Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Smürc 11 órája Creative Commons License 19291

Én ezzel lettem okosabb: http://www.brewersfriend.com/brix-converter/

Eszerint a 0.001 sűrűségnővekedés (a 2,59g cukortól) 0.26 Brix

Előzmény: olasz66 (19290)
olasz66 20 órája Creative Commons License 19290

De jó lenne , ezt ballinra átszámolni

Előzmény: acerola (19194)
Csiriba66 22 órája Creative Commons License 19289

Én is kérnék egy privát elérhetőséget.

Köszönöm

Előzmény: kirtyankaroly (19269)
Csiriba66 22 órája Creative Commons License 19288

Köszi az infókat mindenkinek.

Akkor összefoglalva 4-6 kg friss = 1 kg szárított komló :)

 

Én is vákumozni, fagyasztani akarom, minimalizálva az aromavesztést.

Ez most saját termesztés, de van a környékünkön több helyen vadon termő, különféle aromákkal...

Előzmény: BoBoYSA (19276)
janika.p 22 órája Creative Commons License 19287

sziasztok uj vagyok itten annyi rólam hogy főztem már pálinkát,whiskyt készitettem már bort is de még sört azt nem :) Na szóval sört akarok késziteni lehetőleg olyan anyagokból amit betudok szerezni pl komlót szednék az erdőből és árpám is van ithol malátázni tudok hisz a whiskyt is igy készitem szóval mindenképpen sörélesztő meg stb komlópellet kell vagy ez ithol is kivitelezhető? meg egy receptet ha adnátok kb 20 literhez nagyon örülnék köszönöm hogy elolvastátok és hálás lennék ha segitene valaki :)

kirtyankaroly 23 órája Creative Commons License 19286

Talán most.

 

Előzmény: kirtyankaroly (19282)
saazer 23 órája Creative Commons License 19285

Ja és elmarad a körülményes szárogatás. (Sötét és jól szellőző helyen 12 óráig fújatva)

Előzmény: Csiriba66 (19274)
saazer 23 órája Creative Commons License 19284

Én második éve termesztek komlót . Az első évben szárítottam, de azt vettem észre, hogy a szárítmány mozgatásánál elég sok lupulin a földön landolt. Idén nem szárítom. Egyszerűen tejfölös vödrökbe belesajtolom a zöld cuccot és fagyasztom. Majd főzésnél beállítom a szorzó tényezőt. Tavaj 6 volt, idén 7-8-ra tippelem.

Előzmény: Csiriba66 (19274)
Gábier 23 órája Creative Commons License 19283

Nyugodjék békében.

Előzmény: BoBoYSA (19273)
kirtyankaroly 23 órája Creative Commons License 19282

Újra próbálom a képet felrakni

 

Előzmény: kirtyankaroly (19281)
kirtyankaroly 23 órája Creative Commons License 19281

Itt látható egy sematikus rajz az ellennyomásos töltésre, ennél egyszerűbben nem lehet áttekinthetővé tenni.

 

Előzmény: kirtyankaroly (19277)
kubkomatyko 24 órája Creative Commons License 19280

Én tavaly belebotlottam egy nagyon jól termo vadkomlóba

, ,

amit akkor rogton le is szureteltem :-), mert hát pont jókor is botlottam belé, utána rogton megszárítottam (napon-nem ilyen ido volt :-(), és szárítva be a fagyasztóba (esetleg ha van vákumozó, akkor ugy jól le lehet csokkenteni a csomagok térfogatát és nem is árt neki). Így a fagyasztóban szerintem sokáig megorzi az aromáját.

Szárítás után tomege nagyjából a hatodára esik vissza, akkor van jól megszárítva, ha a hangosan "sustorog" ha belekavarsz, és ha a tobozok szára is torik-nem hajlik!

Mivel az alfáját nem tudom, így csak be lehet loni a felhasználandó mennyiséget (utólag elég erosnek tunik, lehet 6-8%, az íze elég nyers, talán foldesnek mondanám), ha tudod, frissból logikusan a pellet 6-7x, és szárítottból is érdemes kicsivel tobbet, mivel a sajátodban tobb a piszok, levél, szár stb...

