Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

calishu Creative Commons License 1 napja 0 1 20519

Sziasztok!

 

A héten főzetm egy IPA-t. Mivel a sörlé a végén 17,5-ös lett (Balling) öntöttem a kb. 13 literhez egy liter forralt vizet, így kb. 16-osra higítva. A forralt víz még kb 80 C fokos volt, amikor a 23 C fokor sörléhez öntöttem; így gondolom az egész hőmérséklete is feljebb ment tőle (csak tipp, de mondjuk 28-30 C fokra). Ezután oltottam be az élesztővel. Egy nap intenzív erjedés után teljesen megállt. Lehet, hogy a túl magas hőmérsékleten való beoltás miatt? Gondolom a lezárt vödörben kellett egy nap, hogy lehüljön a 20-21 fokos hőmérsékletre, amin erjeszteni szoktam.

firekiller Creative Commons License 2 napja 0 1 20518

Majd küldök pár üveggel meg kontroll mintát is had fogyjon :) 

Előzmény: Tan-csi (20514)
nothingam Creative Commons License 2 napja 0 0 20517

Ezzel az erjesztőkamrával kapcsolatban senkinek semmi tapasztalata? 

Bocs, hogy uppolom a saját postomat, csak izgat a dolog. Lassan jön a meleg :)

Előzmény: nothingam (20401)
nothingam Creative Commons License 2 napja 0 0 20516

Írtam, remélem most már menni fog :)

Előzmény: WriE01 (20504)
Inkman Creative Commons License 2 napja 0 0 20515

Graff nagyon bejon, googlizd ki, angolul van rola info. Huto a koltsegen kivul nem nagy ugy, kb 500 euromba fajt, 2 csappal, stc 1000, 4 Cornelius keggel, Co2 palackkal, felul nyithatos fagyasztoval, de annyira konnyebb igy "palackozni", cold crash is ebben megy, nem szorakozok a palackokkal, havonta egyszer fertotlenitem a rendszert es kesz. Mindig hideg, tiszta sort-cidert ihatok, nincs tobb tulnyomasos palack vagy ebben pont nincs Co2....sajat magam epitettem ossze, de ha tudsz furni es csavarbilincset meghuzni, akkor mar csak az stc 1000 kapcsolasi rajzara van szukseged, es minden kesz. Belovod a rendszert, s kb 10 perc alatt lepalackoztal 20 liter sort, ami 2 het mulva ihato, 3-4 het mulva csucsformaban van, s 6-8 honapig volt nekem a legtovabb egy hordo csapon, mindenfele minosegromlas nelkul. Co2 2 eve ugyanaz a palack, 16kg van benne azt hiszem. Szep estet.

Előzmény: acerola (20497)
Tan-csi Creative Commons License 2 napja 0 1 20514

Én a Budafokinál így egy-két hónap után amit észrevettem, az valami jellegzetes íz, nem savanykás, nem fanyar, de valami olyasmi. Ez akkor jelentkezik, ha nem sikerül nagyon óvatosan önteni az üvegből, tehát az élesztő felkavarodására fognám. Az első pohár óvatosan öntve szép tiszta, habja jó, működik. Megkockáztatnám azt a kijelentést, hogy a Budafoki hamarabb (1-2 hetes korában) finomabb, ízesebb, utána ellaposodik, míg a sörélesztőknél ugye ez fordítva van.

Tehát, ha nincs sör és gyorsan kell inni, akkor jó a Budafoki. :))

Előzmény: firekiller (20472)
szabolacko Creative Commons License 2 napja 0 0 20513

Kérdésem volna. Hétvégén megint csinálnék egy witet, viszont vettem bionarancsot és annak a szárított héjával még"hidegkomlóznám", hogy jó citrusos legyen. Mit csináljak vele, hogy elkerüljem a fertőzést? Alkohol? Főzés? Kipróbált működő ötleteket várnék. Köszi.

szabolacko Creative Commons License 2 napja 0 2 20512

Én erjesztettem már 15 sőt 8 litert is 30-as vödörben. Az biztos, hogy nem optimális, de , ha nincs más akkor megfelel. Én nem vettem észre, hogy elrontotta volna, de biztos nem használ a íznek. Állítólag inkább a hosszú tárolást bírja kevésbé ízben és színben, ha túl sok oxigénnel találkozik erjedés közben. Elsődlegesben a co2 szerintem kiszorítja az oxigént. Nem fejted másodlagosba, hanem pár hét után elsőből palackozol, akkor minimális az oxidáció szerintem..

