Keresés

Részletes keresés

Schwiegelhofer Creative Commons License 6 napja 0 0 25917

Igen.

Egy kicsit döcögve indult ugyan, de azóta is megvan :-)

Azonban Smürc munkatársunktól sem venném el azt, ami az Övé: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=128029401&t=9158096

Ez már így fog bekerülni a történelembe ;-)

Egészségetekre!

Előzmény: acerola (25914)
Tótikám Creative Commons License 2018.10.08 0 0 25916

Sörfőzés Infora gondoltam elsőre.

Előzmény: acerola (25914)
Hank Evans Creative Commons License 2018.10.08 0 0 25915

Tök jó. Fel is raktam gyorsan magam. Remélem, nem a NAV-tól vagytok.

Előzmény: acerola (25914)
acerola Creative Commons License 2018.10.08 0 0 25914

Ezt a térképet én hoztam létre. Ide volt először belinkelve.

Előzmény: Schwiegelhofer (25912)
Tótikám Creative Commons License 2018.10.06 0 0 25913

Igen kár hogy megszűnt az oldal.

Előzmény: Schwiegelhofer (25912)
Schwiegelhofer Creative Commons License 2018.10.05 0 0 25912
galiba_123 Creative Commons License 2018.10.04 0 0 25911

Sziasztok!

Van két tő, igencsak termő komlóm. Vettem, mert akkor még volt időm sert főzni. Most már - sajnos - nincs.  Már nem is emlékszem, milyen fajta, de az illata hasonlít a Soproni IPA-hoz. Nem kérek érte pénzt, el kell jönni Kecskemétre, és le kell szedni. Hozz magaddal egy legalább 50 literes zsákot, és szánj rá két órát.  Sajnálnám, ha elfagyna... Megdörzsöltem, finom! Érzitek az illatát? :)

szinfo@freemail.hu, 20/488-1711

bwing Creative Commons License 2018.10.04 0 0 25910

Twoj rendelés indula. (twojbrowar.pl) Aki nem tudja, mi ez, töltögessen (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScbR21ebkcw-61Mqm_h4ES5v-2ir2AaA4t4cD5iblad7b52NQ/viewform), a többiek küldjék. 8-a hétfő a határidő.

novakszab Creative Commons License 2018.09.27 0 0 25909

Egyszerűen fogalmazva a kihozatal azt jelenti hogy a maláta cukortartalmának hány %-át tudjuk kinyerni.

Előzmény: macokk (25908)
macokk Creative Commons License 2018.09.26 0 0 25908

A sör recept kalkulátorok bekérik ezt az adatot, mármint hogy milyen az adott sörfőző berendezés/technológia tapasztalt hatékonysága (brewhouse efficiency), kihozatala, mert csak ennek ismeretében tudják megjósolni, hogy az adott receptet lefőzve mi jön ki OG-nek (erjesztés előtti sűrűségnek), ill. ABV-nek (erjedés utáni alkoholfoknak).

Jó technológiával ez viszonylag állandó (illetve valóban, erősebb sör esetén kevesebb szokott lenni, mint átlagos sör esetén).

Első főzésnél be kell adni pl. 65%-ot.

Pár főzés, a technológia begyakorlása után nézni kell, hogy az OG mennyivel lett rosszabb (vagy jobb), mint aminek ezzel ki kellett volna jönnie, illetve hogy ugyanaz a recept milyen hatékonyság%-al jön ki annyira, ami tényleg lett. És akkor a továbbiakban ezt a hatékonyság%-ot kell a kalkulátorban használni.

Előzmény: lordfornax (25897)
janijani Creative Commons License 2018.09.20 0 0 25907

Ezt én sem tudom.

A kihozatal számértéke akkor romolhat erősen, ha valaki nagyon tömény sört akar főzni ezért kevés vízben főzi a malátát és kevés máslást csinál. Ezáltal sok cukor bennemarad a malátában.

Szerintem az ötszörös mennyiség (5kg malátából 25 liter sör) kiindulásnak ideális. Hogy ennek mennyi a kihozatala nem is tudom. Aztán ha valaki úgy gondolja legközelebb változtathat rajta kedve szerint.

Előzmény: lordfornax (25904)
Hank Evans Creative Commons License 2018.09.20 0 0 25906

Azért adják mert, mert valamivel kalkulálniuk kell, hiszen kihozatal-függő minden eredmény, pl. az OG, az FG, ennek megfelelően természetesen az alkoholfok is, stb.

Előzmény: lordfornax (25904)
Hank Evans Creative Commons License 2018.09.20 0 0 25905

Azt, hogy mennyi lesz a kihozatal, úgysem fogod tudni előre. Egy-két főzés után nagyjából be fogod tudni lőni, hogy mire vagy képes. Meglesz minden adatod (maláta mennyiség, cefrézővíz mennyiség, forralás utáni sörlé mennyisége, induló fajsűrűség, stb.) ahhoz, hogy egy tervező program, pl. sortervezo.hu, vagy bármilyen más idegen nyelvű program segítségével megtudd, milyen lett a kihozatalod. Utána majd kb. be fogod tudni lőni az átlagos kihozatalodat. Tapasztalatom szerimt, ha szakemberrel roppantatod a malátát és betartod a recept szerinti mennyiségeket, 70 % körüli kihozatallal számolhatsz, de ez kb.65-80 % között ingadozhat. Mondjuk a 80 % azért már nagyon jó, azt csak megfelelő tapasztalattal lehet elérni, figyelve a roppantásnál a hengerek távolságának a megfelelő beállítására, a cefrézővíz pH-jára, a máslóvíz pH-jára és hőmérsékletére, cefrézési programra, stb.

