Keresés

Részletes keresés

egonn Creative Commons License 7 órája 0 0 21363

Hali !

 Gyakorlatilag működik az erjesztés abban az esetben ha a palackozás után az erjesztő edényben maradt " söprűre " öntöm az akkor lefőzött és lehűtött sörlevet ? Ugyan arról a sörről van szó (búza ) , csak nekem 15 literes az edényzetem, de kb 25 literes adagot kaptam !

Ezért gondoltam arra hogy szétszedem,és különkülön lefőzöm őket egymás után !

tifativ Creative Commons License 30 órája 0 2 21362

Ha hidegben képződik kevesebb "karcosító" alkohol, akkor leviszem a pincébe. A belelógatott melegítős dolgot inkább kihagyom. A pokrócos megoldás viszont jól hangzik.

 

"Az elhúzódó erjedés nem csak azért rossz mert addig le van foglalva a fermentálóvödör hanem mert arányosan később lehet meginni a sört."  Na ez igaz, inkább előbb, mint később igyuk meg, nehogy megromoljon. ;-)

Előzmény: Pecabubus (21361)
Pecabubus Creative Commons License 1 napja 0 0 21361

Fogas kérdés, a pincében fűteni kellene, a lakásban meg hűteni.

Körbe lehet szigetelni pokróccal a hordót és egy belelógatott akváriumi melegítővel húsz fokon lehet tartani. Gabonacefrével próbáltam, de rákokszolt a cefre a melegítőre, szóval inkább egy lekupakolt pvc-csövet töltöttem fel vízzel és azt melegítettem, a csövet meg beállítottam a hordó közepére. Ez mind szép és jó de eléggé nyitott fermentáció, sörerjesztéshez talán nem túl biztonságos.

"Swamp cooler" hűtő is működhet, nagyobb edénybe vizet töltesz és abba helyezed a fermentálóvödröket, a víz párolgása miatt pár fokkal hidegebb lesz a víz mint a levegő hőmérséklete. A legmelegebb órákban pedig beledobhatsz fagyasztott vizesflakonokat a hűtővízbe.

"melyik a jobb ebben az esetben, a hideg, vagy a meleg?" Szerintem a hideg, erjedés közben amúgy is egy-két fokkal melegebb a sörlé. Ha van melegítőpárnád akkor egyszerűen ültesd rá a hordót és épp eléggé melegíteni fogja ahhoz hogy pár fokkal melegebb legyen. Tovább tart míg kiforr, de alacsony hőmérsékleten erjesztve kevesebb karcos alkohol és mellékíz képződik mint magason.
Az elhúzódó erjedés nem csak azért rossz mert addig le van foglalva a fermentálóvödör hanem mert arányosan később lehet meginni a sört.


Esetemben mindig a lehetőség szabja meg mit főzök: nyáron kétfélét, a pincében most 17 fok van, az jó a búzáknak/witnek, a házban pedig 24 fok van ami megfelelő a belgáknak. Később ahogy hűl az idő majd olyan söröket fogok főzni amik élesztője azokon a hőmérsékleteken boldog.

Előzmény: tifativ (21359)
tifativ Creative Commons License 1 napja 0 0 21360

"Ha csak simán rászórod a tetejére nagyon elhúzódhat az erjedés."

 

Az miért baj ha elhúzódik, azaz hosszabb az érlelési idő? Ez a az előző, "hideg vs. meleg" kérdésemhez is kapcsolódik, mert ugye a hőmérséklettől is függ az érlelés ideje. Ha sokáig van az érlelőben a sör, az baj?

Előzmény: Pecabubus (21353)
tifativ Creative Commons License 1 napja 0 0 21359

Akkor már ezzel is okosabb lettem, de sajnos már nem olvastam tegnap a válaszod, így 30 fokos, külön kitöltött sörlében oldottam fel az élesztőt és kevertem is. :( De remélem, azért iható lesz a sör valamelyest, viszont amit írtál, megjegyeztem és legközelebb mindenképp úgy csinálom majd a beoltást.

Egy másik élesztővel, érleléssel kapcsolatos kérdés: az élesztő csomagján az szerepelt, hogy 18-22 fok között lehet elérni a legjobb eredményt az érleléssel, de olyan gondom akadt, hogy kétféle lehetőség adott, egy 22-23 fokos szoba, vagy a 14 fokos pince. Az tiszta, hogy a 14 fok kevés neki, de a 22 fok már a plafon és a 23 meg már túl is van a célhőmérsékleti tartományon. Szóval, melyik a jobb ebben az esetben, a hideg, vagy a meleg?

