Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

szabolacko 22 órája Creative Commons License 19556

2 hete palackoztam egy malátakivonatból főzött barnát taurus és saaz komlóval készült kevés barna kandiscukor is került bele. 10gr/ literrel palackozódott, mégis sokkal kevésbé bubis, mint az eddigi palackozásaim. Us 05 élesztővel készült és egy hétig szobahőn volt palackozás után. Mit hibázhattam? Palackozzam újra?

Közben megfőztem az acerola féle vitet. Isteni illatok jönnek erjedéskor. Viszont most kihűlt a pince 16 fokra, nagyon meglassult az erjedés, de csak pénteken tudnám felhozni melegebb helyre, újraindul vajon?

Köszönöm a válaszokat!

goagil 24 órája Creative Commons License 19555

http://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/175249/abara-apa

 

elvileg ez készül. OG századra ennyit mértünk. A jódpróba is sikerült. Első sör amiben hiszek :)

Előzmény: goagil (19554)
goagil 1 napja Creative Commons License 19554

kis késéssel, de beindult szerencsére

Butters_ 1 napja Creative Commons License 19553

Leírás szerint be kéne neki,  15-20 fok az ideális 

Előzmény: goagil (19552)
goagil 1 napja Creative Commons License 19552

Hali. Safale 04nek 18 fokon be kellene indulnia, igaz?

Csutka Rozi 1 napja Creative Commons License 19551

Üdv néktek!

 

talán ti tudtok segíteni, fenyérmirtuszt (sweet gale, bog myrtle) hol lehet szerezni? Sörhöz kéne, azért ide jöttem! :-)

előre is kösz.

CsR

 

olasz66 2 napja Creative Commons License 19550

Sziasztok !

 

A sörfőzőbolt a  4 napos ünnep alatt zárva tart.

Butters_ 2 napja Creative Commons License 19549

Előzmény: Butters_ (19548)
Butters_ 2 napja Creative Commons License 19548

Mellékeltem egy képet is

Előzmény: Butters_ (19547)
Butters_ 2 napja Creative Commons License 19547

Ír moszatot használ valamelyikőtök? Hogy működik? Az erjesztom alján ilyen nagyobbacska darabok vannak leulve ez az ír moszat hatása? 

Smürc 2 napja Creative Commons License 19546

Egyszer barátom zabos stoutja "ugrott ki" a stílusból 1081-ig. 1020-ra erjedt le és igen elégedett volt vele, csak dícsérni lehetett.

Előzmény: Babar66 (19544)
Babar66 2 napja Creative Commons License 19545

Magyarul pimpó, vagy borvirág. Nem kell ettől "magyarabb" szó. (Borászok rémálma...)     :)

Előzmény: acerola (19541)
Babar66 2 napja Creative Commons License 19544

Olyan 1,085-86 lett.  (Eddig 1,070-nél többet még nem csináltam...)

Előzmény: Smürc (19538)
mik12345 3 napja Creative Commons License 19543

Erről a karácsonyi sörről mi a véleményetek? 10 percig kell forralni a fűszereket, aztán erjesztés alatt végig az erjesztőben tartani. Fertőzésveszély mennyire áll fent durvára darált fűszerekkel (por formában nehéz lenne megoldani a sörből való kivételt)?

 

http://meinsudhaus.de/bier-rezepte/obergaerige-biere/lebkuchen-bier/

acerola 3 napja Creative Commons License 19542

Ja egyébként a vadélesztős fertőzéstől nem lesz feltétlenül kuka sör. Gyakran direkt használnak ilyen törzseket. Például brettet. Az imperial stout-ban még elég sok erjesztetlen szénhidrát marad. Ha mégsem sikerült legyűrnöd, akkor eldolgozgathat az üvegben. Például a brett sokkal lassabb mint a sörélesztő. Viszont idővel nagyon szárazra erjeszt. Közben termelhet gyümölcsös észtereket. Lebontogat melléktermékeket, savakat. Vicces illatokat (pl.: lópokróc) produkálhat.

Időnként nézz rá a sörre, nem növekszik-e a nyomás.

Előzmény: acerola (19541)
acerola 3 napja Creative Commons License 19541

Valószínűleg valami vadélesztő támadta meg a sört. Ezek szoktam a felületén borvirágot vagy más néven pimpót képezni (van erre valami jobb szó magyarul? angolul pellicle).

