Keresés

Részletes keresés

Babar66 Creative Commons License 12 órája 0 1 21060

Pedig néhány kézműves, vagy kisüzemi sört mindenképp érdemes megkóstolni, ha szeretnél jó söröket megismerni!

Egyébként, ha betérsz az "élesztőbe", ott nem kell "ezreket" adni egy kis JÓ sörért, mert pohárral, vagy akár pikolóval is kiszolgálnak. (De több ilyen hely is létezik már szerencsére a Nagyfaluban...)

(Sőt, egy kis kóstolót szerintem grátisz kapsz tőlük, ha esetleg nem tudsz dönteni. :)    )

Üdv!

 

Előzmény: kissbence09 (21058)
László M. Creative Commons License 14 órája 0 0 21059

Eladó Amstel, Gösser, Talléros (stb.) hodóhoz A-tip. KEG-fej és gyors vízes mosó (a keg-fej és a csap között tisztít) rögzíthető csavarral. 7900.- komplett.                                            http://tchungary.com/…/sorcsapolo-kiegeszito-tar…/keg-fejek/

Érd.: itttalalsz@gmail.com

kissbence09 Creative Commons License 15 órája 0 0 21058

Sziasztok.
Új vagyok a fórumon és a sörfőzés világában. Sőt, őszintén a jó sörök világában is. Sose voltam nagy sörös, aki napi 15 dobozzal megiszik (megjegyzem nem is akarok az
lenni), de igyekszem az igényességre törekedni, új ízeket megismerni. Eddig Paulanernél drágább sört nem ittam, de megmondom őszintén, hogy sajnálnék ezer forint körüli
kézműves söröket inni, ezért elhatároztam hogy magamnak fogok főzni itthon. Már 1-2 hete benne vagyok a témában, és tudom, hogy ez kevés idő, hogy mindent megtudjak a
sörfőzésről, de úgy tervezem, hogy valamikor a jövő héten megfőzöm életem első sörét - ehhez szeretnék itt segítséget kérni (nem baj, ha nem tudjátok minden kérdésemet
megválaszolni). Ja, és ha valamit nem magyarul írok, azért elnézést, többnyire angol oldalakon, fórumokon, videókon tanultam.

 

A sör egy amerikai stílusú IPA lesz (természetesen all grain). Nem tervezek nagy mennyiséget, főleg hogy a konyhában szeretném főzni (összesen olyan 10-15 liter sörrel
kalkulálok egyelőre). A beszerzendő alapanyagokat az Olasztól veszem.
1. kérdés: Mielőtt belefognék, be kell jelenteni a NAV-nak. Ezt ti hogy szoktátok? Személyesen, telefonon, online? Találtam a neten sörfőző bejelentési űrlapot, de mivel
nem a hivatalos NAV honalpon volt, ezért gondoltam megkérdezem.

 

A recept az a brewgr.com-ról van, de félig-meddig átalakítottam.
Alapnak 72,5% Pale Ale maláta, mellé 20,5% Vienna, 7% Crystal. Összesen 2,76 kg, mellé kb. 8,3 liter cefrézővíz, másláshoz szintén ennyi. Azért bátorkodtam ennyi Viennát
használni, mert úgy olvastam, hogy az IPA-kban elég gyakori a München és/vagy a Vienna maláta - de a München az gyakorlatilag egy erősen felturbózott Vienna ízvilágával
bír. Egyesek szerint a Vienna pirítós és keksz jegyekkel bír, míg a München inkább kenyeres ízvilágú, mások szerint ez pont fordítva van. Gondolom ezt mindenki máshogy
érzékeli, itt gyakorlatilag nem is lehet objektivitásra törekedni, viszont abban mindenki egyetértett, hogy a München az erős, markáns malátás ízvilággal bír, míg a Vienna
lágyabb. A Crystal kicsit ki fogja balanszolni a sok komló keserűségét, illetve színt is fog adni neki.
2. Szerintetek jó ez a recept? Valami sok, valami kevés? A víz arány és mennyiség így jó lesz?