Előzmény: Pecabubus (21356)
kissbence09 Creative Commons License 1 napja 0 0 21358

Tegnap megkóstoltam a nagyrabecsült Távoli Galaxis IPA-t. Címke 10/10, illatában édes, intenzív bodza, ami az ízében kevésbé érződik, helyette érett őszibarack veszi át a szerepet. Édes sör, szerintem van benne kristálymaláta (a színe is szép sötét, egyátalán nem 'pale'). Lecsengésében már beüt a 70 IBU, leginkább egy nagyon keserű tonikhoz tudnám hasonlítani.

Szóval érdekes ez a Galaxy komló, de ahogy elnéztem itthon nem lehet kapni. Magamat ismerve én inkább nem erőltetem ezt a gyümölcsös (Galaxy, Citra, Simcoe) vonalat, inkább a citrus és a fenyő jellegű komlókkal próbálkozok a további főzéseknél. Már tervben van egy single hop (Columbus) IPA.

mcsontos Creative Commons License 1 napja 0 0 21357

köszönöm a választ :)
én is hasonlókra gondoltam. 
40+ mintám van, azon gondolkozom még, hogy több

részletben kóstoljuk, vagy random "szétdobálni" kis csoportokra..

Előzmény: nothingam (21323)
Pecabubus Creative Commons License 2 napja 0 1 21356

Akkor a komló rendben van, örülök, élesztőt ne keverd, hanem futtasd: simán beleszórod harminc fokos vízbe, és ne csinálj vele semmit szűk fél órán át. Tudom hogy nehéz megállni de nem kell keverni, az leginkább csak fertőzésveszélyt okoz, az átnedvesedett élesztő eltakarodik a felszínről lejjebb, nem marad száraz élesztő a felszínen, megszívja magát mind ügyesen. Ha 5C foknál nem nagyobb a különbség a felélesztett élesztőd és a beoltandó sörlé között akkor olthatod.

Azért nem jó a sörlé tetejére szórni a száraz élesztőt mert akkor nem tiszta vízzel pumpálják fel magukat hanem sörlével, amit rendesen különböző enzimes "gyártósorokon" engednek magukba, miután a megfelelő "gyártósort" (függően attól hogy milyen cukron dolgoznak) aktiválták. Nem tesz nekik jót, fele simán belepusztul az akcióba, és később is indul be emiatt az erjedés. Olyasmihez tudom hasonlítani mint amikor valaki iszonyatosan ki van száradva de nem kap inni, helyette sűrű, sós sóletet ehet csak. Ha biztosan élő, tettre kész élesztőt akarjuk a sörlevünket oltani és szárított élesztőt használunk akkor minden esetben rehadratáljuk előtte.

Előzmény: tifativ (21355)
tifativ Creative Commons License 2 napja 0 1 21355

Köszönöm, megnyugodtam az élesztővel kapcsolatban és szerencsére 20 g komlót tettem csak a főzetbe, pont amennyit javasoltál. Most épp a hűtést végzem, remélem, éjfél előtt készen lesz a fekete lé. :)

Rendben, az élesztőt jól elkeverem és remélem, le is erjed az összes erjeszthető cukor és ereje is lesz, nem csak jó aromája a finom, fekete folyékony kenyérnek. :)

Előzmény: Pecabubus (21353)
beatkomornik Creative Commons License 2 napja 0 0 21354

Sziasztok. Segítségeteket szeretném kérni.

Hétfő este óta erjed az IPA-m. Ma este tettem vele egy próbát, lemértem a fajsúlyát, ami alapján jóformán lezajlott az első fázis, az ízében viszont a keserűségen kívül nem érezni semmi egyéb komlójegyet (aroma, íz), pedig kapott belőle rendesen.

Ez a harmadik söröm és 2 hétnyi erjedésnél korábban eddig nem kóstoltam bele, úgyhogy kicsit tanácstalan vagyok (2 hét után szoktam hidekomlózni és eddig nagyon zamatos volt az akkor vett minta).

Mi lehet ennek az oka? A kotyogóból nagyon finom illatok jönnek, lehet, hogy csak az élesztő elfedi még a karaktert és az elkövetkező másfél hétben átalakul a profil? Külföldi fórumokon próbáltam utánaolvasni a témakörben, de semmi konkrétan erre vonatkozó írásra nem bukkantam. Mik a tapasztalataitok?

Pecabubus Creative Commons License 2 napja 0 0 21353

30 literhez 20 gramm Chinook-kal 21 IBU lesz*, a Doppelbock ajánlott tartománya 16-26 között van, ez egy jó középérték. Simán leerjeszti annyi élesztő, nem kell aggódni, nem egy drámai aluloltás az. Rehidratáld az élesztőt 30 fokosra hűtött forralt vízben, és kavard meg a lehűtött sörlevet rendesen mielőtt ráöntöd. Ha csak simán rászórod a tetejére nagyon elhúzódhat az erjedés.

