Keresés

Részletes keresés

bwing Creative Commons License 14 órája 0 0 24524

Ezek szerint nem az élesztő volt a hibás. Viszont most nézem, hogy alapvetően magas OG-ról indulsz. A másik, hogy kicefrézel.

Érdemes lenne főznöd egyet a legegyszerűbb módon. 20 literhez 4kg Pale maláta kondícionáltan roppantva, akár kétszer. 67 fokosan cefrézed, minimum 3x-s vízzel, egy-másfél órán át, kevergetve. 72 fokig melegíted, és 80 fokos vízzel végzed a máslást. Forralás, komló, hűtés, whirlpool, fejtés. És hacsak nem vagy biztos, hogy az élesztő teljesen OK, 1,5x-s mennyiséggel oltsd, akár blendelve. (de egy csomag US-05 elég kell legyen bőven)

Stabil hőmérsékleten erjeszted (16-20 fok)

Előzmény: sziras (24523)
sziras Creative Commons License 1 napja 0 0 24523

Top-ból 2 db-ot tettem. A cefre sűrűsége 1.06-ról erjedt le 1.02-re, 20 liter volt a mennyiség. Levegőztetve volt.

 

Előzmény: bwing (24519)
tifativ Creative Commons License 4 napja 0 0 24522

O.K., akkor a lényeg, hogy nem a szűrés után. :D

Előzmény: bwing (24521)
bwing Creative Commons License 4 napja 0 1 24521

Gyakorlatilag mindegy, de semmiképp sem utána... :) Az a jó, ha egyenletesen oszlik el, azaz keverd bele rendesen.

Előzmény: tifativ (24520)
tifativ Creative Commons License 4 napja 0 0 24520

A rizshéj ugyebár megkönnyíti a szűrést. A kérdés, hogy mikor kell a malátához keverni, már a cefrézés kezdetekor, vagy a végén, mielőtt elkezdem szűrni?

bwing Creative Commons License 4 napja 0 0 24519

Szerintem aluloltod rendesen. A top egy 6 grammos élesztőcsomag, abból KETTŐ felel meg egy 11 grammos egyébnek.

Tehát a kérdés: mennyi sörlé, milyen sűrűség, volt-e levegőztetve, hány csomag élesztő?

Előzmény: sziras (24518)
sziras Creative Commons License 4 napja 0 0 24518

Üdv

Már túl vagyok ezen, jó a mérce.

 

Kösz

Előzmény: öreg_néne_b (24517)
öreg_néne_b Creative Commons License 4 napja 0 0 24517

Kíváncsiságból mérd meg a tiszta víz sűrűségét. Lehet, hogy egyszerűen csak rossz a mérőd...

Előzmény: sziras (24510)
sziras Creative Commons License 2017.02.14 0 0 24516

Ennyire nem futós és nem mindegyikre jellemző.

Lehet, hogy nem erjesztem elég ideig?

Viszont rendszeresen mérem a sűrűséget, és csak akkor palackozom amikor már nem változik.

Előzmény: Marquetym (24515)
Marquetym Creative Commons License 2017.02.14 0 1 24515

https://www.youtube.com/watch?v=FAhf9usRrAk

Oké, kifut, de így? :)

A kollégák efelől érdeklődnek, mert ha így viselkednek a söreid, akkor a palackban fejezték be az erjedést és túl sok lett a co2 a palackban.

Gondolom nem ez a helyzet, mert írtad volna.

Előzmény: sziras (24514)
sziras Creative Commons License 2017.02.14 0 0 24514

Több malátával is előfordult.

Először az Olsznál vett IPA-nál tapasztaltam 1.055-1.021 lett.

Egy saját recept alapján főzött 2-2-1 arányú Müncheni-Bécsi-Búza keveréknél, itt 1.078-1.03-ig erjedt a cefre.

Valamint, most egy saját magam készítette 5 kg árpamalátánál (légmaláta) 1.06-1.022 lett, még az erjesztés elején tartok 4 napja erjesztem, de már megállt.

 

Az eddig készített söreim, felhabzanak rendesen, kifutnak. 

