Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

szabolacko 21 órája Creative Commons License 19396

A Beerodalommal én is így jártam. Ma jött meg a keserűnarancs héj. Megmértem okulva az előző hozzászólásokból. A 20 gramm náluk csak 11gramm. Ez ugye csak kicsit több,mint a fele. Ha ilyen rosszul megy az üzlet, hogy pár száz forinttal kell megkárosítani a vásárlókat, akkor zárjanak be. Nekem külön bosszúság, mert ismerőst kértem meg, hogy menjen el érte, majd ő postázta el nekem, tehát nem egyszerű hozzájutnom. Mindenesetre elkerülöm őket és nem fogom szó nélkül hagyni más fórumon sem és nem a pénz miatt, hanem mert siralmas ez a hozzáállás. :-((

Előzmény: salitis (19373)
saazer 23 órája Creative Commons License 19395

akvarista bolt?

aquadepo?

Előzmény: Karmelietfun (19393)
Tan-csi 1 napja Creative Commons License 19394

Sajnos én is jártam így többször mostanában. Ajánlották a lúgos és savas, pl mosószóda és kénsav (akkusav) módszert.

Közben rátaláltam a sernevelésen is említett UV-C lámpára, össze is dobtam egyet:

 

Előzmény: JoinR (19372)
Karmelietfun 1 napja Creative Commons License 19393

1kg-s CO2 palack töltésére Bp.-n tudtok javasolni vmi jó helyet?

Köszi

Lambador 1 napja Creative Commons License 19392

Érdeklődöm hogy ha valaki készített már Coopers India Pale Ale Sörsűrítményből sört, az utóderjesztéshez kell-e cukrot tenni, vagy nincs rá szükség. Ha szükséges akkor kb hány gr-mot? és mennyi ideig kell pihentetni.

Segítségeteket előre is köszönöm.

 

Üdv: Lambador 

szabolacko 2 napja Creative Commons License 19391

A cseh malátakivonatból is volt korábban dark is, most egy ideje nem látom. Lesz még ilyen? Tekintettel, hogy majdnem fél ár a másik fajtához képest.

Előzmény: olasz66 (19389)
szabolacko 2 napja Creative Commons License 19390

 Ha előbb tudom... Azért köszönöm! Most ismerősökön keresztül meghozattam a másik helyről, de legközelebb tőletek rendelem!

Előzmény: olasz66 (19387)
olasz66 2 napja Creative Commons License 19389

A hét második felétől új Mangrove Jack's élesztők is lesznek kaphatók a sörf boltban.

olasz66 2 napja Creative Commons License 19388

Ha karcos a vödör, akkor nagyon nehéz fertőtleníteni.

 

Próbáld meg kb. 60-70 celsius fokos hipós vízben áztatni 15 percig.., utána jól öblítsd el vízzel,

Előzmény: JoinR (19372)
olasz66 2 napja Creative Commons License 19387

Van nálam.

 

Csak nincs még fent az oldalon, ezért nem kapható a boltban

 

Csörgess meg telefonon, szívesen adok.

Előzmény: szabolacko (19325)
Steiner VCF 2 napja Creative Commons License 19386

Így újraolvasva eléggé negatívnak tűnik a kommentem csakhát a stílusleírást olvasva a kölschben meg az ír vörösben nem történnek olyan érdekes dolgok szerintem,  hogy 2-2 napot rájuk áldozzak, lágerezni nem tudok otthon, RIS-ből meg az erős belgából a jobb receptek 6-12 vagy több hónap pince érlelést írnak, a savanyúból meg az érdekesebb dolgok évekig erjednek kivéve ha nem akarjuk letudni annyival az egészet, hogy beledobunk savat vagy savasított malátát, ennyi erővel citrom levet is bele lehetne nyomatni oszt jólvan.

Nem tudom kinek mi a véleménye erről, vagy ki mivel tervez indulni a topikbol.