 

Menjünk tovább a főzésre! Először kissé meg voltam zavarodva, nem értettem, hogy akkor pontosan hogyan is kell főzni. A dekokciós-hűtőládás eljárást máig nem értem,
szerintem sok vele a felesleges macera, számolgatás, ezért én az infúziós módszert fogom alkalmazni. Tehát 2,76 kg roppantott maláta, 8,3 liter (csap)víz fel a tűzhelyre.
Felmelegítem 65-67 fokosra.
3. Mi a következő lépés? Egyszerűen elzárom és ráteszem a fedőt, vagy alacsony lángon folyamatos hőfokon tartom? Esetleg hol elzárom, hol megnyitom alatta a gázt?
A többlépcsős cefrézés is megzavart. Elvesztem a részletekben, olvastam mindenfélét az amilázokról és minden egyéb cukorról, de sok helyen azt olvastam, hogy IPA-k esetében
az egylépcsős cefrézés tökéletes, ezért én is azt fogom alkalmazni. Összesen 60 percig cefrézek.

 

Jódpróba. Következik a kicefrézés, amikor is felmelegítem 77 fokosra.
4. Ez szükséges? Sokan azt mondjék, hogy a kihozatalt javítja, sokak szerint fölösleges lépés. Véleményem szerint nem veszíthetek vele sokat, de ha lebeszéltek róla, akkor
hallgatok rátok. És egész pontosan hány percig tartom 77 fokon?

 

Máslás. Átöntöm a fazékból a cefrét az erjesztő vödrömbe (alul ott a zsírfröccsenésgátló). Szép lassan elkezdem kiengedni (kb 1-2 litert), majd visszaöntöm a malátaágyra.
Ezt még 1-2-szer megismétlem. Közben felmelegítem a 8,3 liter máslóvizet 76-77 fokosra. Kis utánajárás után úgy gondoltam, hogy a batch sparge módszert fogom alkalmazni. A 8,3
literből kb. 2,6 litert (egyharmadát) ráöntök a malátaágyra, megkavarom, majd újra átmosatom kétszer-háromszor (továbbiakban vorlauf). Megint ráöntök 2,6 litert, megint
vorlauf. Aztán megint 2,6 liter, majd megint vorlauf.
5. Ez így jó? Máslóvíz mennyisége, hőfoka megfelelő egy amerikai stílusú IPA-hoz? Ti hány részletben szoktátok ráönteni a máslóvizet? (Elnézést a fárasztó kérdésekért, de
szeretnék mindent jól csinálni).

 

Ezután jön a komlóforralás (szigorúan fedő nélkül). Sikerült nagy nehezen olyan receptet találnom, amibe nem kell hatféle komló. :D Én csak sima amerikai Cascade
komlópelletet szeretnék használni (az időbeosztás megvan, az sima ügy). Végső IBU olyan 40 és 45 közé van belőve - első IPA-m, nem akarom, hogy ne tudjam meginni a
keserűségtől.
6. Erősen lesarkított példa. Ha a recept 10 gramm, 50%-os alfasavtartalmú Magnum komlót ír, az ugyanolyan, mintha én 5 gramm 100%-os alfasavtartalmú Magnum komlót tennék
bele? Vagy azért ennyire nem egyszerű a dolog?
A forralás után jeges vízben lehűtöm 21 fokosra (mint mondtam 10-15 literekben gondolkozok, tehát nem kell profi hűtőeszköz). Aztán jól megkeverem, hagyom egy kicsit leülni
a komlót, majd átöntöm az erjesztő vödrömbe egy szűrőn keresztül (jó magasról, hogy több oxigén menjen bele). OG mérés.

 

Mindenközben a száraz élesztőt (a Mangrove Jack M44-ről sok rosszat olvastam, ezért US05-öt használok) beleszórom kevés, 35 fokos vízben. 15 percig állni hagyom, majd
felkeverem. 7. Ezután hagyjam állni még 15 percig, vagy mehet bele azonnal a sörlébe? És egész pontosan mennyi száraz élesztő kell ehhez az IPA-hez? Azért az az 5-8
gramm/10 liter elég tág fogalom az olaszsped.com-on.

 

Utolsó keverés, kotyogóba víz, fedő rá a vödörre. 18-24 fok körüli helyiséget keresek neki, ahol állhat. Csak egy vödröm lesz, nem fogom átfejteni másodlagosba (szerintem
totál értelmetlen). Szeretném 5 napig hidegkomlózni, szintén Cascade pellettel.
8. Mennyi ideig kell állni hagyni, mielőtt belemehetne a komló? 10 nap erjedés majd 5 nap hidekomlózás elég lesz, és mehetek tovább a palackozásra, vagy hagyjam tovább?
Közben kell fajsúlyt mérni? Ti hogy szabadultok meg a komlódarabkáktól, ha nem akartok cold crash-elni? Simán egy komlóforralózsákban dobjátok bele a sörbe, pár kavics
társaságában? Vagy nem muszáj, hogy lesüllyedjen?