(Nem írtál receptet így 10 kiló Pilsner és fél kiló 800 EBC csokimalátával számoltam, nekem 8.4% ABV-t ad vele, és 25 SRM színt, 75% kihozatallal számolva)

Előzmény: tifativ (21352)
tifativ Creative Commons License 2 napja 0 0 21352

Még valami: most szembesültem a ténnyel, hogy 10 g élesztőm van a sörhöz és most jobban sikerült a szűrés, mint máskor, ügyesebben kimentettem az értékes sörlevet, jól sikerült a máslás, így most, amint írtam 28-30 literem lesz a végére, az élesztőn meg az áll, hogy 23 literhez elegendő. Mi lesz így a sok munkával készített finomsággal, nem erjeszti le teljesen az élesztő, cseszhetem az egészet? :(

tifativ Creative Commons License 2 napja 0 0 21351

Még egy kérdés: mennyi komlót érdemes tenni egy Bak típusú sörbe? Konkrétan egy doppelbock-ot készítek, kb. 28-30 liter lesz, Chinook komlót vettem hozzá, ahogy nézem, elég magas az alfasav tartalma (14,5%). Eddig mindkét all-grain sörömet túlkomlóztam egy picit, ezt nem szeretném, inkább maradjon édeskés, mint ahogyan pl. a Dreher Bak.

kissbence09 Creative Commons License 2 napja 0 0 21350

Az 1. kérdésre vonatkozóan: nem lenne több értelme a no-chill módszert alkalmazni? Megrövidülne a főzőnap + végeredményben ugyanazt érné el.

Előzmény: acerola (21348)
tifativ Creative Commons License 2 napja 0 0 21349

Köszönet a szakszerű, átfogó válaszokért. Akkor a kukoricagrízzel tulajdonképpen gyengítik és egyben gazdaságosítják a sört, mert gyanítom, a kukoricagríz jóval olcsóbb, mint a maláta. Ebből a grízből mennyit tesznek hozzá a sörhöz arányaiban?

acerola Creative Commons License 2 napja 0 0 21348

1. Ezt így nem lehet megmondani, hogy rosszat teszel-e a sörödnek. A lehűtött sörlében esélye van akármilyen baktériumnak vagy vadélesztőnek elszaporodni. Ez nem jelenti azt, hogy automatikusan rossz lesz a sör. Lehet belőle jó sör vagy egy sör kisebb nagyobb mellékízzel. Hagytam már kint a konyhapulton sörlevet nyitott lábasban. Úgy egy-másfél nap múlva kezd el érződni rajta valami mellékíz. Melegben gyorsabban. Viszont az így elszaporodott bacik az élesztő hozzáadása után is szaporodnak egy darabig.

2. A kicefrézés nem igazán pihenő lépcső. Az enzimek denaturálásával a kialakult cukorprofil megtartását és a könnyebb szűrést segíti elő. Nem mindenki csinálja, elhagyható. Angol irodalomban 170F-et szoktak ajánlani ami 76,6C.

3. A segédanyagok annyiban javítják az ihatóságot, hogy a keletkezett sörnek kevesebb íze lesz. Nagyobb eséllyel fog nyáron valaki egy ízetlenebb sörből meginni egymás után nagyobb mennyiséget mint egy malátásabb, komlósabb sörből.

Előzmény: tifativ (21347)
tifativ Creative Commons License 2 napja 0 0 21347

Lenne néhány kérdésem, mint szokás szerint: 1. ha ma ma lefőzöm a sörömet, azaz, cefrézem, komlózom, hűtöm, de csak reggel oltom be élesztővel, az nagy hülyeség, rosszat tesz a sörnek?

2. A cefrézéssel kapcsolatban olvastam a sernevelés.hu-n és ott azt írják, hogy 78 °C-on történik a kicefrézés. Miért van szükség a 78°C-os pihentetőre? Többnyire 74°C-nál feljebbi melegítést, egyetlen receptnél sem láttam eddig.

3. Néztem ma egy videót a nagyüzemi sörfőzésről és ott elhangzik egy olyan mondat, hogy: "Az ihatóság javításának kedvéért, kukoricagrízt adnak a ledarált malátához..." A kérdés az, hogy mit javít az ihatóságon a kukoricagríz, miért lesz attól ihatóbb a sör? Vagy még jobb kérdés, hogy miért ihatatlanabb anélkül. :D

 

saazer Creative Commons License 2 napja 0 0 21346

Nagyon fontos még szerintem a stir plate alkalmazása. Ezzel a starter szinte kirobbanó formába kerül. - Hála acerola feltáró cikkének ezügyben.