Előzmény: lordfornax (25902)
lordfornax Creative Commons License 2018.09.20 0 0 25904

Igazából nem ragaszkodom hozzá hogy meg legyen határozva. :) Csak szeretném megérteni, hogy pl a brewersfrienden (meg úgy általába kb minden receptnél) miért adják meg mindig a kihozatalt?

Előzmény: janijani (25903)
janijani Creative Commons License 2018.09.20 0 0 25903

Szerintem felesleges meghatározni a kihozatalt. Biztos marad valamennyi a malátában. A mi módszerünkkel főzve soha nem érjük el a sörgyárak kihozatalát.

Erjesztés előtt és után lehet mérni a fajsúlyt, ebből meghatározni az alkoholfokot. Újabban már ezt sem szoktam, főzöm a magam megszokott módján.

Előzmény: lordfornax (25902)
lordfornax Creative Commons License 2018.09.20 0 0 25902

Mármint mennyi? Annyi lesz amennyit máslással kioldok belőle, így akkor nem fölösleges előre meghatározni a kihozatalt? Nem egyszerűbb máslás után meghatározni?

Előzmény: janijani (25901)
janijani Creative Commons License 2018.09.20 0 0 25901

Nyugodtan csinálhatsz 5 literrel több máslást, mert a komlófőzésnél kb ennyi fog elpárologni belőle.

Előzmény: lordfornax (25900)
lordfornax Creative Commons License 2018.09.20 0 0 25900

Akkor gondolom a máslást is érdemes ennek az előre meghatározott értéknek megfelelően végezni? Addig máslok amíg el nem érem ezt az értéket fajsúly alapján, vagy nyilván, amíg van még benne anyag, és akkor max módosítom a kihozatalt ennek megfelelően? 

Előzmény: novakszab (25899)
novakszab Creative Commons License 2018.09.20 0 0 25899

Nagyjából kitalált érték, a kihozatal mindenkinél egyedi érték, függ a technológiától, roppantástól, ph értéktől, de a malátától is. Csak saccolni tudod.

Előzmény: lordfornax (25897)
Hegyi82 Creative Commons License 2018.09.20 0 0 25898

Szevasztok!
Ma megjött egy rendelésem, és elfelejtették leroppantani a malátákat :(
Érdeklődnék, hogy van-e a közelemben /Mezőkovácsháza/ valakinek roppantója, aki segítene a problémám megoldásában. 6kg-nyi mennyiségről lenne szó.
Előre is köszönöm!

lordfornax Creative Commons License 2018.09.20 0 0 25897

Sziasztok! A végső kihozatal egy nagyjából kitalált érték amit el szeretnénk érni, vagy konkrét szám amit összetevők alapján ki lehet számolni? :) 

kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.09.19 0 0 25896

Elég jól ki sikerült spekulálni, de pontosításnak jó, hogy küldted.

Köszi!

Előzmény: Hank Evans (25895)
Hank Evans Creative Commons License 2018.09.17 0 0 25895
Előzmény: kecsegedzsesz (25894)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.09.17 0 0 25894

Egyáltalán nem.

De köszi a segítőkészséget. 

Hank Evans Creative Commons License 2018.09.15 0 0 25893

Német nyelv?

 

https://cdn4.elektronik-star.de/out/assets/products/10030521/bda/10030521.pdf

 

Ez ugyan a Klarstein Mundschenk használati utasítása, de a HopCat/Klarstein Mundschenk/Ace Micro Brewery/Brew Monk négyes gyakorlatilag ugyanaz; Kínában gyártják nagy tömegben, csak kívánság szerinti nevet nyomtatnak rá.

Előzmény: kecsegedzsesz (25892)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.09.15 0 0 25892

Vettem egy 50l Brew Monk-ot. 

Kérhetnék segítséget a programozásban, mert az  angol nyelvű használati útmutatóból és a youtube-os videókból nem tudtam mindent kideríteni.

Pl: hány wattra kell beállítani, hogy percenként egy foknál ne emelje jobban a hőfokot. Mit jelent a jobb felső sarokban meg jelenő HOP felirat...stb, és még sok-sok kérdésem lenne.

Esetleg akinek van ilyen gépe tudna segíteni a beállításokban? Számomra személyesen lenne a legjobb a gépen elmutogatva.

Nem lennék hálátlan, vinnék bolti sört :-):-):-)

 

Előre is köszönöm!

 

 

 

 

kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.09.14 0 0 25891

Így most már tiszta sor a lemezes hűtő!

(először úgy gondoltuk, hogy bele kell rakni a sörlébe és vizet kell rajta átáramoltatni ugyan úgy mint a "hagyományos" spirálon, csak a 2-2 bemenet-kijövet volt a  gyanús)

Tótikám Creative Commons License 2018.09.14 0 0 25890

 Plate Wort Chiller néven keresd.

Előzmény: kecsegedzsesz (25888)
Smürc Creative Commons License 2018.09.14 0 0 25889

A hűtővíz  kívül a slagban megy, belül a sör folyik . Tisztítószerek kívül szivacsdarabot is át szoktam küldeni rajta víznyomással. Szerintem min. 10mm belső, hogy gravitációsan  is könnyen átfollyon a sör. 10 m-es 15000-ből kijön házilag. Az utóbb linkelt video sokat segít.

 

 

Előzmény: kecsegedzsesz (25883)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.09.13 0 0 25888

Köszi a tanácsokat.

 

A lemezes hőcserélőről tudna valaki egy videót küldeni, hogy kell használni, tisztítani stb. Magyarul beírva semmit nem találok róla.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!