Az idén is voltam a trencsén kornyéki komlóultetvényeken a szuret után "bengészni", találtam is párat amit rogvest leszedtem, de mivel nincs szárítóm (villanysutoben kb 40-50°C-on próbálom részben megnyitott ajtónál....), és az ido olyan amilyen, a szárítás elég korulményes, amire viszont nagyon kényes a komló - gyorsan bepállik és tonkremegy!

Amúgy szerintem, tárgyilagosan véve, nem éri meg a fáradságot...ennek ellenére most is szedtem egy jo táskával... :-)) de hát a hobby már csak ilyen....

 

Előzmény: Csiriba66 (19274)
kirtyankaroly 24 órája Creative Commons License 19279

Na látjátok, kubkomatyko is valami  hasonló töltőszerkezetről ír és mutat be mint

amiről én írtam.

 

Ha az ő képeit megnézitek láthatjátok nem egy bonyolult szerkezet.  Erre azután nyugodtan mondhatjuk hogy "filléres " szerkezet.

 

Az általam bemutatott azért tűnik csak komplikáltnak, mert egy fa tartóra van felszerelve, palack tartó is van hozzá, de az mind barkácsmunka, lehet fémből fából készíteni.

 

kubkomatyko, GRATULA! Köszönöm, hogy segítettél nekem megvilágítani a dolgot.

 

Amit a palackozásról a hűtésről, nyomásról írtál az mind ül. Én a szerkezetemre azt írtam, hogy akár 2 bar nyomást is elvisel, de persze beállítás kérdése.

Előzmény: kubkomatyko (19275)
barbon1 24 órája Creative Commons License 19278

Kár érte.Nyugodjon békében.

Előzmény: BoBoYSA (19273)
kirtyankaroly 25 órája Creative Commons License 19277

Ne haragudj, de valamit félreértettél, azt valóban nem gondolhatod, hogy fillérekről, van szó, ezt csak mondani szokás, ha valamihez viszonylag olcsón hozzájuthatunk.

 

Nagyítsd ki a képet, vedd számba, hogy hány csapra, milyen idomokra s némi vezetékre van szükséged, menj el egy szerelvényboltba s magad is meg fogsz lepődni, hogy nem is kerül olyan sokba.

 

A szerkezet és  a tartó meg barkács dolog.

 

Persze én sem azt gondolom, hogy mindenkinek ezt kellene megcsinálnia, én csak egy lehetséges utat mutattam annak akit érdekel, és esetleg szeretne tovább lépni.

 

Ha másra nem, arra is jó lehet, hogy lássuk milyen dolgok foglalkoztatják a házi sörfőzőket tőlünk nyugatabbra .

Előzmény: BoBoYSA (19271)
BoBoYSA 25 órája Creative Commons License 19276

Látod Étolajos tudna válaszolni 13638 :-))

 

Egyébként a gyógynövényes helyeket javaslom:

pl: http://www.gyogynovenyszovetseg.hu/wtDocument/browse/root/gyujtes.pdf

Előzmény: Csiriba66 (19274)
kubkomatyko 25 órája Creative Commons License 19275

Ellennyomásos palacktoltohoz hozzászólva, ez pl. az enyém, kb. féláron....

 

A "toltofej" szabadon futtatható a toltoszáron, így lehetoség van uveg/PET vagy akár 5 l hordók ellennyomásos toltésére. Az egész meneteken van, szétszedheto, tisztítható.

Ha valakit komolyan érdekelne, privát mailt kérek.

Én kisebb nyomásnál toltok, kb. 0,5 barral, persze elotte jól behutom a sort, hogy minél tobb CO2-t oldjon fel magában. A higiéna betartása mellett az eltarthatóságra nincs kulonosebb befolyással, én most iszogatom a kb májusban palackozott soreimet (persze hutoben tárolva!)

udv

t.

Előzmény: kirtyankaroly (19267)
Csiriba66 25 órája Creative Commons License 19274

Sziasztok!

 

Lassan elkezdett beérni az első saját termesztésű komlóm. Hogy érdemes eltartani? Fagyasztás vagy szárítás? Valaki szárított már? Mennyi frissből lesz 100 g? Frissen szeretném használni csak nem tudom mennyit kellene adagolni belőle.

 

Előre is köszi a válaszokat.

BoBoYSA 25 órája Creative Commons License 19273

In memoriam ÉTOLAJOS

 

Kedves Fórumozók!

