Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

acerola 3 órája Creative Commons License 19248

Egy kis élesztősejt számítás.

Sörélesztő - Mennyi kell? Mennyi van?

Az előző posztban élesztőt szaporítottunk . Saját szaporítású, esetleg mosott élesztő esetében mindig felmerül, hogy mennyi is van pontosan? Elegendő lesz a sörhöz? Beleöntsem az egészet vagy a fele/harmada elég lesz. A mennyi is kell kérdésre elég jó válaszokat lehet[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Smürc 5 órája Creative Commons License 19247

Szia! Engem általában minden érdekel, de az erjesztőd mindenképpen, én is agyaltam hasonlón. Nem vagyok teljesen elégedett a mostani vödrökkel. Most nem érek rá alaposabb kérdésfeltevésre, de majd hamarosan!

Előzmény: kirtyankaroly (19245)
BoBoYSA 5 órája Creative Commons License 19246

Tíz éven keresztül, alsóerjesztésű sört, 12-13 fokon, csupán fedővel letakart rozsdamentes edényben erjesztettem. Soha nem volt gond. Megpróbálkoztam felsőerjesztéssel 20 fokon, rögtön savanyú lett.

Előzmény: kirtyankaroly (19245)
kirtyankaroly 5 órája Creative Commons License 19245

Üdv. a fórumozónak

Új ember vagyok a fórumon. Nem akarok túl okosnak vagy okoskodónak tűnni, mert ti már bizonyára jártasabbak vagytok a házi sörfőzésben, de azért lehetnek nekem is jó elképzeléseim.

 

Egy új témát szeretnék bedobni az erjesztéssel kapcsolatban.

 

Szerintem teljesen mindegy, hogy műanyag edényben vagy fémben erjesztünk.

 

Minden csak a tisztaságon és a gyakorlottságon múlik.

 

Én kikísérleteztem egy kónuszos zárt erjesztő tartályt és képzeljétek el PP műanyagból, mert fémből iszonyatos drága lenne.
Ha utána néztek ez Amerikában , Németországban eléggé elterjedt a házi sörfőzők körében.
Nálunk ilyen nem kapható, műanyag tartály készítő cég egy 60 literes kónuszos erjesztőt 37.00 Ft.-ért vállalna. Ez megfizethetetlen.

Ezért azután addig agyaltam amíg egy 60 literes fedeles hordót összeraktam egy nagyméretű borászati tölcsérrel. Egy műanyaghegesztővel összehegesztettem
a hordót a tölcsérrel, csapot bele, lábakat neki és kész. 1800 Ft + 1400 Ft.,plusz hegesztés 5.000 Ft. Csak arra kell figyelemmel lenni, hogy a hordó és a tölcsér is azonos PP anyagból legyen. Az élesztő leül az edény aljára, a kúpba s fölülle szépen le lehet fejteni a sört.

Újabban viszont a nyitott edényes erjesztés lehetőségével foglalkozom a házi sörfőzés körülményei között.

Ha valakit érdekel a téma szívesen konzultálok róla.

BoBoYSA 6 órája Creative Commons License 19244

Lassan kezdem hinni, hogy van valami a Reinheitsgebot -ban.

toni888 7 órája Creative Commons License 19243

Sziasztok! Hol lehet venni Budapesten tejcukrot valamint tejsavat? Használ valaki protoflocot mi mvélemény róla?  KÖszi előre is! ÜDv

Butters_ 8 órája Creative Commons License 19242

Hány fokra hűtöd palackozás előtt? Miután lepalackozod, megy vissza 15-20 fok körülre, hogy tudjon képződni a szénsáv?

Előzmény: Smürc (19241)
Smürc 17 órája Creative Commons License 19241

Szia! Látom, már fél napja vársz valami válaszra  és szerintem ennyi aggódás már sok lehet egy aránylag az út elején járó főzőtársnak. :) Ne aggódj, szerintem nincs semmi gond!