Előzmény: Steiner VCF (19385)
Steiner VCF 2 napja Creative Commons License 19385

Nem nagyon jön be, két unalmas, egy láger, 3 amihez már nem nagyon van elég idő és az IPA aminél meg mindig nagy a verseny. :D

Előzmény: neopaszta (19382)
Steiner VCF 2 napja Creative Commons License 19384

Akkor lehet, hogy veszek jódot, nem drága, a kihozatallal amúgy nincs gondom ahhoz képest, hogy szinte csak beteszem a zsákot meg kiveszem mindig 70-80% között van. (egy lépcsős, egy órás máslás) Egyszer viszont volt egy zavaros söröm.

Előzmény: saazer (19383)
saazer 2 napja Creative Commons License 19383

A Vogel könyv azt írja hogy durva hiba. Keményítő lesz a sörben, amitől zavaros maradhat és íz problémákat okoz. Javítani úgy javasolja hogy aktív enzimmel rendelkező cefrét kell hozzá adni, az lebontja a keményítőt, de gondolom már az sem lesz az igazi. Meg jó sok lehetőséget nyit ki az ember a fertőzéshez. Én az ominózus bénázásom után - mert azért sajnáltam kiönteni - sokat emlegettem a jódpróbát.

Előzmény: Steiner VCF (19381)
neopaszta 2 napja Creative Commons License 19382

A nevezéseket az alábbi kategóriában adhatjátok le (a kategóriákat a BJCP besorolások alapján adjuk meg):

1. Bécsi ászok (3A)
2. Kölsch (6C)
3. Ír vörös (9D)
4. Russian imperial stout (13F)
5. Amerikai IPA (14B)
6. Savanyított sör (17)
7. Belga erős ale (18)

Előzmény: Steiner VCF (19380)
Steiner VCF 2 napja Creative Commons License 19381

A sörnek árthat amúgy ha nem várom meg a teljes konverziót vagy csak a kihozatal lesz gyengébb?

Előzmény: saazer (19379)
Steiner VCF 2 napja Creative Commons License 19380

Rémlik egy poszt amiben le lett irva, hogy milyen kategóriák/stilusok lesznek a 2015. márciusi versenyen de már nem találom, rémlik másnak is?

saazer 2 napja Creative Commons License 19379

Én, Smürc kolléga korábbi agyalgását követően - keményító-cukor átalakítás hatékonyságára nézve - a szűrés után visszamaradt malátaágyból mintát véve megnéztem a jódpróbát. Szép fekete lett. Tehát a szűrőágyban marad vissza átalakítatlan keményítő. Az átalakítás hatékonysága nálam 83-86% körül van egyébként.

Tehát ha a malátát sajtolással egybekötve szűröd, akkor szerintem kerül vagy kerülhet keményítő a lébe, ami durván hibás végeredményt ad. Nekem volt már ilyen, egyébirányú tapasztalatlanságból adódóan :-). Ma már nem nevezném sörnek.

Előzmény: Doppler prefektus (19363)
acerola 3 napja Creative Commons License 19378

A következő cikkben válaszolni próbálok arra a kérdésre miért kell elegendő élesztő a sörlébe.

Hogy tegyél a sörélesztő kedvére?

Már megint élesztős cikk. Nem véletlenül. A jó sör legfontosabb feltétele az elegendő egészséges élesztő oltása a sörlébe. Az ember hajlamos lustaságból vagy spórolásból elhanyagolni a sörfőzésnek ezt az utolsó lépését. Következik néhány mondat, amit talán már[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

EdM76 3 napja Creative Commons License 19377

Igen tudom, már rendeltem is, nem szállítják ki postán csak személyes átvétel van, ez Pestről nem éri meg igazán :(  

Előzmény: neopaszta (19376)
neopaszta 3 napja Creative Commons License 19376
Előzmény: EdM76 (19374)
acerola 3 napja Creative Commons License 19375

Szuper, drukkolok, hogy jól sikerüljön.