Előzmény: Totka21 (24513)
Totka21 Creative Commons License 2017.02.14 0 0 24513

Milyen maláták? Azok is okozhatnak sok erjeszthetetlen cukrot.

Illetve mi volt a kiinduló fajsúly?

 

Palack: palackozás után, amikor ittad a söröket, kifutott-e belőle a sör?

Előzmény: sziras (24512)
sziras Creative Commons License 2017.02.14 0 0 24512

Üdv

- 52 fokC- 15 perc

- 62 fokC- 40 perc

- 68 fokC- 40 perc

- 72 fokC- 20 perc

- 78 fokC

 

Szerinted az lehet a probléma, hogy sok erjeszthetetlen cukor keletkezik ami megmarad?

 

Digitális hőmérőm van, szerintem pontos.

Az élesztő olasznál vásárolt TOP.

Erjesztési hőfok: 18-20 fokC között.

A futott utána a palackban a sör kérdést nem értem.

 

 

Előzmény: Totka21 (24511)
Totka21 Creative Commons License 2017.02.14 0 0 24511

Hány fokon cefrézel?

Hőmérő kalibrált?

Milyen élesztő?

Hány fokon erjesztesz?

 

Futott utána a palackokban a sör?

Előzmény: sziras (24510)
sziras Creative Commons License 2017.02.14 0 0 24510

Sziasztok!

 

Tanácsot szeretnék kérni.

Már több esetben főztem otthon sört, de nagyon sok esetben előfordult, hogy nem erjedt le a cefre "rendesen". Általában az FG:1,02 alá sosem megy, mitől lehet? Mi lehet a megoldás?

Köszönöm

firekiller Creative Commons License 2017.02.13 0 1 24509

Szabad.

Én a helyedben hagynám 6,2%-osnak. Kicsit erősebb és ízesebb-tartalmasabb lesz mint tervezted, kicsit tovább kell érlelned, de szerintem megéri.

Előzmény: kellisz80 (24508)
kellisz80 Creative Commons License 2017.02.13 0 0 24508

Sziasztok!

 

Egy webes recepttervezővel szoktam recepteket kreálni, ahol az eddigi főzéseknél az jött ki, hogy olyan 73% a "hatékonyságom" (efficiency).

Ez alapján szépen be is lőttem a mennyiségeket, 5% körüli ABV-t terveztem. Viszont a tegnapi főzés során olyan ügyes voltam, hogy 80% körüli efficiency jött ki, ami 6.2% alkoholt eredményez a végén (1.050 helyett 1.060 lett az OG). Mivel nem volt már alkalmas vizem, hogy korrigáljak (csapvíz vegyszeres), ezért így hagytam, így fog leerjedni.

 

Kérdésem az, hogy majd amikor leerjedt és palackozom, akkor lehet-e ezt hozzáadott vízzel korrigálni? Úgy szoktam, hogy a teljes mennyiségre számolom ki a hozzáadandó cukrot és egyben adom hozzá, nem pedig palackonként. Szóval azt tervezem, hogy a palackozó cukrot pl.: 1-1.5 liter vízzel adom hozzá (15 literhez).

 

Szabad így?

Smürc Creative Commons License 2017.02.12 0 1 24507
Előzmény: szvedo (24506)
szvedo Creative Commons License 2017.02.12 0 0 24506

SziasztokTudnátok segíteni,hogy cefrézésnél hogyan tudom meghatározni a cefrézési hőfokokat és az időt?

harald_gormsson Creative Commons License 2017.02.09 0 0 24505

Igen, a legutóbbi főzésből tanulva most lényegesen több máslóvízet használtam és tovább szűrtem. Így ki is jött a kalkulált OG, sőt, 2-3 ezreddel magasabb is lett.

Az arányok úgy néztek ki, hogy 8,5 kg malátához adtam 25 liter főzővizet és ugyanennyi máslóvizet. Komlóforralás közben ezt kellett még kipótolni 4-5 liter sima vízzel, hogy meglegyen a 30 liter sörlé.

A no chillt egyébként megúsztam. :) Reggel egy jó órás meló volt kibányászni a szivattyút az olvadó jégből, de legalább volt egy kis testmozgás.