Ezt a kénezős dolgot hogy csináltad, mennyit használtál? Érdekes, hogy a sörélesztőt nem irtottad ki a kénezéssel.

 

Előzmény: danylp (19539)
danylp 3 napja Creative Commons License 19540

Azt még azért hozzátenném, hogy a felső kb 5 centi folyadékréteget a porral a tetején kiöntöttem, alulról engedve palackoztam a maradékot.

Előzmény: danylp (19539)
danylp 3 napja Creative Commons License 19539

A múltkor főztem egy Imperial Stoutot és gondoltam másodlagosban kicsit trükközök, beáztattam mézes Jack Daniel'sbe egy kis tölgyfacsipszet 24 órára aztán komlózsákba be és mehet pancsolni a Fekete-tengerbe. 2 hétig volt benne minden gond nélkül, aztán egyik nap ilyen lisztszerű fehér por telepedett meg az egész tetején a komlózsáktól kiindulva (nemespenész??) és az egész cuccnak stout helyett iszonyú erős saison szaga volt, rendesen banánfarmon éreztem magam. Gondolkodtam mi legyen, végül arra jutottam hogy beoltom a cukorral, egy kis borkénnel és végül palackozom, így ha van benne valami vad vagy baci nem kell üvegszilánkot takarítanom a pincében. Tegnapelőtt, két héttel a palackozás után félve nyitottam rá egyre, a csatos dugó halkan szisszent, majd nagy meglepetésre pörkölt aromákat (na meg alkoholét) éreztem. Kóstolásra nincs semmi mellékíze, egyelőre még elég alkoholos, a szénsav lehetne picit több, de a lecsengés tisztán étcsokoládé. Szerintem 2-3 hónapon beül eléri a legjobb formáját. 
Tanulság: Nem biztos, hogy ami ránézésre kuka az tényleg az :)

Előzmény: Babar66 (19537)
Smürc 3 napja Creative Commons License 19538

Mégis meddig "urott ki"?

Előzmény: Babar66 (19537)
Babar66 3 napja Creative Commons License 19537

A jómúltkor nekiálltam megfőzni a "karácsonyi sört", egy jó erős feketét, mert azt még asszonykám is elnézi nekem, mert Ő is szereti. 5 kg Müncheni, fél-fél kiló karamell és 15-15 deka jó erős festőből a szokásos, jól bevált módszeremmel, komlóforralás után lett majdnem 25 liter lé. Na, ekkor megmértem, hogy mennyi lesz az induló és kivert a víz: a fokoló elsüllyedt mint a kavics. 1,020-ig jött ki. Nem értettem mit ronthattam el. Na, mindegy, gondoltam, ki nem öntöm. Futás Olaszhoz, gyorsan vettem egy fél kiló spraymaltot, megy egy fél kiló cukor. Gondoltam, csak lesz valami. Ismét megmértem: alig lett több. ???

Csak akkor vettem észre, hogy a fokolóm kilyukadt, és falsot mutat. Rohanás vissza Olaszhoz, vettem egy új fokolót, ami meg majd kiugrott a mérőhengerből. Úgyhogy lesz egy érdekes "karácsonyi söröm", ha a T-58 megbirkózik vele...

Sziasztok!

Előzmény: dudu 452 (19536)
dudu 452 4 napja Creative Commons License 19536

Sziasztok!

 

Tud valaki valami jó KARÁCSONYi sörreceptet az Olasznál beszerezhető alapanyagokból?

Már nagyon sürget az idő.

 

Köszi: H.Zsolt

Doppler prefektus 4 napja Creative Commons License 19535

Múlt héten 6 napot töltöttek 22 fokban, aztán megint lekerültek hűvösebbre. Ha beindult és erjedt, akkor legalább oldódik is a sörlében az alacsonyabb hőfokon. Meglátjuk, köszönöm az észrevételeket!

 

Egyébként ha az egyes élesztőtörzsek erjesztési idejével vannak tapasztalataitok és nem titkosak, én pl. megköszönném, ha leírnátok őket.

Előzmény: acerola (19534)
acerola 5 napja Creative Commons License 19534

Már olvastam olyan belga élesztőről, ami néhány fokos hőmérésklet csökkenésre azonnal leül és abbahagyja az erjesztést.