Azzal kezdeném, hogy általános tapasztalat, hogy a kotyogóban nem szabad bízni, hol működik, hol nem. Sajnos az erjesztőkből könnyen megszökik a gáz. Elfogadott, hogy akkor tekinthető befejezettnek az erjedés, ha három napig nem süllyed tovább a fajsúly. Ez nálad a fejtés óta megvan és nem tudom, te milyen végső fajsúlyra számítasz, de szerintem az 5 balling is elfogadható ilyen magasról indulva. Persze vannak olyan élesztők, amik jobban is leerjesztenek, de kérdés te mit használtál. Szóval lehet, hogy ez a vége. De az elsődleges erjesztőből átfejtve a másodlagosra kellene szánni legalább két hetet, úgy is érni kell még annak a sörnek, ne is csodálkozz, ha még nem elvárás szerinti az íze. Főleg egy ilyen erős belgánál szerintem.

A fejtés előtt a "kicsit behűtöttem"-ről sem tudjuk, hány fok lehetett és milyen hőmérsékleten erjedt addig, majd a fejtés után. Mondjuk a magam feje után inkább csak a palackozás előtt segíteném hűtéssel az ülepedést. De ha akartak még dolgozni azok az élesztők, akkor szerintem fognak is, legfeljebb kicsit megtorpantotta őket a hűtés.

 

Azt írod "mikor fejtettem, nem került bele vissza az összes élesztő". Hát szerintem ezzel nagy hibát nem követhettél el, mert ez a fejtés célja! :):):) Ha vissza akarnád engedni az összes élesztőt, akkor nem is kellene fejteni, csak összerázni az erjesztőt. (Ez már csak a te vicced kontrázása :) )  Lényeg, hogy ebbe a fiatal sörbe még bőven elég élesztő kell hogy lebegjen, kérdés, tudnak-e a már most is 8% fölötti alkohol mellet tovább erjeszteni? Ez majd elválik, ha két hét múlva újra megméred. Csak el ne kóstolgasd addig! 15 liter nagyon kevés tud lenni!

Előzmény: Zsolozsma (19240)
Zsolozsma 1 napja Creative Commons License 19240

Üdv!

Főztem egy belga félbarna sört, már vagy 2 hete, szépen elkezdett erjedni, miután beletettem az élesztőt. A ballin fokát felnyomtam 20-ra, így majd végeredményben olyan 9-10% körüli alkoholra számítok.

De azt hiszem ez után rontottam el a dolgot;

Kb 1,5 hét után lefejtettem az erjedő cefrét, 5 ballin fokot mértem. A kotyogás ekkorra már leállt, ezért gondoltam, hogy lefejtem. Kicsit behűtöttem, hogy leülepedjen az aljára a sűrűje, hogy könnyedén fejthető legyen. Azonban azt hiszem ezzel a hűtéssel elkövettem egy nagy hibát. Egy másikat pedig azzal, hogy mikor fejtettem, nem került bele vissza az összes élesztő. Ez pár napja volt, azóta visszatettem az erjedési hőmérsékletre, de még mindig 5 ballin fokot mérek. Azonban a kotyogás leállt jelenleg. Az ízében, mintha éreznék némi változást, de nem az igazi. 

Mit tegyek? Van még tartalékban egy csomag élesztőm. Gondoltam, hogy ha más nem beleteszem egy részét, de nem akarok butaságot csinálni. A sörlé mennyisége egyébként 15 liter. Ez az első főzött söröm, egyet már csináltam, de azt sűrítményből.

nothingam 1 napja Creative Commons License 19239

Igen, ilyet csinálok. Illetve ennek egy részét. Egyelőre csak HLT és Lautertun a terv, HERMS rendszerű. És természetesen 50L-es KEG-ekből, nem Blichmann csodadrága termékekből.

Előzmény: Butters_ (19238)
Butters_ 1 napja Creative Commons License 19238

Melyiket szeretnék megvalósítani? Nem tudom ezt ismered-e, de itt elég részletesen le van írva minden: http://www.theelectricbrewery.com/

Előzmény: nothingam (19237)
nothingam 1 napja Creative Commons License 19237

Lehet :) Bár még csak alkatrész beszerzési fázisban vagyok és itt is elég komoly problémákba ütközök. 

Előzmény: Butters_ (19236)
Butters_ 1 napja Creative Commons License 19236

Én majd a kész műről szeretnék egy képet/beszámolót, ha lehet kérni :)

Előzmény: nothingam (19235)
nothingam 1 napja Creative Commons License 19235

Köszi, utána kérdezek.

Viszont továbbra is kíváncsi lennék a keringtető illetve mosógép szivattyús tapasztalatokra. Árban ez jönne ki a legjobban.