Előzmény: acerola (24504)
acerola Creative Commons License 2017.02.08 0 1 24504

A nívópálca alap. Itt is egy léc volt bejelölve. De mostanában inkább a sűrűséget szoktam nézni menet közben refraktométerrel. 

Egyébként használj picit több máslóvizet. Akkor picit jobb a kihozatal. 

Előzmény: harald_gormsson (24503)
harald_gormsson Creative Commons License 2017.02.08 0 0 24503

Én a komlóforralást egy nagyon hasonló pálinkafőző üstben szoktam csinálni. Brutál mennyiségű víz el tud főni. Főleg, hogy az enyém fatüzelésű és hát mondjuk úgy, hogy olykor a kelleténél jobban sikerül megraknom. :)

Ezt forralás közben, a vége előtt 5-10 perccel visszapótlom. Mivel így azért kicsit problémás végső mennyiséget kiszámolni, ránézésre meg vagy sikerül belőni a kívánt mennyiséget, vagy nem, ezért rendszeresítettem egy nívópálcát, ami mutatja a 20 és 30 literes szintet.

Előzmény: acerola (24502)
acerola Creative Commons License 2017.02.08 0 1 24502

Sörfőzés üsttel és üstházzal. Valamint egy recept a legutóbbi blogbejegyzésemben. http://sorforum.blog.hu/2017/02/07/egyszeru_hazi_sorfozes_disznotoros_eszkozokkel_aba_ale_recept

BoBoYSA Creative Commons License 2017.02.08 0 0 24501

Hú ez tényleg jócskán változott. Megjegyzem normalizálódni látszik :-)

Előzmény: Kisgubac (24500)
Kisgubac Creative Commons License 2017.02.07 0 1 24500

Nagyon átírták a jövedéki törvényt, megszűnt a pezsgő és a szőlőbor fogalma a törvényben, van helyette csendes bor, egyéb csendes erjesztett ital  és egyéb habzó erjesztett ital, besorolás alkohol tartalom és a Kombinált Nomenklatúra szerint.

 

A lényeg:

 

133.§ Mentesül az adófizetési kötelezettség alól
a) a magánszemély az általa előállított és az előállító, családtagjai vagy vendégei által elfogyasztott, naptári évenként és háztartásonként 1000 litert meg nem haladó mennyiségű sörre, palackos erjesztésű habzóborra, egyéb csendes erjesztett italra, palackos erjesztésű egyéb habzó erjesztett italra, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor,

 

A sörfőzés 3 nappal korábbi bejelentése az nem változott.

Előzmény: BoBoYSA (24498)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.02.07 0 1 24499

Meggybort tuti szabad otthon készíteni.

Előzmény: BoBoYSA (24498)
BoBoYSA Creative Commons License 2017.02.07 0 1 24498

Szerintem nem szabad cídert csinálni (mert nem szőlőbor, és nem sör), és ha jól tudom, a gyümölcsborok még mindig ex lex állapotban maradtak.

Előzmény: berczes (24496)
_Sevi_ Creative Commons License 2017.02.05 0 0 24497

Sziasztok,

 

Főztem egy IPA sört és két hét erjedés után azt érzem ,hogy nagyon élesztős az íze.

Megfelelő hőfokon fort (21-23 fokon) 2 hétig. A kezdeti OG: 1.062 és most 1.020 tart.

Tegnap fejtettem át egy másik vödörbe.

Szerintetek mit lehet vele kezdeni? Valahogy indítsam be újra az erjedést egy kis cukor hozzáadásával?

Vagy hagyjam még letisztulni?

Köszi előre is a válaszokat!

 

Üdv;

Sevi 

berczes Creative Commons License 2017.02.03 0 0 24496

A ciderkészítést vajon be kell jelenteni a NAV-nak?

Előzmény: acerola (24459)
erniee Creative Commons License 2017.02.03 0 0 24495

Szia! Sajnos se felebarátom, se üzlettársam nem rendel, valahogy csatlakozhatnék mégis a februári rendelős körhöz?

Előzmény: bwing (24494)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!