Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Inkman 9 órája Creative Commons License 19661
Kosz a gyors valaszt. Csopogesrol tudok, van itthon egy altalam keszitett hutom...csak nem eleg hosszu a rezcso, dehat ajandek rezcsonek ne nezd a hosszat!!!�� azert is akarok lagy rezcsovet, mert a felkemeny 10mmes csovet izmozassal lehetett csak a gazpalack kore csavarni...�� A kerdes mar csak az, hogy konkretan hol tudnek 15 meter 15mm-es csovet venni legolcsobban...�� Egyebkent imadok rezzel dolgozni, osszesen 4 palinkahutot csinaltam eddig, meg egy Bokakob desztillalo tornyot is epitettem...��
Előzmény: nothingam (19660)
nothingam 9 órája Creative Commons License 19660

Szia! A legtöbb víz-gáz-fűtés boltba lehet kapni lágy rézcsövet tekercselve. Pár jótanács: eszköz nélkül kézzel is viszonylag jól lehet hajtogatni a lágy 12-15-ös csövet, viszont nagyon kell vigyázni hogy meg ne törjön. Én tekercset úgy hajtogattam, hogy egy fazékra feltekertem, utána az alsó felső végét "kihúztam". Ha bilinccsel akarod a vízcsövet rögzíteni hozzá, akkor húzd ki a rézcső végét az edényeden kívülre. Én már jártam úgy, hogy csöpögött mellette bele a sörlébe, mert a melegtől kicsit elengedett a PVC cső... :) 

Előzmény: Inkman (19659)
Inkman 10 órája Creative Commons License 19659

Jo estet! Szeretnek egy ilyen vagyis ehhez hasonlo hutot epiteni, csak 12-15mm-es klimacsore lenne szuksegem hozza...s nem igazan tudom hol lehet ilyesmihez meterben a legjobb aron Bp-en hozzajutni. Tud esetleg valaki valami tippet??? Elore is koszonom.http://jadedbrewing.com/products/the-king-cobra

firekiller 30 órája Creative Commons License 19658

A vizet felforraltam beleoldottam a mézet, majd kapott 5 g Taurust és forraltam 1 órát.

Hűtéskor kétfelé osztottam a levet, az egyik natúr maradt és úgy oltottam be élesztővel.

A másik adagba belekarikáztam egy egész megmosott citromot és egy kisebb méretű megpucolt felkarikázott gyömbért majd ezt is beoltottam élesztővel.

KB másfél hét után palackoztam.

A natúr az felejthető lett, a gyömbéres finom ,bár nem sok sörjellege volt.

Előzmény: rootsrocker (19656)
Smürc 1 napja Creative Commons License 19657

Szia! Igen, szoktunk közösen vásárolni, mindenképp kedvezőbb. De közös főzés is jó mulatság, sőt hovatovább akár a fogyasztás is! :) Szívesen ismerkedünk!

hetvenesen/ harminckilenchuszonhat598

Látom, már lentebb is kaptam reklámot. :)

Előzmény: bika90 (19646)
rootsrocker 1 napja Creative Commons License 19656

írnál hozzá receptet, hogy mit mikor hogyan mennyit raksz bele? előre is köszönöm :)

Előzmény: firekiller (19653)
Mrtrent 1 napja Creative Commons License 19655

Szia!

Ezt a sört nyáron én is kipróbáltam, azzal a kiegészítéssel, hogy Citra komlót raktam bele, valamint fűszereket: szegfűszeget, narancs-, valamint citromhéjat. Azt a sörömet a sütőélesztő leerjesztette, és a sör se volt rossz, de a szegfűszeg egy kicsit sok lett, eléggé erőteljessé vált. De most készítettem belőle dupla adagot, még erjed, ehhez viszont már S-04-et használtam. Ha elkészíted és lepalackoztad, érdemes minél többet, legalább 4 hetet várni a kóstolással, ha kibírod :)

Előzmény: rootsrocker (19651)
Babar66 1 napja Creative Commons License 19654

Azért egy-két üveggel rejts el valahová magad elől, és kóstold meg jövő karácsonykor!   :)))

Előzmény: rootsrocker (19651)
firekiller 1 napja Creative Commons License 19653

Ha a jövő hét közepén palackozod akkor vidd ki hűvös helyre( pince) és ott szépen letisztul palackozásig. Én már nem fejteném át addig másik edénybe.