Előzmény: Butters_ (19234)
Butters_ 1 napja Creative Commons License 19234

Ezt én nem tudom neked megmondani, írj nekik egy e-mailt ők biztosan tudni fogják, de a teljesítményét elnézve valószínű, mert a kb. 30 liter/percet kicsit soknak érzem. Itthon csak pedrollo szivattyúkat találtam, de az szerintem nem bírná ezt a közeget.

Előzmény: nothingam (19233)
nothingam 1 napja Creative Commons License 19233

Köszi, az itt található szivattyúkat már más oldalon megtaláltam én is (pl. ELECTRIC PUMP NOVAX B 20MM Brouwland-en). 40-50 ezer forintért már meg lennék elégedve a dologgal, ha ezek olyanok, aminek a kimenetét teljesen le lehet fojtani. Ezekét le lehet? 

Előzmény: Butters_ (19231)
acerola 1 napja Creative Commons License 19232

Újra, jó linkkel.

Kis mennyiségű sörélesztő felszaporítása

Visszatérő feladat az, hogy egy nagyon kis mennyiségű élesztőt felszaporítsunk annyira, hogy azután elegendő mennyiség legyen egy főzésnyi (mondjuk 15-20l sörhöz). Az élesztő többféle forrásból származhat. Legtöbbször üveg aljáról tudjuk összegyűjteni. De hasonló a[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Előzmény: acerola (19230)
Butters_ 1 napja Creative Commons License 19231

Én egyelőre csak külföldön beszerezhetőeket találtam, biztos kell egy-két e-mail váltás, hogy kiküldik-e Magyarországra, de szerintem lehetetlen beszerezni itthon hivatalos forgalmazótól. Ezek is ilyen 50-60E között mozognak. Itt van egy példa, de sokat találtam még a németeknél is

 

http://www.brauundrauchshop.ch/categories-26-0/pumpen__filter

Előzmény: nothingam (19229)
acerola 1 napja Creative Commons License 19230
nothingam 1 napja Creative Commons License 19229

Sziasztok! Szeretnék érdeklődni, hogy otthoni sörfőzéshez ti milyen Magyarországon is beszerezhető szivattyút ajánlotok illetve használtok. 

 

Google segítségével ebben a fórumban keresve találkoztam olyan hozzászólásokkal, hogy mosógép szivattyú, illetve Grundfos keringtető szivattyúkat ajánlotok. Külföldi, főleg amerikai oldalakon viszont ennél sokkal praktikusabb és a célra jobban specifikált szivattyúkat ajánlanak, illetve árulnak (mágneses meghajtású centrifugál szivattyú rozsdamentes acél fejrésszel). Hasonló szivattyúk beszerzése szerintem nálunk lehetetlen. Két napja próbálok ezeknek a specifikációknak megfelelő eszközt találni, viszont vagy egyáltalán nem vagy horribilis áron lehet hozzájutni.

 

Olyan szivattyúra lenne szükségem, melynek a kimenetére rakott csappal akár teljes mértékben is folytható az eszköz, illetve bírja a cefre kémhatását, valamint hőfokát. Nem nagyipari célú felhasználás lenne, csupán 50l meleg víz illetve cefre cirkuláltatása.

 

Válaszaitokért előre is nagyon hálás vagyok!

acerola 1 napja Creative Commons License 19228

1. Lehet. Mellékhatásként a sűrűbb malátalébe egy picit kevesebb alfasav fog izomerizálódni. Azaz kevésbé lesz keserű a sör. A sörtervező programok helyesen szokták számolni.

2. Szerintem hivatalosan nem lehet megcsinálni. Vagy több százezer forintba kerül a tervezés és engedélyeztetés.

3. Ajánlatos rögtön felhasználni. Hogy mire rehidratálod vízben (nem felfuttatod ez nem kenyér) rögtön be tudd önteni a sörlébe. Legfeljebb a hőmérséklet kiegyenlítését kell megoldani pár lépcsőben.

4. Szinte mindennek lehet hidegkomlózni. De inkább az amerikai típusok az elterjedtebbek. Kedvencem az Amarillo, Cascade. Opsz Amarillot most nem látok olasznál.Target és Challenger is jól hangzik, de még nem próbáltam.

Kicsit meredek kivenni egy részt, de lehet hogy nem olyan nagy probléma. Ne nagyon érje sok levegő a sört. Esetleg szódásszifonnal tusz széndioxidot tölteni rá.