 

Ha minden kész, FG mérés. Ezután palackozás. 0,33-as koronazáras üvegekbe fogom tárolni. Ha fél liter sörhöz 3 gramm cukor kell, hogy biztosan ne robbanjon fel (én úgy
vagyok vele, hogy inkább legyen kevésbé szénsavas), akkor a 0,33-as üvegbe elég lesz 1,98 gramm (a pontos kimérést megoldom). Palackozás után még 1-2-3 hétig tárolom ott,
ahol az erjesztővödröt, majd lehűtöm kellő hőfokra és megiszom.
Ugye ezek a sörök szűretlenek. Ez nekem nem baj. Ha nincs benne komlódarab, az már tökéletes. Minél zavarosabb egy sör, nekem annál jobban tetszik. De komolyan. A szűretlen
német Hefe-Weißbierek szinte könnyet csalnak a szemembe.
9. A palackban ott van ugye az élesztő az alján. Ezt ti fel szoktátok keverni (mint a búzasöröknél), vagy direkt figyeltek rá, hogy ne menjen bele a pohárba? Olvastam, hogy
más lesz tőle a sör íze (nekem semmi bajom az élesztős ízzel).

 

Azt hiszem kezdetnek "csak" ennyi lenne. :) Ha nem is mindenre, de legalább ha 1-2 kérdésre válaszoltok már azt is megköszönöm. Azért írtam le ilyen részletesen, hogy ha
valami hiba van a fentiekben/kihagytam valamit, arra figyelmeztetni tudjatok. A fertőtlenítésre nem kell külön felhívni a figyelmem, az alap (Chemipro Oxit fogok
használni).
Jó főzést mindenkinek.

 

Pecabubus Creative Commons License 18 órája 0 0 21057

Igazán nincs mit, váljék egészségedre!

Előzmény: krityo1976 (21056)
krityo1976 Creative Commons License 21 órája 0 0 21056

Köszönöm!

Előzmény: Pecabubus (21055)
Pecabubus Creative Commons License 1 napja 0 0 21055

Ha egy pici alfa-amilázt (1ml) beleteszel sokkal kevésbé taknyosodnak össze a malátaszemek. Érdemes lehet sok vízzel főzni, egyfelől jobban tartja a hőt a szakaszoknál (witbiernél kettő pihenőt írtam), másfelől akár egy kör óvatos máslással is ki tudod mosni a cukrok zömét a malátákról, így kevésbé oxidálódik máslásnál a söröd.

Nekem 17 literes főzőkotlám van, általában 2.5-2.8 kg a maláták súlya a receptjeimben (szeszcefrénél 3.2 de azt agyonalfázom különben megállna benne a kanál), ezt 9 liter vízbe keverem.

7 liter 77 fokos máslóvizet készítek hozzá, így lesz kb. 14-15 liter forralás előtt.
90 percnyi forralás végére nagyjából 12.5 liter lesz.

"Brewing with Wheat" könyvet ajánlom szeretettel (epub vagy mobi formátumban is elérhető), nagyon sok okosság van benne búzás sörökkel kapcsolatban.

Előzmény: krityo1976 (21053)
Pecabubus Creative Commons License 2 napja 0 0 21054

Kedves Krityo, javaslom a koriandert vedd a felére (5+5 gramm), és a Magnum keserű kissé kilóg a stílusból (mondjuk ki, spórolós, mert az lesz "a" keserűkomlóm, azért tettem a receptbe), hagyományosan a witbiert egyféle német nemeskomlóval készítik és pláne nem szokták szakaszolt aromakomlózni.

A witbier élesztő nem megkerülhető (Gozdawa kapható a 'rodalomban), bár ha fix 16-17 fokon tudsz erjeszteni akkor búzasörhöz való élesztő is megfelelhet, de ebben az esetben hagyd ki a (búzasöröknél szokásos) 35 fokon történő ferulasav-pihenőt (az felel a szegfűszeges aromáért ami witbiernél nem kívánatos). A receptet az "All-Grain - Hoegaarden Witbier Clone - Pierre Celis White"-ból raktam össze, de a koriandermaggal tényleg elszálltam, 5+5 vagy max 7+7 gramm kell bele 10+10 helyett, függően attól hogy mennyire friss a koriandermag.