Előzmény: Stefan83 (21345)
Stefan83 Creative Commons License 3 napja 0 0 21345

Párszor szaporítottam már így élesztőt, csak ebből nem sikerült, lehet régi gyártásút fogtam ki,  akkor megpróbálom még egyszer.

 

Előzmény: saazer (21344)
saazer Creative Commons License 3 napja 0 1 21344

Érdemes figyelni a boltban mikor jön új szállítmány, friss sörből könnyebb kinyerni, de a Hoegarden teljesen alkalmas erre. Én csináltam ilyet a chimay-el de a sörversenyen azt tanácsolták jobb lenne belga élesztőt alkalmaznom legközelebb...

A német és osztrák búzasörök is nagyrészt ilyenek.

Előzmény: Stefan83 (21342)
nothingam Creative Commons License 3 napja 0 0 21343

Én úgy tudom Hoegaardenből lehet. Ha jól emlékszem acerola csinálta is.

 

Előzmény: Stefan83 (21342)
Stefan83 Creative Commons License 3 napja 0 0 21342

Witbier élesztőt milyen forgalomban lévő sörből lehet esetleg kinyerni?

Hoegaardenből már egyszer próbáltam de az nem jött össze, valahol olvastam hogy palackban utóerjesztett, de kiszállítás előtt pasztörizálják.

Balance de bruxelles-ből próbáltatok már élesztőt kinyerni?

 

jimbo98 Creative Commons License 3 napja 0 0 21341

Feleslegessé vált a 50 Literes keg hordóm,(plazmával kivan vágva) és egy 12v-os villany motor ami ilyen http://www.aaaa-electronic.de/products.php?12-V-Grillmotor-Doenermotor-Spanferkelgrillmotor-1Stueck

Ha érdekel valakit akkor írjon PÜ-t.

László M. Creative Commons License 3 napja 0 0 21340

Eladó Amstel, Gösser, Talléros (stb.) hordóhoz A-tip. KEG-fej (a hollandik megvannak) és gyors vízes mosó (a keg-fej és a csap között tisztít) csavarral rögzíthető!http://tchungary.com/…/sorcsapolo-kiegeszito-tar…/keg-fejek/

Steiner VCF Creative Commons License 4 napja 0 0 21339

Régebben használtam aztán utána mégse, (olvastam hogy befigyelhet oxidáció meg fertőzés esetleg) most meg visszaállok 5 literes üvegballonokra amik közt elosztok 10-20 liter sört aztán mindbe máshogy csinálok valamit a tudomány nevében, (más élesztő stb.) na ezeknek a száján nem nagyon fér már át egy jobb dryhop adag zsákkal ha jól emlékszem.

Előzmény: kissbence09 (21338)
kissbence09 Creative Commons License 4 napja 0 1 21338

Ha elsődlegesben hidegkomlózol, akkor ajánlanám a komlóforralózsákot. Én pl. megvártam, míg leerjedt a sör, de nem fejtettem át másodlagosban, hanem egyből hidegkomlóztam (a zsákot előtte fertőtlenítettem). Palackozás előtt csak kiveszed a zsákot, így maximum néhány gramm komló maradhat elszórtan a sörben, ami semmi akadályt nem jelent palackozáskor.

Előzmény: Steiner VCF (21336)
Steiner VCF Creative Commons License 4 napja 0 0 21337

Kihagytam valahogy a lényeget, hogy a palacktisztítás is rémes, remélem ezzel gyorsabb lesz.

Előzmény: Steiner VCF (21336)
Steiner VCF Creative Commons License 4 napja 0 0 21336

Király, kipróbálom legközelebb, a főzést még élvezem de palackozásnál egyre sűrűbben vágnék már eret magamon pláne mikor látom, hogy eldugul a szifon a komlótól vagy a slagba valahonnan levegő jön és tökéletesen keveri össze oxigénnel a söröm amíg leér a palackba. Mondjuk külön palackozó vödörrel kevesebb szívó lenne de már nem merek használni mert minden műanyag vödrömet már befogtam valami koszosabb dologra azt hiszem.

Előzmény: nothingam (21335)
nothingam Creative Commons License 4 napja 0 0 21335

Nekem pazarul mukodik. Letortem a drot veget amin a hurok volt es utana be tudtam fogni.

Előzmény: Steiner VCF (21334)
Steiner VCF Creative Commons License 4 napja 0 0 21334

Könnyű befogni a kefét a tokba? Vagy ha vastagabb a kefe szárán a műanyag vég akkor ha letöröm be tudja fogni a sodrott drótot?

Előzmény: saazer (21333)