Előzmény: simplysteve (19226)
szabolacko 1 napja Creative Commons License 19227

A sörfőzéshez nem értek, én is csak kérdezek, de azt tudom,hogy a palackos gáz fűtőértéke magasabb a vezetékesénél, tehát kisebb teljesítményre számíthatsz vezetékről. Télen főleg mert a hideg miatt még alacsonyabb energiatartalmú gázt tesznek a vezetékbe. Nálunk a mi környékünkön a közelben kitermelt gyenge gázt is keverik olykor a rendszerbe.

Előzmény: simplysteve (19226)
simplysteve 2 napja Creative Commons License 19226

Hello! Ahogy ígértem, a tapasztalatok.

 

Szóval az 5 hete főzött sör szerintem igen kellemes ízű lett, ahogy a recept is (home 15 IPA) ígérte, akinek mutattam, annak is ízlett. Otthon főzött más sörhöz nem tudom hasonlítani, de jó habja van, illat, szín is oké. A bubi szerintem legközelebb kevesebb lesz (5 helyett 4 g cukor), mert a szénsav kicsit nyersnek, pattogósnak tűnik.

 

A szűrésnél zsírfröccsenésgátlót + textilpelenkát használtam (bénáztam is, mert a fröccsenésgátló átmérője 4-5 cm-rel kisebb volt, mint az edényé).

 

Az erjedés alatti hűtést végül úgy oldottam meg, hogy vizes kádba állítottam + vizes törölközővel letakartam + jégakkukat cserélgettem. Így a hűtővizet 20 fokon tudtam tartani.

 

Sajnos a literes sörös műanyag palack nem vált be, mert az élesztős cucc letapadt az oldalán is, és megfogva könnyen fel is keveredik.

 

kérdéseim:

 

1) komlófőzésnél kevesebb mennyiséget forralni az előírtnál (pl. 18 liter helyett 12 litert) okoz-e hátrányt? Persze a végén pótolom jéggel (így a hűtés is gyorsabb, a forralás is kevesebb energia).

 

2) Hallottatok-e olyanról, hogy a vezetékes gázzal lekötni a garázsban egy főzőzsámolyra, persze szakemberrel (a palackos főzés helyett kényelmesebb lenne + talán nagyobb teljesítmény?)

 

3) A por alakú élesztőt a bekeverés előtt mennyi idővel érdemes felfuttatni?

 

4) Hidegkomlózáshoz mi ajánlott Olasztól? Ki lehet venni egy részt hidegkomlózás előtt (azt olvastam, palackozás előtt egy héttel kell), hogy azon próbáljam ki, vagy akkor még nem szabad macerálni?

 

Köszi a válaszokat előre is!

Előzmény: acerola (19089)
mik12345 3 napja Creative Commons License 19225

Nem látom az e-mail címed, add meg légy szíves, vagy írj egy e-mailt az enyémre!

Előzmény: acerola (19221)
Butters_ 3 napja Creative Commons License 19224

Sziasztok,

 

Nem indult be az Ale söröm erjedése, 4 napja a hordóban van és a fajsúlya változatlan. Nottingham élesztőt raktam bele, eddig minden söröm rendesen leerjedt, de ez az élesztőtörzs valahogy nem akar működni. Lehetséges, hogy később beindul az erjedés? Ha nem akkor átfejthetem másik erjesztőbe, és újra beolthatom, nem lesz tőle baja? Vagy, hogy lehet valahogy megmenteni, mert nem szívesen borítanék ki 25 liter sört

 

Köszönöm előre is

Smorgen 4 napja Creative Commons License 19223

Sziasztok!

Elég kevés infót találtam a tölgyfa chips alkalmazásról.

Mikor és hogyan teszitek a sörlébe? Kell fertőtleníteni? Ha igen, hogyan?

Köszönöm a válaszokat!

Üdv!

Steiner VCF 4 napja Creative Commons License 19222

acerola ez a blog remek!

acerola 6 napja Creative Commons License 19221

Rendben, azért én várom.

Előzmény: mik12345 (19220)
mik12345 6 napja Creative Commons License 19220

Esetleg jövő héten tudok csinálni, de nem ígérem biztosra.

Előzmény: acerola (19215)
mik12345 6 napja Creative Commons License 19219

Tapasztalatom szerint a hidegkomló aromájából jelentősen elvesz.

Előzmény: neopaszta (19217)