 

Most hét végén hallottuk a szomorú hírt, hogy harcostársunk, Étolajos tavasszal elhunyt. A fórum indulása óta, az illegalitás éveitől kezdve, aktívan részt vett a házi sörfőző közéletben, sok száz hozzászólása volt.

A házi sörfőzők korosabb, tapasztalt csoportjához tartozott, aki egyszerű eszközökkel, kommersz élesztővel és Herbáriás komlóval kezdte a gerilla munkát, és később sem  érdekelték a különlegességek, azonban már akkor évi 4-500 litert főzött otthon, amikor még híre hamva sem volt a sörforradalomnak. Munkássága most érett volna be, mikor az érdeklődés az úgynevezett "ivósörök" irányába kezd fordulni. Ezt már nem érhette meg.

 

Tudtuk, hogy súlyos beteg, a tavalyi év közepe óta nem írt, a múltkori találkozóra már nem tudott eljönni, idén pedig már az égi komlómezőket szüretelgeti.

 

saazer 26 órája Creative Commons License 19272

Kérhetnék én is egy privát elérhetőséget?

Köszi

Előzmény: kirtyankaroly (19269)
BoBoYSA 27 órája Creative Commons License 19271

Na persze, minden oké, érjük, de a 19249 -ben aztat írtad, hogy: "ezt követheti a palackozás, fillérekért elkészíthetsz egy kis ellennyomásos töltőt".

Azért látszik, hogy a fillérek mindenkinél mást jelentenek :-)).

barbon1 1 napja Creative Commons License 19270

Igen.kösz.

Előzmény: kirtyankaroly (19269)
kirtyankaroly 1 napja Creative Commons License 19269

Küldtem e-mail címet remélem megkaptad?

Előzmény: barbon1 (19268)
barbon1 2 napja Creative Commons License 19268

Egy mail címet írnál.Az enyém publikus.Pár dolgot szeretnék még kérdezni és nem biztos,hogy mindenkit érdekel.

Előzmény: kirtyankaroly (19267)
kirtyankaroly 2 napja Creative Commons License 19267

A készülék, melyet az Olasznál láttál, igen hasonló és valószínűleg az általam bemutatottal megegyező elven működik.

 

Véleményem szerint, amit én bemutattam az stabilabb lehet, az alkatrészei összevásárolhatók.

 

A bolti valószínűleg, ár - érték arányban nem jóval gyengébb.

 

A töltésnél a CO2- ellennyomás, legfeljebb 2 bar lehet .

Előzmény: barbon1 (19266)
barbon1 2 napja Creative Commons License 19266

Bocs a kép lemaradt

barbon1 2 napja Creative Commons License 19265

Leírnád hogyan kell haszni?

Ez lenne az ami Olasznál kapható,ha jól gondolom:

 

Előzmény: barbon1 (19264)
barbon1 2 napja Creative Commons License 19264

Szuper.Ez az eltarthatóságra nem jelent hátrányt?

Olasznál láttam készen ezt a palackozót,szerintem ugyanolyan,de azért ránézhetnél,hogy szerinted az is ez-e?

A szénsav nyomást mennyire állítod?

Előzmény: kirtyankaroly (19263)
kirtyankaroly 2 napja Creative Commons License 19263

Még két közeli kép töltőkészülékről

 

Egy jó tanács, amennyiben nem boldogultok saját magatok a készülék összeállításával. Keressétek meg a hozzátok legközelebbi olyan vendéglátóhelyet ahol csapot sörnek mérnek. Minden ilyen  helyre járnak a sörös cégek karbantartói. Kérjétek meg őket, hogy állítsák össze ezt a készüléket nektek. Egy órai munkával összerakják nektek.

 

Az már viszont tőletek függ, hogy falra vagy valamilyen állványra fogjátok-e felerősíteni. Ez a saját lehetőségeitektől, adottságaitoktól függ.

 

 

kirtyankaroly 2 napja Creative Commons License 19262

Még az 5. literes sörös hordó és a tölthető üvegek képe megy

 


 

 

És most ennek a készüléknek a klónja

 

Az általános nézet az palackozóról, balra fent sörvezeték, jobbra fent Co2 vezeték a CO2 palackhoz, és a sörös hordóhoz, lent tűszelep a vezeték tehermentesítésére.

 

 

 

 

Itt a töltő közel képe, alul látható a visszafutás gátló.