Előzmény: salitis (19373)
EdM76 3 napja Creative Commons License 19374

szia JoinR 

 

Ugyanezzel a fertőzéssel (valószínű ecetbaktérium) küzdöttem én is nemrég, amíg tanácsot nem kaptam a serneveles.hu-ról és a következőket csináltam, egyenlőre úgy tűnik sikeresen: 

 

Mindent, de tényleg minden ami a sörfőzéssel kapcsolatos, kifejezett figyelemmel a forralás-hűtés utáni eszközökre, erjesztő vödrökre, beáztattam perecetsav 10%-os oldatába hagytam benne fél napig, majd ugyanezt megtettem hypós oldattal is, majd alaposan elöblítettem mindent.

Az erjesztő vödröket úgy tárolom, hogy egymásba teszem és perecetsav 5-10% oldatával kivül belül bespricelem, így tulajdonképp mindig egy perecetsavas gőzben vannak, ezzel megelőzhető a fertőződés. 

A csapokat, kotyogókat szétszedtem és az összes eszközzel, mérőedény, keverőlapát stb folyamatosan egy vödörben áztatom perecetsav 5-10%-os oldatában.

Mindent csak használat előtt veszek ki az oldatból, leöblítem és OXI-Pro-val plusz fertőtlenítem.

 

Ezzel a folyamattal elvileg az eszközökön lévő baktériumokat ki tudtam írtani, de van még egy gond, a levegőben lebegő baktérium, gomba.

 

Ezért beszereztem 2db UVC un. Gemicid lámpát, egy nagyobb teljesítményűt 30W-os és egy 15W-t.

A nagyobbat felszereltem a kb 15nm-es helység oldalfalára a kisebbet pedig beszereltem a pult alá. Minden sörfőzés előtt 24 órát felkapcsolom mindkettőt, így tuti elpusztulnak a levegőben lévő baktériumok.

A pult alattit még arra használom, hogy mikor elfertőtlenítettem az erjesztő edényt és alkatrészeit, berakom alá kb 30-60 percre és így elvileg esély sincs arra, hogy valami fertőzés megtapadjon rajta. Itt fertőtlenítem pluszban az egyéb eszközöket is, pl: az elmosott és fetőtlenített üvegeket rekeszestől, berakom a száradás időtartamára a lámpa alá. 

 

Elvileg itt kapható: http://pentaclean.hu/fertotlenitoszerek-1/calgonit-sterizid-forte-15-2

A probléma, hogy csak 20-30kg-os kiszerelésben én beszállnék 5kg vételébe ha valakinek még szüksége lenne rá. 

 

Remélem tudtam segíteni :) 

 

 

 

 

Előzmény: JoinR (19372)
salitis 3 napja Creative Commons License 19373

Tegnap megcsináltam a wit-et a recept szerint. Nekem másfél óra kellett a jódnormálig.A külső hűtés nem volt túl hatékony így a visszahűtéshez is már jeges vizet használtam, némi jégtáblával.

T-58-at használtam, be is indult pár órán belül.

A keserű narancshéjjal ért az a meglepetés, hogy az elméletileg 20g-os egységcsomagban csak 11-12 g volt. Szerencsére kettőt vettem, így volt 15g.

Előzmény: acerola (19327)
JoinR 4 napja Creative Commons License 19372

A hozzávalókat hogyan és miben tároljátok? Az élesztől meddig áll el? Sajna már másodjára savanyodott meg a söröm erjesztés közben, nagyon csalódott vagyok :(

Minden rengetegszer el van mosva, az olasznál kapható portól kezdve a mosogatószeren át a hipóig már mindent használtam, és mégis. Első alkalommal amikor csináltam, az élesztőből egy kis fazékkal tudtam kiemelni a vödörből (15L-ből kb.), olyan sok volt benne, most meg legutóbb pedig a tetején úszkáltak meg az alján volt valamennyi, de sokkal kevesebb. A vödör belseje igaz körbe van karcolva (talán már újonnan is ilyen volt), de ennyi elmosás után nem tudom hogy probléma lenne-e. Először a csapra gyanakodtam, azt is már szétszedtem és úgy mostam el...lehet az élesztő nincs rendben? Látszólag pedig felfut amikor beleöntöm a vödörbe. Erjesztés előtt teljesen jó íze volt még a sörnek, savanyúságnak semmi jele.

