem a komlóból hanem a malátahéjból kioldódó tanninból származik. Ez inkább olyan szájösszehúzó keserűség, inkább fanyarság. A malátahéjnak nem szabad túl meleg vízzel érintkezni. Cefrézés során. Kicefrézés ne legyen túl meleg (én nem szoktam egyáltalán kicefrézni, de azt hiszem 78C-ot szoktak határnak megadni). Máslóvíz se legyen túl meleg (72-re szoktam törekedni). A szűrésnél akdályozzuk meg, hogy nagy mennyiségű héj kerüljön be a forralásba. Recirkuláció amíg tiszta nem lesz a lé. Én BIAB-ot használok nincs lehetőségem recirkulálni, de nem szokott tannin problémám lenni.

 

Előzmény: Unnamable (19125)
RobotSheep 2014.07.28 13:57:42 © 19126

Bocsi, csak nyaraltam és nem néztem errefelé.

Az elmaradt órákat általában pótolták, vagy kitaláltak helyettük valami hasonlót. A tanárok abszolút nyitottak, a szakmabeliek elkötelezettek, mindig szívesen válaszoltak bármilyen kérdésre (akár helyben, akár emailben). Gyakorlat sajnos csak 1-2 tárgyból van és félévente csak 1 alkalommal. Szóval inkább tanfolyam fílingje van. Nyitott fórum egy facebook csoport, meg köremail-ek mennek még.

Előzmény: Édesvíz (19075)
Unnamable 2014.07.28 11:11:52 © 19125

Sziasztok!

 

lenne két kérdésem:

1, palackozásnál valahogy le tudom szűrni a zaccot ami az üveg alján marad ülepedés után?

2, mit cseszek el a főzésnél, hogy eddigi 4 féle /olasz előre összeállított settek/ főzött söröcskének eléggé erős komlós utóíze van.

 

Köszi a válaszokat!

Babar66 2014.07.26 19:55:28 © 19124

Ezek a sűrítmények szerintem csak nevükben lágerek. Sima felsőerjesztésű élesztő van hozzá. (Egy kezdőtől nem is igazán várható el, hogy egyből a lágerezéssel próbálkozzon) A pincében ideális helyen lesz. Én az átfejtéssel sem kínlódnék (plusz fertőzés veszély), hanem egy-két hét után palackoznám, hogy mielőbb fogyasztható legyen.

Az eredménnyel szerintem így is meg leszel elégedve, mert számomra az első konzerves százszor jobb volt mint a boltiak. (bár én személy szerint mindig adtam hozzá spraymalt-ot, vagy kevesebb vízzel csináltam)

Üdv!

Előzmény: Lucky46 (19122)
acerola 2014.07.26 17:51:52 © 19123

Néha át szoktam fejteni másodlagosba. De legtöbbször nem. Hagyom az erjesztőben 3-4 hetet és utána lepalackozom.

Előzmény: Lucky46 (19122)
Lucky46 2014.07.26 17:45:33 © 19122

Az frankó! Hőfokokat nem írtak,az élesztő zacsiján meg semmi info nem volt. :S Mit gondolsz/tok/,bevágjam a hűtőbe és várjak az örökkévalóságig? :) Vagy próbáljam az alacsonyabb hőfokot palackban a pincében simán, max elosztogatom és többet nem is kérnek. :D Ámbár ha a hűtős pár hét után nem frankó, még mindíg kivehetem melegebbre és beindul,nemde? És mi a helyzet a "dupla" átfejtéssel? Brewfermos füzetkében szerepel,de a legtöbb forrás nem írja.

Előzmény: acerola (19121)
acerola 2014.07.26 16:43:13 © 19121

Szerintem ha nem írták a lager kitben a hőmérsékleteket, akkor ale élesztőt kaptál hozzá. Azaz 10-12 C-on el sem fog kezdeni erjedni. Kitekhez tudtommal nem nagyon adnak alsóerjesztésű élesztőt.

Előzmény: Lucky46 (19116)
superz76 2014.07.26 08:30:38 © 19120

Szevasz,

 

 

Elsőkörben nézd meg az általam hegesztett excel-es tervezőt. Nekem bevált. Az előző hozzászólásaim valamelyikében van egy link, ahol letöltheted. Free of charge. 

Előzmény: neopaszta (19115)
acerola 2014.07.26 07:32:23 © 19119

A fűnyíró sör az a sör amiből a melegben meg tudsz inni egyet kettőt miközben esetleg csinálsz valamit.Grillezel, fűnyírózol. 7%-kos IPA nem alkalmas erre. Én is törekszem rá hogy legyen ilyen söröm nyaranta.

Előzmény: porgolo (19118)