Palackozás után 1 hónappal már rendesen iható ( én már 1 hét után kóstolgatom :)

Én méz söröm: 12 liter víz, 1,5 kg vegyes virágméz, 5 g Taurus,  a feléhez egy citrom és egy  gyömbér belekarikázva . A natúr mézsöröm olyan ízű volt mint egy gyenge üres kesernyés fröccs. A gyömbéres finom, lereszelve a gyömbér intenzívebb.

Én sörélesztővel csináltam a mézsört, de állítólag a sütő élesztő is jó.

Készíthetsz mosott élesztőt a mostani sörlevedből, keress rá a fórumon . 

Előzmény: rootsrocker (19651)
batya88 1 napja Creative Commons License 19652

Érdeklődj Smürc kollegánál. Ő a környékbeli főzők 'összegyűjtője'. Hova valósi vagy?

Előzmény: bika90 (19646)
rootsrocker 1 napja Creative Commons License 19651

Jövő hét közepe fele lepalackozom akkor és úgy tárolom. Innen kb mennyi idő a kiváló fogyaszthatóság? 

A másik most kinézett dolgom a mézsör lenne. A méz tudtommal nem erjed, élesztővel viszont már képes rá. Szerintetek ezt normál konyhai életszővel csináljam vagy vegyek hozzá sörélesztőt? 

http://eztfaldfel.blogspot.hu/2014/06/mezsor-keszitese-hazilag-hazi-mehsor.html

Előzmény: Butters_ (19648)
Dezsa88 1 napja Creative Commons License 19650

A kezdő mérés szerint a sűrűség 1.050 volt és tegnap 1.012-nél állt meg a fokoló...

Dezsa88 1 napja Creative Commons License 19649

Köszönöm szépen a választ! :)

Előzmény: Butters_ (19647)
Butters_ 1 napja Creative Commons License 19648

Nem hiszem, hogy gond lenne arra figyelj, hogy ne kapjon oxigént. Én személy szerint kicsit soknak érzem azt a 25 fokot erjeszteni, és másodlagosba tárolni, lehet jobb helye lenne neki a pincében, ugyanis az a lényeg tudtommal, hogy az élesztő deaktiválódjon, és ezáltal leülepedik a vödör aljára. Amit én olvastam a külföldi fórumokon a másodlagos erjesztés inkább a sör tisztaságáról szól, mert az érlelés a palackban is ugyanúgy megtörténik, csak ha például egy hét után van lepalackozva jóval több élesztő is kerül mellé, ellenben ha túl sokáig áll a másodlagos vödörben (6 hét felett), élesztő hozzáadását igényelheti, mert nem lesz annyi élesztő benne, hogy leerjessze a cukrot amit hozzáadsz. Miután átraktad másodlagos én úgy gondolom onnantól kezdve teljesen rád van bízva, hogy meddig hagyod benne.

Előzmény: rootsrocker (19645)
Butters_ 1 napja Creative Commons License 19647

Szia

 

Az alkoholos ízt én is felfedeztem néhány sörömben, bár azok többnyire 6% feletti alkohol tartalommal bírnak, nem tudom, hogy neked mennyi volt az eredeti fajsúlya, és hogy hány fokos lesz a söröd. A széndioxid miatt ne aggódj, az majd a cukrozás után a palackban fog képződni. Vödörben célszerű addig hagyni a sört, amíg 3 napig változatlan nem marad a fajsúlya. Átfejtés akkor fontos, ha nagyon sok élesztő van benne, és mellé még rosszul is ülepedik, többnyire a tisztaság miatt, és a zavarosság elkerülése miatt szokták alkalmazni. Nem feltétlen kötelező, de szerintem az első sörödet ne fejtsd át, majd ha már kicsit jobban benne leszel :). A palackozó cukornál ajánlom, hogy üvegenként (0,5l) 6 ml-rel keverd fel a cukrot, és egy gyógyszertárban vehető fecskendővel adagold ki (azóta is áldom azt a kollégát, aki ezt megosztotta velünk a fórumon :))

 

Itt egy oldal ahol megtudod nézni mennyi cukor kell egy palackba, azért is linkelem mert számomra néha az üvegenkénti 4 gramm kicsit soknak érződött: http://www.homebrewdad.com/priming_sugar_calculator.php

Előzmény: Dezsa88 (19644)
bika90 1 napja Creative Commons License 19646

Sziasztok! Szokott valaki sör alapanyagokat rendelni Pécsre vagy környékére? Társulnék mert nem túl reálisak a fuvarozás árai.

rootsrocker 2 napja Creative Commons License 19645

2 hete főztem pilsenisört. Múlt csütörtökön kellett volna átfejteni másik érlelőbe, de sajnos csak kedden került rá sor. Ez mennyire gond?