Előzmény: cenya (20510)
jimbo98 Creative Commons License 2 napja 0 0 20511

Van tapasztalat valakinek a steeping-el ? Eljött a black ipa főzésének ideje és tanácstalan vagyok, carafa specialt "áztatnék" csak kérdés. hogy hidegen vagy melegen és  mennyit mennyi ideig .

cenya Creative Commons License 2 napja 0 1 20510

Külföldi oldalakat nézegetve a következő figyelmeztetésre bukkantam: "Please note these are 10 litre kits and it is not recommended to brew these in 23 litre buckets/starter kits." (forrás)
Nyilván az oxidáció elkerülése miatt írják ki ezt a figyelmeztetést, a tapasztaltabbaktól kérdezném, hogy ennek mennyi valóságalapja van? Tényleg nem jó ötlet a 30 literes tartályban 10 litert erjeszteni?

acerola Creative Commons License 3 napja 0 1 20509

Itt egy táblázat a helyettesítésekről: http://www.brew.is/files/malt.html

A füstölt-nek utána kell olvasni. Lehet hogy más a füstölés mennyisége. A receptben a rozs rendben van 20% A füstölt maláta is 20%, ezt sokallom. Nézd meg Inkman korábbi hozzászólását.

Előzmény: rootsrocker (20508)
rootsrocker Creative Commons License 3 napja 0 0 20508

Ezt a receptet néztem ki. Persze csak 10 literre. Annyit tudok a hűtőtáskában lecefrézni. 

Mivel nem tartom 52 fokon a cefrét, ezért mondjuk búzapelyhet rakhatok bele a habtartáshoz? 

http://www.craftedpours.com/homebrew-recipe/smoked-rye-ipa-homebrew-recipe

rootsrocker Creative Commons License 3 napja 0 0 20507

Még pár kérdés. Ezek helyett mit tudok használni? Mivel az Olasznál vagy a Beerodalomban vennék malátát, azért érdekelne 

Briess Ashburne Mild Malt

Briess Cherrywood Smoked Malt

Előzmény: acerola (20506)
acerola Creative Commons License 3 napja 0 0 20506

Persze. Simán kibír 1-2 hetet. Száraz helyen még többet is. Majd számolj be hogy sikerült.

Előzmény: rootsrocker (20505)
rootsrocker Creative Commons License 3 napja 0 1 20505

Ha holnap megveszem a roppantot malátát azt feltudom használni hétfőn mondjuk? 

 

Előzmény: acerola (20503)
WriE01 Creative Commons License 3 napja 0 0 20504

Szia, most pattant vissza az email amit írtam neked az STC1000-rel kapcsolatban.

 

Esetleg dobj nekem Te egyet: nickname + gmail.com

 

 

Előzmény: nothingam (20457)
acerola Creative Commons License 3 napja 0 0 20503

A roggen bier és a rye ipa nem ugyanaz a stílus.

Előzmény: rootsrocker (20502)
rootsrocker Creative Commons License 3 napja 0 0 20502

Itt olvastam például 

http://beersmith.com/blog/2012/08/27/brewing-german-rye-beer-roggenbier-at-home/ 

 

de olvastam valahol magyar oldalon is 

acerola Creative Commons License 3 napja 0 0 20501

A százalékot sokallom. Azért kértem linket, hol olvastad. Szeintem 60% rozzsal gondod lesz a szűréssel és az íze is túl erős lesz egy IPA-ban.

Előzmény: rootsrocker (20500)
rootsrocker Creative Commons License 3 napja 0 0 20500

a Házi Sörfőzde könyvből néztem receptet hozzá meg a neten. 
A rozsmaláta százalékát meg a neten olvastam, hogy ennyi körül legyen. 