 

Doppler prefektus 4 napja Creative Commons License 19371

A közeljövőben kipróbálom a malátaágyas szűrést. A könyv meg jelentem eredetiben megvan, köszönöm a tippet! :)

 

A serneveléses cikk kiváló, ha a fehérjepihentetést nem is mindig fogm alkalmazni, a testesebb söröknél inkább két részre bontom majd a pihentetéseket, az fix, lesz majd benne egy rövidebb magasabb hőfokú, mondjuk 45(50)-25 perces leosztásban, hogy az erjeszthetetlen cukrok adják a testet, de magas alkoholfokra jöjjön ki. 

 

Köszönöm mégegyszer!

Előzmény: Smürc (19370)
Smürc 4 napja Creative Commons License 19370

Ez a malátaágyas szűrés a klasszikus kialakult módszer , tiszta szűrést eredményez külön szűrőanyag nélkül.

Ajánlanám még szakirodalomnak: Wolfgang Vogel: Házisör készítése http://data.hu/get/3462270/Vogel-Wolfgang__hazisor_keszitese.pdf

Régi mű, svábos precizitással. Pl. ahogy te is leírod a máslást (sőt ezt többször ismételve).

 

A BIAB is jó, föleg egy egylépcsős cefrézéssel egy gyors, egyszerű, kevésbé eszközigényes módszer. Hatékonysága (kihozatal) viszont a 60-as évek amerikai autóival hozható párhuzamba. Nekem ez olyan amerikaiasan egyszerű, én meg sváb vagyok :)

Azért nem utasítom el a módszert, bár néhány helyen megjavítanám.

 

Egyébként célszerűen összeválogatott, kialakított eszközökkel az alaposabb módszerek sem túl macerásak.

Előzmény: Doppler prefektus (19368)
Doppler prefektus 5 napja Creative Commons License 19369

Brew in a bag? Hallottam már róla, rápillantok!

Előzmény: acerola (19366)
Doppler prefektus 5 napja Creative Commons License 19368

Köszönöm a linket, nagyon hasznos!

 

Nincs vele problémám, illetve csak annyi, hogy belecsöppenve a hobbisörfőzésbe nagy meglepetésként ért a módszer. Mivel más magyarázatot nem találtam, azt hittem, ez a megoldás valamiféle pluszt ad a sör szempontjából. Elsőre feleslegesen körülményesnek és lassúnak tűnik, de lehet, hogy csak én akarok mindent túlracionalizálni. :)

 

Legközelebb megpróbálom ezzel a megoldással, bár csak egy csapos edényem van, úgyhogy előrébb nem leszek, mert a malátát a főzőedényből így is át kell raknom, mintha szűrővel passzírozva csinálnám.

 

Olasztól beszerzek egy inox szűrőt, most nézem, hogy pont ez kell nekem. vagy körbekérdezek, ki lehet-e hozni olcsóbban.

 

Köszi mégegyszer!

Előzmény: Smürc (19367)
Smürc 5 napja Creative Commons License 19367

Kedves ambiciózus kolléga! Nem értem, mi a te problémád a malátaágyas "önszűréssel"? Ha van egy edényed, akár egy műanyag vödör, alján valami szűrővel és a szűrő alatt egy csappal, akkor szépen le tudod ereszteni róla a sörlevet, majd a máslást is. Nem kell semmi csömöszölés, lefolyik az szépen, tisztán.

Ezen az oldalon : http://serneveles.hu/ jó leírásokat találsz a részletekhez, konkrétan a cefréző és másló víz arányokról http://serneveles.hu/sorfozes-folyamata/cefrezes/cefrezes-elmelete  az oldal alján.

Előzmény: Doppler prefektus (19365)