Meg így körülbelül mikor palackozzak? Mehet a recept alapján kiírt főzés utáni 12. nap vagy még várjak pár napot? Arra meg van, hogy 3 napot szobahőmérsékleten (nálunk az kb 25 fok) és utána 15 fok körül a pincében fog időzni

Köszönöm előre is a segítséget.

Dezsa88 2 napja Creative Commons License 19644

Sziasztok!

 

Szombaton készítettem életem első sörét! Egy Brewferm búzát készítettem és már este elkezdett dolgozni a cucc! A bugyogás tegnap maradt abba és gondoltam veszek egy kis mintát, de a fokoló szerint még alakulnia kell egy picit... Persze nem bírtam ki hogy ne kóstoljam meg... Az illata rendben volt, viszont nagyon alkohol ízű volt a sör és a szénsav is csak mutatóban volt benne.... Ez normális? Vagy kezdjek aggódni? Mennyi ideig célszerű a vödörben hagyni? Az átfejtés fontos vagy anélkül is mehet majd a palackozás? A cukrot hogy célszerűbb hozzáadni palackozásnál? Külön az üvegbe vagy egybe a vödörbe?

A válaszokat előre is köszönöm!

 

 

szabolacko 2 napja Creative Commons License 19643

Végül 6 gr magnumot forraltam 3,5 dl vízben 30 percig. Kihűtöttem, bekevertem. Elsőre elégnek tűnik. Megmentette egyenlőre a keveréket. Mintha ezzel, hogy egész jó keserűsége lett, más ízek is jönnének elő. Továbbra is testetlen, ami nem karácsonyi jelleg szerintem.

Előzmény: szabolacko (19641)
ordasnyulas 3 napja Creative Commons License 19642

Köszi a tanácsokat, ígérem megfogadom! Pár héten belül nekifutok megint egy főzetnek, mondjuk most olyan fajtát választok, aminek nem kell 8 hét mire lehet kóstolni. Egyébként, ha nem használtam fel a teljes élesztőmennyiséget és leragaszottam a csomagot akkor azt még fel tudom használni, nem lesz baja ha ìgy raktam el és szobahőmérsékleten tartom?

 

szabolacko 4 napja Creative Commons License 19641

Leerjedt a Godzawa karácsonyi sűrítményes söröm,átfejtettem másodlagosba. 1.040-1.010. szép iszapos élesztőágy volt alatta. Megkóstoltuk az asszonnyal amit kivettem mérni:

Asszony: -Ez mitől karácsonyi?

Én: -Ez mitől sör?

Gyakorlatilag egy szép barna cukros víz. Szerintem ez komlóteáért kiált! Van tapasztalat, hogy mennyi vízbe, mennyi ideig? 21 liter a mennyiség és magnum és saaz komlóm van idehaza korlátozott mennyiség. 18 és 8 gr.

Asszem soha többet ilyet nem veszek! Ha karácsonyra mégis iható lesz, akkor beszámolok róla. De valószínűleg elosztogatom. Reszkessetek ismerősök!

Babar66 4 napja Creative Commons License 19640

Szerintem bátran forgasd át (állítsd fejre) párszor az összes üveget. Plusz az egy-két hét szobahőmérséklet is serkentőleg kell hasson. (Lehet, hogy túl jól ülepedő élesztő volt a konzervhez és nem kellett volna még a másodlagos.) Ha ez sem segít, akkor próbáld újra élesztőzni, de ahhoz majd a többiek adnak tanácsot, mert én még nem csináltam.

Szerintem egyben cukrozni sokkal kevésbé macerás, főleg nagyobb mennyiségeknél, és sokkal egyenletesebb az eloszlás. Ilyenkor már sokkal kisebb a fertőzés veszély, mert gyakorlatilag kész a sör, az alkohol már megvédi.