Amúgy milyen élesztővel érdemes leerjeszteni az ipát? 

Előzmény: acerola (20475)
acerola Creative Commons License 3 napja 0 0 20499

A búzasör 70%- ban szerintem az élesztő adagolás és az erjedésvezetés alatt dől el. Meg lehet próbálni komlózatlan sűrítményből is. Azért nem olyan rosszak a sűrítmények.

Előzmény: tifativ (20478)
acerola Creative Commons License 3 napja 0 0 20498

Most én is kísérleteztem savanyú sörrel. Berliner-t csináltam sour wortinggal. Hát még nem öntöttem ki mindet, nagyon vicces illatokat produkált.

Előzmény: Inkman (20490)
acerola Creative Commons License 3 napja 0 0 20497

Már régen szeretnék cidert csinálni. Lehet hogy graff lesz belőle. Majd utána olvasok. Irigylem a hűtőt.

Előzmény: Inkman (20489)
firekiller Creative Commons License 3 napja 0 0 20496

Szia tifativ!

Igen , rendes hagyományos budafoki "tészta" élesztővel oltottam be egy  adagot próbaként.

Kb egy hónap múlva haverral összekóstoljuk a S04-gyel mert a többi lébe az ment.

Előzmény: tifativ (20480)
acerola Creative Commons License 3 napja 0 0 20495

Hát az enyém is 11%-os lett. Én raktam bele palackozáskor s-33-mat. Azzal bebubisodott elég jól. A tiéd kicsit magasabb. Meg lehet próbálni a Safbrew F2-t vagy esetleg pezsgőélesztőt.

Előzmény: sörness (20494)
sörness Creative Commons License 3 napja 0 0 20494

A versenyre főztem egy russian imperial stoutot, de most egy hónap palackérlelés után sem szénsavasodott eléggé.

 

Mondhatni lapos maradt. Gondolom a közel 12%-os alkoholtartalmat már nem csípték az élesztőgombák, így mise történt a üvegben. :( 

 

Van valami ötletetek, hogy hogyan lehetne szénsavasabbá tenni? Fecskendezzek pl még extra élesztőt az üvegekbe és zárjam vissza őket?

 

Előre is köszönöm!

Smürc Creative Commons License 3 napja 0 0 20493

Na, ha lesz egy sörfőző tudástár, abban egy kalkulátorgyűjteménynek is jó helye lenne.

Előzmény: acerola (20487)
cenya Creative Commons License 3 napja 0 0 20492

Fontos a sörlé hőfoka is amikor a mérést végezzük, itt találsz egy segítő kalkulátort.

Előzmény: szabolacko (20491)
szabolacko Creative Commons License 3 napja 0 0 20491

Ha 1.008-ig megy akkor kb 2,8 %, ha 1.006-ig akkor 3,1 %. Az az 1.030 induló érték biztos jó? Mert nagyon kevesellem.

Előzmény: tifativ (20483)
Inkman Creative Commons License 3 napja 0 0 20490

A direkt fertozottre nem emlekszem fejbol, de ha akarod majd holnap megnezem, a lenyeg az volt, hogy az eleszto adagolasa elott nyitva hagytam a vedret 24 orara, hogy osszeszedjen valamit a konyhabol....:D Aztan eleszto bele, s hadd erjedjen. Ez vagy bejon es jo lesz a ser, vagy megromlik-bepeneszedik, s ontheted kifele. Kis adagokkal, a haz kulonbozo teruletein erdemes probalkozni. Legnagyobb ellenseg a penesz. HA valahol penesz van, ott ne probalkozz ezzel. Tuti katasztrofa lesz. Nem tudom maskepp leirni, ennel sokoldalubb sort meg nem ittam, sokfele illat-iz volt benne, ami idovel meg valtozott-kisimult-sokszinusodott, mondom en ezt ugy, hogy nem vagyok egy nagy szakertoje sem a sor sem a bor kostolasanak. :D

Előzmény: Inkman (20489)