Előzmény: krityo1976 (21052)
krityo1976 Creative Commons License 2 napja 0 0 21053

Sajna Rizshéj sem az olasznál,sem a Beerodalomnál nincs.

krityo1976 Creative Commons License 2 napja 0 0 21052

Megtaláltam:

https://www.brewtoad.com/recipes/haygarden

 

krityo1976 Creative Commons License 2 napja 0 0 21051

Hello!

 

Erre a Belga Witbir-re gondoltál?

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=28140.0

Előzmény: nothingam (21034)
nothingam Creative Commons License 2 napja 0 0 21050

Köszi szépen a kupakoló felajánlást, de már beszereztem egy Grifo TCA egykarosat. Ez jó masszív. Pont ma jött meg, már ki is próbáltam. Nagyon szuperül működik és jó robosztus kivitel.

Előzmény: Babar66 (20949)
acerola Creative Commons License 2 napja 0 2 21049

Szerintem úgy lehet, ahogy mondtad. Ha megcsinálod, akkor sör lesz belőle.

Egyébként megpróbálhatod feljavítani egy kis aroma komlózással. Meg van egy másik technika amit steepingnek hívnak angolul. Ez arról szól hogy bizonyos malátákat nem kell cefrézni elég ha áztatod őket meleg vízben. Ha ilyen malátát áztatsz hozzá, akkor ezzel friss maláta ízt is tudsz hozzá adni. Ilyen maláta például a caramunich.

Előzmény: pinotnoir777 (21046)
csube64 Creative Commons License 2 napja 0 0 21048

Köszönöm.

Igazad lehet.

Elfelejtettem írni, hogy a kotyógóban a vízszint tartósan aszimetrikus, bár én kottyanást nem láttam. Haza megyek megvizsgálom.

Előzmény: acerola (21047)
acerola Creative Commons License 2 napja 0 1 21047

Rengeteg élesztő van az erjesztőben. Lehet hogy suttyomban már le is erjesztette. Azért nincs olyan nagy cukortartalma annak a meggynek. Mérj sűrűséget. Ha nem tapasztalsz sok maradék cukrot ez alapján és az íze is jó, akkor jól vagy.

 

Most nézem, hogy 9g cukor van 100g meggyben. Azaz összesen 45g cukrot tettél hozzá.

Előzmény: csube64 (21044)
pinotnoir777 Creative Commons License 2 napja 0 0 21046

Sziasztok! Van egy dobozos sörkoncentrátumom, elvileg másfél éve lejárt, elfeledkeztem róla. Szerintetek oké lehet még, max kevésbé intenzívek lesznek az ízei? 

acerola Creative Commons License 2 napja 0 0 21045

Ahogy az előző hozzászóló mondta. Csak rakd be a hűtőbe és ha eljött a főzés ideje előtte csinálj egy startert. Jelentősen csökken az élő sejtek száma hónapról hónapra. Ezért kell majd startert csinálni. Használd fel fél éven belül.

 

Jópofa a belinkelt mágneses keverő a videóban, de szerintem a CD motor gyengébb lesz mint a ventilátor. Egy próbát azért megér.

Előzmény: Kisgubac (21042)
csube64 Creative Commons License 2 napja 0 0 21044

Sziasztok!

 

Tanácsotokat kérem.

A fórum korábbi hozzászólásaiban olvastam meggysör készítését úgy, hogy már a leerjedt sörhöz lehet meggyet adni.

Én hétfőn (sűrítményes) búzasörhöz adtam 0,5kg fagyasztott, de már szobahőmérsekletűre melegedett meggyet. Előtte a sörlét kb. 9 napja tettem erjesztő vödörbe és már leerjedhetett vasárnapra. Pontosan nem tudom mikorra, mert szombat reggel elutaztam, akkor még kotygott, vasárnap este értem haza, akkor már nem. Sűrűséget nem mértem, de a kotyógó már nem dolgozott. Azóta nem indult meg az erjedés (legalábbis a kotyogón nem látszik semmi).

Kérdésem az lenne, hogy érdemes ég várni vagy juttassak bele egy kis cukros sörlében felfuttatott élesztőt?

nothingam Creative Commons License 2 napja 0 0 21043

Ha felszaporítottad és berakod hűtőbe szerintem hetekig semmi baja nem lesz és legalább le tudod önteni a felesleges folyadékot.