Próbáld meg azt, hogy egy üvegnyit jól felkeversz, átöntesz műanyag palackba. Beviszed a melegbe. Ha minden jól megy néhány napon belül keményednie kell.

Rendszeresen 3-4 hétre palackozok. Nem szokott gondot okozni a bubisodás. Ha van műanyagban kontroll üveg, akkor már 1-2 napon belül tapinthatóan nő a nyomás.

Előzmény: Doppler prefektus (19530)
HomeBrewer 5 napja Creative Commons License 19533

Bátran! :) Elvesz kicsit a malátás jellegből, könnyebben ihatóvá teszi a sört. Ízben nem nagyon fog érződni. Én pl az IPÁ-kat készítem mindig ilyen mennyiséggel, hogy ellensúlyozza a karamell malátát.

Előzmény: goagil (19531)
HomeBrewer 5 napja Creative Commons License 19532

Igen, a T-58 elég bika egy élesztő 8,5%-ig vidáman eldolgozgat. A süllyedése sem túl extrém, elvileg nem árthat meg neki a 18 nap után palackozás. S-04-nél pl. már egy kicsit más lenne a helyzet :)

Előzmény: Doppler prefektus (19530)
goagil 5 napja Creative Commons License 19531

Sziasztok. Múltkori rendelésemből maradt 2 kg búzám. Egy APA stilusú sört szeretnék főzni, de gondoltam belekeverek fél kiló búzát, hadd fogyjon. KB 10-15% lenne a teljes mennyiségnek. Gond lehet ez? Meg tudja változtatni a sör karakterét?

Doppler prefektus 6 napja Creative Commons License 19530

A hideggsokkra gondoltam én is, de mindössze 4-5 fok különbség volt az erjesztési hőmérséklet és a pihentető között. Meg ugye az üvegben a lé is átvette a külső hőt, az is fokozatosan ment végbe. Borászati fajélesztők ennél sokkal többet kibírnak, gondolom ennek is kéne.

 

Köszönöm mindenkinek a válaszokat!


Bár ha tudjátok, légyszives válaszoljátok meg a kérdést, hogy az egyébként leerjedt sörlében ha van élesztő, a hozzáadottat is elkezdi kajolni, ugye? A T-58 alkoholtoleranciája magasabb, mint 7,1%, nem? Szóval még mindig nem értem, de az biztos, hogy 5+7 napnál tovább - hacsak nem valami extra erős (magas extrakttartalmú) cuccot csinálunk - nem fogom erjedni hagyni.

Előzmény: HomeBrewer (19527)
Doppler prefektus 6 napja Creative Commons License 19529

Igazából csak némelyiken lötyögött, azt természetesen lecseréltük. Mondjuk mindösszesen pár alkalommal volt használva, többet kéne bírnia. Olasztól származik, of course. Sajna egyelőre mindenben rá vagyok utalva, mert nem volt időm részletesebben böngészni a netet, így ami egy helyen beszerezhető, abból élek. De pl. nagyon hiányolom a wyeast élesztőit, amiből külföldön a választék igen terebélyes sörtípusonként is.

Előzmény: saazer (19526)
Doppler prefektus 6 napja Creative Commons License 19528

Gondoltam rá én is, lehet, hogy elakadt erjesztés újraindításához való borélesztővel megküldöm :)

Előzmény: saazer (19525)
HomeBrewer 6 napja Creative Commons License 19527

Ez bizony komoly talány...  Talán annyit tudnék javasolni, hogy kostólj meg egy ilyen bubi mentes sört. Ha édes, akkor az azt jelenti, hogy a palackozó cukor nem erjedt le, ha viszont nem édes, akkor a kupakolással lesz a gond. (Tehát leerjedt a cukor, csak távozott a szén-dioxid).

Ha édes, akkor talán a hőingadozás lehet a ludas. Azt írtad, hogy 17-18 fokon voltak a palackok, de ha az erjesztési hőfok ennél lényegesen magasabb volt, akkor lehet hogy attól állt meg az élesztő. Ezesetben megpróbálnám, hogy kicsit melegebbre tenném (20-22 fok), összeráznám ismét, és várnám a csodát :) Én palackozás után hagyni szoktam 1-2 hétig a söröket ugyanott ahol az erjesztő tartály volt. Persze ez lényegtelen ha 17-18 fokon erjesztetted.

Előzmény: Doppler prefektus (19523)