Előzmény: bandineer (19632)
firekiller 4 napja Creative Commons License 19639

Vidd vissza szobahőmérsékletre,  akár egy hétre is.

Én palackonként cukrozom, szerintem kisebb a fertőzés veszély, bár  nyáron két palackom felrobbant :(

Előzmény: bandineer (19638)
bandineer 4 napja Creative Commons License 19638

3 nap szobahőn, majd fűtetlen helyiségbe raktam 15 fok körülre.

Előzmény: firekiller (19637)
firekiller 4 napja Creative Commons License 19637

Palackozás után hány napot pihentetted és milyen hőmérsékleten  ?

Előzmény: bandineer (19635)
firekiller 4 napja Creative Commons License 19636

Én ezt tervezem:

4 kg pilseni

1 kg carapils

 

15 liter főzővíz

25 liter máslóvíz

 

52 C 20 perc

63 C 10 perc

73 C 50 perc

 

25 g Magnum

15 g Cascade

Előzmény: acerola (19634)
bandineer 4 napja Creative Commons License 19635

10 nap, majd átfejtés és +14 nap, ezután palackoztam.

Előzmény: porgolo (19633)
acerola 4 napja Creative Commons License 19634

Nyáron én is a könnyebb söröket szeretem. Most a 6-7%-os sörök mennek. De nyáron inkább a 4-4,5%-ra törekedtem. Tudok pár tanácsot adni a könnyebb sörökhöz.

Használj kicsit teltebb malátákat, hogy maradjon egy kis teste a sörnek. Az alapmaláta lehet Maris Otter vagy akár Müncheni is. A testességet lehet növelni zabpehellyel, karamell malátákkal vagy rozzsal.

A nyáron egy 4%-os sört csináltam. Citra komlóval hidegkomlóztam. Elsőre nagyon keserűnek tűnt. A teste elveszett a komló mögött. De pár hét múlva nagyon megszerettem. Jó nyári szomjoltó volt.

A sörstílusok amiket inspirációnak érdemes átnézni: bitter vagy cream ale. Kicsit nehezebb a helyzet a búzasörökkel, de azokat is le lehet könyebbre főzni. Volt 4,5%-os német búzasöröm hasonló erősségű volt a witbeerem is. Mindkettő nagyon jó volt. Valószínűleg picit lehetett volna őket tovább fűnyírósítani. Most a Berliner Weisse-vel kísérletezem. De ez úgy tűnik elsőre kifogott velem. 3,5%-os részben tejsavas erjesztéssel. Állítólag nagyon frissítő nyáron. Nincs még kész, de a szaga nem túl kellemes. Pár hónap bizalmat megszavaztam neki, addig még alakulhat.

Kezdetnek a bittert ajánlom. Ami egyébként nem olyan keserű mint egy IPA. A közepes idejű komlóval, "komló ízzel" ellensúlyozzák a vékonyabb testet.

Porgolo-nak készített recept is ezen a vonalon mozgott, de ez azért ez egy egyszerű sűrítményes recept. Allgrain-nél a malátákkal is lehet játszani. A komlónál is sok játéktér van.

Előzmény: firekiller (19627)
porgolo 4 napja Creative Commons License 19633

Mennyi ideig volt az erjesztoben? Arra gondolok keves e.sejt jutott az uvegbe. Hasonlo problemam van nekem is. Lentebb leirtam.

Előzmény: bandineer (19632)
bandineer 4 napja Creative Commons License 19632

Sziasztok! Van olyan, hogy kifullad az élesztő és a palackban éréshez, széndioxidra bontáshoz már nem jut "ereje"? Első sörnek csináltam egy Brewferm konzerv pilsenit, amiben a palackozás után 3 héttel sem nagyon akar széndioxid képződni. Lehetséges, hogy csak egyszerűen többet kell várni? Megrázogattam kicsit a palackokat, ez csak segít a helyzeten, vagy helyre is rakhatja a széndioxidálódást? Mind az erjesztő, mind a palackozócukor sima kristálycukor volt.

Amúgy a sör kicsit édeskés utóízhatást ad jelenleg. Ki nem öntöm azért. Mit kell jobban csinálnom a második sörömnél? Széndioxidképződéshez melyik jobb: az egybecukrozós majd palackozós, vagy a palackonkénti adagolós módszer. Köszi előre is, ha tapasztalatokkal segítetek továbblépni.