Előzmény: Kisgubac (21042)
Kisgubac Creative Commons License 2 napja 0 0 21042

Pont tegnap kezdtem (hirtelen feindulásból, de még nem tudom mikor tudom felhasználni:l), az sorforum.blog.hu-s iránymutatás alapján, a kérdés, hogy miképpen tudom elhúzni a szaporítást? Kenyérkovásszal már foglalkoztam, remélem hasonló a dolog, hogy mindig egy adok neki egy kis ennivalót?

2 dolog azért kérdés maradt az élesztő tápsót hol szerzem be (agro bolt?) és a CD tokos mágneses keverő bonyolultsága.

(Vmi ilyesmi lenne? https://www.youtube.com/watch?v=yaE_zzrVMvk)

 

 

 

Előzmény: acerola (21037)
robitmoh Creative Commons License 3 napja 0 1 21041

A fecskendőhöz egy pöffenet :

Én többször használtam Nurofen adagolót,

ezen is van ml skála,

teljesen szétszedhető.

 

Eddig bírta

Pecabubus Creative Commons License 3 napja 0 1 21040

Köszönöm, még sosem hidegfűszereztem. A legtöbb receptemben feszül amúgy hasonló bújtatott kérdés, olyanok mint a rejtvények. Örülök hogy mentorom van a legújabb hobbimban. :)

Előzmény: acerola (21036)
acerola Creative Commons License 3 napja 0 0 21039

Szerintem is egész jó. Most palackoztam az enyémet vele. Remélem még van a Beerodalomban.

Előzmény: nothingam (21038)
nothingam Creative Commons License 3 napja 0 0 21038

Nekem nagyon bejött a Gozdawa Classik Belgian Witbier amit ajánlottál.

Előzmény: acerola (21037)
acerola Creative Commons License 3 napja 0 0 21037

Ja még egy. A Hoegaarden-es üvegből ki lehet tenyészteni az élesztőt.

Előzmény: acerola (21036)
acerola Creative Commons License 3 napja 0 0 21036

Nekem soknak tűnik a hidegkorianderezés. Legutóbb 13l -be raktam 3g-ot. Egész jól érezni rajta. Persze rakhatsz többet ha erősebbet szeretnél, de ha kevés még mindig megduplázhatod. Ha sok, akkor meg nem sokat tehetsz.

Előzmény: Pecabubus (21035)
Pecabubus Creative Commons License 3 napja 0 0 21035

Borászati lopót, egy literes, műanyag. Ez meg egy Hoegaarden-utánzat, witbier: https://www.brewtoad.com/recipes/haygarden
Más élesztővel is biztos finom, én belga ale élesztővel próbálom amíg nem lesz a receptben szereplő.
A recept egy láda (10L) sörre szól.

nothingam Creative Commons License 3 napja 0 1 21034

Szerintem egy belga witbir-rel nem tudsz mellé lőni főleg, hogy a picit melegebb erjesztési hőmérséklet se nagyon baj neki. Továbbá nyárra különösen jó frissítő. Én két hete palackoztam az enyémet és nagyon finom frissítő lett. 

 

Előzmény: krityo1976 (21032)
acerola Creative Commons License 3 napja 0 0 21033

Ez eddig úgy hangzik, mintha azt mondanád hogy szereted a finom ételeket. Valaki ajánljon egy receptet.

Nem tudhatjuk neked mi fog ízleni. Válassz ki egy stílust vagy egy egy konkrét sört. Arra rá tudsz keresni a neten. Pl. Sör neve + recipe vagy clone kulcsszóval.

Előzmény: krityo1976 (21032)
krityo1976 Creative Commons License 3 napja 0 0 21032

Bocs,hogy ilyen körülményes vagyok!

Szeretem a jó söröket,finomakat.Belgából tudom sokféle van.Nem szeretem a nagyon erős söröket,inkább az ízeket szeretem.

 

Előzmény: acerola (21031)
acerola Creative Commons License 3 napja 0 0 21031

Én a helyedben nyáron nem főznék lágert, hacsak nincs egy erre a célra kinevezett hűtőd ahol az erjesztést és a lágerezés le tudnád folytatni.

Lehetnél egy kicsit specifikusabb, hogy milyen sört szeretnél főzni. Fölvetetted most a belga ale-t például. Hurrá ez már valami. És mégis milyen belga ale-re gondoltál? Ezen belül még van kb. 10 féle. Én belgából saisont és wit-et csináltam eddig.

Előzmény: krityo1976 (21030)